Nu är jag slut
Jahapp, två och en halv dag på mässan, och det känns inte som att jag hunnit någonting. Eller, snarare känns det som att jag gjort allt halvdant. Mässgolvet har jag knappt hunnit gå på, men det är å andra sidan det enda jag tänkte göra imorgon. Förutom kanske något seminarium.
Igår hann jag gå på tre seminarier, och idag lyckades jag knöka in mig på Jonas Gardell. Alltså, Gardell. Visst visste jag att han var bra liksom, men om det hade tagit slut tio minuter efter start hade det ändå varit mitt bästa mäss-seminarium. Sen fortsatte det lika bra i 35 minuter till! Fantastiskt!
Och hur ser det ut på bokfronten då? Ja, hur 41 böcker ska få plats i mina bokhyllor hemma... Det var ju inte speciellt genomtänkt. Imorgon tänkte jag köpa lite fler böcker. Alla böcker jag fått/köpt hittills:
Lästips internationella kvinnodagen
"Sjökvinnsromantik. Det är vad du lider av."
Förra året tipsade jag om böcker som är passande att läsa när det är den åttonde mars - alltså internationella kvinnodagen. Jag tänker göra ett likadant inlägg i år. En dag tidigare dock, så att ni hinner gå och låna böckerna imorgon och börja läsa lite redan då (och för att jag jobbar hela dagen imorgon)!
Det är två gamla böcker som jag läst under året, och två nyare böcker som jag vill se till att ni inte glömmer bort. Jag börjar med de två äldre.
Egalias döttrar - sjukt bra och tydlig bok. Ändå känner jag ack så få som har läst den. Den handlar om Petronius som lever i landet Egalia. Där är det kvinnorna som styr. Männen måste äta p-piller och använda pehå. Petronius får nog och ansluter sig till amskuliniströrelsen.
Boken är skriven av Gerd Brantenberg och finns utgiven på Pocky.
Flickan och skulden är en nygammal (gavs ut i ny reviderad upplaga förra året, men är urspungligen från 2002) reportagebok om våldtäkter. Det Katarina Wennstam presenterar i boken är skrämmande, trots att jag tror att många av oss egentligen redan vet det här. Den här boken har jag faktiskt recenserat, så om ni klickar på länken kan ni läsa mer om boken. Ett favoritcitat jag alltid använder så fort våldtäkter kommer på tal är: "Killarna blir kungar, tjejen måste flytta" och kommer fårn den här boken.
Katarina Wennstam är alltså författare till denna fantastiska bok. Utgiven av Månpocket.
Nu kommer de två nyare böckerna. Egentligen är de så pass nya och relativt välkända att de nästan känns fåniga att ta upp. MEN jag tycker att det är viktigt att de inte glöms bort. Så här kommer de i alla fall.
Pojkarna. Yes, klyschigt att gilla Augustpris-vinnare, och ännu klyschigare att tipsa om. Men den är BRA. Den har jag också recenserat, så den kan ni läsa mer om om ni klickar på länken. Men snabbresumén ser ut såhär: Kim, Momo och Bella är 14 år gamla och kan med hjälp av ett frö förvandla sig till pojkar. Vilket Kim gör, många gånger om. Tills hon inte kan sluta.
Jessica Schiefauer har skrivit och Bonnier Carlsen har givit ut.
Ja till liv! är den andra lite nyare. Det är en ABC-bok som diskuterar en mängd olika saker, ofta med genus-perspektiv. Jag vet inte ens hur jag ska beskriva det här seriealbumet för att det är så himla flippat och fantastiskt. Läs det bara, okej?
Skrivet och ritat av Liv Strömquist och utgivet av Galago.
Nå, vad ska jag själv läsa imorgon? Om jag hinner läsa ett endaste ord i en bok kommer jag kasta mig över John Greens Förr eller senare exploderar jag. Och jag hoppas verkligen att jag kommer hinna.
Rubrikreferens: Egalias döttrar.
Avdelning: Skönlitteratur
Det här med bokrea
Ibland känns det som att jag är precis den enda bokälskaren som fullkomligt skiter i bokrean, ärligt talat alltså. Jag tar en titt varje år, men blir alltid lika besviken. Köper böcker bara för att de är billiga, trots att jag vet att jag aldrig kommer läsa dem. Drömmer om att hitta ett FYND, en bok som jag länge velat ha och som är på rea och jättebillig. Men sanning är att böckerna jag vill ha inte är såååå mycket billigare (åh, är så bortskämd med pocket alltså. Vägrar köpa "dyra" inbundna böcker när jag lika gärna kan vänta på pocketen) och att de billigaste böckerna är skräp. Menar alltså skräp som i att det inte är böcker som intresserar mig och att de kommer stå i min bokhylla i flera år och sedan åka ned i kasse som ska säljas till förmån för barnhem i Lettland.
Jag klickade faktiskt på förhandsbeställ två gånger dock. Romträsket och True grit, 19 spänn per rygg. Sen tänkte jag: "Kommer jag läsa dem? Hur många böcker har jag i bokhyllan? På vilken prioritet kommer dessa böcker komma? Vad kommer jag göra med dessa böcker när de kommer hem till mig?". Först skulle jag pressa in dem i någon bokhylla. Sen skulle jag vänta tills de blir prio ett på min läslista. Och det kommer hända cirka... ALDRIG. Nej, just det.
Den dagen jag gör ett riktigt fynd på bokrean - det vill säga en bok som jag riktigt gärna vill ha till ett snuskigt bra pris - den dagen ska jag fira. Med mousserande allra minst.
(Fast en reabok har jag beställt. Georg Stienhielms Dikter. Jag gillar när jag kan köpa kurslitteratur på bokrean!)
Avdelning: Skönlitteratur
Vad jag drömmer om att läsa
Är nu inne på sluttampen av min första hemtenta i Litteraturvetenskap. På måndag börjar vi med litteraturhistoria och istället för att drömma om att läsa Homeros, Boccaccio, Petrarca, Dante och Goethe vill jag bara läsa ungdomsböcker.
Istället vill jag läsa:
Det är alltså det jag drömmer om att läsa just nu. Ingen av dessa finns hemma hos mig, men istället väntar jag på paket med kurslitteratur för 850 spänn. Och på min "att läsa"-hylla står tio (som endast är några av de) gamla klassiker jag måste läsa.
Gnäll gnäll gnäll. Jag lovar att litteraturvetenskap är roligt, egentligen. Fast det säger jag inte högt.
Avdelning: Ungdom
Kort uppdatering
Herregud, jag fascineras så av hur tiden går. Nyss blev det nytt år (typ igår!) och nu är det redan snart slut på januari! Jag började i förra veckan läsa mitt huvudämne - litteraturvetenskap.
Blir alldeles till mig av diskussionerna (idag handlade det om I väntan på Godot - så himla fantastiskt och underbart tramsig), allt bokprat och litteraturlistan - LITTERATURLISTAN!
Dock är det mycket att läsa och jag vet inte när jag ska hinna läsa annat. Har ändå hunnit läsa en del bra böcker i år. Jag har äntligen tagit mig igenom Philip Pullmans Den mörka materian som jag började läsa på högstadiet och sen glömde av. Ni som följer mig på instagram (svartlava heter jag där förresten, om någon skulle vilja följa! Jag fotar läspepp, mina hårfärgsbyten och världens mest bedårande kattunge - Katniss) vet också att jag pratat mig varm om Annakarin Thorburns debut Jag biter i apelsiner. Jag har till och med redan vågat mig på att säga att den absolut kommer vara med på min topplista i slutet av året. Om ni bara ska läsa en enda bok i januari (som nästan är slut...), läs den.
Avdelning: Ungdom
Sammanfattning 2012
Här kommer sammanfattningen, inte lika tidigt som jag hade tänkt mig. Men bättre sent än aldrig!
Ojojoj, vilket fantastiskt bokår det har varit. Förra året illustrerade jag med diagram – vilket jag tänker göra även i år. Innan brukade jag skriva listor med alla årets lästa böcker, men i år är det så många att det skulle ta en evighet att scrolla igenom. Om ni är nyfikna kan ni ta en titt på min gamla blogg, där jag faktiskt uppdaterat listan med årets lästa böcker!
Tidigare skrev jag att jag under 2012 läst 135 böcker. Jag är ledsen, men jag har utgått med felaktiga uppgifter; När jag räknar böckerna jag läst i år uppgår de faktiskt till 137 stycken!
Innan jag visar upp min fina statistik ska ni få min lista med årets tio bästa! Den kommer här:
1. Revolt - Suzanne Collins
2. Under kupolen - Stephen King
3. Fatta eld - Suzanne Collins
4. Eld - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
5. Divergent - Veronica Roth
6. Guldkompassen - Philip Pullman
7. Den hemliga historien - Donna Tartt
8. Nattens cirkus - Erin Morgenstern
9. Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Eflgren
10. Delirium - Lauren Oliver
Bubblare: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs, Önska bort, önska nytt - Ingrid Olsson, Just kids - Patti Smith, Rör mig inte - Tahereh Mafi.
Så, 2012 läste jag 137 böcker, varav:
Att dela in böcker i genrer är inte helt oproblematiskt. Många av de fantasy-böcker jag läst har även varit ungdomsböcker. De som jag delat in i barnböcker är både bilderböcker och enklare kapitelböcker för barn upp till tolv år.
Författarindelningen såg ut såhär. 60 % kvinnliga författare alltså.
Och när läste jag?
Sommarmånaderna har alltiv varit mina sämsta månader. Speciellt augusti då man lite snabbt ska ta tillvara på de sista sommarlovsveckorna och sedan slungas in i skolan igen. Min bästa månad var april.
Avdelning: Skönlitteratur
Nyårslöften del 2
Igår följde jag upp de löften jag gav förra året – nu ger jag några nya. Först till de korta:
1.Jag ska bli bättre på att lägga bort böcker som jag inte tycker är bra.
2.Inte hetsläsa
3.Att bara köpa/skaffa de böcker jag verkligen vill ha
4.Att inte köpa fler böcker än vad jag läser (räknas varje månad)
Löfte nummer fyra tjuvstartade jag med redan i december. Då läste jag tolv böcker och köpte/fick fyra. Det finns några undantag: Goodiebags, recensionsexemplar som jag inte bett om och bokmässan. De är de tre saker som inte räknas in i statistiken.
Sen vill jag nog ge mig på några hyllvärmare i år igen. Jag räknar alltså det som böcker jag har ägt i mer än ett år. Jag har tio stycken i min lista, och det är dessa:
1.Svindlande höjder – Emily Brontë
2.Två husvagnar – Marina Lewycka
3.Gå din väg med stanna – Johanna Nilsson
4.Springsteenland (skulle ju vara passande då jag ska se honom när han kommer till Sverige!)
5.My life as a white trash zombie – Diana Rowland
6.Saker vi kunde berätta – Tony Parsons
7.Inlåsta – Emma Donoghue
8.Alla själars natt – Deborah Harkness
9.Världens dåligaste språk – Fredrik Lindström
10.Nära hem – Alice Munro
Häng kvar - snart kommer en sammanfattning över årets läsning även från mig!
Avdelning: Skönlitteratur
Nyårslöften del 1
Dels så tänker jag följa upp några löften jag gav förra året, dels tänker jag ge några nya. Idag tänker jag endast utvärdera mina gamla löften. Imorgon kommer löften för det nya året!
Jag gjorde en lista på tio hyllvärmare som skulle bort. Den såg ut såhär:
1.The Dirt - Mötley Crue
2.Jurtjyrkogården - Stephen King
3.Pretty Vacant - Phil Strongman
4.Den hemliga trädgården - Frances Hodgson Burnet
5.Fallen - Joyce Carol Oates
6.En god människa - Nick Hornby
7.Självbiografin - Johnny Cash
8.Det här är inte en bok - Linda Skugge
9.Sagan om ringen - JRR Tolkien
10.Utrensning - Sofi Oksanen
Pinsamt nog har jag bara läst en av dessa böcker, nämligen Den hemliga trädgården. Resterande nio står fortfarande kvar i bokhyllan.
Jag hade också två bok-relaterade löften som jag aldrig nämnde på min blogg.
1.När 2012 är slut ska jag ha färre olästa böcker i bokhyllan än när 2011 är slut
2. Läsa fler böcker än 2011
Tja, angående det första löftet så vill jag bara skratta rakt ut. Jag hade kanske ett 40-tal olästa böcker då (om inte färre till och med). Idag skulle jag nog säga att jag har det tredubbla ungefär. 2011 läste jag totalt 46 böcker och det har jag slagit med marginal i år. Det är nästan så det låter löjligt när jag säger att jag läst 135 böcker i år – alltså 89 fler än förra året. Men 2012 har varit året då jag verkligen upptäckt att jag älskar böcker med hela mitt hjärta.
Avdelning: Skönlitteratur
December
Fick ni några bokiga julklappar? Den enda bok jag fick var Vegetariska kokboken, så när jag väl kom hem från julfirandet passade jag på att köpa Den mörka materian del två och tre i julklapp till mig själv. Eftersom jag inte tror att jag kommer hinna läsa ut några fler böcker den här månaden så kommer månadssammanfattningen redan nu! Tolv böcker har jag hunnit läsa:
- Krigiska ord - Olle Bergman
- Den glädjelösa ön - Enrique Fernandez
- Aurore - Enrique Fernandez
- Divergent - Veronica Roth
- Falla sönder - Tahereh Mafi (egentligen är den här en novell, men den får vara med eftersom den ändå är på en hundra sidor eller så)
- Den magiska kappan - Katarina Genar
- Rum 213 - Ingelin Angerborn
- Beautiful Creatures - Kami Garcia & Margret Stohl
- Häxorna - Roald Dahl
- Var är Alaska? - John Green
- Vi kom över havet - Julie Otsaka
- Gilla Hata horan - Johanna Nilsson
En novell till har jag fått in också - Tio stationer av Jenny Valentine.
Oj, hur ska jag kunna välja en favorit den här månaden? Divergent - älskar den. Falla sönder var ett perfekt substitut i väntan på Rädda mig inte som kommer i vår. Beautiful Creatures - jag vill att filmen bara ska komma nuuuunununu. Och Var är Alaska? har jag haft stående i bokhyllan länge. Är så glad att jag läste den nu. Så himla fantastisk bok. Vi kom över havet gillade jag också otroligt mycket.
Månadens bottennapp trilskas jag fortfarande med. Lev Grossmans Magikerna var inte alls lika bra som jag väntat mig. Den är som en blandning av Harry Potter och Den hemliga historien - två av mina favoritböcker. Problemet är bara att huvudpersonen Quentin är totalt omöjlig att gilla för att han är så himla osympatisk.
Nåja, helst vill jag bara sätta igång med årssammanfattningar, men det får vänta tills året faktiskt är slut på riktigt.
Avdelning: Skönlitteratur
Vinnare i tävlingen!
Jag vill börja med att säga hemskt mycket tack till alla som deltog i min tävling! Jag har nu använd mig av random.org för att slumpa fram tre stycken vinnare. Men först tänker jag tala om rätt svar på frågan! Den första recensionen som publicerades i mitt namn här på LitteraturMagazinet var Cigaretten efteråt av Horace Engdahl!
De två personer som vunnit bokpaket är Miriam och Lotta, och den person som vunnit en bok är Johanna. Grattis alla tre! Håll utkik i era inkorgar efter vinnarmejl!
Avdelning:
Jag fick ett paket...
Jag hade totalt glömt bort att jag deltagit i den här tävlingen på Bokmässan, men jag som aldrig vinner något fick hem ett brev
"Grattis! Du har vunnit ett av de hundra första inbundna exemplaren av Magikerna på svenska!"
Och i paketet låg även en bok, såklart!
Så var julläsningen räddad! Ni vet när man är så pepp att man nästan sprängs? Det är jag just nu. Vill strunta i allt vad uppsats heter och bara läsa den här. Nu.
Avdelning: Fantastik
En liten jultävling
En ynka vecka kvar till julafton - det firar vi med en tävling tycker jag!
De där extraböckerna jag släpade hem från mässan och lovade att jag skulle tävla ut... tja, det blev en jultävling. Det är två paket med i mitt tycke tre fruktansvärt bra böcker. Böckerna är följande:
I potten finns alltså två paket med tre böcker i varje - samt en tredje vinst bestående av endast Foxfire!
Hur tävlar man då? Jo, för att tävla måste man besvara en liten fråga: Vilken var den första bok jag recenserade här på LitteraturMagazinet?
Mejlet med svar skickas till annatavling@gmail.com senast måndag 24/12 kl 23:59.
Lycka till!
Avdelning:
"Det var inte meningen att det skulle bli en roman"
Ransom Riggs är aktuell med boken "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn", en berättelse baserad på ett gäng vintagefotografier. När han inte är romanförfattare jobbar han med att skriva filmmanus. Just nu skriver han på den bok som ska bli nummer två i serien om 16-årige Jacob och den värld han hittar.
Hej! Hur känns det att vara här?
Jag har aldrig varit utanför USA för en bok. Det är coolt och väldigt smickrande att boken ges ut på ett annat språk.
Har du hunnit se stan än?
Nej, jag har spenderat mest tid i sängen, för att hämta igen mig från jetlag. Men det jag sett än så länge ser verkligen ut som den vykortsbild jag hade av Stockholm.
Hur var den att skriva jämfört med de andra faktaböcker du skrivit?
Det var mycket roligare och väldigt fritt. I en roman är det mindre begränsningar kring hur man kan skriva, vad du kan skriva och hur saker ska vara jämfört med när man skriver ett filmmanus. Det fanns mycket utrymme att leka på, och att göra det jag gillar.
Var det svårt?
Det var svårt, men inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Det tog ungefär tio månader. Jag skrev en hel version av boken som jag sedan bestämde inte var tillräckligt bra och slängde bort. Så jag skrev den två gånger. Det var mycket arbete, men det tog inte fler år av hårt arbete. Så på lång sikt så var det inte speciellt svårt. Det kändes mest naturligt.
Var det meningen att det skulle bli flera böcker redan från början?
Jag visste inte om jag skulle få möjlighet att skriva en andra bok, för jag trodde inte att den skulle bli så populär. Så jag ville hålla dörren öppen för en andra bok ifall att det skulle finnas intresse för en till. Men jag var inte säker på om det skulle bli en till. Men sen gillade folk den och ville ha en till, så jag jobbar på den andra nu.
Kommer det bli fler än två?
Jag vet inte. Den första slutar väldigt öppet, men tvåan kommer inte sluta med någon cliffhanger eller öppet slut. Så inte nödvändigtvis. Jag har inte planerat någon tredje bok, eller någon Harry Potter-serie som håller på i all evighet. Men jag kommer inte spränga hela världen, så den kommer finnas kvar där om jag vill återvända.
Varför valde du att skriva en roman?
Det var inte meningen att det skulle bli en roman. Jag började samla på de här konstiga fotona och hade jobbat med ett förlag tidigare med mina tidigare böcker. Vi gillade att jobba tillsammans och letade efter ett nytt projekt. Så jag visade upp min samling för min redaktör och sa: ”Jag tycker att det här är speciellt, lite som en Edward Gorey-lik bok med morbid poesi och fotografier.” Min redaktör föreslog att jag skulle skriva en roman istället och att jag kanske kunde väva in bilderna i en berättelse. Så jag kom på historien utifrån fotografierna.
Varför började du samla på fotografier?
När jag var liten och växte upp i Florida brukade mina morföräldrar* dra med mig till loppisar, antikvariat och second hand-butiker på söndagseftermiddagarna. Jag var alltid fullständigt uttråkad men sen hittade jag skolådor fulla med gamla, gulnande foton som underhöll mig ett tag. Så jag började samla på dem, och för några år sedan kom jag in i samlandet igen. I Los Angeles, där jag bor finns det mycket loppisar och jag bestämde mig för att undersöka några av dem. Då hittade jag massor av gamla foton, och det var speciellt några stycken som fångade mitt intresse. Dessutom älskar jag fotografier och dem här är väldigt billiga. De kostar en dollar och är alla unika. Det är inte som att köpa ett tryck av ett foto som alla har sett förut. Utan det är bara den här lilla bilden som jag har bestämt är bra. Det är som att jag själv är curator och plockar fram just det fotot ur dunklet och säger ”Det här är coolt!”
Hittar du inspiration någon annan stans än i foton?
Ja! Jag lyssnar gärna på musik när jag skriver och läser mycket faktaböcker. Jag tittar mycket på film, speciellt skräck och thrillers inspirerar mig. Och från mitt eget liv. Jag tänker att det är det du gör som författare – snor en bit här och en bit där och blandar allt. Det är författande.
Har du några tips till andra med skrivarambitioner?
Var inte rädd för att prova konstiga saker som du aldrig stött på förut. Många nya författare säger: ”Jag skriver precis den här typen av bok och den passar bra på marknaden”, men om man försöker tillfredsställa vad läsarna och förlagen vill ha är man redan för sent ute. De har redan gått vidare till nästa grej. Utan ta bara reda på vad som intresserar dig, och var inte orolig för att det ska verka konstigt. Om det är något du inte sett förut är det bra. Och börja skriva. Om man sitter och väntar på att inspirationen ska komma... tja, då kommer den aldrig komma.
__________________________________________________________________
*Här blev det en liten miss från min sida. Egentligen sa han ”grandparents”, och dumt nog frågade jag aldrig om han menade far- eller morföräldrar, så det kan egentligen vara vilket som.
Avdelning: Barn
Att jaga kicken
Jag tänker lite att läsning är lite som att ta droger. Efter att man upplevt kicken för första gången jagar man den resten av sitt liv. Men varken amfetamin eller LSD är inblandade i mina kickar. Berusningsämnena går istället under namn såsom Harry Potter eller Hungerspelen.
Men om själva läsningen är fruktansvärt angenäm så är avtändningen inte det. Snarare fruktansvärd. Den är kort, men för min del kan den räknas vid en kallsup. Jag vaknar upp och ser att världen är precis som vanligt, trots att den inte borde vara det. Jag vaknar upp och inser hur hög min puls är, att jag har gåshud på armarna och att alla muskler är på helspänn.
Och sen jagar jag. Jaga, jaga, jaga efter nästa gång. Nästa bok som har förmågan att sätta mig i trans. Även om jag inte hittar just själva ruset i en bok, så är det ganska trevligt spenderad tid ändå.
Nu är jag totalt uppe i varv. Mitt senaste rus stavas nämligen Divergent, och hur mycket alla än klagar på att det är ännu en ripoff på Hungerspelen kan jag inte låta bli att älska den. Jag vill bara fortsätta läsa den i alla evinnerlighet! Men, som med alla böcker, har även denna ett slut. Jag väntar med spänning på nästa.
Avdelning: Fantastik
November
November, november. Ynka en månad kvar till det nya året. Läsmässigt har det här varit ett otroligt bra år. Så bra att jag bara längtar efter att få sammanfatta det! Men först har jag en månad till på mig att proppa med en massa fantastiska böcker.
Nåja, i bokväg såg november ut såhär:
- Låt de gamla drömmarna dö - John Ajvide Lindqvist
- Kitty som detektiv - Carolyn Keene
- Kitty i det öde huset - Carolyn Keene (omläsning)
- Måste Jennie välja? - Caroline B. Cooney
- I dödsskuggans land - Alden Bell
- Marias docka - Morten Dürr & Lars Gabel (barnbok)
- Hugo får en hund - Orscar K. & Teddy Kristiansen (barnbok)
- Jag är världen - Mårten Melin
- Legend - Richard Matheson
- En sekund i taget - Sofia Nordin
- Vi måste börja med orden - Kristian Johannesson
- Guldkompassen - Philip Pullman (omläsning)
- Mandomsprovet - Jonas Cramby
- Underbara Clara: vintagepimp och hemmafix - Clara Lidström
Åh, den här läsmånaden har varit så bra! Jag kom över en hel hög med Kitty-böcker (som jag fullkomligt älskade när jag var yngre! Någonstans där började mitt bokintresse) för en 50-lapp, och sträckläste två stycken. Jag är världen är jag väldigt positivt överraskad av. Jag brukar inte gilla poesi, men den var faktiskt himla bra. Och tja, I dödsskuggans land, Legend och Guldkompassen ska vi inte ens tala om. En sekund i taget får jag inte recensera än, men åh. Ni ska läsa den boken. Ni skaaaaa läsa den boken! Are we clear?
Så, något bottennapp? Nä, inte ett enda faktiskt.
Avdelning: Skönlitteratur
Ett sorts löfte inför det nya året
Nämen, jag tror att både blogg- och läspepp har börjat ta små steg tillbaka! Jag har till och med skrivit en recension idag (dock ej publicerad ännu)! Sen tänker jag på alla orecenserade böcker jag har här hemma och får lite huvudvärk. Jag har tänkt på det där, att innehållet i min bokhylla är som rymden. Det växer så fort att det är omöjligt (/onödigt) att räkna.
Bara för det så ställde jag mig upp för att räkna och gav upp innan jag kom till tio. Sen vände jag mig om till min sambo och utbrast: "Vi måste ha en deal. Om jag läser fler böcker än jag köper kommer det ju snart de olästa minska". Så, nu har min sambo hört det, ni har hört det. Jag ska under hela nästa år inte köpa fler böcker än vad jag läser. Om jag läser 10 böcker på en månad får jag också köpa 10 böcker. Recensionsexemplar räknas. Presenter räknas. Allt räknas.
Självklart försöker jag desperat komma på en hel radda med undantag. "Men goodiebags då, goodiebags räknas inte!" utbrister jag desperat. Min sambo möter med ett: "Jag är inte alkoholist, jag dricker bara alla dagar i veckan".
Mellan orden har jag även lyckats rensa ut en hel pappkasse med böcker. Som svar på frågan: "Får jag köpa/få lika många böcker som jag har rensat ut nu?" får jag endast en arg blick.
Avdelning: Skönlitteratur
Oktober
Jag har inte berättat vad jag läst på flera månader ju! I oktober läste jag ihop elva stycken böcker, nämligen följande:
- Boktjuven - Markus Zusak
- The gashlycrumb tinies - Edward Gorey
- The Melancholy death of Oyster Boy - Tim Burton
- När gud var en kanin - Sarah Winman
- Monster - Micael Dahlén
- Only väg is upp - Emmy Abrahamsson
- Skuggan - Petrus Dahlin & Lars Johansson
- Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd - Anna Ehn
- Kurt Cobain finns inte mer - Hanna Jedvik
- Sorgboken - Maria Farm
- Något måste hända nu - Anna Lindberg
Mina två oktoberfavoriter är nog Boktjuven och Kurt Cobain finns inte mer, men Skuggan och Monster ligger tätt efter. Och När gud var en kanin, ja! Bra månad över huvud taget, är helt klart nöjd. Största besvikelsen var Tim Burton-boken. Han gör ju så fantastiska filmer, men i text faller det lite platt.
Lagom till novembers början ringde min skräckklocka (som ringer varje år ungefär vid samma tid) och sa att det var dags att plocka fram bokhyllans läskigaste böcker. Jag upptäckte till min fasa att jag inte har så många olästa skräckböcker hemma.! Dock hittade jag några stycken, varpå jag började läsa John Ajvide Lindqvists Låt de gamla drömmarna dö (som jag har skjutit upp att läsa för att bygga upp stämningen). Vill helst bara läsa klart den nununu, men måste skriva hemtenta. Önskar att jag kunde jobba heltid med att läsa böcker alltså. Åtminstone ett tag.
Avdelning: Skönlitteratur
Världen växer
Jag har på senaste tiden tänkt på allt jag läser och lär mig. Kunskap får mig att känna mig betydelsefull. Ju mer jag vet, desto större blir världen på något sätt. Och just nu lär jag mig så mycket att världen blir minst dubbelt så stor varje vecka. Den har helt enkelt växt till absurda propotioner - redan. Dessutom - ju mer jag lär mig, desto mer inser jag att jag inte kan. (Något annat som känns absurt nu när jag börjat på universitetet är arbetssättet på gymnasiet, men det är en annan historia)
Första gången jag snuddade vid den där större världen var när vi hade ett projekt om mode under mitt första år på gymnasiet. Vi var på Nordiska muséet och tittade på en utställning med mode från 1900-talet. Guiden förklarade hur man kunde se samband mellan längden på kjolarna och världsekonomin - i svåra tider var längre kjolar på modet. I goda tider behövde man inte längre visa att man hade råd, och kjolkanten klättrade uppför låret. Det var nog första gången jag insåg att ingenting bara är som det är, utan allt hänger ihop. Världen blev för några ögonblick svinlande stor, och jag kände ungefär samma känsla som när jag tänker på att rymden aldrig tar slut.
Angående min bloggfrånvaro vill jag bara säga att orden inte vill infinna sig just nu. Jag vet inte vad det är som är fel. Kanske ingenting. Läser gör jag i alla fall. Inte lika mycket som i våras, men mer än för ett år sedan. Det är tråkigt att inte skriva, dock. För det är roligt. Men jag antar att det bara är att vänta ut.
Avdelning: