Recensioner
LitteraturMagazinets recension av Märit, Elisa Rossholm
Fantastisk skildring av ett människoliv
Konstvetaren Elisa Rossholm har flera uppmärksammade serieromaner bakom sig, bland annat "Lammen från Le Mans". "Märit" är hennes senaste och mest personliga verk.
Till skillnad från andra biografier som ofta är långa och lite torra är "Märit" en perfekt tillskuren serieroman om en flicka som 1915 föddes i Östersund, en vacker stad som hon ganska snabbt växte ur. När Märits vuxna barnbarn många år se...
LitteraturMagazinets recension av Anne Franks dagbok, Ari Folman
Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok
Anne Franks dagbok måste var en av de mest lästa ungdomsböckerna. Många är de läsare som fått ta del av hennes berättelse från andra världskriget då hennes familj tvingades gå under jord och gömma sig för tyskarna under två långa år innan de blev avslöjade. Vad de hade gjort? Inget, de var judar.
Boken gavs ursprungligen ut 1947 och på svenska 1953 så man kan säga att d...
LitteraturMagazinets recension av Rocky : samlade serier 2013-2018, Martin Kellerman
Ett måste under julgranen
Martin Kellermans självbiografiska serie Rocky började 1998 som en dagsstripp i tidningen Metro. Tjugo år senare har han bland annat 34 album, ett magasin, en teaterpjäs, en TV-serie och en Rocky-utställning bakom sig.
När beskedet kom i våras att Martin Kellerman lägger ner Rocky förbyttes mina farhågor till förnekelse. "Nej, det är inte sant. Inte min Rocky. Nej, det går inte, det går bara inte." För &a...
LitteraturMagazinets recension av I slutet av regnbågen, Bitte Andersson
Lyckopiller för gamla och unga
Bitte Andersson är filmskapare, illustratör och tidigare bokhandlare. Seriedebuten "I slutet av regnbågen" inspirerades bland annat av de HBTQ-pensionärer hon mötte under sin tid i bokhandeln Hallongrottan.
När 76-åriga Marjas lägenhet måste röksaneras tar systerdottern tillfället i akt och ordnar ett gästrum åt henne på Plejaderna, ett äldreboende för HBTQ-personer. Sedan livskamraten Ann tynade bor...
LitteraturMagazinets recension av Livet är inte alltid Hawaii, Harry Anderson
Efterfestens kranka blekhet
Harry Anderson som tidigare tecknat seriestrippen ”Söndagsbarn” i Svenska Dagbladet gör debut med ”Livet är inte alltid Hawaii”.
Huvudpersonen i boken heter, precis som författaren, Harry. Bokens Harry är drygt tjugo och han trivs varken med singellivet eller sitt jobb. Medan polarna stadgar sig fladdrar Harry runt i Stockholms nattliv och dövar sin tilltagande ångest inför framtiden med slattar och tröstöl.
...
LitteraturMagazinets recension av Vad är egentligen fascism?, Kalle Johansson
Pedagogisk introduktion till fascism
Serietecknaren Kalle Johansson reder på 60 sidor ut begreppet fascism tillsammans med Lena Berggren, lektor vid Umeå universitet.
-Han är en bra karl, en äkta fascist. Så säger den slitna hemmafrun, spelad av en nedtonad Sophia Loren i Ettore Scolas " En alldeles särskild dag" som utspelar sig i trettiotalets Italien. Jag minns att jag hajade till.
Det är lätt att glömma att benämningen "fascist" var en komplimang för...
LitteraturMagazinets recension av Hjärnan darrar, Klara Wiksten
Hyllningsporträtt av människor utanför normen
Klara Wiksten debuterade 2012 med den hyllade serieromanen "Dagarna". Nu kommer hennes andra bok "Hjärnan darrar", om människor som befinner sig utanför samhällets ramar.
Att vara arbetslös och sjukskriven i Sverige idag är att sitta en grupp vuxna människor i ett rum och pyssla ihop en väska av mjölkkartonger. I sin serieroman "Hjärnan darrar" ritar Klara Wiksten upp massor av liknande situationer som förmodligen skulle driva m&...
LitteraturMagazinets recension av Iggy 4-ever, Hanna Gustavsson
Ruskigt fint om tonårstristess
Hanna Gustavssons debut, ”Nattbarn”, höll en kvalitet i både berättande och tecknande som det egentligen inte går att förvänta sig av en författares första verk. När vi nu, ett par år senare, har fått en uppföljare till denna dunderdebut är förväntningarna förstås enorma.
Kan ”Iggy 4-ever” leva upp till allt det som debuten innehöll? Kan det rentav bli ännu b&a...
LitteraturMagazinets recension av Framtidens arab: En barndom i Mellanöstern (1978-1984), Riad Sattouf
Om en uppväxt dominerad av övergrepp och idioti
Första delen i Riad Sattoufs kritikerrosade självbiografiska serie finns nu översatt till svenska. Men det ensidiga barnperspektivet skapar problem för läsaren.
Riad Sattouf är författare, filmare och har dessutom jobbat för den numera världskända franska satirtidskriften Charlie Hebdo. "Framtidens arab: En barndom i Mellanöstern (1978-1984)" berättar "den sanna historien om en blond pojke och hans familjs liv i ...
LitteraturMagazinets recension av Du som välte pinnen, Pontus Lundkvist
Skrämmande satir i säregen serieform
Pontus Lundkvist har en speciell tecknarstil – omöjlig att förväxla med någon annan och omöjlig att glömma när man en gång har sett den.
Inte heller Pontus Lundkvist serier som helhet liknar någon annans. De är alltid oerhört absurda, vare sig de är starkt politiska eller en sorts satiriskt nonsens.
Det går inte att ta fel på att Lundkvist politiska läggning är åt vänster &ndash...
Anmäl textfel