Liveblogg från Bokmässan 2012 
 

Enikö Koch

"Verkligheten överträffar alltid dikten"

Petra Mede lockade en stor publik under Bokmässans sista skälvande timma.

Hon har, tillsammans med ett gäng komikerkolleger skrivit boken "Jag bombade" om misslyckanden i en ståuppares liv.

"Verkligheten överträffar alltid dikten" sa hon för att väcka publikens nyfikenhet och kön ringlade lång sedan för signering av bok och fler skämt av Mede.

En timme senare var festen slut för den här gången, utan att folk verkade vara riktigt mätta. Många sprang mellan montrarna i sista stund för att hinna få fatt på några sista fynd.

En bokmässa kan aldrig bli för lång, känns det som. En härlig känsla!

Vi ses nästa år!


Kommentera
 

Anna Lagerqvist

Nu ger jag upp

Det bästa med att vara bloggambassadör är inte att vi får gratis seminariekort, utan att vi har ett alldeles tyst, tomt rum där vi kan hänga, blogga och förvara saker. Nu ger jag upp den här mässan. Jag har sett det jag vill se, mässgolvet känns relativt uttömt (helt uttömt kan det nog inte bli, men jag känner mig nöjd i alla fall), benen är trötta, hjärnan är trött, hela kroppen är trött. Just nu sitter jag nedgosad i en fåtölj i vårat rum, och planerar inte att lämna den förrän det är dags att äta middag.

Idag har jag varit på ett seminarium med Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Det var kul, och de är alltid trevliga. Jag råkade också köpa åtta böcker (ojdå). Med 50 böcker totalt tänkte jag sätta stopp där (15 köpta, resten fådda). Det borde vara nog för resten av året, allra minst (snarare typ ett halvår). Det värsta är ju att jag har ett paket med fyra böcker hemma som väntar...

Nu vill jag mest komma hem och botanisera bland mina böcker. Klappa lite, stoppa in dem i hyllorna, ha beslutsångest för vilken jag ska läsa härnest. Just nu känner jag mig bara så himla nöjd.


Kommentera
 

Emma Kreü

Tack Göteborg!

Nu är det över för den här gången, tack Bokmässan och Göteborg! Det har varit otroligt roligt och vi ses förhoppningsvis nästa år!


Kommentera
 

Henrik Elstad

"den gröna ön" i montern för irländsk litteratur

Söndags-strosande. Jämfört med igår är det lugnt på mässgolvet. Därför har jag skalat bort en del av programmet för att istället strosa runt, se sånt jag missat, känna på böcker, fylla i tävlingsformulär mm. Jag tänkte bl.a. vinna en resa till "den gröna ön" i montern för irländsk litteratur, som är ett tema för årets mässa.


Kommentera
 

Anna Lagerqvist

Personliga fynd

Mina första fynd för dagen fick bli några gamla favoriter.


Kommentera
 

Anna Lagerqvist

Snart korkar det igen

Än är mässgångarna genomkomliga! Jag misstänker dock - baserat på kön jag såg utanför innan jag kom in - att de snart inte kommer vara det.


Kommentera
 

Emma Kreü

"Sociala riskkapitalisterna"

Debatten om omförhandlingen av samhällskontraktet mellan individen och statdsapparten har börjat, jag lär mig nya begrepp som "sociala riskkapitalister".


Kommentera
 

Emma Kreü

Sista dagen har börjat...

skulle man orka med mer än en mässa om året?"

Tiden har bara sprungit förbi här på mässan och det känns som om jag knappt har hunnit med hälften av allt det jag planerade, men så är det ju ofta.

Fram och tillbaka, upp och ner, hit och dit. Underbart roligt har det i alla fall varit, även om man såhär på fjärde dagen känner sig lätt mör.

En hög av böcker har det självklart blivit, ihopraffsade i en rad kassar på hotellrummet. Men i och med att jag inte har hunnit gå igenom dem så sträcker jag mig till att säga att min nyinköpta knapp med Mumintrollet och citatet "Vid min svans" hittills är mässans bästa köp. Både läsplattan och alla böckerna får bevisa sig först.

Nu ska jag gå och lyssna på monterdebatten "Civilsamhället i samhällsdebatten" i Nätverkstans monter, det skall bli mycket underhållande! Dags att försöka krama ut det absolut sista under de här få timmarna som är kvar, sedan är det slut för den här gången. Och det är kanske bra, skulle man orka med mer än en mässa om året?


Kommentera
 

Anna Lagerqvist

Nu är jag slut

Jahapp, två och en halv dag på mässan, och det känns inte som att jag hunnit någonting. Eller, snarare känns det som att jag gjort allt halvdant. Mässgolvet har jag knappt hunnit gå på, men det är å andra sidan det enda jag tänkte göra imorgon. Förutom kanske något seminarium.

Igår hann jag gå på tre seminarier, och idag lyckades jag knöka in mig på Jonas Gardell. Alltså, Gardell. Visst visste jag att han var bra liksom, men om det hade tagit slut tio minuter efter start hade det ändå varit mitt bästa mäss-seminarium. Sen fortsatte det lika bra i 35 minuter till! Fantastiskt!

Och hur ser det ut på bokfronten då? Ja, hur 41 böcker ska få plats i mina bokhyllor hemma... Det var ju inte speciellt genomtänkt. Imorgon tänkte jag köpa lite fler böcker. Alla böcker jag fått/köpt hittills:


Kommentera
 

Henrik Elstad

Smörgåsbordet Bokmässan

Är nu hemma efter tredje dagen av Bokmässan och försöker sortera intrycken hittills. Idag köpte jag en knapp med ordalydelsen "Book Junkie" i Hallongrottans monter. Det känns väldigt träffande just nu när man i flera dagar bara frossar i böcker, författarseminarier, kändisspaning och allt annat som finns på mässan. Det gigantiska litterära smörgåsbordet går inte att avnjuta i sin helhet ens på fyra dagar. Ibland blir jag nästan frustrerad över allt som finns att se, höra och göra, när jag inser hur mycket som måste väljas bort. Imorgon är sista dagen och då måste jag försöka hinna med de nordiska montrarna lite mer och kanske stanna till lite på det internationella torget. Men för att göra det måste jag kanske avstå något intressant seminarium eller monterframträdande...
Kommentera
 

Emma Kreü

Och så sprang man på en brittisk författare...

 

...John Boyne blev monterintervjuad och jag blev glad över hans härliga inställning till barnböcker. Att man skall lära sig något, att man ska läsa, att man ska vara snälla mot varandra och vara positiv. Jag vet, tusentals författare kanske tänker på samma sätt, mn det var bara skönt att höra det. Man bhöver bli påmind ibland, tycker ni inte det? Hela världen verkar glömma bort det med jämna mellanrum...


Kommentera
 

Emma Kreü

Det blir väldigt sällan som man har tänkt sig...

bestämde mig för att mest bara glida med, och se var floden drog med mig"

...men det blir ändå oftast ganska bra.

 

Jag minns inte riktigt hur jag hade tänkt planera dagen, men det beror kanske främst på att jag glömde mitt privata mässchema hemma på hotellrumet och sedan bestämde mig för att mest bara glida med, och se var floden drog med mig. Och den den har fört mig till mycket intressanta ställen, måste jag medge. Liten snabb översikt.

Jag har bland annat....

...träffat en hel del trevliga bokbloggare och med-profiler här från LitteraturMagazinet, bland annat profilerna Anna, KåKå och Nina, bloggarna Cissis bokblogg och lite snabbt Eli läser och skriver och Enligt O. Det var tid för fika, shopping och en massa boksnack med en del av dem, kanonkul att äntligen träffas "på riktigt".

...upplevt en del intressanta PR-trick, jag och Cissi besökte Måpockets Pocketrace som var knökfullt. Intressant idé, måste jag dock tillstå.

...fått i mig hemön Öland x 2, både i form av ett besök på Det Litterära Ölands monter, dels hade Johan Theorin ett scenprogram där han bland annat berättade om sin första, och enda, försök att skriva lite erotik. Jag hann inte höra slutet, men det måste ju ha gått rätt bra då den vann andra pris i Expressens novelltävling för en herrans massa år sedan. Det var något om ålar...

...varit på ett mycket intressant föreläsning med Amanda Hellberg med diskussioner om henne senaste bok, samt om möjligheterna till att det finns några varelser bland vårt nordiska oknytt som kan ersätta vampyrerna som för tillfället har regerat den 'övernaturliga scenen' i flera år.

...shoppat loss ordentligt, herreminge, nu är mina fötter inte bara mosade, jag är dessutom tunglastad när jag går härifrån! Bland annat har jag införskaffat Tove Janssons samlade serier del 2-5 och Monika Hääggs böcker om Fry, del 1-4. Behöver jag förklara varför jag haltar...? Men, jag har även inskaffat min livs första läsplatta (mer om det vid ett senare tillfälle) som förmodligen kommer bromsa mina ökande högar från att rasa ner i mitt eget huvud!

...hittat en del merchandise som jag väldigt gärna hade lagt vantarna på. Jag, som samlar på muggar med alla olika slags motiv, blev helt till mig i English Bookshops monter, där de hade litterära muggar med gamla omslga från klassiker, men då jag inte hade hittat den som ajg specifikt letade efter, plus att jag redan hade köpt en mugg, så fick det vara.

...spanat in en rad författare, bland annat Frida Skybäck, Nina Hemmingsson, Lasse Åberg, Agneta Sjödin, Johan Theorin, Monica Häägg.Björn Hellberg, Viveca Lärn, John Boyne samt debutanterna Thorsten Möller och Patrik Stigsson. Plus en rad till som har virvlat förbli, bara man vänder sig om så står det författare och pratar om böcker, böcker, böcker. Fantastiskt roligt, men ibland även lite förvirrande! Jag ser ansikten jag känner igen, jag tittar (eller stirrar kanske jag ska säga...) och funderar och funderar över vart jag har sett personen i fråga. Är det en bekant? Är det en bloggare? Är det en gammal klasskompis från högstadiet...?

I dag är mässans största dag, när jag frågar i Presscentret så berättar de att fram tills i går hade Bokmässan sammanlag haft över 45,000 besökare, utan att räkna med seminariebesökarna, men det är tydligen enligt normen. Bitvis har det varit så trångt i gångarna att det nästan blivit klaustrofobiskt - jag ahr varit på rockkonserter med mindre trängsel....

 

Som sagt, en händelserik dag i alla avseenden, och jag får snart tillfälle att utveckla det lite mera, hoppas jag. Än finns det tid  kvar på mässgolvet!

 


Kommentera
 

Emma Kreü

Tintin

Tintin, för tillfället i hetluften, finns även på mässan!


Kommentera
 

Emma Kreü

Där är ju Stig Helmer!

Lasse Åberg, alias Stig-Helmer, dök upp i vimmlet!


Kommentera
 

Emma Kreü

Det litterära Öland

Som Ölandsbo var det självklart att besöka Det Litterära Ölands monter, ett mycket trevligt initiativ! Och svara på deras litterära frågesport såklart!


Kommentera
 

Emma Kreü

Oknytt de nya vampyrerna?

Författaren Amanda Hellberg i diskussion på seminariet om "Nordiska oknytt de nya vampyrerna?". De pratar om knytt och hennes nya bok "Jag väntar under mossan" (som jag för övrigt läste ut på vägen till Bokmässan).


Kommentera
 

Emma Kreü

Enligt O prisad

Bloggaren Enligt O tar emot årets Forma Books Blog Award för bästa bokbloggare 2012.


Kommentera

Anmäl textfel

 Bokmässan startades 1985 

Bokmässan i Göteborg öppnade för första gången 1985, då under namnet Bibliotek 85 och hade under första året cirka 5000 besökare.

Det korrekta namnet på bokmässan är idag Bok och bibliotek. 2012 års mässa pågick 27-30 september.

Sedan starten 1985 har arrangemanget vuxit och besökarantalet har ökat stadigt till att ligga kring 100 000 besökare under de senaste åren. Det explosionsartade intresset har även följt med bland utställarna och sedan några år diskuteras det livligt om Svenska Mässan borde byggas ut eller inte.

Genom åren har en rad olika ämnen varit i fokus på mässan, vanligtvis litteratur från ett särskilt land, alternativt ett visst språkområde. Vissa år har det istället för geografisk bunden litteratur funnits ett mer övergripande tema, till exempl internationell kultur,  pressfrihet, yttrandefrihet och gränslös kultur.

2012 års bokmässa har temat ”Norden” och under de fullspäckade dagarna finns det flera programpunkter där olika författare, illustratörer och serieskapare från de olika nordiska länderna träffas och diskuterar sina arbeten, jämför likheter och skillnader mellan olika fenomen i Norden.  

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2