Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner
LitteraturMagazinets recension av Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser, Kritika Gupta
Bläddervänligt om världens hästraser
Fjording, frieser, orlovtravare och hokkaidoponny. I "Fakta om hästar och ponnyer" presenteras 30 olika hästraser och mycket annat som har med hästar att göra.
Att det är en översatt bok misstänkte jag så fort jag såg att varken gotlandsruss eller nordsvenska hästar var med, annars är det en bra blandning av raser som lyfts fram - från den lilla argentiska falabellan till den muskulösa shirehästen och den sä...
LitteraturMagazinets recension av Tors vrede, Elvira Birgitta Holm
Starka kvinnor i en levande forntid
År 2010 upptäcktes vid Sandby borg på Öland resterna av en massaker från slutet av 400-talet. Hundratals döda hade lämnats utan begravning. Vilka förövarna var vet man inte, så det finns möjlighet till spekulationer. Romanförfattaren Elvira Birgitta Holm levandegör tiden, platsen och människorna i “Odins eld” och nyutgivna “Tors vrede”.
Det brutala händelseförloppet avslutar &l...
LitteraturMagazinets recension av Käraste vänner, Katarina Widholm
Tredje boken om Betty gör mig besviken
Jag såg Katarina Widholms andra bok om Betty, “Värma händer” som ett möjligt slut på Bettyböckerna. Tillsammans med debuten “Räkna hjärtslag” bildade de två böckerna en finstämd realism om den unga kvinnans arbetsliv och äktenskap på 1930- och 40-talen. Hon hade flyttat ned till Stockholm från Hudiksvall och börjat som hembiträde. Bokligt bildad fick hon sedan arbete på ett ...
LitteraturMagazinets recension av Och väggarna förvandlades till världen runtomkring, Johanna Ekström
En bok fylld av drömmar, minnen och längtan
Albert Bonniers förlag har postumt gett ut en text av författaren Johanna Ekström, kommenterad av hennes nära vän Sigrid Rausing. “Och väggarna förvandlades till världen runtomkring” innehåller anteckningar om kärlekssorg, väntan och mot slutet moderns död och Ekströms egen cancersjukdom. Hon gick bort för ett år sedan, 51 år gammal.
Hon skriver ned sina drömmar. Många är ma...
LitteraturMagazinets recension av Spiritus, Linda Åkerström
På andra sidan Urvattnet
"Spiritus" är den andra delen i Linda Åkerströms fantasytrilogi som inleddes med "Dödsdansen". I centrum står Heddy, Rachel och Eli, tre sjuttonåringar från en svensk småstad.
Heddy har alltid varit lite annorlunda. Hon spelar fiol, helst ensam ute i skogen, och hon har alltid kunnat fånga upp vad andra människor känner. Rachel, som överlevt ett flyktingläger när hon var liten, är Heddys bästa kompi...
LitteraturMagazinets recension av Sinnenas tid, Annie Ernaux
En entimmesbok om passion
Ett par veckor före Nobelprisutdelningen gav Norstedts ut ytterligare en titel av Annie Ernaux på svenska. Det är en nyutgåva av "Sinnenas tid” från 1993.
På en av omslagsflikarna hyllar förlaget Katja Waldén som översatt även andra betydande franska författare. Waldén gick bort 2009. En del av de böcker av Ernaux som ges ut på svenska nu är nyutgivna svenska tolkningar av Waldén. Andra ...
LitteraturMagazinets recension av I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Med intellektuell spänst om ålderdomen
Sven-Eric Liedman har varit mycket framgångsrik som idéhistoriker. Han är fortfarande, 83 år gammal, verksam som författare och föreläsare. I hans bok om ålderdomen, “I november” möter vi en priviligierad äldre man. Han har också en hustru vid sin sida sedan 50 år tillbaka och en grupp om 20 barn, barnbarn och barnbarnsbarn, tillika många vänner.
I marknadsföringen av boken understryks att ...
LitteraturMagazinets recension av Det spökar på Smögen, Anna Ihrén
Fullt upp på detektivbyrån
Det har blivit höstlov när Stella och John träffas igen på Smögen och den gamla kuskbostaden där de inrymt sin detektivbyrå pryds av jättepumpor. "Det spökar på Smögen" är tredje boken om Stella och John.
Halloween står för dörren och de vuxna i örådet på Smögen planerar en riktigt läskig spökvandring åt barnen. Stella och John får i uppdrag att dekorera de olika...
LitteraturMagazinets recension av Barnsköterskan, Stacey Halls
Styrka i motgången
Året är 1904. Ruby May, dotter till en grönsakshandlare, har mot alla odds blivit barnsköterska. Stacey Halls bjuder men sin tredje roman på en stämningsfull tidsresa i översättning av Sara Jonasson.
Ruby May arbetar hårt, skickar halva sin lön hem till familjen i Birmingham, tar inte en enda dag ledigt och får lysande referenser av sin första familj när de emigrerar till Amerika.
Ruby behöver en ny tjä...
LitteraturMagazinets recension av Andromeda, Therese Bohman
En pärla i bokhösten
Therese Bohman har visat sig vara en fin stockholmsskildrare i romanerna “Den andra kvinnan” och “Aftonland”. Också när jag läser hennes senaste, “Andromeda”, går tankarna till Hjalmar Söderberg. Bohmans prosa är stämningsfull med inslag av vemod. Och det är kring själens obotliga ensamhet som historien rör sig.
“Andromeda” består av två jag-berättelser. I del 1 fö...
Anmäl textfel