Recensioner av skräckböcker
Döingarna är bara ett hot i bakgrunden, det verkliga dramat sker mellan de som ännu lever"
Gotland har i Magnus Nordins bokserie "Varelserna" drabbats av ett zombievirus, och de levande gör vad de kan för att fortsätta leva. Serien, som inleddes med "Elias bok" når nu sitt slut.
Emma och hennes gäng överlevare har kommit fram till Fårö, där man har upprättat en fristad, ett område som kallas för paradiset. De som bor där är visserligen omgivna av ett staket och omgärdade av Zombier men tror inte ...
LitteraturMagazinets recensent:
Eleni Schmidt
Jordkällaren, Magnus Nordin
Ett måste för varje lättläst bokhylla"
"Offerträdet" är första delen i en serie fristående skräcknoveller av Magnus Nordin med bilder av den danske illustratören Lars Gabel.
Alva och Freja bryter sig in på rektorsexpeditionen för att förfalska Frejas slutbetyg, så att hon får E istället för F. När tjejerna är inne märker de till sin förvåning att lärarna är kvar och deras konversation är mycket illavarslande. F&ou...
LitteraturMagazinets recensent:
Eleni Schmidt
Förfärande kvinnor, Charlotte Bronte
Våran hud, vårat blod, våra kroppar, John Ajvide Lindqvist
Jag heter Död - 13 skräckhistorier, Lena Arro
I denna lättlästa variant bärs alla traditionella skräckingredienser fram likt en kapitellång paradrätt och serveras kontrollerat som en nobelmiddag"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Lena Wallberg
Det är alltid lika njutbart att läsa text som är så väl bearbetad att min inre korrekturläsare får möjlighet att ta lite semester"
Med "Mannen mellan väggarna" gör Emma Ångström debut inom spänningsgenren. Det är en lättläst bok som ger gåshud, skriver Kristina Jägfeldt.
Nuförtiden läser jag inte mycket skräck, men när jag upptäckte att Piratförlaget ger ut rysardebutanten Emma Ångströms bok med den lockande titeln "Mannen mellan väggarna" blev jag nyfiken direkt.
Kort efter att den mobbade flickan Alva och henn...
LitteraturMagazinets recensent:
Kristina Jägfeldt
Vattnet drar, Madeleine Bäck
Sjuka själar, Kristina Ohlsson
Största anledningen till att det inte lyfter är ändå att det blir alldeles för tydligt att det är en deckarförfattare som skriver en skräckroman"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Incidenten i Böhmen, Thomas Årnfelt
Klart underhållande för den som gärna låter sig ryckas med i en historisk berättelse med mycket mystik"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
LitteraturMagazinet Noterat
Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist gjorde braksuccé med sin debutroman "Låt den rätte komma in" när den kom 2004. Hösten 2014 kom hans femte roman "Himmelstrand" och redan i år kommer fortsättningen som även knyter ihop en del lösa trådar från förra boken.
Läs mer ...
LitteraturMagazinet presenterar
Mats Strandberg har tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skrivit den populära Engelsfors-trilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln) om tonårshäxor i Bergslagen. Nu skriver han på sin första skräckroman som han själv beskriver som "Stephen King på en finlandsfärja". Dessutom börjar han blogga i LitteraturMagazinet om böcker och skrivande.
Läs mer ...
Blogginlägg avdelning Skräck
För ungefär två år sedan skrev jag om Francois Barangers första illustrerade utgåva av ett H. P. Lovecraft verk, ”Cthulhu vaknar” . Ni som minns kommer säkert ihåg att jag var i det närmaste exalterad och gav den 5 DG. Nu har Baranger valt att gå vidare med ytterligare ett Lovecraft verk att illustrera och denna gång föll valet på ”Vid vansinnets Berg”. Denna gång var jag exalterad redan innan jag påbörjade läsningen och det var med stor förväntan jag öppnade denna lyxutgåva och sjönk ned i soffan.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#Lovecraft
#illustrerad utgåva
Kommentera
John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#kollektivroman
#Norrtälje
Kommentera
Skräcknoveller är härligt att läsa. De passar lika bra en regnig sommardag som en stormig höstkväll. Dessutom är de korta och intensiva vilket gör att man lättare finner tid att sätta sig ned och läsa. Att de även innehåller en skruvad knorr som skickar kalla kårar utefter ryggen gör ingen besviken. Jag har nyligen läst en novellsamling, ”Varsel i mörkret”, bestående av 12 noveller utgiven av det nybildade förlaget Ekström & Garay som jag tänkte berätta om.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#noveller
Kommentera
Tänk dig ett bestialiskt mord på en liten pojke. Alla misstankar och indicier riktas mot dig. Ingen tror egentligen att du är skyldig. Du själv vet att du inte är skyldig men bevisföringen är säker, du är mördaren. Det är vad som drabbar Terry Maitland i Stephen Kings thriller ”Outsidern”.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#thriller
Kommentera
Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#klassiker
Kommentera
”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#grafisk roman
Kommentera
Mats Strandbergs föregående skräckthriller hade en ovanlig plats att utspela sig på, nämligen en Finlandsfärja. Det var en alldeles perfekt och klaustrofobisk plats för den berättelsen. Nu har hans nästa skräckroman publicerats och även denna gång har han lyckats hitta en ovanlig plats för handlingen. Vi kommer denna gång få följa med till småstadsidyllens frizon, ålderdomshemmet!
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
Kommentera
Så har turen kommit till en kvinnlig författare. Tyvärr sker det lite för sällan. Inte nog med ovanligheten i att det är en kvinnlig författare, det är dessutom något så sällsynt som en kvinnlig novellist inom genren skräck. Jag pratar om Daphne du Maurier, mest känd för romanen ”Rebecca”, som var en engelsk författarinna som gärna skrev berättelser som utspelar sig i Cornwall vilket för övrigt var hennes hembygd.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#noveller
Kommentera
Jag börjar med ett erkännande, hur pinsamt det än är. Jag har inte läst Dracula av Bram Stoker! Nu var det sagt och naturligtvis inser jag att det är något jag måste göra någonting åt när det blir tillfälle. Filmen har jag sett, vilket inte alltid är så bra att göra innan man har läst boken. Jag föredrar alltid att läsa boken först. Men nu har jag i varje fall läst en av de mest omtalade moderna vampyrberättelserna, nämligen ”En vampyrs bekännelse” av Anne Rice och återutgiven av Modernista.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
#vampyrer
Kommentera
Joe Hills nya roman handlar om hur människan drabbas av en epidemi som gör att den smittade självantänder efter en tid. Det är en ganska typisk dystopisk berättelse som rullas upp där samhället och dess värderingar sätts på prov. Med tanke på tillståndet i världen kan man ju fråga sig om det behövs, men mixen av aktuell samhällsskildring, intressanta karaktärer, drama och Hills känsla för humor gör det riktigt originellt och mycket spännande.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#dystopi
Kommentera
I slutet av 2015 och början av 2016 kunde den som följer Helena Dahlgrens blogg ”Dark Places” under 100 dagar läsa inlägg om hemskheter i popkulturen. Nu har inläggen blivit bok och för skräckälskaren är det en gyllene blandning av läskigheter man minns och nya rysliga upplevelser att se fram emot. Det är förpackat på ett trevligt sätt med suggestiva illustrationer av Marcus Stenberg och bilder från de olika verken.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
Kommentera
För några veckor sedan läste jag en bok som väckte slukardriften inom mig! Jag började läsa på lördagskvällen och hann ca 50 sidor. Dagen därpå satte jag mig igen med boken och det slutade inte bättre än att jag läste ut de resterande 330 sidorna under resten av dagen. Jag pratar om Mats Strandbergs skräckroman ”Färjan”.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#recension
Kommentera
Halloween var inte speciellt stort när jag var liten, så därför har jag lite dålig koll på när det egentligen är man ska gå på sin "bus-eller-godis"-insamling. Har i alla fall för mig att det är 31/10 och har därför införskaffat rejält med godis ifall det skulle komma ett gäng glada barn utklädda till spöken, häxor och vampyrer. Om de inte dyker upp kommer jag att få ont i magen, det är i alla fall en sak som är solklart. Det blir ibland så till påsk så jag borde väl vara van vid det här laget, men vissa saker känns det som om man aldrig lär sig. Eller vill lära sig.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#skräck
#Stephen King
#mörkerrädsla
Kommentera
Hoppas vi ses under bokmässan! Jag kommer att ha ett sjukt späckat schema med signeringar, samtal och skräckpanel! Här är några av höjdpunkterna!
FREDAG 25 SEPTEMBER
14.30-14.50: När verken får eget liv: Paneldiskussion med mig, Sara och Siri Pettersen (Korpringarna-trilogin)
Vad händer i den kreativa processen när det som skapats får eget liv? Och vem är det egentligen som äger berättelsen när den genom makalös fanart får ett eget liv, författaren eller läsaren?
Plats: Ung scen, A-hallen
LÖRDAG 26 SEPTEMBER
13.00-13.20 Mord och magi: Jag samtalar med amerikanska författaren Laini Taylor om hur fantasy kan spränga yttervärldens gränser.
Plats: Crime scene, F-hallen, plan 2
14.00-14.20 Monster i folkhemmet: Jag samtalar med Sara om att förlägga skräcken till en typiskt svensk miljö. Vad händer när man byter gotiska slott mot en Finlandsfärja?
Plats: F5 (obs: seminariekort krävs)
16.00-16.45 Skräckens psykologi: Från bröderna Grimm till Stephen King och Fredagen den 13 – historier om skräck och våld har alltid fascinerat oss människor. Varför är vi så förtjusta i att självmant utsätta oss för det otäcka? Och finns det rent av en terapeutisk poäng i att läsa om ställföreträdande våld? Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld samtalar med mig, Jenny Milewski och John Ajvide Lindqvist om tjusningen med att skrämma livet ur sina läsare.
Plats: K2 (obs: seminariekort krävs)
SÖNDAG 27 SEPTEMBER
10.30-10.50 Jag pratar om Färjan med skräckfantasten och förlagschefen Martin Halldin i tidningen ETC:s monter.
11.30-12.00 Blod och Minttu – samtal om Färjan på Litteraturscenen, A-hallen
12.30-13.00 Jag blir intervjuad i Dagens Nyheters monter.
14.00-15.00 Jag blir intervjuad på Stadsbiblioteket. Obs, utanför mässområdet! Gratis inträde!
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#bokmässan
#författare
Kommentera
/Visa 2 kommentarer
Äntligen kan jag hålla Färjan i min hand! Det är så galet, detta. Nu känns det faktiskt på riktigt. Det är en bok! Och på måndag släpps den ut i världen! De senaste två åren av mitt liv har blivit något som faktiskt går att ta på. Insidan av min skalle finns där mellan pärmarna. Ni som följt mig här på bloggen under arbetet vet ju att det varit en del upp och ner. Besatthet och trötthet om vartannat. Några gånger undrade jag till och med om jag skulle kunna ro den här färjan i hamn över huvud taget. Men två saker har burit mig; jag har aldrig tvivlat på min idé, och jag har hela tiden varit kär i mina karaktärer.
Ärligt talat, jag är så sjukt stolt över den här boken. Jag vet att jag lagt ner mitt allt i den. Vad folk än kommer att tycka så vet åtminstone jag att jag gjort mitt bästa.
Missförstå mig inte, jag sitter inte här lugn som en filbunke inför släppet. Långt därifrån. Det är trots allt två år av mitt liv det handlar om. Men det ger en kärna av trygghet att veta att jag gjort allt jag kunnat för att Färjan skulle bli den bok jag föreställde mig.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#färjan
#skriva
Kommentera
/Visa 2 kommentarer
Åh, det är så bra! Så mycket gåshud! Jag älskar den här boken!"
Just läst ut Elizabeth Hands nya roman Wylding Hall, 150 sidor fullpackade med atmosfär, skönhet och kuslighet. Det handlar om ett folkrockband som på 1970-talet isolerar sig i ett ensligt gods på engelska landsbygden för att skriva låtar till sitt andra album. Boken består av nutida intervjuer med gruppmedlemmarna, där de försöker beskriva och förstå vad som egentligen hände den där sommaren då deras begåvade, undersköna sångare Julian försvann spårlöst.
Åh, det är så bra! Så mycket gåshud! Jag älskar den här boken!
Och för er som ännu inte upptäckt Elizabeth Hands författarskap, ni har något ljuvligt framför er. Eftersom hon dessutom är en god vän råkar jag veta att två av hennes böcker snart kommer på svenska.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#nyläst
#skräck
Kommentera
Persongalleriet är större än en svensk småstad. Turerna är snurrigare än Loopen på Liseberg"
Ägnade hela smekmånaden (okej, inte hela) åt att plöja Dan Simmons 80-talsroman Carrion Comfort, som Stephen King kallat för "en av 1900-talets tre bästa skräckböcker". Tyvärr går King inte att lita på, och Dan Simmons är en stundtals grym men väldigt ojämn författare. Den här tegelstenen med pytteliten text vacklar till slut under sin egen tyngd. Det börjar så bra, med vampyrer som kan styra sina offer som radiostyrda robotar. Och den psykotiska gamla sydstatskärringen Melanie är den värsta och roligaste vampyr jag någonsin följt. Men historien vecklar ut sig och vecklar in sig i oändliga nya varv, tills både korrupta FBI-agenter och Mossad är inblandade, och ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet hotar. Persongalleriet är större än en svensk småstad. Turerna är snurrigare än Loopen på Liseberg. Boken blir ett monster i sig, och äter upp sig själv.
Med 200 sidor kvar (och då hade jag ändå läst nästan tre fjärdedelar) gav jag till slut upp. I de här fallen brukar jag ta till Wikipedia - hyfsat kända bcker brukar ha en utförlig Plot Summary där hela handlingen beskrivs, från början till slut. Det är en lättnad, för det visar sig nästan alltid att jag gjorde rätt i att sluta läsa - men jag får ändå veta hur det går.
Avdelning:
Skräck
Taggar:
#nyläst
#skräck
Kommentera
/Visa 1 kommentarer
Författaren Mats Strandberg är högaktuell med sin bok "Färjan". LitteraturMagazinet ställde några frågor om framgångarna med boken, och om hur han firar Halloween.
Läs mer ...
Hennes debutbok är varken en gullig relationsroman eller en småputtrig deckare. Jenny Milewski skriver i stället om en sadistisk kirurg som mördar tonårsflickor med skalpell. Meningen är att läsaren ska bli rädd, adrenalinstinn och springa och låsa dörren.
– Min bok är en kärleksförklaring till den skräck jag själv gillar, säger debutanten Jenny Milewski.
Läs mer ...
Skräckförfattaren Caroline L Jensen ger i dagarna ut både en samling skräcknoveller och dessutom kommer hennes fjärde roman – även den med skräckinslag.
– Jag tror personligen att skräckläsning handlar om en enda sak: vår rädsla för döden, säger hon.
Läs mer ...
LitteraturMagazinet recenserar
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
|
|