Recensioner - Mat
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Zeinas green kitchen : Gröna recept från olika delar av världen, Zeina Mourtada
Många nyanser av grönt







Fem år har gått sedan Zeina Mourtada startade sin matblogg. Inom ett halvår kammade hon hem ett matbloggspris och har sedan dess synts i TV och skrivit två kokböcker, i den senaste delar hon med sig av vegetariska recept från världens alla hörn.
Det är verkligen ingen slump att Zeina Mourtada blivit så framgångsrik på sin matlagning. Överallt där hon syns och hörs lyser en genuin och okomplicerad matgl...

LitteraturMagazinets recension
av
Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare, Mattias Kristiansson
Mat att bli mätt på, och samtidigt sugen på mer


"Vego hela dagen" är en kokbok för unga av Mattias Kristiansson. God och rolig mat som bara råkar vara vegansk.
Mattias Kristianssons främsta kännetecken är hans entusiasm. Han är en produktiv vegopredikant som visar att vegansk mat är precis som annan mat, bara godare. Han inledde vegobanan med en blogg och följde upp med en vegansk mattidskrift. Parallellt gav han ut ett antal vegokokböcker för vuxna. Nu är det dags f&oum...

LitteraturMagazinets recension
av
Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger
Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke







Forna tiders mat har vi fnissat åt förr, vare sig det är historieätare i teve som beger sig till medeltiden, ett urklipp ur husmorskalendern från matransoneringsåren eller ett blogginlägg om den bruna maten på 70-talet. Det är enkelt att skratta åt eftersom det inte rör oss, det var ju så längesen och nu vet vi minsann bättre. Eller?
Boken "Matnostalgi" tar sin början 1970 och kryssar sedan fram mellan d...

LitteraturMagazinets recension
av
Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen
Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv







Få saker associeras lika starkt med julen som doften av glöggkryddor och få presenter är lika välkomna som en egentillverkad flaska glögg. "Glöggboken" kan bli en bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen och den uttjatade pepparkakan med grönmögelost.
Boken innehåller så klart recept på glögg, från saftglögg till starkvinsglögg, men också rec...

LitteraturMagazinets recension
av
Saltad nota : om matfusket - från gatukök till gourmetkrog, Mats-Eric Nilsson
Underhållande, lärorikt och nedslående om restaurangmaten







Det är ibland med bävan och ibland med triumf man vänder blad i Mats-Eric Nilssons nya bok om matfusket. Denna gång handlar det om var restauranger serverar – egentligen.
Kardemummabulle: Vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst, ägg, kardemumma, salt, florsocker. Enkelt, eller hur? Det är väl inget uppseendeväckande med en kardemummabulle? Nej, om det inte vore för att detta är den enda innehållsf&oum...

LitteraturMagazinets recension
av
Hamburgare och texmex, Lena Söderström
Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?







Den här boken behövs i Sverige idag av två anledningar; vi äter hamburgare på snabbmatställen och vi äter samma tacos varje fredagsmys. Så fundamentalt fel alltså! Hamburgare ska lagas hemma och tacos ska varieras.
Om man läser Lena Söderströms bok "Hamburgare och texmex" kan man få en smärre aha-upplevelse. Hur många salsor finns det i världen egentligen? Man inser hur enkelt det är att varier...

LitteraturMagazinets recension
av
Bagarnas bästa bröd och bakverk, Åsa Swanberg
Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden







I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer.
Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp i sömnen men bagarna känns inte lika självklara. Nu visade det sig vara nästan lika enkelt faktiskt. Vid första anblicken av porträtten - det är 25 till antalet - utbrister jag nästan varje g&ar...

LitteraturMagazinets recension
av
Middag på 15 minuter, Jamie Oliver
Recepten tar längre tid än 15 minuter







En fredagsmiddag på femton minuter? Det är upplägget för denna nya kokbok av Jamie Oliver. Allt du behöver är en matberedare, färska råvaror, och Mr. Olivers senast "bok-till-matlagningsprogrammet".
Så länge det finns en middag som måste tillagas verkar vår aptit på kokböcker och matlagningsprogram omättad. Jag är själv ingen anhängare av varken det ena eller det andra, men lockelsen i att...

Läsarrecension
av
Diabetes du kan själv påverka, Kristina Andersson
Ett bra komplement till gammalmodiga böcker om diabetskost


Titeln på Kristina Anderssons bok "Diabetes – du kan själv påverka" utlovar det man som diabetiker behöver så väl, lite kunskap och mycket inspiration. Jag tar mig därför an boken med en viss förväntan.
Boken är uppdelad i två delar där den första förklarar vad diabetes är och hur kost och livsstil påverkar sjukdomen. Den andra delen ger de mer konkreta tipsen.
Författaren uppmana...

LitteraturMagazinets recension
av
Klassiska kakor på nytt vis, Mia Öhrn
Krångligt och inte tillräckligt gott när klassiker pimpas


Precis som titeln antyder är det här är en bok om klassiska bakverk. Men recepten är ombearbetade så det ska passa 2000-talsmänniskan. Några kakor är lite magrare än originalet, andra har fått nya ingredienser och smaker, ytterligare några görs på ett annat sätt än när de uppfanns till exempel med hallon i stället för aprikos i sachertårtan.
Som i de flesta kokböcker som ges ut i...
Anmäl textfel