Litteraturblogg: Anna Bjurström 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bilderböcker skrivna av barn

Bilderböcker skrivna av barn

En återkommande debatt är just den om barnlitteratur. Vem skriver för vem? Och vad blir resultatet? Ofta är det den vuxna som författar för det läsande barnet. Men om barnen själv får skapa, vad händer då? Smartypants är bokförlaget som kanske kan ge oss svaret.

Smartypants publicerar nämligen bara böcker som är skrivna av barn. Deras mål att är publicera minst en ny bok per år som ska vara: skriven av ett eller flera barn samt skrattestad och godkänd av åtminstone 100 barn. Än så länge har de två böcker i sin publikationslista. Och jag har nu läst dem båda.
 

Raptomten – Vincent Maker, 6år (text), Emanuele Romano (illustratör), 2015
Raptomten är Smartypants första publicerade bok, skriven av 6åriga Vincent Maker. I Vad- Som- Helst- Landet bor tomtarna, och där kan vad som helst hända. När tomten plötsligt rapar så högt att huset spricker blir alla rädda och tror att det är en jordbävning.
 

Upp till det Gröna Leklandet – Ebba, Ida, Lydia, Melvin (text), Emanuele Romano (illustratör), 2016
På den magiska grönsaksplaneten är Herr Gurka kung och alla grönsaker smakar godis. Bredvid Herr Gurkas slott finns ett lekland stort nog för alla barn i hela världen. På nätterna när alla vuxna sover smyger barnen dit…
 

Det är en fantastiskt trevlig idé bakom bokförlaget Smartypants. De vill uppmuntra barn att skriva genom att bevisa att alla barn kan bli författare av en bok, samt uppmuntra barn att läsa genom att ge dem böcker som är skrivna av experter på vad barn tycker är roligt att läsa om: barnen själva. Med texter skapade av barn och ett samarbete med illustratören Emanuele Romano och ekonomiskt stöd av allmänheten genom insamlingar skapar Smartpants kort sagt böcker FÖR barn AV barn. Och nog liknar dem inte något jag läst tidigare. De här böckerna är minst sagt inspirerande i sin originalitet.

Det finns inte så mycket att säga om böckerna egentligen, mer än: LÄS DEM. Jag kan förstå att de blir nya läggdagsfavoriter för många barn. Enkel text samt färgstarka och utförliga illustrationen gör böckerna till ett nöje att läsa. Det finns många detaljer att hitta i Emanuele Romanos illustrationer! Det jag dock önskar är att hitta är en bredare skildring. Barnen gör ett så bra jobb med att skriva för alla barn, att det är lite synd att Romano inte riktigt lyckas med att inkludera mångkultur i sina illustrationer.

Det behövs fler satsningar som denna, helt klart. 
 

   
 


Avdelning: Barn Taggar: #inspiration #uppumtran
4 februari 2017
Profil: Anna Bjurström
 
Kommentera
 

Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017

Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017

Helt plötsligt är året (snart) slut. 2016 har varit ett riktigt bokslukar år för mig, men det har varit ostrukturerat. 2017 vill jag ta mer kontroll över min vardag, och sätta upp några mål och riktlinjer för mitt läsande som (förhoppningsvis) gör att jag njuter än mer av att läsa, reflektera, recensera, analysera, uppleva... Här är mina nyårslöften för bokåret 2017.

100 böcker I år läste jag ca 120 böcker (bilderböcker inte inräknat). Hur mycket det än lockar att försöka toppa det under 2017 så har jag valt att sätta mitt mål på 100 böcker. 120 böcker på ett år är ändå ca 2,3 böcker i veckan. Visst kan det fungera, men jag vill också kunna lägga tid på att lusläsa böcker, läsa om böcker och kanske ge mig på några utav de tyngre böckerna jag siktat på ett tag. 

Logga lästa böcker – Jag har (typ) haft koll på böckerna jag läst 2016, men mer än så har det ofta inte blivit. Inför 2017 har jag köpt en fin liten anteckningsbok som passar perfekt i handväskan. Jag planerar att ha den som en ”läsdagbok” där jag ska samla alla böcker jag läst med information om boken, när jag läste den, betyg samt tankar och reflektioner. Jag är helt övertygad om att detta kommer ge mig en djupare upplevelse av det jag läser. Samt så är det ett fint sätt att öva sig på att strukturera tankar, och att faktiskt skriva själv.

Bilderböckernas år – Jag har inga barn, yngre syskon eller vänner med småbarn, så bilderböcker ramlar ofta bort när jag lånar böcker för nöjes skull (trots att jag sannolikt lånar fler bilderböcker än de flesta för min egen räkning). 2017 vill jag koncentrera mig mer på bilderböcker. Jag har under 2016 sett mitt konst- och bildintresse växa mycket, och vill gärna studera samspelet mellan bild och text närmare, inte minst i bilderboksformatet. Även bilderboksböckerna ska såklart loggas.

Läsa litteratur från olika länder – Det är enkelt att fastna i litteratur från England, Sverige och främst USA eftersom så mycket av utgivningen i Sverige kommer från just dessa länder (samt att det inte finns någon direkt språkbarriär). 2017 ska jag försöka ta mig förbi detta och bredda min läsning, det är dags för att göra det jag läser till ett mer aktivt val.

Fler favoriter – När jag såg tillbaka på 2016s läslista insåg jag att det inte var så många böcker som riktigt lämnat avtryck mig. Och det gjorde mig lite besviken. Men jag ser aldrig lästa böcker som något jag ångrar, trots att det inte blivit nya favoriter så har jag helt klart fått ut väldigt mycket av att läsa dem. Men 2017 hoppas jag hitta några böcker som helt golvar mig.

Hålla koll! - Okej, 2016 har jag hållit ganska bra koll på vad som har hänt i bokvärlden. Men 2017 vill jag ha ännu mer koll, och jag vill läsa ännu fler dagsaktuella författare, särskilt debutanter. Återigen, aktiva val!

Sammanfatta läsåret 2016 – Jag tänker sätta mig ner och sammanfatta mitt läsår 2016. Hur många kvinnliga författare har jag läst? Hur många av böckerna jag läst har varit ljudböcker? Vilken genre har jag läst flest böcker i? Vilka nationaliteter har jag läst? Vilka har varit mina favoriter? Ett givande sätt att lära känna sig själv och dessutom reflektera ytterligare över böckerna en läst.

Skriva mer  – Det är lätt att lägga sitt eget skrivande på hyllan för att istället lägga tid på att läsa, läsa, läsa alla de där böckerna som finns i världen. Så mycket att läsa, så lite tid! 2017 vill jag även lägga tid på att utveckla mitt eget skrivande, för jag vet att jag har så mycket att ge!
 

Utmana mig själv – Jag vill utveckla mitt läsande, mitt skrivande och mig själv. Jag vill ge mig på sådant jag annars undvikit (skräck och poesi bland annat). Jag vill läsa fler nobelpristagare, från fler nationaliteter och fler avskräckande tegelstenar (eller tvärtom). Jag vill vidga mina vyer och göra fler aktiva val i mitt läsande. Medvetenhet blir nog mitt slagord för 2017. 

Vad har ni planerat för ert läsår 2017?



Taggar: #nyårslöften #skrivande #böcker #läsning
31 december 2016
Profil: Anna Bjurström
 
Kommentera
 

CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska

Bok-
presentation:
Kometen kommer
Författar-
presentation:
Tove Jansson
Utg.år: 1968
Inbunden
Finns i lager, 242 kr

CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska

I början av december reser jag till Italien, Rom på en långweekend mitt i veckan. Jag intalar mig att  det är den perfekta staden för den kulturellt intresserade strosaren. Perfekt för mig alltså.

Det verkar finnas så mycket sevärt inom gångavstånd! Dessutom längtar jag efter att bara vandra omkring på gatorna med en kaffe, en varm sjal och en mysig mössa. Planen är att gå in på alla ställen som ser trevliga ut.  Äta lite gelato här, testa lite pasta där och avsluta med lite vin någonstans. Sen ytterligare stanna och smaka lite pizza, njuta av lite antipasto och dricka ytterligare tre kaffe. Nästa dag börjar jag helt enkelt om igen längs med något annat promenadstråk. Och ja, någonstans där ska jag nog klämma in en mängd bokhandelsbesök, något muséum och lite annat spännande.  

I och med denna resan, så har jag  (förutom fantiserat om italiensk mat) också försökt lära mig lite grunditalienska. Jag kommer kanske inte kunna ta mig runt på den, men att bara kunna hälsa och beställa på italienska är ju rätt häftigt, och artigt för den delen. 

På en Secon Hand här i Göteborg hittade jag den perfekta motivationen att lära mig ännu mer italienska. Vem kunde ana att Tove Jansson skulle bli min stora motivation att lära mig italienska?  Tove Janssons ”KOMETEN KOMMER" fanns nämligen där, både på svenska och italienska. Så nu spenderar jag kvällen då och då med att försöka ta mig igenom en sida ur ”CACCIA ALLA COMETA”, och det jag inte förstår (det mesta) kan jag ju läsa mig till i den svenska boken. Förträffligt tycker jag. 

Det är häftigt hur litteratur kan vara ett sådant inspirerande läromedel, och hur det kan få sådana oväntade funktioner. Finlandssvenska Tove Jansson blir min inkörsport till italienska. 

Om några veckor bär det iväg. Vi får väl se hur redo jag blir! Om inte annat ska jag fråga alla jag träffar vad de tycker om mumintrollen. 



 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #språk #läromedel #italien
13 november 2016
Profil: Anna Bjurström
 
Kommentera
 

En helg med Shaun Tan

Bok-
presentation:
Sommarregler
Författar-
presentation:
Shaun Tan
Ankomsten
Shaun Tan
Det röda trädet
Shaun Tan
Berättelser från yttre förorten
Shaun Tan
Borttappad
Shaun Tan

En helg med Shaun Tan

Den här helgen har jag spenderat hemma i soffan med Shaun Tan som sällskap. Och det har varit fantastiskt. 

Den senaste tiden har jag stegvis byggt upp en längtan att ta mig an Shaun Tans böcker. Jag är inte helt obekant med Tan, men det var länge sedan jag läste något av honom. Så  i fredags lånade jag hem ett gäng utav hans böcker, och jag har spenderat lördag och söndag med att läsa varenda den. Nu är jag helt matt av alla intryck. Shaun Tans verk är minst sagt kraftfulla.  

Jag blir tagen av Tans sätt att arbeta med olika format. Jag blir tagen av hans kärnfulla text som ofta är en del av den estetiska bilden. Mest tagen blir jag av det ofrånkomligt komplexa i böckernas helhet. Det finns troligtvis inte två människor som tolkar någon av Tans böcker riktigt likadant. Och jag tycker det är fantastiskt. 

Nu i efterhand sitter jag och slår upp böckerna på måfå, och det är lika fantastiskt det. 





Taggar: #helg #illustrationer #konst
9 oktober 2016
Profil: Anna Bjurström
 
Kommentera
 

Lite mörkare boktips

Lite mörkare boktips

Magisk romantik, deckare, psykologiska thrillers, mörk fantasy, skräcknoveller, döden... vad mer behövs för en perfekt läshöst?"

I oktober och november blir det mörkt på riktigt, vi ställer om till vintertid och det är dags för både Halloween- och Allahelgonafirande. Det här är månaderna när det är perfekt att bita tag i de där lite mörkare böckerna som kanske känns för opassande obehagliga och läskiga för årets lite ljusare månader. Eller helt enkelt de där böckerna du har sparat på för att kunna läsa vid just rätt tillfälle för att få den där perfekta känslan. Jag har satt ihop en liten tipslista av böcker och novelsamlingar jag själv tycker (eller tror) är perfekta för den mörkare hösten.


Miss Peregrines hem för bessynnerliga barn” – Ransom Riggs
Den här pärlan är megaaktuell just nu, eftersom filmversionen (regisserad av mysskräckens mästare själv, Tim Burton) just nu går på bio. Jag har själv inte sett filmen, men ser fram emot att göra det. För boken är en angenämnt obehaglig lässtund, som dessutom förstärks av många besynnerliga gamla fotografier som fått inspirera bokens karaktärer.

 

"Oceanen vid vägens slut" - Neil Gaiman
Den här boken brukar kallas för ett litet mästerverk och är en utav Gaimans mest uppskattade böcker. Själv läste jag den under en varm sommardag och fick inte alls den där mysskräckkänslan jag ville av den. Jag tänker ge den ett nytt försök i höstmörkret, och jag är övertygad om att jag kommer uppskatta den massor mer. 

 

Half A King” – Joe Abercrombie
Den här boken har jag faktiskt inte läst själv, men den står på min läslista för hösten. Tipset kommer från min sambo, som är betydligt mer bevandrad i fantasygenren än jag. Det tycks vara första delen i en mörkare fantasytrilogi. Den har inte översatts till svenska än, men på originalspråk är den enkel att få tag på både i bokhandel och på bibliotek.

 

Coraline” – Neil Gaiman
Egentligen passar alla Gaimans böcker till den här tiden på året. Därför slår jag till med ännu ett verk av honom på min lisa. "Coraline" har en riktigt mörk känsla. Den är dessutom en barnbok, och med illustrationerna av Chris Riddell är den perfekt både för det äldre barnet att läsa själv eller som högläsningsbok för det yngre barnet som behöver lite extra stöd. Eller så kan ni göra som jag, och i vuxen ålder njuta av den helt själv i fåtöljen. (Om du redan läst "Coraline" är "Kyrkogårdsboken" ett annat säkert kort, som dessutom inte är riktigt lika obehaglig utan snarare mysig i kyrkogårdsmiljö.)


Huset på udden” – Agatha Christie
Deckardrottningen från svunna tider känns perfekt för hösten. Just detta verk är en utav Christies egna favoriter och hör varken till Miss Marples eller Hercule Poirots serier. Istället är det en deckare som är har betydligt mer av psykologisk thriller i sig han hennes andra verk, men myskänslan finns fortfarande där.


Det femte barnet” – Doris Lessing
Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur år 2007. Nu är det snart dags att annonsera årets vinnare, så vad är väl inte bättre än att återgå till en tidigare vinnare medan vi väntar? Att Lessings ”Det femte barnet” dessutom känns både ryslig och psykologiskt mörk är ju bara att tacka för.


Osynliga länkar” – Selma Lagerlöf
Det här är en riktig guldklimp till novellsamling. Den går också helt under temat Döden, och passar perfekt till hösten och Allahelgona. Här finns riktigt fina realistiska skildringar bredvid noveller med övernaturliga och smågotiska inslag. En personlig favorit av Lagerlöfs verk.

 

Skeleton Crew” – Stephen King
Det känns lite uttjatat att tipsa om Stephen King som höst- och Halloweenläsning. Men jag kan inte låta bli. Själv är jag inte särskilt bevandrad alls i hans verk, så jag har planerat in honom för hösten. För mig blir det just denna novellsamling. ”Skeleton Crew" eller ” Den förskräckliga apan" som titeln är på svenska (jag ser fram emot att försöka förstå varför). Jag intalar mig att noveller inte kan vara riktigt lika läskiga som hela romaner. På det här sättet kan jag ju trots allt ta en nypa King i taget under höstens gång.

 

Nattens cirkus” – Erin Morgenstern
Det här är en utav mina personliga favoriter. Den är lite långsam, men ack så vacker. Och vem kan låta bli att tilltalas av en bok som handlar om en cirkus som mystiskt dyker upp och försvinner? En utsökt saga för vuxna. Den har dessutom en utav de mest stämningfulla inledningarna:
"Cirkusen anländer utan förvarning.
Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor.
Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns igår."


Harry Potter and the Chamber of Secrets: The Illustrated Edition” – J.K. Rowling
Jag kan ju inte vara den enda som använder det faktum att en illustrerad Harry Potter bok nu kommer ut varje år till att läsa om den fantastiska bokserien. Såsom jag förstår det kommer både den engelska och svenska versionen av ”Harry Potter och hemligheternas kammare” ut i Oktober. 
Helt fenomenalt perfekt för höstens läsning. 

Magisk romantik, deckare, psykologiska thrillers, mörk fantasy, skräcknoveller, döden... vad mer behövs för en perfekt läshöst? 

-

Om du istället är sugen på att läsa höstens nya böcker kan du ta en titt på Sandra Sandströms lista av några av höstens nykläckta böcker.

 


 


Taggar: #boktips #mörker #höst
2 oktober 2016
Profil: Anna Bjurström
 
Kommentera
 

Höstens ankomst

Min läsfåtölj är numera placerad vid fönstret, så jag kan sitta och betrakta hur världen utanför ändrar färg och känsla"

Det är en 1 September, hösten har krupit sig på och jag känner genast att min sinnesstämning förändrats. Istället för en morgonpromenad med ljudbok är jag nu mer än nöjd hemma i fåtöljen med den mer traditionella inbundna boken. Nu börjar säsongen av varma färger, gigantiska tekoppar, stora halsdukar och mysiga koftor. Det här är årstiden där en praktiskt taget kan sitta, tittandes ut genom fönstret och se hur allting förändras.

Min läsfåtölj är numera placerad vid fönstret, så jag kan sitta och betrakta hur världen utanför ändrar färg och känsla. Min sambo var snäll nog att hjälpa mig att placera den där, trots att det krävde att vi flyttade på matbord med tillhörande stolar. Allt för höstens skull. Allt för att jag ska kunna se hur solen försöker tränga igenom täta moln som snabbt rör sig över himlen.

Med hösten kommer en känsla som jag inte kan hitta på något annat sätt, ett sorts behag över livet. Hösten är alltid fylld av en fantastisk samling nytt och gammalt. Det kan vara en ny studietermin som startar, en återgång till jobbet efter semester, återträffande av vänner som varit på vift över sommaren, och en ny energi (eller snarare brist på energi?) som gör att det känns fullt överkomligt att ta vara på dagen och byta bort fartfyllt kvällsstadsliv mot mysiga hemmakvällar och böcker.

Jag är kort sagt redo för höstens mys, är ni? Frågan är bara vad jag ska läsa i höst. Har ni några höstiga boktips? Eller helt enkelt bara någon aktuell (eller oaktuell) bok att rekommendera?
 


Taggar: #höst
1 september 2016
Profil: Anna Bjurström
 
Kommentera
 

Sommaren - ljudböckernas årstid

Sommaren - ljudböckernas årstid

Alla intryck runtomkring mig när jag promenerar och lyssnar skapar en bokupplevelse helt olik den jag skulle ha fått av samma bok hemma i fåtöljen. "


Jag vet inte hur det är för er, men för mig är sommaren verkligen ljudböckernas årstid. Så fort solen och sommarvärmen smyger sig fram räcker plötsligt inte fåtöljen vid fönstret riktigt till längre vid läsandet. Jag vill röra på mig, och främst vill jag ut, ut, UT! Jag dubblar enkelt mitt stegantal per dag på sommaren och spenderar mer än gärna min tid med att promenera, betrakta och lyssna.

Mina egna favorittillhåll dagtid är Slottsskogen i Göteborg (kanske för att parken praktiskt taget ligger precis utanför min dörr). Där finns så mycket att se! Det är en plats där personer från hela staden sammanstrålar och njuter av sommaren tillsammans. På kvällarna blir det istället vandrande på stadens gator och insupande av sommarkvällarnas stadslivsatmosfär. Vilken sommarstad Göteborg är!

För mig är det nog så att en boks mening skapas lika mycket av läsaren som författaren. Alla intryck runtomkring mig när jag promenerar och lyssnar skapar en bokupplevelse helt olik den jag skulle ha fått av samma bok hemma i fåtöljen. Hur häftigt är inte det?

Idag finns det massor av bra tjänster som gör att en enkelt kan lyssna på ljudböcker i mobilen, och jag undrar hur min tillvaro sett ut om detta inte varit en möjlighet? Jag antar att jag hade suttit fast i fåtöljen betydligt mer, för jag har svårt att prioritera bort böcker. Men nu kan jag ta dem med mig.

Jag märker dessutom hur jag vid ljudbokslyssnande promenader har ett öppnare sinne för vad jag väljer. Lite som när en zappar på tv:n och lyckas hitta en riktigt guldklimp till film en aldrig hade valt själv. I ljudboksformat slinker böcker ner för alla åldersgrupper, men jag breddar också mina vyer vad gäller genre. Böcker som jag annars kanske inte hade haft orken att fokusera på kan bli perfekta ljudböcker för promenerandet. Deckare är ett sådant exempel för mig. Men ännu mer får sig faktiskt Feelgood ett riktigt uppsving, och resultatet blir en riktig mirakelkur för både sinne och kropp.


Hur läser ni helst på sommaren?


Taggar: #ljudböcker #sommaren
26 juli 2016
Profil: Anna Bjurström
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer

En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.

17 juni 2016

Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.

12 juni 2016

Biblioteken lever!

20 maj 2016

Här är jag - Enkät

4 maj 2016

Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet

21 mars 2016

Lista recensioner av Anna Bjurström

Recensent: Anna Bjurström

Alltid med en bok i öronen

Anna Bjurström bor i Göteborg och är brevbäraren som alltid har en ljudbok i öronen, femtioelva böcker på nattduksbordet och en biblioteksskuld hon gör sitt bästa för att inte förvärra. Läser gör hon oftast med öronen och mitt i språnget. Med ögonen läser hon gärna på ett lagom surrigt café med svart kaffe eller hemma med stökiga katter och alldeles för många ostar som sällskap. 

Hon har flera års studier inom litteraturvetenskap och litteraturstudier bakom sig, men började nog ärligt talat älska litteratur först när hon avslutat studierna och plötsligt kunde unna sig att läsa vad och när hon ville.

Vad hon läser? Så mycket som möjligt och det mesta hon kommer över. Allt som oftast svensk skönlitteratur, feelgood och deckare. Men med en förkärlek för och specialisering inom bilderböcker och barn- och ungdomslitteratur är det främst det hon recenserar på LitteraturMagazinet. 

 Recensioner 
En tegelsten för alla åldrar

LitteraturMagazinets recension av Lindormars land, Frida Nilsson

En tegelsten för alla åldrar

Grönt gräs och en blå himmel byter ut den smutsiga grådaskiga staden de kommit från och madrassen de delade golvet i tant Tyras lägenhet byts ut mot en borg där all mat och alla leksaker man kan önska sig finns"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Frida Nilsson är en av få svenska författare som tappert fortsätter ge oss redigt långa kapitelböcker för barn. Är det författare eller förlag som tycks räddhågsna att producera och publicera tegelstenar för målgruppen under 10 år? Kanske går det hand i hand med rapporter om barns ständigt försämrade läsförmåga. Lika mycket går det utan tvekan hand i hand med rap...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Relationsroman utan rosenskimrande romantik

Gammal kärlek rostar alltid, Kristin Brorsson
Det är inte nydanande någonstans, med det fångar mig ändå, kanske för att det är så ofrånkomligt sanningsenligt."

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Ett bibliotek fullt av livsval

Midnattsbiblioteket, Matt Haig
I Midnattsbiblioteket finns alla Noras livsval samlade, och ännu viktigare, allt det hon ångrat. Med hjälp av bibliotekarien får Nora en chans att testa att leva igen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Bländande vackert om en värld där djuren dör

Den sista migrationen, Charlotte McConaghy
En hybrid mellan äventyrsroman och klimatdystopi, en form av modern ekofiktion när den är som vackrast"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström
Den moderna storstadskvinnan och hennes eskapader

LitteraturMagazinets recension av I sommar blir det nog bättre, Sisko Savonlahti

Den moderna storstadskvinnan och hennes eskapader

Innerst inne är jag bara glad att jag får läsa om en karaktär som känns så mänsklig, som gestaltar allt det som jag själv tänker och känner varje dag som kvinna i en storstad"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det var längesen jag drog fram Bridget Jones-referensen nu. Denna kultförklarade brittiska chick-lit som åldrats allt annat än väl, men som ändå kärleksfullt är för evigt etsad i våra hjärtan. Finska Sisko Savonlathis debut ”I sommar blir det nog bättre” är som att skala av chick-lit flimret och stöpa om Bridget i en modern, nordisk form. Och det menar jag som den yttersta av komplimanger. ...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Vardagsäventyr i matbutiken

Vilse, Ola Belin
Det som nyss var en matbutik har nu blivit en djungel av charkuterier, campingsaker och glass som bara finns på översta hyllan"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Lekfull jakt efter grannens katt

Tiger, Tiger, Tiger, Åsa Lind
I slutändan är det ett barn som tar oss med in i vardagen, och utforskar det som för den vuxna är ett snävt närområde, men som för barnet är hela världen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Mer pepp och inspiration än fakta och pekpinne

Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil, Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil
Slutresultatet blir en lättsam och vänlig bok om hållbar livsstil och hälsomedvetenhet. Nästan helt utan pekpinnar och prestationshets"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av Bakom Alfons : Gunilla Bergström in på livet, Klas Gustafson

Om Alfons och hans skapare

När jag läst klart ”Bakom Alfons: Gunilla Bergström in på livet” känns det egentligen bara som att jag fått ett smakprov på vem denna bilderbokskonstnär är. Men jag är mer än nöjd ändå."
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Alfons Åberg är väl en svensk folkklenod om något? Alfons runda ansiktet, stickade bruna tröja och neutrala framtoning är lika uppskattad nu som för 40 år sedan. Pappa Åberg har kanske fått anpassa sig lite mer för att passa tidens gång, men även han är en utav barnlitteraturens mest folkkära karaktärer. Deras skapare har dock ständigt varit något av ett mysterium. Gunilla Bergström ...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

En fjolårsfavorit full av känsla

Doften av ett hem, Bonnie-Sue Hitchcock
Stundvis känner jag stark samhörighet med ödsligheten och mörkret, inte helt olikt norra Sverige, andra gånger känns skildringen som en helt avlägsen värld som jag inkräktar på. Liv som jag tillåts komma allt för nära"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Betydligt mer än ännu en bilderbok om döden

Den långa resan, Sofia Hedman
Med fönstret öppet och en blick mot horisonten är det inte lika svårt att minnas"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Fartfyllt storstadsliv blir till småstadsidyll

Hem till Scupper Island, Kristan Higgins
Feelgoodförfattare väljer allt oftare lantlig och idyllisk miljö som kärnan i sina böcker, inte ofta efter att huvudkaraktären i flera år levt ett allt för stressigt storstadsliv"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av Sambo på försök, Beth O'Leary

Bästsäljande feelgood av brittisk debutant

En kaosartad och välbehövlig vind i den brittiska feelgoodutgivningen och Beth O'Leary är ett tydligt exempel på den nya generation av feelgoodförfattare som håller på att växa fram"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Beth O'Leary debuterar med en lika delar charmig och absurd feelgood som känns både modern och samhällsaktuell. Boken skrev hon på tåget till och från jobbet. När Tiffys pojkvän lämnar henne för en annan kvinna måste hon snabbt hitta ett nytt boende. Ett boende som hon har råd att betala med sin låga redaktörslön (hon har verkligen inte råd med någonting eget, särskilt inte i London...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Gotisk romantik och romantisk skogsidyll: Två 80-talsklassiker i nyutgåva

Juliane och jag, Inger Edelfeldt
Det fantasifulla och magiska är på olika sätt estetiska grundpelare i Edelfeldts två böcker, men hur hon använder det skiljer sig åt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

En ny-gammal storsatsning

De vandrande städerna, Philip Reeve
Boken är härligt absurd, komisk och samtidigt såväl mörk som rå. Det känns sci-fi, steampunk, dystopi och äventyr"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Om kvinnans utsatthet

Kärlekens Antarktis, Sara Stridsberg
Hennes historia präntas in i våra huvuden, så utsmyckade med poetiska uttryck och prosaiska meningar att det till sist är svårt att känna allt det hemska, för det är inlindat i så kraftfulla ord"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av Bleknande berg, Kazuo Ishiguro

Oslipat och fyllt med känsla

Boken är luftig och lättillgänglig. Det anspråkslösa språket och den nedtonade stilen kräver inte tålamod av läsaren, men lyhördhet och tillförsikt ger den ett extra djup"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Det är ett år sedan Kazuo Ishiguro fick nobelpriset i litteratur och hans böcker har sedan dess en efter en publicerats i vackra nyupplagor. Till sist har äntligen hans debutbok fått en nyöversättning. "Bleknande berg" har översatts av Nicklas Hval och fått den vackra, något kortare men än mer poetiska titeln "Bleknande berg". En perfekt julklapp! Vi blir ofta rekommenderade att börja vår Ishiguroresa med genombrot...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Mer än en sommarlovsskildring

Trettonde sommaren, Gabriella Sköldenberg
Allvaret pulserar genom sidorna med en underton som omöjligt kan ha varit tänkt för ungdomsläsaren. Inte för att ungdomen inte kan läsa allvar, utan för att allvaret helt enkelt är annorlunda i en uppväxtskildring för ungdom och i en uppväxtskildring för vuxna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

En snabbslukad pralin

En vinter i Paris, Jenny Oliver
Boken är fullproppad med charmiga miljöer, dramatiska möten, flirtiga stunder och en hel del humor"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

En sömnig promenad genom staden

Om kvällen, Akiko Miyakoshi
Försiktigt kikar vi med en väldigt trött liten kanin in genom några fönster längs med vägen hem"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av Flickvänsmaterial, Yrsa Walldén

Ett kärlekssmultron för unga vuxna

Resultatet blir en känsloladdad men väldigt flyktig berättelse med härligt ambivalenta karaktärer"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Hösten 2017 debuterade Yrsa Walldén med den omtyckta ”Allt jag inte sa”. Med sin senaste bok ”Flickvänsmaterial” fortsätter hon på samma tema som i sin debut. Det är rappt, lättsamt och fokuserar på det känsloladdade kärlekslivet hos unga kvinnor. Sommaren efter studenten är som ett vakum, ett mellanting mellan då och sen och Roxy ser det som ett perfekt tillfälle att bli kär för f...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Tonårsångest skildrad med humor och finess

Inuti huvudet är jag kul, Lisa Bjärbo
Lisa Bjärbos nya ungdomsbok hittar rätt på så många sättSocial ångest och ständig överanalysering stjälper Bjärbos huvudkaraktär mest hela tiden, men det är just hennes bearbetning för att hantera (och ta sig ur) detta som gör boken"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Kärlek som slitits itu

Vi som älskade, Renée Carlino
Det modernaste med Lovreads satsning är kanske just det faktum att de låter ljudbok och fysisk bok ges ut samtidigt. De har insett att lättillgänglighet är nyckeln för många läsare idag"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Finstämt om drömmarnas kraft

När vi blundar, Lotta Olsson
Läsaren fångas effektivt in på det första uppslaget, där bilden är dubbelsidig och texten tillåts ha lite extra pondus"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av Let it snow : magisk julhelg i tre delar, John Green

Tveksamt samarbete av starka författare

I det stora känns inte någon av novellerna helt anpassade till sin genre, utan snarare som utdrag ur olika böcker"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Det är jul och århundrandets värsta snöstorm härjar i småstaden Gracetown och binder en samling ungdomar samman. Det är nästan lika lovande som det låter. I ”Let it Snow” bjuder Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle på varsin novell med samma lilla stad som utgångspunkt. Maureen Johnsons inleder med ”Jubilee-expressen”, där vi får följa 16åriga Jubilee bland skeva familj...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Vackert och oslipat minne av ett sprucket liv

A Pale View of Hills, Kazuo Ishiguro
Ett land i identitetskris och ett krigsärrat samhälle där den psykologiska påverkan som åsamkats invånarna går djupare än vad ögat kan se"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Känslostarkt om sorg i svensk ungdomsdebut

Papperssjälar, Emma Johansson
'Papperssjälar' känns redan tidlös, just för att känslostormen alla unga har inom sig till och från aldrig kommer bli föråldrad"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Kärleksförklaring till det lilla barnet

Aldrig har jag sett, Lena Sjöberg
En godnattsaga som kan läsas om och om igen tills barnet somnat och förälderns hjärta kniper av kärlek för sitt barn"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av En av oss ljuger, Karen McManus M.

Dödligt skvaller i ungdomsdebut

En elev är död, fyra elever är misstänkta. Vad var det som verkligen hände på kvarsittningen?"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Karen M. McManus är utbildad journalist och jobbar med marknadsföring i USA. ”En av oss ljuger” är hennes debut och hon beskriver den själv som The Breakfast Club med en kriminell tvist. Fem elever blir orättvist satta på kvarsittning, bara fyra av dem lämnar klassrummet. En elev är död, fyra elever är misstänkta. Vad var det som verkligen hände på kvarsittningen? Vi har den studieinriktade Bronwyn, den po...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Snabbläst ungdomsdebut om identitet och rastlöshet

Hata Gustavsberg, Agnes Lindström
Miranda är ett paradexempel på hur det är att vara ung och söka så intensivt efter en mer spännande tillvaro att det viktigaste i vardagen glöms bort"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Tusen våningar tonårsdrama på ostadig grund

Tusende våningen, Katharine McGee
Med den smarta prologen försäkrar sig McGee om att läsaren ständigt har en anledning att läsa vidare, och det behövs"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Försynt om utanförskap

Sahar som inte syns, Anna Platt
Lite för kort och påskyndad för att riktigt riva till i hjärtat, men utförandet kompenserar"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av Alla bubblor brister, Jolin Slotte

Ett melankoliskt utrop i finlandssvensk bilderbok för vuxna

Boken blir ett lågmält skri efter meningen i livet likväl som en uppbrusande kamp att ta makten över sin tillvaro"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
I en prosalyrisk bilderbok för vuxna lyckas författaren Jolin Slotte och konstnären Nina Albrecht fånga in feminism, symbolik och svåra känslor. ”Alla bubblor brister” vandrar ständigt på suddiga linjer och laddade ämnen, inte minst behov och begär. Allt samlat i ett rosa tuggummi. En ung kvinna står och väntar på en vän för att dricka öl och undfly ensamheten ett tag. Men det är int...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Ingenting är omöjligt i fantasin

Bättre än världens bästa bok, Jonas Karner
Det är något speciellt med böcker som gör att läsaren verkligen bjuds in i en ny värld och välkomnas där"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Betydligt mer än bara rimligt lyckat

Rimligt lyckade ögonblick, Åsa Asptjärn
Det är härligt att få en riktigt träffsäker och humoristisk tonårsskildring som inte behöver gå vägen genom USA och översättning för att hitta till Sverige"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Kraftfull protagonist i ny sci-fi för ungdom

Diabolic, S. J. Kincaid
Karaktärsutvecklingen hos Nemesis känns intressant bakvänd jämfört med vad vi är vana att se hos de starka framtidsdystopiska hjältinnor hon följer i spåren"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av Allt som blir kvar, Sandra Beijer

Hjärtskärande och hänsynslöst om att tappa bort sig själv

Boken lämnar en känsla av både motvilja och obehag, men det är nog också precis det som är poängen. "
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Sandra Beijer driver en utav Sveriges mest välbesökta bloggar. ”Allt som blir kvar” är hennes andra roman för ungdomar. Den påminner till känsla och stil om debutboken ”Det handlar om dig”, men Beijer har nu förfinat sitt språk, vridit upp känslorna, plussat på ett fåtal år på målgruppen och siktat rakt på läsarens hjärta. Matilda har precis blivit lämnad av sin p...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

En flod som leder både till drömmar och verklighet

En flod, Marc Martin
Det är ett både smart och roligt sätt att skildra den inre resan ett barn kan göra, och den värld de genom detta kan uppleva. "

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Barnfantasy med syskonkärlek i fokus

Nyckeln till Hinsides, Albin Alvtegen
Väl kamouflerad bakom faror, spänning och snabb händelseutveckling gömmer sig dessutom något ännu större och viktigare: syskonkärlek"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Härlig fantasy för barn som briljerar med både enkelhet och gråskalor

I monstrens rike: De förhäxade barnen, Johanna Strömqvist
Innanför bokens pärmar lurar en trollkraft som bjuder på farliga monster, fantasifulla varelser och massor av spänning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström
Mörker, smärta och kaos – tonårstiden, fast med superkrafter

LitteraturMagazinets recension av Superkrafter - på gott och ont, Karl Modig

Mörker, smärta och kaos – tonårstiden, fast med superkrafter

Språket är ofta kalt, på gott och ont. Det som däremot finns är flera upplyftande populärkulturella referenser och välplacerade sanningar"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Karl Modig är född 1994 och bor i Stockholm. Han debuterar nu, 22 år gammal, med ungdomsboken "Superkrafter – på gott och ont" och det är en minst sagt modern ungdomsskildring han bjuder på. När två tonåringar i Stockholmsförorten Spånga en kväll både träffar varandra och träffas av blixten är förändringen oundviklig. Plötsligt står de där, tillsammans och för&a...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Fantasifull men medioker barnboksdebut

Odjuret vaknar, Ola Lindholm
Fantastik och verklighet förs effektivt ihop och resultatet blir en rafflande och idérik hybrid"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

En charmerande och originell antihjälte

Vem som helst utom Ivy Pocket (Första boken om Ivy Pocket), Caleb Krisp
Det är en kvicktänkt bok fylld till bredden med missförstånd, olyckor och oförutsägbarhet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Säregen och fascinerande saga för alla åldrar

Den sovande och sländan, Neil Gaiman
Det är en djärv fusion av klassiska folksagor och viktiga samtida ställningstaganden som väntar läsaren"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

LitteraturMagazinets recension av När hundarna kommer, Jessica Schiefauer

Skrämmande om gemenskap, kärlek och mörker

Det här är verklighetens skräck. Jag vill blunda, men kan inte. Jag får inte blunda. Det här är viktigt"
Han har hy som är knottrig av acneärr, hon har nariga läppar och nedbitna naglar. Isak och Ester faller hopplöst för varandra. Isaks lillebror Anton faller också, men på ett helt annat sätt. Det här är Augustprisbelönade "När hundarna kommer". Den första kärleken griper Ester och Isak när de träffas på en fest där ingen utav dem egentligen känner sig välkomna. De blir genast ett par som spenderar all sin vakna tid tillsammans, och sovande tid ocksa...
LitteraturMagazinets recensent: Anna Bjurström

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2