Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Kanske det är eftersom jag är 70 plus som jag vill läsa böcker som Ulla-Maria Anderssons “Medan tid fanns”. Det är anteckningar från hennes sista år i livet när cancern övergår från begränsad till spridd och obotlig.
Ulla-Maria Andersson har tagit som sin livsuppgift att berätta om kvinnornas hårda liv i släkten. Senast 2022 kom “Skamluvan”. Det skulle bli en serie som olyckligtvis fick avslutas innan den var färdig på grund av sjukdomen. Själv hade hon en svår tillvaro med missbruk som hon emellertid kunde ta sig ur. Men dottern som medverkar i “Medan tid fanns” kunde hon ta till sig först när denna var 13 år. Den täta relation som skapats mellan mor och dotter efter det spelar stor roll i boken. På den följer också förhållandet till dotterns döttrar.
Trots att författaren bara fyller 66 i boken har hon redan barnbarn som är på väg ut i vuxenlivet. Den äldsta dotterdottern har just flyttat samman med en pojkvän, trivs med sin nya bostad och älskar sitt jobb. Det är med vånda mormodern kommer hem till henne för att berätta om sin cancer. Det är en scen jag reagerar på. Varför måste flickans lycka krossas? Varför inte gå försiktigare fram? När Anna Hedenmo intervjuar Elisabeth Olsson om hennes cancer säger hon att hon ger sina vuxna barn lite lagom bitar om vad som händer. Till exempel berättar hon att hon fått en ny bättre medicin.
I “Medan tid fanns” trycks det, enligt min mening, för mycket på alla viktiga samtal som ska hållas. Inget ska vara osagt när döden slår till. Förklaringen kan förstås finnas i Ulla-Maria Anderssons och dottern Sofies tidigare såriga historia. Men en sådan hållning lägger stor press på de anhöriga.
“Medan tid fanns” är tunn till formatet, och det finns inget i den som jag kan ta till mig. Man läser en sådan bok för att få tröst och visdom. Jag tror att Ulla-Maria Andersson mest skrev den för sig själv, för att trots allt få ha skrivandet kvar en tid. Och det är fullt begripligt.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#cancer
#döende
28 januari 2024
Kommentera
Svenskan var hennes känslas språk, men det var det enda som hon inte fått någon undervisning i"
Det är hundra år sedan den finlandssvenska poeten Edith Södergran dog. Hon var sjuk i tuberkulos och blev bara 31 år gammal. Agneta Rahikainen har forskat om Södergran i många år och skrivit flera böcker om henne. Finska Schildts & Söderströms ger nu ut “Edith Södergran. Stjärnfångerskan” som är en förkortad version av Rahikainens omfattande biograf från 2014, “Kampen om Edith”.
När Edith Södergran föddes 1892 var Finland ett storfurstendöme inom det ryska riket. Södergran växte upp i Sankt Petersburg, den dåvarande ryska huvudstaden, som var Europas fjärde största stad. Hon levde i en flerspråkig miljö och växlade mellan svenska, tyska, franska, engelska, finska och ryska. Hon valde modersmålet för sin diktning. Svenskan var hennes känslas språk, men det var det enda som hon inte fått någon undervisning i.
Hon förberedde sin debut med “Dikter” 1915 genom att skaffa sig svenskspråkiga litterära kontakter i Helsingfors. Dikterna fanns samlade i hennes berömda vaxdukshäfte. Vid 16 års ålder diagnosticerades Södergran med lungsot, och då började hennes sanatorievistelser i Finland och Schweiz. Där fick hon och andra författare konstnärlig och intellektuell näring genom diverse kulturella evenemang och samtal med övriga patienter.
Bara det faktum att Södergran skrev på fri vers väckte uppseende. Några recensenter menade att hennes dikter saknade förnuft, de var “rena vansinnet” och blev kallade “dårdikter”. Men dessa epitet kom från vanliga journalister. Författare och kritiker beskrev henne som en djärv och originell skald. Det var en symbolisk och futuristisk lyrik med musikalisk träffsäkerhet. Ungefär så lät det.
En ny kvinna introducerades, som i dikten “Vierge moderne”: “Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum / Jag är ett barn, en page och ett djärvt beslut”. I debutsamlingen handlar det också om kärleksmöten som leder till besvikelse. I “Dagen svalnar” finns de ofta citerade orden “Du sökte en blomma / och fann en frukt. / Du sökte en källa / och fann ett hav. / Du sökte en kvinna / och fann en själ - /du är besviken.”
Södergran och modern hade flyttat hem till Raviola långt före ryska revolutionen 1917, men deras ekonomi förändrades dramatiskt då deras ryska och ukrainska aktier förlorade sitt värde. Det finska inbördeskriget gjorde inte läget bättre.
Under sitt diktarliv växlade Södergran stilar mellan symbolism, expressionism och naturlyrik och lät sig inspireras av olika författare och filosofer som Nietzsche och antroposofen Rudolf Steiner. Hon var krävande som vän. Hon förväntade sig till exempel att väninnan Hagar Olsson skulle vara lika entusiastisk inför varje växling. Hon beklagade sig över att Hagar skrev för sällan och inte besökte henne tillräckligt ofta. Hon förärade väninnan en ärvd ring som ett bevis för deras systerskap och för att binda dem närmare varandra. Och faktiskt fick Hagar Olsson med sig systerringen i graven 1978.
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#lyrik
#biografi
5 december 2023
Kommentera
För femtio år sedan, 1973, avslöjade journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt den hemliga spionbyrån IB i artiklar i vänstertidningen Folket i Bild/Kulturfront. I januari året därpå dömdes de båda tillsammans med visselblåsaren Håkan Isacson till ett års fängelse vardera. Det blev ett brottmål i stället för ett tryckfrihetsmål. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen har senare kritiserats för att inte de inte försökte få JK att ta upp det som ett sådant.
Guillou, Bratt och Isacson anklagades för att ha haft ett indirekt uppsåt att gå främmande makt tillhanda, och ÖB menade att avslöjandet varit till men för landets försvar. Anna-Lena Lodenius ger oss i “Spionjakt i folkhemmet. Ett halvsekel med IB-affären” en god, detaljerad och väldokumenterad genomgång.
Det blir en nyttig påminnelse för oss som levde och följde nyheterna på den tiden. Det är också ett viktigt stycke historia för de unga som kanske inte ens har hört talas om vad som hände. Jag uppskattar författarens beskrivning av det politiska landskapet i Sverige. Socialdemokratin var stark. I valet 1968 fick de 50 procent av rösterna. Det fanns också många små extrema vänsterpartier. Den radikala vänstern fick inget genomslag i den praktiska politiken men satte dagordningen för debatten och dominerade kulturen. Ungefär så skriver Lodenius.
Vad var då IB? Organisationen fanns redan på 1950-talet och hade sin grund i socialdemokraternas rädsla för kommunisterna. Den bestod av både en utrikes- och en inrikesdel. När det gäller den första blev vetskapen kontroversiell om att man samarbetat så nära med väst. Nu vet vi mer om att Sverige inte varit neutralt, inte heller under andra världskriget, och ser det kanske som naturligt. Båda delarna av IB-spionaget använde sig av infiltratörer. Att spionera på den egna befolkningen är förstås mer klandervärt. IB infilterade vänsterorganisationer, FNL-rörelsen och Palestinasympatisörerna.
Att en spionbyrå som IB var hemlig kanske man inte blir förvånad över, men anmärkningsvärt var att den verkade utan riksdagens vetskap. Den använde sig också av olagliga handlingar som avlyssning och inbrott. IB-affären förföljde socialdemokratiska regeringar under många år. Inte förrän på slutet av 1990-talet initierade Göran Persson en sanningskommission. Den äldre generationen socialdemokrater har inte velat ta i frågan, men nu kunde kommissionen rapportera om att regeringsföreträdare ljugit och att avslöjarna haft rätt.
Lodenius konstaterar att IB-avslöjarna dömdes hårdare än journalister i andra länder. Den västtyska författningsdomstolen ansåg att press- och yttrandefrihet vägde tyngre när en journalist publicerat hemligt material i Der Spiegel. 2004 friades två danska journalister som avslöjat hemligheter från Danmarks underrättelsetjänst. Och i Norge fick personer skadestånd som registrerats i något som liknade IB:s inrikesspionage.
Så svenska IB-affären var i mycket en smutsig hantering. Läs gärna mer om det i “Spionjakt i folkhemmet”.
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#spionage
#åsiktsregistrering
#journalistik
17 november 2023
Kommentera
Jag förundras över dessa små böcker och tunna självbiografiska berättelser som kallas romaner"
Annie Ernaux senaste roman “Le jeune homme” utkom i Frankrike 2022, samma år som hon tilldelades Nobelpriset. Nu har Norstedts gett ut “Den unge mannen” i Maria Björkmans översättning. Ernaux böcker är oftast tunna, och denna är tunnast av dem alla. “Sinnenas tid” om en passionerad kärlekshistoria med en gift man tog en timma att läsa, “Den unge mannen” en halvtimma. Den består av 35 sidor spatiös text och kostar 269 kr i Akademibokhandeln – för att ge ett exempel.
Jag förundras över dessa små böcker och tunna självbiografiska berättelser som kallas romaner. I denna senaste inleder Ernaux i 60-årsåldern en relation med en student. Det nya förhållandet lägger sig som en palimpsest över förfluten tid, skriver hon. Palimpsest är en handskrift, där den ursprungliga texten raderats och ersatts med en ny. Hon förs tillbaka till sin ungdoms sängar. Det var på den tiden hon genomgick en illegal abort, och dessa hågkomster sätter i gång skrivandet av “Omständigheter” (2022). Den unge älskaren får fungera som en tidsöppnare för henne. När hon skrivit klart “Omständigheter” gör hon sig av med honom som hon gjorde med fostret. Det skriver hon själv. Ska det läsas som ett raffinerat uttryck för skriftens förhållande till livet? Eller det vanliga om författaren som en kannibal?
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#självbiografi
#Nobelpriset
9 november 2023
Kommentera
Innan Philip Teir hunnit avsluta projektet ger Bitte en intervju i Hufvudstadsbladet som avslöjar vad de kommit fram till"
Jag känner mig tom när jag slår igen Philip Teirs bok “J & B. Scener ur ett skenäktenskap”. Det handlar om Jörn Donners och Bitte Westerlunds äktenskap. Inget ont om författaren. Han har gjort sitt bästa utifrån intervjuer och arkivmaterial. Men vad jag får ut av läsningen är skvaller – sant förvisso - kring en provokativ person.
Finlandssvenska Jörn Donner, som dog för några år sedan, var i sitt tredje äktenskap gift med den betydligt yngre Bitte. Han hade tre söner tidigare, och med Bitte blev han far till ytterligare två. Donner var författare och filmproducent – fick en Oscar för “Fanny och Alexander” - och sedermera politiker i den finska riksdagen och Europaparlamentet. För svenskar i min ålder var han en bullrig person som satt och rökte och drack whisky i svensk tv. Favoritsorten var den simpla J & B. Den kan hänföras till titeln på boken men också till initialerna i makarnas förnamn.
Jörn Donner hade många kvinnor. Han brände upp brev, men många mejl fanns kvar efter hans bortgång. Änkan Bitte har blivit besatt av att forska kring hans otrohet. Hon kan inte sluta att rota i lådorna, skriver Teir. Donners stora hemlighet var en kvinna – ej nämnd vid namn – bosatt i Sverige som han upprätthöll en relation med i 50 år, ända fram till sin död. Vi har väl knullat i varje svensk stad, skrev han till henne. När han låg på sin dödsbädd undanbad han sig besök av familjen den dag, då han hade kallat till sig sin svenska kärlek. Hon dök också upp vid hans sida.
Vi får emellertid veta att Donner var oromantisk och en dålig älskare. Han hoppade över förspelet. Det vittnar några kvinnor om. Äktenskapet med Bitte kallade han för ett konvenansäktenskap, eftersom de gifte sig av praktiska och ekonomiska skäl när han blev utnämnd till finsk generalkonsul i Los Angeles. Där fick hustrun användning för sin imponerande förmåga att föra samman människor.
Det blir förstås övervägande “J” i “J & B”. Det är det som hustrun och Philip Teir får fram om honom som är ämnet för boken. Men ett antal familjefoton finns med. Läsaren undrar hur Bitte Westerlund har kunnat hålla ut i den form av äktenskap som de hade. Redan innan hon fyllde 40 var deras sexliv på sparlåga. En väninna till Bitte menar att makarna hade samma typ av temperament. De var burdusa båda två, och det fanns något provocerande även i hustrun. För den unga Bitte innebar förhållandet med Donner att den stora världen öppnades.
Jag tycker synd om författaren som lagt ned så mycket arbete på en välskriven bok. Innan Philip Teir hunnit avsluta projektet ger Bitte en intervju i Hufvudstadsbladet som avslöjar vad de kommit fram till. Det var inte så det var tänkt, konstaterar han.
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#sjjälvbiografi
15 september 2023
Kommentera
Det är alltid trivsamt att läsa Nesser och de småroliga dialogerna mellan kollegerna"
Dyker det upp en ny Håkan Nesser-deckare måste jag kasta mig över den. Den senaste boken har titeln “Det kom ett brev från München”, och den får sin förklaring först på slutet.
Det är en riktig mysdeckare som påminner om Agatha Christie. Det är den åttonde med kriminalkommissarie Gunnar Barbarotti. Närmaste medarbetare är Eva Backman som tillika är hans sambo.
Handlingen utspelar sig under coronaåret 2020. En känd konstnär, Ludvig Rute, bjuder trots alla restriktioner in sina syskon till julfirande på en avlägsen ort. De har inte setts på många år, och stämningen är spänd. Vad vill han dem? Ännu värre blir det när ett mord inträffar under julnatten. Är det en utomstående gärningsman? Eller har vi att göra med det slutna rummets gåta? Finns gärningsmannen i den församlade familjen?
Det är alltid trivsamt att läsa Nesser och de småroliga dialogerna mellan kollegerna. Fallet med till slut tre döda är dock svårlöst. Trots reservationer beslutar sig Barbarottis och Backmans chef Stig Stigman för att betrakta det som polisiärt uppklarat. Då kommer det ett brev...
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#coronatid
8 augusti 2023
Kommentera
Den judiska nationalismen, sionismen, fick efterhand allt större betydelse"
I dagarna hör vi talas om israeliska militärens raider in på den ockuperade Västbanken. Människor dör och skadas. Konflikten mellan Israel och Palestina förefaller olöslig. Den nuvarande regeringen med premiärminister Benjamin Netanyahu är den mest högerextrema som funnits i landets historia. Det skriver Ingmar Karlsson i boken “Folket som inte fick finnas. Palestiniernas historia”. Han har gett ut flera böcker om Mellanöstern och varit bosatt i bland annat Turkiet och Syrien i egenskap av diplomat.
Karlsson tecknar bakgrunden till dagens situation. Han börjar med Bibeln, utifrån vilken man kan konstatera att Israel var en enhetlig stat bara under 70 år, cirka 1000 år f Kr. Efter Osmanska rikets fall efter första världskriget delade Frankrike och Storbritannien upp arabvärlden emellan sig. Palestina blev ett brittiskt protektorat, och man tillät judar att bosätta sig där.
Den judiska nationalismen, sionismen, fick efterhand allt större betydelse. 1948, efter andra världskriget och Förintelsen, utropade staten Israel sin självständighet. Det ledde till våldshandlingar från båda sidor. Palestinier drevs från sina hem. I och med sexdagarskriget 1967 lade Israel under sig Gaza och Västbanken.
Ingmar Karlsson tar upp otaliga förhandlingsturer och dokument som jag inte kan sammanfatta här. Geografiska namn, personer och årtal surrar i mitt huvud. Författaren borde ha underlättat för läsaren, sorterat materialet och hållit linjerna tydligare i sin framställning.
Efter självständighetsförklaringen och oroligheterna som följde utsågs Folke Bernadotte till FN:s medlare. I en rapport skrev han att gränserna borde dras mer rättvist mellan Israel och Palestina. Dagen efter publiceringen blev han skjuten till döds i Jerusalem. Den judiska Sternligan var förövarna. Dess ledare Yitzhak Shamir blev Israels premiärminister på 1980-talet.
I dag bor tio procent av Israels judiska befolkning på ockuperad mark. Bosättarna på Västbanken har alla rättigheter men inga skyldigheter. Vägar kors och tvärs delar upp de palestinska områdena, vilket leder till förnedrande kontroller och orimligt långa resor.
USA:s tidigare president Jimmy Carter gav 2007 ut boken “Palestine: peace not apartheid” som fick hård kritik. Nu, “30 år efter de avtal som skulle bereda väg för en tvåstatslösning, går den israeliska ockupationspolitiken i många avseenden längre än vad apartheidregimen i Sydafrika gjorde”. Det menar Ingmar Karlsson. “Palestinier kan göras hemlösa och fördrivas om någon familjemedlem misstänks för terrorverksamhet. Israels förstörelse av palestinska hem i stor skala, utplåningen av jordbruksmark, plötsliga militära angrepp och riktade mord på palestinier överskrider med råge liknande metoder i Sydafrika under apartheid.”
Avdelning:
Fakta
4 juli 2023
Kommentera
24 juni 2023
8 juni 2023
15 maj 2023
28 april 2023
1 april 2023
17 mars 2023
13 mars 2023
11 mars 2023
4 mars 2023
23 februari 2023
10 februari 2023
18 januari 2023
11 januari 2023
9 december 2022
19 november 2022
13 november 2022
24 oktober 2022
13 oktober 2022
6 oktober 2022
30 september 2022
17 september 2022
25 augusti 2022
13 juni 2022
24 mars 2022
17 december 2021
8 november 2021
22 september 2021
29 juni 2021
20 maj 2021
27 april 2021
24 mars 2021
9 mars 2021
16 februari 2021
20 januari 2021
17 december 2020
27 november 2020
21 november 2020
13 november 2020
8 november 2020
24 september 2020
7 september 2020
20 augusti 2020
24 juli 2020
4 juli 2020
28 april 2020
6 mars 2020
16 februari 2020
17 januari 2020
15 januari 2020
26 december 2019
22 november 2019
29 september 2019
7 juli 2019
15 april 2019
13 april 2019
2 mars 2019
24 februari 2019
5 februari 2019
11 januari 2019
9 januari 2019
2 januari 2019
12 december 2018
10 december 2018
7 december 2018
19 oktober 2018
27 september 2018
17 september 2018
10 augusti 2018
4 juli 2018
14 juni 2018
13 maj 2018
4 april 2018
29 mars 2018
20 mars 2018
3 mars 2018
12 januari 2018
26 november 2017
21 november 2017
18 oktober 2017
11 oktober 2017
28 september 2017
17 september 2017
5 september 2017
29 augusti 2017
13 augusti 2017
5 augusti 2017
16 juli 2017
6 juli 2017
29 juni 2017
7 juni 2017
30 maj 2017
17 maj 2017
6 maj 2017
21 april 2017
13 april 2017
4 april 2017
28 mars 2017
17 mars 2017
5 mars 2017
25 februari 2017
18 februari 2017
12 februari 2017
1 februari 2017
25 januari 2017
18 januari 2017
10 januari 2017
3 januari 2017
19 december 2016
13 december 2016
6 december 2016
1 december 2016
24 november 2016
18 november 2016
8 november 2016
2 november 2016
23 oktober 2016
16 oktober 2016
30 september 2016
21 september 2016
16 september 2016
9 september 2016
31 augusti 2016
24 augusti 2016
17 augusti 2016
9 augusti 2016
25 juli 2016
18 juli 2016
2016-07-11
4 juli 2016
28 juni 2016
21 juni 2016
14 juni 2016
2016-06-05
29 maj 2016
2016-05-21
15 maj 2016
6 maj 2016
2016-04-30
2016-04-23
16 april 2016
9 april 2016
4 april 2016
27 mars 2016
23 mars 2016
16 mars 2016
10 mars 2016
6 mars 2016
28 februari 2016
18 februari 2016
2016-02-09
2 februari 2016
25 januari 2016
18 januari 2016
2015-12-11T22:31:44+09:00
2015-12-03T02:44:19+09:00
2015-11-26T17:15:16+09:00
2015-11-22T23:42:38+09:00
2015-11-17T04:51:57+09:00
20 november 2015
2015-11-09T02:33:35+09:00
2015-11-08T00:15:28+09:00
10 november 2015
2015-11-05T19:16:36+09:00
30 oktober 2015
23 oktober 2015
2015-10-15T18:24:42+09:00
2015-10-09T04:12:31+09:00
2015-10-01T20:07:57+09:00
24 september 2015
2015-09-17T19:24:17+09:00
2015-09-06T19:15:03+09:00
2015-08-30T20:39:35+09:00
2015-08-24T01:44:44+09:00
2015-08-17T01:16:03+09:00
2015-08-10T05:03:36+09:00
2015-08-06T01:23:33+09:00
30 juli 2015
2015-07-24T00:20:30+09:00
17 juli 2015
9 juli 2015
2015-07-02T18:29:30+09:00
23 juni 2015
18 juni 2015
11 juni 2015
2015-06-04T19:57:36+09:00
2015-05-28T23:45:48+09:00
2015-05-21T23:26:31+09:00
15 maj 2015
23 april 2015
16 april 2015
2015-04-09T17:08:53+09:00
2 april 2015
2015-03-28T18:19:06+09:00
21 mars 2015
2015-03-16T00:24:51+09:00
8 mars 2015
2015-03-01T23:23:50+09:00
22 februari 2015
2015-02-16T00:02:24+09:00
8 februari 2015
31 januari 2015
2015-01-25T21:35:59+09:00
2015-01-18T21:34:47+09:00
2015-01-11T23:26:12+09:00
2015-01-06T20:50:55+09:00
2014-12-31T19:10:45+09:00
2014-12-23T20:54:58+09:00
2014-12-17T06:16:19+09:00
2014-12-10T04:00:11+09:00
9 december 2014
3 december 2014
2014-11-27T19:39:54+09:00
2014-11-22T23:08:33+09:00
20 november 2014
2014-11-18T00:35:47+09:00
2014-11-11T01:49:34+09:00
2014-11-04T01:41:42+09:00
2014-10-28T01:55:13+09:00
2014-10-21T01:32:50+09:00
14 oktober 2014
2014-10-07T04:56:30+09:00
2014-09-28T18:54:22+09:00
2014-09-28T18:31:20+09:00
2014-09-24T05:20:11+09:00
2014-09-18T01:10:49+09:00
2014-09-11T04:50:11+09:00
2014-09-10T04:21:39+09:00
2014-09-09T06:37:31+09:00
2014-09-08T05:35:00+09:00
30 augusti 2014
2014-08-21T02:15:51+09:00
2014-08-13T23:34:34+09:00
2014-08-08T00:10:39+09:00
2014-07-25T05:42:06+09:00
18 juli 2014
12 juli 2014
2014-07-09T04:48:32+09:00
2014-07-05T20:09:04+09:00
2014-06-30T18:44:26+09:00
2014-06-24T18:54:41+09:00
2014-06-24T00:48:33+09:00
2014-06-23T04:00:22+09:00
2014-06-18T04:50:31+09:00
2014-06-18T04:38:30+09:00
17 juni 2014
2014-06-17T04:59:37+09:00
2014-06-15T21:47:51+09:00
2014-06-12T18:24:05+09:00
2014-06-10T19:58:31+09:00
2014-06-08T19:38:11+09:00
6 juni 2014
2014-06-04T05:23:14+09:00
2014-05-30T01:30:58+09:00
2014-05-31T05:43:32+09:00
1 juni 2014
24 maj 2014
21 maj 2014
15 maj 2014
8 maj 2014
30 april 2014
25 april 2014
24 april 2014
18 april 2014
11 april 2014
2014-04-02
26 mars 2014
2014-03-21
2014-03-14
12 mars 2014
2014-03-06
27 februari 2014
21 februari 2014
14 februari 2014
7 februari 2014
1 februari 2014
28 januari 2014
22 januari 2014
17 januari 2014
12 januari 2014
2 januari 2014
2013-12-27
2013-12-20
14 december 2013
12 december 2013
10 december 2013
2013-12-07
3 december 2013
28 november 2013
25 november 2013
22 november 2013
21 november 2013
17 november 2013
13 november 2013
2013-11-12
2013-10-31
2013-10-25
2013-09-27
2013-09-19
2013-09-13
2013-09-06
2013-09-02
2013-08-27
2013-08-15
2013-07-25
2013-07-22
2013-07-17
2013-07-12
2013-07-02
2013-06-27
2013-06-09
2013-05-21
2013-05-12
2013-05-10
2013-03-01
2013-02-06
2013-01-28
2013-01-25
2013-01-22
2013-01-18
2013-01-14
2013-01-01
2012-12-16
2012-12-12
2012-11-29
2012-11-09
2012-10-26
2012-10-21
2012-10-16
2012-10-08
2012-09-24
2012-09-18
2012-09-06
2012-09-03
2012-08-22
2012-08-15
2012-08-06
2012-07-26
2012-07-23
2012-07-21
2012-07-18
2012-07-12
2012-06-23
2012-06-18
2012-06-15
2012-06-14
2012-06-07
2012-05-30
2012-05-22
2012-05-14
2012-05-13
2012-05-10
2012-04-28
2012-04-26
2012-04-25
2012-04-23
2012-04-18
2012-04-14
2012-04-13
2012-04-12
2012-04-08
2012-04-08
2012-04-06
2012-03-29
2012-03-24
2012-03-22
2012-03-19
2012-03-17
2012-03-15
2012-03-12
2012-03-08
2012-03-06
2012-03-02
2012-03-01
2012-02-29
2012-02-24
2012-02-22
2014-04-09
Lista
recensioner av Anne-Charlotte Östman
Doktor i litteraturvetenskap som söker det enkla, genomskinliga språket
Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap. Hon har forskat om två franska författare: Romain Gary och Emmanuel Bove.
I den svenska litteraturen är hon något av en allätare men läser mest romaner. Till favoriterna hör de som på ett enkelt, genomskinligt språk lyckas bära en inträngande och nyanserad människoskildring.
En författare som Anne-Charlotte följer och uppskattar är Vibeke Olsson, senast med de sex böckerna om sågverksflickan Bricken.
Kvalitetsdeckare slinker ner, då gärna Håkan Nesser, Karin Fossum eller Arnaldur Indriðason med serien om utredaren Erlendur.
Totalt fyllde Astrid Lindgren 17 dagböcker med anteckningar och tidningsutklipp från krigsåren 1939-45. "Tänk att på nära håll få följa krigsåren i Sverige. Det är unikt," skriver Anne-Charlotte Östman som läst dagböckerna.
Läs mer ...
Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu ges den ut igen och betraktas som en klassiker. "Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig" tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.
Läs mer ...
Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.
Läs mer ...
Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.
Läs mer ...
Zelenskyj upplevde hotet från Medvedtjuk och hans medier som existentiellt"
Mellan våren 2019 och hösten 2022 har Simon Shuster, reporter på Time Magazine, fått göra fem intervjuer med Volodomyr Zelenskyj. Dessa och samtal med andra i Zelenskyjs krets ligger till grund för boken “Spelaren. Volodomyr Zelenskyj och kriget i Ukraina”.
Jag tror mig känna till en hel del om den ukrainske presidenten och det ryska anfallskriget. Det är välbevakat i medierna. Men ett par saker har jag fastnat för i S...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022, Wilhelm Agrell
Den tyska regimen raserade steg för steg den säkerhetsordning som hade sin grund i Versaillesfreden. På liknande sätt kom Ryssland att diktera en ny europeisk ordning"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak, Margit Silberstein
Tors vrede, Elvira Birgitta Holm
Att maskinerna skulle ta över jorden är bara spekulationer"
Den norska forskaren Inga Strümke är en utmärkt guide om vi vill sätta oss in i vad AI handlar om. Hon förklarar i “Maskiner som tänker. Algoritmernas hemligheter och vägen till artificiell intelligens” på ett begripligt sätt hur data bearbetas. Hon resonerar också kring vilka farhågorna är för framtiden och hur man kan skapa en säkrare användning.
AI är både på gott och ont. Ja...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Sniglar och snö, Agneta Pleijel
Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek, Lo Dagerman
Käraste vänner, Katarina Widholm
Jag fattar sympati för Knut "
Jag har lyssnat på Nina Lykke, “Vi är inte här för att ha roligt”, inläst av Ludvig Josephson. Så bra! Hur kan han hålla sig för skratt? Det är den roligaste och mest träffsäkra bok jag har läst på jag vet inte när. Jag skrattar högt för mig själv.
Knut är författare men har inte gett ut något på sju år. Det bästa han skrivit, den Berömda boken, l...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Miklagård, Agneta Arnesson Westerdahl
Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen, Rebecca Donner
Och väggarna förvandlades till världen runtomkring, Johanna Ekström
Westberg gör en stor sak av att Tyskland ville tillsätta en SS-attaché på ambassaden i Stockholm"
Lennart Westberg är militärhistorisk författare och pensionerad polis. Med den nyutkomna boken “Himmlers Sverige. Visioner och verklighet” vill han sätta Heinrich Himmlers och SS kontakter med Sverige under andra världskriget i ett framåtsyftande perspektiv.
Det är en ambitiös undersökning med en omfattande notapparat och källförteckning. Westberg har tillgång till viktiga arkiv som undkom förstörels...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Jag är inte här, det här händer inte, Annah Björk
Doktorn stressar igenom besöket och säger med ett leende att läkarkonferensen, där de ska ta upp hennes fall, dröjer en vecka för han ska till Alperna och åka skidor"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen, Jens Nordqvist
Stockens färd mot havet, Vibeke Olsson
Det är glädje, mot bakgrund av en stor sorg"
Jackie Jakubowski var verksam som författare och journalist. Mellan 1980 och 2015 var han chefredaktör för kulturtidskriften Judisk Krönika. Efter att han diagnosticerats med en nedbrytande sjukdom gav han uppdraget till Lena Einhorn att skriva hans biografi.
Det har hon nu uppfyllt i romanform med “En låda apelsiner”. Det har blivit en finkänslig bok om Joachim eller Jasio, som han kallades innan han kom till Sverige, och hans far Stanisla...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Sinnenas tid, Annie Ernaux
En egen lön, Maria Gustavsdotter
I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Hon var stark i sitt motto arbete och sanning men svag när det gällde tron på sitt författarskap"
Det har kommit en ny biografi över Victoria Benedictsson. Elisabeth Åsbrinks “Mitt stora vackra hat” lägger sig tätt intill objektets känslo- och tankeliv. Hon ger ingen entydig förklaring till Benedictssons självmord. Men hon ger läsaren ett bra underlag att dra sina egna slutsatser.
Författaren tog sitt liv, 38 år gammal, på ett hotellrum i Köpenhamn sommaren 1888. Det har förstås intresserat fors...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung
Andromeda, Therese Bohman
Bettys liv ser ut att bli en framgångssaga"
Katarina Widholms “Räkna hjärtslag” var en av fjolårets betydande romandebuter. I boken får vi göra bekantskap med den 17-åriga Betty som flyttar från Hudiksvall ner till Stockholm strax före andra världskrigets utbrott. Hon får plats som hembiträde hos en doktorsfamilj. Författaren beskriver på fin realistisk prosa de svåra moment som denna anställning medför. Hon ska motsvara kraven fr&ar...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Ondskans ekon, Arnaldur Indridason
Ruths garderob : En modehistoria, Ingela Bendt
Skamluvan, Ulla-Maria Andersson
Man kan sakna det som var bättre förr, och man ska tala med alla. Ungefär så"
I “Saknad - På Spaning efter landet inom oss” för statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme ett resonemang om känslor inför stora förändringar. Globaliseringen, teknikutvecklingen och den stora invandringen gör att Sverige ser mycket annorlunda ut nu än för några decennier sedan. Den positiva synen på moderniteten har spelat stor roll, även Sverige som världssamvete. Men alla hänger inte med, vark...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Allt är mitt, Ruth Lillegraven
Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig, Margareta Magnusson
Allt förgäves, Walter Kempowski
Det känns realistiskt som ett reportage"
Malin Persson Giolito hade stora framgångar med sin rättegångsthriller “Störst av allt” som också blev den första svenska Netflixproduktionen. Den aktuella “I dina händer” är en noggrant genomförd skildring av de gängproblem som finns i särskilt utsatta förorter.
Handlingen lunkar metodiskt på, fram till sitt slut. “I dina händer” blir för läsaren en repetition av ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter : En resa i pandemins Sverige, Lena Einhorn
Erik XIV, Katarina Harrison Lindbergh
En kvinnas frigörelse, Édouard Louis
Den historiska bakgrunden är korrekt, men det är förstås fiktion vi har att göra med"
Jag har läst “Mörkläggning”, en spänningsroman som utspelar sig veckan före jul i Berlin 1939. Författare är Simon Scarrow, född i Nigeria men boende i England. Han har tidigare nått svenska läsare genom sina böcker om romarriket.
En kvinna hittas våldtagen och mördad vid en järnvägsstation. Kriminalkommissarie Horst Schenke får ta hand om fallet av speciella orsaker. Chefen för Gestap...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Dit du går, följer jag, Lina Nordquist
Plats 7A, Sebastian Fitzek
Det nya är mest intima detaljer"
Jesper Högström är journalist och författare. I boken “Jag vill skriva sant” skildrar han Tora Dahls liv tillsammans med poeterna på Parkvägen på Lidingö.
Toras make Knut Jaensson blev en betydande litteraturkritiker på 1930- och 40-talet och samlade kring sig berömda författare som Artur Lundkvist, Eyvind Johnson, Gunnar Ekelöf, Harry Martinson, Erik Lindegren med flera. Högströms projekt är at...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Räkna hjärtslag, Katarina Widholm
Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen
Hudlös himmel, Herbjørg Wassmo
Nessers prosa flyter trivsamt på medan utredningen kompliceras"
Håkan Nesser kommer ut med en roman om året. Nu är det dags för “Schack under vulkanen”, den sjunde boken i serien om kommissarie Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.
Nesser är en av mina favoriter. Det är ytterst sällan han gör mig besviken. Förutom några synpunkter på upplägget i början och på slutet blir jag nöjd den här gången också. Den nya boken är &a...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Hagen-fallet : Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?, Kenneth Fossheim, Magnus Braaten
Det stumma rummet, Herbjørg Wassmo
Rindi är inte en passiv kvinna som böjer sig för manliga makthavare"
Fem delar kommer det att bli av Agneta Arnesson Westerdahls spännande vikingaserie. Efter “Havets hundar” och “Vinterkrigare” har nu “Offergudar” kommit. Den nya romanen har som de tidigare fokus på kvinnors liv. Kring den unga Rindi utspelar sig stor dramatik. Kärlek, svartsjuka och svek är starka ingredienser som engagerar läsaren.
Arnesson Westerdahl är utbildad arkeolog. Man kan lita på hennes kännedom ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Huset med den blinda glasverandan, Herbjørg Wassmo
En ensam plats, Kristina Sandberg
Sockerormen, Karin Smirnoff
Anna Jansson är synnerligen produktiv. Hon skriver sedan många år deckare som utspelar sig på Gotland, hon har börjat på en ny serie från Örebrotrakten, skriver även deckare för barn och feelgood för vuxna.
“Galgbergets väktare” är hennes senaste bok. Galgberget strax norr om Visby var en medeltida avrättningsplats. Dit kopplas moderna tidens nät med dess mörkaste sida. Som vanligt hos An...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
En flickas memoarer, Annie Ernaux
Den som ser, Herbjørg Wassmo
En storartad gestaltning av människorna som levde för 1 500 år sedan"
Elvira Birgitta Holm vill i “Odins eld” återuppliva de människor som dödades i Sandby borg på Öland i slutet av 400-talet. Det lyckas hon fint med. Hon ger oss deras föreställningsvärld. De lever med naturväsen omkring sig och anropar gudar som Odin, Tor och Freja. Solguden och Åskguden drar sina vagnar över himlafästet. Vi får vara med på blot och ting. Vi får höra barder kväda. Men de...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Förintelsens barn, Margit Silberstein
Lyckans son, Herbjørg Wassmo
Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson
Läst 2015
av
Lennart Hellsing
Denna älskade Hellsing-visa som pekbok i stadig kartong. Charlott...
av
Eva Sjödén
Andlig vägledning i ignatiansk anda är en handbok i andlig vägled...
av
Karin Salmson
Gräva, gunga, plaska!
En första pekbok om saker att göra ute.
D...
av
Sara Stridsberg
När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar h...
Omläsning klassiker 2013
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
av
Willy Kyrklund
Solange var flickan som dansade, dansade i stället för att torka ...
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
Klassiker 2015
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
av
Ivar Lo-Johansson
Kungsgatan handlar om urbaniseringen och folkvandringen från land...
Läst 2016
av
Torgny Lindgren
Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod ...
av
Jenny Rogneby
En liten flicka går naken och blodig in på en bank och lyckas få ...
av
Therese Bohman
Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarki...
Klassiker 2016
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
Klassiker 2014
av
Elin Wägner
Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra unga kvinnors...
av
Torgny Lindgren
Tiden är 1800-talets andra hälft, platsen en by mellan Lycksele o...
av
Franz Kafka
Josef K vaknar en morgon och arresteras av oklara anledningar ...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
Läst 2014
av
Vibeke Olsson
Vad är nu detta med Nikanor? Vad är det Eskilsson säger om våld o...
av
Elisabet Nemert
»Ett äventyr som är så spännande så att sidorna bara fladdrar fra...
av
Rolf Tardell
Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildrin...
av
Anna Ekman
Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat oc...
av
Hans Blomqvist
Milena Jesenskás namn förknippas alltid med Franz Kafkas. Hon är ...
av
Bohumil Hrabal
Ur sonens perspektiv berättar Bohumil Hrabal historien om de två ...
av
Tatiana de Rosnay
Nicolas Duchamel upptäcker i att hans ursprung omges av ett orovä...
av
Nina Larsdotter
” ... de som uppskattar ett starkt och känslosamt drama får sitt ...
av
Jens Lapidus
Novellsamling där enskilda karaktärer ur Jens Lapidu...
av
Daniel Pennac
Daniel Pennac har skrivit en humoristisk skildring av en sjuåring...
av
Sandra Gustafsson
Gå om intet är en klaustrofobisk spänningsroman om avund, hämnd o...
av
Grégoire Delacourt
Livet blev nog inte riktigt som hon hade tänkt sig. Jocelyne, äve...
av
Ola Wikander
Den Hebreiska Bibeln, även känd som Gamla testamentet, är en av d...
av
Anna Jansson
Den fjortonde boken i deckarserien där Gotlandspolisen Ma...
av
A. S. A. Harrison
Jodi och Todd har levt tillsammans i över tjugo år. Den flammande...
av
Julie Bonnie
Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös i ett turnerande undergr...
av
Thomas Anderberg
Författaren och kritikern Thomas Anderberg avled hastigt av en hj...
av
Colm Tóibín
I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonen...
av
Sofie Hamring
Det är sent 1970-tal i Bromma. I ett kollektiv, tillsammans med v...
av
Kjell Espmark
Vissa författare tar upp ett samtal som fortsätter genom sekler. ...
av
Marcus Birro
Kan man tala offentligt om Gud, helighet och kristen tro i Sverig...
av
Valérie Tong Cuong
Mariette, Millie och Monsieur Mike tror att allt är förlorat men ...
av
Peter Strang
Kanske skulle vi behöva reflektera över döden ibland, även när vi...
av
Tuula Karjalainen
2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Tuula Karjalain...
av
Karin Fossum
I ett obevakat ögonblick har det värsta tänkbara hänt. Ett barn h...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
av
Alex Schulman
Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar u...
Läst 2017
av
Anna Jansson
Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar t...
av
Gunilla Wolde
Då Totte skall baka behövs det mycket saker ägg, socker, mjöl, s...
av
Karin Salmson
OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för ...
av
Gösta Knutsson
Pelle Svanslös är en av våra mest välkända barnbokskaraktärer. 20...
av
John Williams
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikan...
|
|