Attentaten i Gallus
På Högskolan i Jönköping, närmare bestämt på Högskolebiblioteket där jag har min arbetsplats, har vi under våren haft en serie evenemang som gick under namnet "Kultur på campus". Den 18 mars i år hade vi besök av en lokal författare som heter Eva Holmquist. Under en halvtimme berättade hon om sitt författarskap för oss besökare (pod finns här). För egen del hade jag väldigt lite kunskap om hennes böcker sedan tidigare. Däremot har jag läst några av hennes SF-noveller vilka har publicerats i de olika Maskinblods antologierna (för övrigt mycket bra och rekommenderas varmt). Jag blev i varje fall väldigt nyfiken och intresserad av hennes presentation så det hela slutade med att jag nu har läst hennes senaste ungdomsfantasy "Attentaten i Gallus".
"Attentaten i Gallus" är som sagt en ungdomsfantasy. Det är första delen i serie, hur många delar det kommer att bli tror jag inte ens Eva själv vet. Huvudpersonen är Matilda som drömförflyttar sig till en annan värld och där tar över Hannas kropp. Hanna tillhör människorna men här är människorna slavar åt det bevingade folket gallus. En annan av huvudrollsinnehavarna är kapten Fidesko som är just en gallus och han har sin tjänstgöring i deras flygvapen. Vi möter även Sticke som tillhör rövarna. De är mer som människorna men lever i mörka skogen och är fria. Ytterligare en viktig karaktär är Tekel, en katt som kan prata. Som ni förstår är detta en magisk värld som rymmer många olika varelser och vilka har en lång historia av konflikter med varandra.
Världsbygget i "Attentaten i Gallus" är ganska litet. Det tror jag är bra. Då kan en oerfaren läsare lättare komma in i berättelsen. Däremot inser man ganska snabbt att världen är för liten, allt ryms inte här. På något sätt måste berättelsen i de fortsatta delarna expandera världsbilden. Det som då kanske hålls igen av världsbilden i första delen används istället till att introducera de olika karaktärerna och de olika varelserna. Det krävs att man är lite alert för att hänga med då vän och fiende blandas ihop och det är inte alltid självklara roller dem emellan. Alla gallus är inte elaka, attentaten som sker kanske inte utförs av människorna och vem är det egentligen som rövar bort människorna? Dessutom, vem är Tekel, en ensam katt som stryker runt och ger goda råd till alla och envar?
Kapten Fidesko får i varje fall i uppdrag att börja nysta i attentaten och ta reda på vem som ligger bakom. Det han kommer att upptäcka är att det inte alls var det enkla uppdrag han först hade trott. Han tvingas söka samarbete på de mest oväntade håll och den information han får fram leder vidare bakåt i historien. Varför har böckerna raderats? Vad är det som har hänt tidigare som är så farligt att ingen får veta sanningen? Vilka varelser gömmer sig i Mörka skogen? Vad är det för hemskheter som döljs i Sjön? Framförallt, vem är det som är vän och vem är det som är fiende? Spänningen tätnar i landet Gallus!
Då jag har haft möjlighet att träffa Eva personligen passade jag på att fråga henne om jag fick skicka några frågor via e-post kring hennes författarskap. Det var hon vänlig nog att ställa upp på så håll till godo!
Daniel: Vilken är din drivkraft som författare?
Eva: Jag tror att vi förstår världen genom berättelser och jag har alltid drivits av att förstå. Som liten hittade jag på historier och berättade dem. Numera skriver jag dem oftast. Så man kan säga att jag drivs av att förstå världen och mitt sätt att göra det är genom att forma berättelser som får mig och de som läser att fundera. Det är därifrån förlagets slogan "Fantasi för nyfikna" kommer.
Daniel: Du skriver mycket inom genrerna SF och fantastik, hur kommer det sig?
Eva: Fantastik ( SF, fantasy och skräck) är genrer som arbetar med analogier till den verkliga världen och som därför är väldigt lämpad för att diskutera kring de frågor som intresserar mig som exempelvis vad det innebär att vara människa. Jag tror att med berättelser utan fantastiska inslag är det lätt att bli hemmablind. Du trillar in i samma förutfattade meningar som du har i vanliga fall. Däremot när du exempelvis visar på behandlingen av robotar som mindre värda och dess konsekvenser ser du rasismen på ett tydligare sätt. Du kan också dra åt frågeställningarna så att de blir tydligare. Som när du visar konsekvenserna för en kvinna som tvingas fatta ett beslut om abort i en värld där du inte längre har ett privatliv för att nyhetsvärdet är det som styr vad som visas ger det tankar om dagens Sverige där möjligheterna till anonymitet minskas successivt.
Daniel: Vilken är den bästa bok du läst, varför?
Eva: Åh, det finns så många bra böcker... ;-) Det är inte lätt att välja. En som jag läst nyligen och blev väldigt förtjust i är Tredje principen av Anna Jakobsson Lund och det beror på att det är en välutvecklad värld, med intressanta karaktärer, intressanta teman och att den är spännande.
Daniel: Vilken är den bästa bok du skrivit, varför?
Eva: Det var också en svår fråga, eftersom jag älskar alla mina böcker fast på olika sätt. Jag väljer nog ändå min senaste ungdomsfantasy Attentaten i Gallus.Skälet till varför jag väljer just den är säkert delvis eftersom den är nyast... ;-) Annars beror det på att den väver in en hel del frågor som jag är väldigt engagerad i som att det inte finns en objektiv sanning utan allt beror på ditt perspektiv och att du måste samarbeta och försöka förstå med andra för att lösa problemen. Jag är också väldigt nöjd med karaktärerna i boken och deras samspel samtidigt som den är spännande. Den innehåller också mer humor än vad mina tidigare böcker gör, vilket jag tycker är kul.
Daniel: Vad håller du på med just nu?
Eva: Just nu jobbar jag med tredje och avslutande delen i Diligentiaserien. Den har just varit ute hos första omgången testläsare så jag håller på med att justera strukturen just nu. Sedan jobbar jag också med en värld som jag som arbetsnamn kallar Magiska Jönköping. det är ett alternativt Jönköping där magin har fått övertaget. det finns ett antal berättelser som utspelar sig i den världen och jag har börjar på en novell som jag tänkt slutföra först. Sedan ska jag fortsätta med en urban fantasy berättelse som har arbetstiteln Blodskifte som utspelar sig i samma värld.
Jag tackar Eva så mycket för hon ville ställa upp och svara på frågorna. Då återstår bara en sak, sätta ett betyg på "Attentaten i Gallus". Det är inte helt lätt. Jag försöker sätta mig in i hur boken skulle vara att läsa för någon i yngre tonåren. Den är förhållandevis lättläst och med bra flyt i språket. Det är många spännande karaktärer och varelser som utmanar varandra. Boken innehåller flera relationer med dynamik och trovärdighet som gör att man vill veta hur det går för dem. Sammantaget är den väldigt bra och jag ger den därför ett högt betyg, 3 starka DG! Skulle jag önska något inför nästa del så är det lite mer mörker och hotfullhet för snart måste vänskapen verkligen sättas på prov för att få ännu mer nerv i berättelsen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Recension #ungdom
Järnulven
Norskan Siri Pettersen fick stor framgång med sin trilogi om Korpringarna (”Odinsbarn”, ”Röta” och ”Kraften”) där ”Odinsbarn” tillika var hennes romandebut. Nu startar hon upp en ny trilogi, Vardari, som utspelar sig inom samma världsbygge som Korpringarna. I våras släpptes den första delen ”Järnulven” på svenska. Nu har jag läst den och tänkte redogöra för min upplevelse av den nya serien.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Litteraturhistoria
I det absolut sista avsnittet av Game of Thrones står de inför valet av en ny kung. Tyrion Lannister framför då tanken att för att kunna samla och förena landet igen efter alla strider måste de ha en kung som hela folket kan stå bakom. Någon som de känner att de respekterar och som förstår den lilla människan och ger dem deras respekt tillbaka. Så vad är det då som binder alla samman frågar han de övriga husens lorder. Tystnaden blir kompakt innan han själv ger svaret, berättelser!
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #litteraturhistoria #läromedel
Stiftelsetrilogin
SF-litteraturen innehåller några författarnamn som oftast lyfts fram när man pratar om klassiker såsom Arthur C. Clark, Frank Herbert, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, H.G. Wells, Isaac Asimov bara för att nämna några. Den siste jag nämnde, Isaac Asimov, kommer jag hålla mig till denna gång då jag precis har läst ”Stiftelsetrilogin” (återigen) vílket kanske är ett av de mest klassiska och lästa SF-verken. Eftersom det var närmare 40 år sedan sist så var jag lite nyfiken på hur jag skulle reagera. Jag minns i varje fall att jag tyckte mycket om boken och att den har stannat i minnet om än i olika fragment. Så frågan är om mitt vuxna jag kommer läsa boken med andra ögon och fastna för nya saker nu när vi skriver 2021 i kalendern.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF
Imperiets arvingar
I konkurrens med andra medier och sysselsättningar(kanske främst dator med sin förmåga till både ljud, bild och filmer) har det blivit svårt att få ungdomar att läsa böcker. De upplever läsning som ansträngande. Visst, så kan vara fallet till en början men med lite träning övervinns detta ganska snabbt. En annan aspekt som jag tror även påverkar i hög grad till att läsning känns ansträngande är en ovana inför att frigöra fantasin och skapa bilder och miljöer i sin hjärna. Det gör sig inte av sig självt utan kräver ansenlig kognitiv kraft och energi. Därför är det så viktigt att de hittar något som snabbt fångar deras intresse och gör att de kommer in i berättelsen och börjar bygga upp ”världen” i sin egen sinnebild. För min del läste jag mycket serietidningar och seriealbum som ung vilket var en väg in i mer avancerad läsning. Idag finns ytterligare en väg och det är den genom mer illustrativt inriktade grafiska romaner (en publikationsform i många olika skepnader). Oskar Källner tillsammans med Karl Johnsson har inlett en ny science-fiction serie ”Imperiets arvingar” i exakt denna publikationsform.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #grafisk roman
Konferensen
Att skriva en spänningsroman av typen ”Konferensen” borde vara straffbart! Att få sig en underhållande läsupplevelse är väl okej, men att behöva läsa en bok som tvingar dig att ställa övriga livet på paus kan väl ändå inte vara tillåtet? För så är det, har du börjat läsa ”Konferensen” så lär det inte bli mycket annat gjort innan du läst den färdigt. Spänningen och drivet är som en drog, abstinensen som infinner sig efteråt borde man kunna kräva skadestånd för. Mats Strandberg, min advokat hör snart av sig och det rör sig om stora belopp! Skämt åsido, har du svårt för att sluta läsa och dessutom känner saknad när en bok tar slut så är härmed en varning utfärdad.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Morgonstjärnan
Karl Ove Knausgård för osökt tankarna till bokserien ”Min kamp”. Den 6 delar långa självbiografiska boksviten har även blivit min kamp. När man har och ser alla delarna framför sig kan det lätt kännas lite övermäktigt att ta sig an. Så lång tid och mycket läsning som kommer att krävas. När man väl dessutom sätter igång vill man nog gärna läsa sviten i en följd, de sista fem då, eftersom jag redan läst den första vilken jag uppskattade. Nu blev det som så att jag istället valde att läsa hans senaste roman ”Morgonstjärnan”.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #kollektivroman #Norge
The Queen's Gambit
Det är nog många av er, precis som jag själv, vilka har njutit av miniserien ”The Queen’s Gambit”. Denna Netflix-serie blev en framgång världen över så också i Sverige. Själv har jag dock svårt för att läsa en bok efter det att jag sett den som film eller tv-serie. Jag bestämde mig därför att läsa boken först innan jag såg serien. Det är ett beslut som jag inte ångrar. Om TV-serien var bra så kan jag redan nu avslöja att boken av Walter Tevis var så mycket bättre.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #schack #missbruk
Paradis city
En ny bok av Jens Lapidus är för många säkert en höjdpunkt. Själv skall jag erkänna att jag bara har läst ”Snabba cash” och serieromanen Gängkrig 145 (med Peter Bergting), men dessa gillade jag. Blandningen av hårdkokt noir tillsammans med koncis prosa som har inslag av slang och jargong leder mina tankar osökt till en annan författare nämligen James Ellroy, för övrigt en författare jag uppskattar. Så hörde jag talas om ”Paradis city” och blev mycket intresserad av själva storyn. Denna roman ville jag läsa!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Labyrinten
En av mina absoluta favoriter de senaste åren är Simon Stålenhag. Jag uppskattar mycket hans illustrationer och sätt att berätta en historia även om det är just själva bilderna som är den stora behållningen. Fria Ligan är de som ger ut hans böcker och de har verkligen kostat på sig att vårda hans utgivning. Varje bok är otroligt lyxig med tjockt papper av hög kvalitet samt pärmar med läcker väv över bokryggen som gör att de sticker ut i bokhyllan. I slutet av förra året kom hans senaste bok ”Labyrinten” vilken jag nu hunnit med att läsa.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #fantastik #grafisk roman
Vargasommar
Så har ytterligare en deckarduo splittrats eller åtminstone gjort ett uppehåll. Denna gång är det Michael Hjort och Hans Rosenfeldt som går skilda vägar. Om det är för alltid vet jag inte men jag hoppas inte det. I vilket fall har team Sebastian Bergman och Riksmord i Stockholm bytts ut mot Gordon Backmans gäng av poliser i Haparanda och Hans Rosenfeldt står på egna ben med den första delen ”Vargasommar”.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman #Norrland
Topekaskolan
Jag har nu läst Ben Lerners ”Topekaskolan” och det var en upplevelse. Inte för handlingen skull utan mer på grund av prosan. ”Topekaskolan” är den typ av bok som det är svårt att riktigt säga vad den handlande om men som man verkligen sugs in i. Det är med andra ord inte en bok som leder från A till B, inte heller är den som en kriminalroman där man följer ett fall till dess upplösning. Här kommer vi mer direkt in i en familj och får följa själva familjemedlemmarnas liv och vardag. När vi väl har bekantat oss med dem och förstår dem bättre så är boken slut.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #familjerelationer #uppväxtskildring
Bormann i Bromma
Efter flera ”vanliga” romaner är det så dags för Hans Gunnarsson att återvända till novellen. Det gör han genom novellsamlingen ”Bormann i Bromma”. Det har jag sett fram emot. Inte för att hans romaner är dåliga, absolut inte. Jag anser att hans författarskap är ett av samtidens bästa här i Sverige (jag har skrivit om alla hans böcker här på min blogg). Däremot för att det var genom novellen som jag upptäckte Hans Gunnarsson och han är sannerligen en av mästarna inom detta gebit.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller #novellsamling
Alla tiders sex
Det är inte så ofta det händer fast nu är det dags igen, jag skall skriva om en non-fiction bok. Denna gång är det en populärvetenskaplig skildring av sex genom tiderna med titeln ”Alla tiders sex”. Det blir en resa över 14 000 år men med ett fokus på nordisk forntid och medeltid. Du som är orolig för detaljerade sexskildringar behöver inte vara det och du som istället ser fram emot just detaljerade sexskildringar kommer bli besviken. Boken är en historik odyssé med utgångspunkt i arkeologiska fynd och historiska efterlämningar.
Avdelning: Fakta Taggar: #recnsion #sex #arkeologi #historia
Vid vansinnets berg
För ungefär två år sedan skrev jag om Francois Barangers första illustrerade utgåva av ett H. P. Lovecraft verk, ”Cthulhu vaknar” . Ni som minns kommer säkert ihåg att jag var i det närmaste exalterad och gav den 5 DG. Nu har Baranger valt att gå vidare med ytterligare ett Lovecraft verk att illustrera och denna gång föll valet på ”Vid vansinnets Berg”. Denna gång var jag exalterad redan innan jag påbörjade läsningen och det var med stor förväntan jag öppnade denna lyxutgåva och sjönk ned i soffan.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #Lovecraft #illustrerad utgåva
Vänligheten
John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #kollektivroman #Norrtälje
Sovsågott
För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Kimya
Här i Jönköping har vi numera två kända svenska SF-författare nämligen Eva Holmquist samt relativt nyinflyttade, återvändande, Oskar Källner. Båda har ett gediget författarskap bakom sig med flertalet noveller och romaner. Eva dessutom som faktaboksförfattare. Men det är inte bara deras författarskap som är intressant utan de båda har även stort inflytande genom dels förlagsverksamhet men också deltagande i omfattande nätverk inom genren, vilken de verkligen brinner för. Denna gång kommer det handla om Eva Holmquists senaste roman ”Kimya”, vilken är den första delen i serien om Fyrstaden. Oskar Källners och Karl Johanssons serie Imperiets arvingar ber jag att få återkomma till lite längre fram i vinter.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #dystopi