Lögn, förbannad lögn och litteratur
Många människor gillar inte att läsa böcker "som inte är sanna". Det måste vara en självbiografi ur verkliga livet, annars är det på låtsas. En märklig föreställning, om ni frågar mig. Missförstå mig rätt - jag har absolut inget emot biografier eller fackböcker - en av de bästa böckerna jag läste förra året var Henrik Berggrens Underbara dagar framför oss ; en biografi om Olof Palme.
Men det är orättvist att tro att romaner skulle vara osanna bara för att det som händer i en roman kanske inte har hänt i verkligheten. Och vi har en tendens att acceptera biografier som fullständigt sanna, vilket är problematiskt. Leif G.W Persson beskrev det klokt när han kommenterade sin lysande bok Gustafs grabb. Det är en beskrivning av hans uppväxt, men det är "bara" hans sanning. Alltså bestämde sig G.W Persson att kalla sin bok för roman och inte självbiografi. Fler borde följa hans exempel. Alltså; mer respekt för romaners "sanning" och kanske en mer nykter syn på sanna historier? En del gör förstås tvärtom. Vissa läsare och kritiker har svårt att skilja på författare och deras romanhjältar - samtidigt som man räknar med att en biografi är lögnaktig - särskilt om man inte gillar författare. "Vartenda ord är lögn, han är ju politiker och dessutom har han ful frisyr".
Det är kanske bara att se sanningen i vitögat; sanningen är alltid relativ. Den enda skrivna som jag känner att jag riktigt kan lita på är horoskopet i Metro.
Grattis Dylan kom fram nu
Jag ska säga som det är - du är inte min nobelpristagare. Jag hade hellre sett en dramatiker - Alan Ayckbourn borde vara lika rimlig. Jag har inget emot dig - en del av dina låtar är riktigt bra - men jag har aldrig fattat varför du blev så stor. Jag menar- oss emellan - borde du inte har lärt dig sjunga bättre på alla dessa år? Men här handlar det förstås om din lyrik. Enligt vissa är du världens just nu bästa poet? Plötsligt får jag kämpa för att komma in i litteraturmatchen - alla andra har fattat något medan jag sitter här som en fågelholk. Men jag är inte den som är den - jag får läsa dina texter och kanske börjar jag begripa varför du är så himla bra.
Åsa Linderborg skriver att du numera är så lagom radikal som Svenska Akademin står ut med. Det stämmer inte bara för akademin. USA verkar nu så fullt av trumpetande radikalelefanter att en stillsam amerikan som bara kommunicerar konst är en lisa för själen.
Så grattis Dylan! Och du, du behöver inte leka Edward Snowden med oss - kom fram! Vi vill bara hylla dig, inte fängsla dig.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Nobelpriset #politik
Bloggen tar paus ett tag
Bloggen blir barnledig ett tid och det enda jag kommer att recensera för ett tag framåt blir nog blöjor och vällingtemperatur.
Avdelning: Taggar: #bloggpaus
Om personskildringar
Såg en av mina favoritpjäser på youtube igår, "Top Girls" av Caryl Churchill. På ytan handlar historien klasskillnader och feminism, Huvudpersonen Marlene har gjort en klassresa och lyckats bli framgångsrik, men priset hon fått betala är högt. Och hur är livet för hennes syster, Joyce, som valt att stanna kvar där hon är? Jag påmindes om varför jag gillar den så mycket ; sympatierna skiftar hela tiden. Det finns inga självklara hjältar eller skurkar utan ibland hejar man på en person, ibland inte. Det är väl ett bra recept för god litteratur, vare sig det handlar om dramatik eller romankonst. Svårt att göra, dock. Många människor tenderar ju att se våra medmänniskor som antingen allierade eller motståndare, så om man ska skapa en karaktär är det svårt att göra något mitt emellan. För vissa av oss i alla fall. Andra, som Caryl Churchill klarar det utmärkt. Om ni är det minsta intresserade av teater, se pjäsen!
Avdelning: Taggar: #drama #karaktärer #moraliska gråzoner
Kellermans bok har kommit
Få se om jag köper den. Den har fått fina recensioner. Romanen ska inte likna Rocky alls utan vara en relationshistoria med mörk humor där personerna inte kommer varandra nära. Alls.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Debutromaner #tragik
Podtips 2
Ni som har missat podden "Flumskolan", gå genast in och lyssna.
Avdelning: Taggar: #Poddar #Böcker
Podtips
Ni följer väl podden "Snedtänkt" med den löjligt allmänbildade Kalle Lind?
Avdelning: Taggar: #poddar #barnböcker
Min kamp som teater
Såg "Min kamp" på Stadsteatern i förrgår.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Teater #litteratur
Snart är vi alla analfabeter
Så avslutar Peter Kadhammar sin kolumn i Aftonbladet.
Avdelning: Fakta Taggar: #journalister #USA #bokhandlar
Läsa på bussen
Om man läser på bussen i Rumänien får man åka gratis!
Avdelning: Taggar: #böcker #bussar #läsning
Frågor på det?
Ung låntagare - Kommer du ihåg vilka titlar alla böcker har på biblioteket?
Jag - Nej, det är nog väldigt ovanliga människor som har så gott minne.
ung låntagare - bra, då är du inte helt galen.
Avdelning: Taggar: #Galenskap #roliga låntagare #titlar
Hösten är tillbaka
För all del, det är supervarmt och soligt, men jag har börjat jobba och då är det faktiskt höst, anser jag.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #feminism #anorexi #rivalitet
Bokhandlardöden
Hedengrens bokhandel hotas av nedläggning.
Avdelning: Taggar: #Bokhandlar #nätbokhandlar
Vila i frid
Magnus Härenstam! Nu är de borta alla tre, Magnus, Brasse och Eva.
Avdelning: Fakta Taggar: #TV #komiker #nostalg
Om bibliotek
Vill man slippa bullret och stressen i världen går man till biblioteket.
Taggar: #Bibliotek #buller
Sju dagar kvar att leva
Jag har beställt "Sju dagar kvar att leva: En berättelse om brott och dödsstraff"
Avdelning: Fakta Taggar: #Dödstraff #USA
Påverkan och barnböcker
Jag läser om "All konst är progaganda"; essäer av George Orwell. Rekommenderas! Bland annat behandlar han barnböcker. Enligt Orwell är förmodligen barnböcker de böcker som lämnar starkast intryck hos oss i livet! Jag vet inte om jag håller med, men det är kul tanke.
Avdelning: Barn Taggar: #barnböcker
Vilken slags bok vill du läsa?
-Jag menar, vad är du ute efter?
- En bra bok.
-Då kan du gå. Här har vi bara dåliga böcker.
Avdelning: Taggar: #Bibliotek