Digitaliseringen kan bli bokbranschens räddning
Under förlagsmiddagen på Bokmässans andra dag fördes intressanta samtal om bokbranschens framtid. Någon sa sig bestämt veta att pocketböckerna kommer försvinna på samma sätt som CD-skivorna fasats ut från bokhyllorna i våra vardagsrum.
I SvD i dag skriver Per Schlingmann om hur sociala medier omfördelar makten. Han nämner musikindustrin som ett exempel där de fysiska butikerna nästan helt ersatts av digitala kanaler. Och modellen är etablerad och fungerar.
Det mest intressanta med denna utveckling är att det skapas och lyssnas mer på musik än någonsin. Hotet och förändringen ledde till något nytt. Och mycket mer livskraftigt.
Inställningen vi bör ha, menar Per Schlingmann, oavsett vilket område vi tittar på, är att allt kommer att digitaliseras som kan digitaliseras.
"För de klassiska organisationerna kan man förhålla sig på två sätt. Antingen hoppas på att digitaliseringen och individualiseringen automatiskt kommer att vitalisera dem eller inse att det krävs förändring och förnyelse för att bli relevant (och för att överleva). Den som vill samla många individer måste sannolikt tillåta mer av bredd, olikhet och öppenhet."
Om musikbranschen sjuder av liv var känslan på Bokmässan den att det var julafton och julklappsutdelning på kredit. Just dessa dagar levde alla i branschen upp men tillbaka i verkligheten lyser de röda siffrorna mer ilsket klara än någonsin. Man pratar om att läsandet minskar. Personalneddragningar och förlag som är till salu.
"För tio år sedan gick allting som på räls för Norstedts. När Sveriges äldsta förlag nu fyller 190 år vill ägaren KF göra sig av med förlaget – och intäkterna kommer från brittisk pornografi." ("Vad var det som hände?" SvD den 22/9.)
Vart är branschen på väg? Det är hotfullt och obehagligt att inte vara säker på framtiden. Många blir osäkra, kanske rent av rädda. Varje negativ nyhet skapar nya negativa tankar. Borde man hoppa av och satsa på något annat?
"Färre besökare på årets Bokmässa" skriver Hanna Modigh Glansholm på LitteraturMagazinet idag och sammanfattar:
"Bilden av en lågmäld mässa förstärks av att både antalet utställare och antalet besökare var färre i år än de senaste åren."
Samtidigt sprudlar det av nya initiativ, små nystartade förlag som modigt sticker ut. I Bokmässans stora sal hade de försvinnande små montrar, men hur stort kommer deras utrymme vara om några år? Då pratar jag inte bara kvadratmetrar utan om plats i våra huvuden och hjärtan. Och bankkort.
Per Schlingmann skriver att digitaliseringen innebär ett kortsiktigt hot för alla branscher. Företag och varumärken förlorar makt som istället övergår till medborgare och konsumenter.
Alla berörs och påverkas av digitaliseringen; författare, läsare, förlag, bibliotek och bokhandel.
I min artikel här på LitteraturMagazinet där jag intervjuar Dag Öhrlund: ”Amazon är på väg till Sverige och bolaget är inte Frälsningsarmen” råder Dag alla författare att förhandla loss e-boks rättigheterna från förlagen.
"Det kommer inte att hända i morgon, kanske inte ens nästa år, men Amazon kommer att rita om hela förlagskartan och erbjuda författare oanade möjligheter att publicera och marknadsföra sina e-böcker, låta författaren behålla 70% av pengarna och dessutom få täta, regelbundna utbetalningar."
När maten var uppäten och tallrikarna bortplockade hade vi inte blivit så mycket klokare. Men vi var alla eniga om att framtiden inte går att bromsa. Hårt arbete och kärlek till det man gör kommer inte heller räcka till. Vi måste fatta kloka beslut också. Finnas på rätt plats vid rätt tillfälle.
Musiken kanske inte konkurrerar om utrymme på samma sätt som litteraturen. Det kanske gick lättare med digitaliseringen därför. Och det som hände med e-böcker i USA kanske aldrig slår igenom i Sverige.
Sanningen är den att vi inte vet hur digitaliseringen slår inom litteraturen. Det kan komma helt nya former av böcker. Men oavsett format finns troligtvis framtiden ute i cyberrymden. Inte på en flott gata i centrala Stockholm.
Sofia Hallberg
Sju jävligt långa dagar
En Woody Allen i bokform, det var vad jag hade hört. Och det lät som ljuv musik i mina öron.
I veckan läste jag äntligen ”Sju jävligt långa dagar” av Jonathan Troppper.
Boken handlar om 35-årige Judd, vars pappa just har dött. Judd återvänder till barndomshemmet för en Shiva, det vill säga en judisk sed då familjen sörjer den avlidne tillsammans med ett brokigt persongalleri bestående av grannar, släktingar och vänner under sju låååånga dagar.
Avdelning: Skönlitteratur


Expeditionen. Min kärlekshistoria
Efter det att jag lyssnade på Bea Uusmas fantastiska sommarprat köpte jag "Expeditionen. Min kärlekshistoria". Boken blev Årets svenska fackbok och vann Augustpriset 2013 med motiveringen:
"Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt."
"Expeditionen. Min kärlekshistoria" är precis så läsvärd och inspirerande som alla säger.
Jag älskar människor som vågar satsa på det de tror på och går in för det de brinner för med hull och hår. Vad omvärlden än säger och tycker. Är inte nördar det allra mest spännande som finns?
Bea beskriver så väl hur besatt hon blir och hur hon på ett sätt förstår att hon utifrån uppfattas som märklig, men hur hon ändå inte förmår, eller vill, komma ur sin bubbla.
Avdelning: Fakta


Fackböcker
Ett av de inspirerande talen på TED.com som jag refererade till häromdagen var Mel Robbins: F--- YOU - How To Stop Screwing Yourself Over.
Framförandet innehåller insikten att vad du än vill åstadkomma i ditt liv så har någon annan, med största sannolikhet, gjort det förr. Läs därför fackböcker! Googla! Börja med att gå i någon annans fotspår om du vill lämna motorvägen du länge följt.
Då håller någon annan dig i handen när det känns läskigt.
De senaste veckorna har jag läst flera fackböcker som jag varmt kan rekommendera. Jag har därför bestämt mig för att varje dag i veckan som kommer ge ett lästips på en fackbok.
Avdelning: Fakta


Onsdagen den 20 augusti
Hej!
Nu drar hösten igång på allvar och jag är så laddad. Det ska hända mycket den här terminen, på många olika plan i mitt liv, och därför har jag börjat ta bättre hand om mig själv.
Jag äter mer hälsosamt och jag lägger in små springsteg i mina promenader med hunden. Jag har faktiskt redan gått ner två kilo men jag gör inte det här på grund av vikten utan för att jag vill känna mig frisk och stark.
Jag är övertygad om att allt man gör räknas och även en liten förändring leder till ringar på vattnet. Börjar man ta hand om sig sin kropp och själ på ett område vill man inte förstöra för sig själv på ett annat.
I min uppladdning inför hösten läser jag inte bara böcker om hälsa utan jag tittar också på inspirerande föredrag på TED.com. Har du upptäckt TED ännu? Det är en guldgruva. 20 minuters (oftast) föredrag om precis allt du kan tänka dig.
Avdelning: Skriv!


Den självläkande människan
Jag har ett intresse som bara växer. Det handlar om mat. Nyttig mat. God mat. Jag tror det faktum att jag slutade äta kött för tjugofem år sedan kvalar in på pallplats över vad jag är mest stolt över.
Men jag äter en helt del onyttigt också. Det finns mycket jag vill förbättra. Nu letar jag efter små framsteg som jag kan göra för ett nyttigare, friskare och längre liv.
Jag är insprerad av en vän som hade bröstcancer och som läste på om allt, och till stor del ändrade sin kost och livsstil. En annan person som inspirerar mig är Sanna Ehdin. Jag har läst hennes krönikor i många år och lyssnat på ett av hennes föredrag.
Igår skrev Sanna på sin Facebooksida om gurkmeja. Kryddans hälsoeffekter har jag läst om tidigare. Jag är därför generös med strösslingen av det gula pulvret över de maträtter jag lagar där smaken kan passa. Men kanske borde jag äta ännu mer? Och regelbundet?
Avdelning: Fakta Taggar: #mat #hälsa


Lyckostigen
Idag läste jag ut "Lyckostigen" av Anna Fredrikssson. I romanen vinner en av huvudpersonerna tjugo miljoner kronor.
För någon vecka sedan läste jag "Allt jag önskar mig" av Grégoire Delacourt. Även i den romanen vinner en huvudperson på spel. Nu handlar det om hela tvåhundra miljoner SEK.
Jag brukar älska alla böcker från SEKWA-förlag. "Allt jag önskar mig" är fin på många sätt, men den känns faktiskt inte trovärdig. Språket finns där som ett rinnande vatten, men intrigen saknas.
I "Lyckostigen" är det lite tvärt om. Den har en intressant intrig, man känner av den stora berättarglädjen hos författaren, men jag saknar en smittsam kärlek till språket.
Avdelning: Skönlitteratur


Torsdagarna i parken
Jeanies man George flyttade in i gästrummet för tio år sedan, utan att berätta varför. När boken tar sin början är paret i sextioårsåldern. Det finns ingen passion men inte heller några utåtagerande bråk i äktenskapet. En dag läggs bara till en annan.
Jeanie fyller sedan länge sitt liv med arbete i den egenägda hälsokostaffären, och genom att passa sitt älskade barnbarn varje torsdag.
Avdelning: Skönlitteratur


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |