Förbereder Nanowrimo
November kommer närmare och närmare. Bara tre dagar kvar nu att förbereda sig för Nanowrimo, månaden då jag ska skriva 50 000 ord och ha ett färdigt råmanus på 30 dagar. Självklart tar jag er med på resan! Är du också anmäld? Det är gratis och alla är välkomna. Berätta gärna hur det går för dig.
Nu har jag börjat förbereda mig. Efter att ha läst på om hur andra har gjort kommer här en beskrivning av hur jag kommer lägga upp mitt förberedande arbete, d v s det jag ska hinna göra innan den 1 november. (Exempeltexten är påhittad, och inte det min berättelse handlar om.)
Förberedelse inför Nanowrimo
1. Vad är din vilja med manuset? Beskriv historien i några enkla meningar så att den känns angelägen. Du måste själv känna att du har något viktigt att förmedla. Och berättelsen måste komma inifrån. Det ska upplevas som om du är drabbad, inte betraktar andra på avstånd.
Tänk ut ett drama med en tydlig konflikt, och där det finns stridande viljor (Den svartsjuka kvinnan vill få bevis för mannens otrohet. Mannen i sin tur vill klara sig undan).
Exempeltext: Det här är en berättelse en kvinna som är djupt olycklig i sitt äktenskap och som flyr för att rädda sig själv. Men planen går fel och barnet blir kvar. Nu har hon inget annat än kläderna på sig och har dessutom hamnat i krig med sin före detta man. (Ur askan in i elden)
Jag vill att läsaren ska bli underhållen men också fundera över hur en förtryckt kvinna till slut kan bli farlig. Var går gränsen för självförsvar?
2. Låt huvudkaraktärerna svara på följande frågor:
a. Vad vill X? (mål) Kvinnan vill skilja sig och bygga upp ett eget liv utan sin man.
b. Varför vill X det? (motivation) Hon vill leva lugnt och i harmoni. Är djupt olycklig över att behöva följa mannens pendlande humör och nycker.
c. Varför går det inte? (konflikt) Han är psykopat. Starkare mentalt och straffar henne för att hon flyttar, och saboterar allt hon gör. Dyker upp när hon minst anar det.
3. Strukturera berättelsen i tre delar med några korta meningar om vad som händer i varje del.
a. Anslaget: Något som sätter igång romanen som väcker intresse hos läsaren.
Huvudpersonen (protagonisten) lever ett på ytan perfekt liv i ett exklusivt villaområde men berättelsen börjar med ett elakt bråk som leder till att hon flyr ifrån sin man (antagonisten). Han håller kvar deras tio-åriga dotter och börjar hjärntvätta henne att vända sig mot sin mamma.
b. Uppbyggnadsfasen och höjdpunkten. Nu händer det tillräckligt mycket för att protagonisten inte ska kunna backa tillbaka. Och oväntade vändningar äger rum.
Protagonisten försöker bygga upp sitt liv, utan pengar och med obefintlig självkänsla, och få tillbaka sin dotter men börjar dricka alkohol för motångarna blir för svåra.
Mannen förstör hennes boende (tipsar värden om att hon bor utan avtal), hotar mannen hon börjar data, ser till så hon får sparken från sitt arbete o s v.
Tips: Så fort en konflikt/fara är på väg att klinga av ska nästa händelse redan vara startad, och kanske en tredje planterad. På så sätt flyter berättelsen hela tiden vidare.
c. Upplösningen. Här får historien sin förklaring och berättelsen landar.
Huvudpersonen har nu förlorat allt. De enda som ställer upp för henne är andra människor på samhällets botten. Men vilka finns egentligen där? Kanske någon som har en hållhake på hennes man. Men vågar hon gå in i ett avtal med en yrkeskriminell? Vad kan priset bli?
På något sätt ska hon gå från 0 till 100 under berättelsens gång.
Låter detta vettigt?
Sofia
Taggar: #Nanowrimo
Sju jävligt långa dagar
En Woody Allen i bokform, det var vad jag hade hört. Och det lät som ljuv musik i mina öron.
I veckan läste jag äntligen ”Sju jävligt långa dagar” av Jonathan Troppper.
Boken handlar om 35-årige Judd, vars pappa just har dött. Judd återvänder till barndomshemmet för en Shiva, det vill säga en judisk sed då familjen sörjer den avlidne tillsammans med ett brokigt persongalleri bestående av grannar, släktingar och vänner under sju låååånga dagar.
Avdelning: Skönlitteratur
Expeditionen. Min kärlekshistoria
Efter det att jag lyssnade på Bea Uusmas fantastiska sommarprat köpte jag "Expeditionen. Min kärlekshistoria". Boken blev Årets svenska fackbok och vann Augustpriset 2013 med motiveringen:
"Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt."
"Expeditionen. Min kärlekshistoria" är precis så läsvärd och inspirerande som alla säger.
Jag älskar människor som vågar satsa på det de tror på och går in för det de brinner för med hull och hår. Vad omvärlden än säger och tycker. Är inte nördar det allra mest spännande som finns?
Bea beskriver så väl hur besatt hon blir och hur hon på ett sätt förstår att hon utifrån uppfattas som märklig, men hur hon ändå inte förmår, eller vill, komma ur sin bubbla.
Avdelning: Fakta
Fackböcker
Ett av de inspirerande talen på TED.com som jag refererade till häromdagen var Mel Robbins: F--- YOU - How To Stop Screwing Yourself Over.
Framförandet innehåller insikten att vad du än vill åstadkomma i ditt liv så har någon annan, med största sannolikhet, gjort det förr. Läs därför fackböcker! Googla! Börja med att gå i någon annans fotspår om du vill lämna motorvägen du länge följt.
Då håller någon annan dig i handen när det känns läskigt.
De senaste veckorna har jag läst flera fackböcker som jag varmt kan rekommendera. Jag har därför bestämt mig för att varje dag i veckan som kommer ge ett lästips på en fackbok.
Avdelning: Fakta
Onsdagen den 20 augusti
Hej!
Nu drar hösten igång på allvar och jag är så laddad. Det ska hända mycket den här terminen, på många olika plan i mitt liv, och därför har jag börjat ta bättre hand om mig själv.
Jag äter mer hälsosamt och jag lägger in små springsteg i mina promenader med hunden. Jag har faktiskt redan gått ner två kilo men jag gör inte det här på grund av vikten utan för att jag vill känna mig frisk och stark.
Jag är övertygad om att allt man gör räknas och även en liten förändring leder till ringar på vattnet. Börjar man ta hand om sig sin kropp och själ på ett område vill man inte förstöra för sig själv på ett annat.
I min uppladdning inför hösten läser jag inte bara böcker om hälsa utan jag tittar också på inspirerande föredrag på TED.com. Har du upptäckt TED ännu? Det är en guldgruva. 20 minuters (oftast) föredrag om precis allt du kan tänka dig.
Avdelning: Skriv!
Den självläkande människan
Jag har ett intresse som bara växer. Det handlar om mat. Nyttig mat. God mat. Jag tror det faktum att jag slutade äta kött för tjugofem år sedan kvalar in på pallplats över vad jag är mest stolt över.
Men jag äter en helt del onyttigt också. Det finns mycket jag vill förbättra. Nu letar jag efter små framsteg som jag kan göra för ett nyttigare, friskare och längre liv.
Jag är insprerad av en vän som hade bröstcancer och som läste på om allt, och till stor del ändrade sin kost och livsstil. En annan person som inspirerar mig är Sanna Ehdin. Jag har läst hennes krönikor i många år och lyssnat på ett av hennes föredrag.
Igår skrev Sanna på sin Facebooksida om gurkmeja. Kryddans hälsoeffekter har jag läst om tidigare. Jag är därför generös med strösslingen av det gula pulvret över de maträtter jag lagar där smaken kan passa. Men kanske borde jag äta ännu mer? Och regelbundet?
Avdelning: Fakta Taggar: #mat #hälsa
Lyckostigen
Idag läste jag ut "Lyckostigen" av Anna Fredrikssson. I romanen vinner en av huvudpersonerna tjugo miljoner kronor.
För någon vecka sedan läste jag "Allt jag önskar mig" av Grégoire Delacourt. Även i den romanen vinner en huvudperson på spel. Nu handlar det om hela tvåhundra miljoner SEK.
Jag brukar älska alla böcker från SEKWA-förlag. "Allt jag önskar mig" är fin på många sätt, men den känns faktiskt inte trovärdig. Språket finns där som ett rinnande vatten, men intrigen saknas.
I "Lyckostigen" är det lite tvärt om. Den har en intressant intrig, man känner av den stora berättarglädjen hos författaren, men jag saknar en smittsam kärlek till språket.
Avdelning: Skönlitteratur
Torsdagarna i parken
Jeanies man George flyttade in i gästrummet för tio år sedan, utan att berätta varför. När boken tar sin början är paret i sextioårsåldern. Det finns ingen passion men inte heller några utåtagerande bråk i äktenskapet. En dag läggs bara till en annan.
Jeanie fyller sedan länge sitt liv med arbete i den egenägda hälsokostaffären, och genom att passa sitt älskade barnbarn varje torsdag.
Avdelning: Skönlitteratur
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |