Var är vi när vi läser?
I Enrique Vila-Matas "Dublinesk" hatar sig den avdankade förläggaren Samuel Riba för att han inte kunnat hitta "en författare som har förmågan att drömma trots tillståndet i världen; att strukturera världen på ett annat sätt. En stor anarkistisk författare som samtidigt är arkitekt."
En anarkistisk arkitekt, de böckerna letar jag efter.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #omvälvande
Fem böcker att snöa in på
Det sägs att inuiterna (eller var det samerna?) har 117 (eller var det 500?) ord för snö. Oavsett sanningshalten i detta, vet alla som upplevt två snöfall att snö inte är lika med snö. Den kan såväl stilla själen som släcka ut ett människoliv. Snöns skiftande persona har inte gått litteraturen obemärkt förbi så här kommer fem böcker med känsla för snö.
Taggar: #julkalendern #snö #boktips
Den norska paradoxen
Jag är i Oslo och får inte ihop det. Byggnaderna är ljusa och välskötta, vid Akers brygge nere i hamnen byggs det och byggs; stora blanka kontorshus med restauranger i botten. En badstrand avslutar mjukt det hela, "som ett Nordens Dubai". Staden är som en välmående katt som rullat ihop sig på sluttningarna ner mot fjorden.
Avdelning: Fakta Taggar: #Norge #nynazism
Göteborg, vad ska vi göra?
Den som lyssnade på Kaliber på P1 igår kunde höra en hårresande sammanställning av antalet skjutningar i Göteborg i september månad. Nio st. Ett dubbelmord. Nu i oktober har en man redan skjutits ihjäl, samt flera skottlossningar inträffat. Det rör sig enligt polisen om "territoriella gäng", alltså inte den gamla vanliga, hederliga, organiserade brottsligheten, utan om unga män som skjuter varandra – för att man tillhör en annan stadsdel.
Avdelning: Fakta Taggar: #samhällskritik
Bönsyrsans blodtörstiga aptit
I helgen var jag uppe i stugan. Bland allt som generationer samlat på sig finns naturligtvis en del böcker. Fina, tunga luntor om landskapets historia och tunna skrifter om hur man kryddar sitt brännvin själv. Och en hel del om djur- och växtliv. Jag bläddrade lite i Djurens värld, en vackert inbunden serie i halvfranskt band från 1937. Det var fascinerande läsning. Samtliga djurfamiljer beskrivs i text och illustreras på färgplanscher och vackra teckningar. Jag fastnade för volymen om insekter. Granbarrlus, större och mindre. Reliktbock. Gulfläckig igelkottspinnare. Texten är mycket underhållande. Här och var har författaren tagit ut svängarna ordentligt. Hör här om bönsyrsan:
"Den är tigern inom det fredliga insektsfolket, den är ett vidunder som ligger på lur för att roffa till sig sin tribut i friskt kött. Om den till sin blodtörstiga aptit haft tillräcklig styrka, skulle dess "saxar", som äro så fruktansvärt fullkomliga, gjort den till en markernas fasa."
Författaren fortsätter sedan att förfära sig över denna "fruktansvärda maskin" och dess "mordlust". Det är fantastisk läsning. Denna blandning av vetenskapligt upplägg och fritt fabulerande är numera sällsynt inom biologin. Jag kan sakna det. Även om man inte tror på hälften smittar författarens inlevelse av sig och man blir på allvar intresserad. Kanske en framtida genre? Termithögen – based on a true story.