Skrivande om skrivande
Det sker inte så ofta men i början av sommaren droppade det ned en faktabok i brevlådan. Boken kom från Studentlitteratur och heter ”Skrivande om skrivande”. I detta fall är boken främst inriktad på akademiskt skrivande och arbetsprocessen bakom samt vilken roll skrivandet har i det dagliga arbetet som forskare på universitet eller högskola. ”Skrivande om skrivande” är en antologi under redaktörskap av fyra forskare inom ämnesområdet företagsekonomi nämligen Benedikte Borgström, Jenny Helin, Maria Nordbäck och Elena Raviola. För att utröna bakomliggande faktorer till skrivandet, dess metoder och genomförande har de haft andra forskare och journalister såväl som skönlitterära författare och en koreograf till sin hjälp. För att ge er en inblick i den samlade kompetens och erfarenhet som kommer till tals i boken kan nämnas några av de bidragande författarna såsom Barbara Czarniawska, Mats Alvesson, Göran Rosenberg och Björn af Kleen förutom då att redaktörerna själva har bidragit med var sitt kapitel.
För att göra det lättare för läsaren har redaktörerna pedagogiskt organiserat boken i fyra delar. Del ett heter ”Den skrivande upptäcktsfärden”, del två ”Författaren”, del tre ”Att skriva det upplevda” och slutligen del fyra ”Inspirerande genrer”. Utöver det identifieras också tre olika teman som återkommer genom boken och dessa är; skrivprocessen, skrivande former och skrivandets politik. Jag kan ärligt säga att boken spänner över stora och svåra ämnen och det är inte helt lätt att ge en introduktion till alla aspekter i en bloggrecension. I och för sig kanske det inte behövs, här finns så många intressanta ”trådar” att alla kommer hitta något som är givande just för dem. Boken är dessutom inte nödvändig att läsa i ordning från första till sista sidan utan man kan fritt röra sig mellan olika kapitel helt efter behov och önskemål men där redaktörerna ändå har bidragit med en struktur.
Några gemensamma synpunkter kommer dock fram och en är att läsandet är oerhört viktigt för skrivandet. Läser man mycket blir det också enklare att skriva själv. Genom läserfarenhet får man som författare större känsla för språket och större självförtroende som författare vilket gör att man vågar ta ut svängarna. Det i sin tur gör att skrivandet blir mer varierat och innovativt till glädje för både läsare såväl som författare. En annan synpunkt som diskuteras i de flesta kapitlen är språkets makt. Det kan vara politiskt makt eller akademisk makt, genom författarens publicering och titel, men det kan också vara makt genom språkbruket. Att sätta namn på begrepp, att skapa kontext eller att bara skriva om något förändrar just det man skriver om eller skapar en uppfattning (ibland även missuppfattning) om vad som egentligen åsyftas med texten. Det kan göra det akademiska skrivande oerhört svårt och komplext då man ofta eftersträvar att förhålla sig objektiv och stå utanför det ämne man bedriver forskning om. Frågan som väcks är då om detta alltid bör eftersträvas när man använder skrivandet mer som en metod i forskningsarbetet (läs mer i Ester Barinagas kapitel tio och Jenny Helins kapitel elva). Väldigt spännande tankegångar! Ytterligare en aspekt från boken som jag vill lyfta fram är diskussionen kring värde och tillförlitlighet med akademisk publicering. Roland Paulsen och Mats Alvesson för en diskussion om detta i kapitel nio som är mycket intressant, speciellt för mig som arbetar på ett forskningsbibliotek. Hur fungerar den vetenskapliga granskningen, vilket värde har den vetenskapliga forskningspubliceringen och till vem skänker den ett mervärde. Björn af Kleen säger under sitt samtal med Maria Norbäck i kapitel arton att hans journalistiska skrivande skiljer sig från det akademiska i form av att han är populistisk inriktad. Når inte hans text läsarna så fyller den ingen funktion och då är det inget annat än ett misslyckande. Mycket djärvt och utlämnande och kanske något värt att fundera på även i forskningspubliceringen. Hur når man läsaren, vilka läsare når man samt hur kan man nå olika grupper av läsare med sitt forskningsresultat? Efter att ha läst det artonde kapitlet blev i varje fall jag så pass intresserad av Björns skrivande att jag direkt köpte hans bok ”Jorden de ärvde”.
Så vad tycker jag då om ”Skrivande om skrivande”. Eftersom jag arbetar inom akademin så var det mycket intressant läsning. Allt var inte tillämpbart för mig personligen men boken bidrog med många nya tankar och mycket nytt lärande som jag kommer ha glädje av. Jag tycker också att boken mycket väl kunde vara kurslitteratur inom många olika utbildningar främst på doktorandnivå. Dessutom tror jag att även studenter, journalister och andra skribenter kommer ha stor behållning av att läsa boken. Skrivandet är en så pass stor och viktig del av det akademiska arbetet att kunskapen om genomförandet och metoden måste prioriteras. Naturligtvis är det svårt att sätta betyg på boken så det får bli ett sammanvägt helhetsbetyg och det blir 3 starka DG! Är du intresserad av skrivande så läs ”Skrivande om skrivande”!
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #skrivande #metod
Järnulven
Norskan Siri Pettersen fick stor framgång med sin trilogi om Korpringarna (”Odinsbarn”, ”Röta” och ”Kraften”) där ”Odinsbarn” tillika var hennes romandebut. Nu startar hon upp en ny trilogi, Vardari, som utspelar sig inom samma världsbygge som Korpringarna. I våras släpptes den första delen ”Järnulven” på svenska. Nu har jag läst den och tänkte redogöra för min upplevelse av den nya serien.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Litteraturhistoria
I det absolut sista avsnittet av Game of Thrones står de inför valet av en ny kung. Tyrion Lannister framför då tanken att för att kunna samla och förena landet igen efter alla strider måste de ha en kung som hela folket kan stå bakom. Någon som de känner att de respekterar och som förstår den lilla människan och ger dem deras respekt tillbaka. Så vad är det då som binder alla samman frågar han de övriga husens lorder. Tystnaden blir kompakt innan han själv ger svaret, berättelser!
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #litteraturhistoria #läromedel
Stiftelsetrilogin
SF-litteraturen innehåller några författarnamn som oftast lyfts fram när man pratar om klassiker såsom Arthur C. Clark, Frank Herbert, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, H.G. Wells, Isaac Asimov bara för att nämna några. Den siste jag nämnde, Isaac Asimov, kommer jag hålla mig till denna gång då jag precis har läst ”Stiftelsetrilogin” (återigen) vílket kanske är ett av de mest klassiska och lästa SF-verken. Eftersom det var närmare 40 år sedan sist så var jag lite nyfiken på hur jag skulle reagera. Jag minns i varje fall att jag tyckte mycket om boken och att den har stannat i minnet om än i olika fragment. Så frågan är om mitt vuxna jag kommer läsa boken med andra ögon och fastna för nya saker nu när vi skriver 2021 i kalendern.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF
Imperiets arvingar
I konkurrens med andra medier och sysselsättningar(kanske främst dator med sin förmåga till både ljud, bild och filmer) har det blivit svårt att få ungdomar att läsa böcker. De upplever läsning som ansträngande. Visst, så kan vara fallet till en början men med lite träning övervinns detta ganska snabbt. En annan aspekt som jag tror även påverkar i hög grad till att läsning känns ansträngande är en ovana inför att frigöra fantasin och skapa bilder och miljöer i sin hjärna. Det gör sig inte av sig självt utan kräver ansenlig kognitiv kraft och energi. Därför är det så viktigt att de hittar något som snabbt fångar deras intresse och gör att de kommer in i berättelsen och börjar bygga upp ”världen” i sin egen sinnebild. För min del läste jag mycket serietidningar och seriealbum som ung vilket var en väg in i mer avancerad läsning. Idag finns ytterligare en väg och det är den genom mer illustrativt inriktade grafiska romaner (en publikationsform i många olika skepnader). Oskar Källner tillsammans med Karl Johnsson har inlett en ny science-fiction serie ”Imperiets arvingar” i exakt denna publikationsform.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #grafisk roman
Konferensen
Att skriva en spänningsroman av typen ”Konferensen” borde vara straffbart! Att få sig en underhållande läsupplevelse är väl okej, men att behöva läsa en bok som tvingar dig att ställa övriga livet på paus kan väl ändå inte vara tillåtet? För så är det, har du börjat läsa ”Konferensen” så lär det inte bli mycket annat gjort innan du läst den färdigt. Spänningen och drivet är som en drog, abstinensen som infinner sig efteråt borde man kunna kräva skadestånd för. Mats Strandberg, min advokat hör snart av sig och det rör sig om stora belopp! Skämt åsido, har du svårt för att sluta läsa och dessutom känner saknad när en bok tar slut så är härmed en varning utfärdad.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Morgonstjärnan
Karl Ove Knausgård för osökt tankarna till bokserien ”Min kamp”. Den 6 delar långa självbiografiska boksviten har även blivit min kamp. När man har och ser alla delarna framför sig kan det lätt kännas lite övermäktigt att ta sig an. Så lång tid och mycket läsning som kommer att krävas. När man väl dessutom sätter igång vill man nog gärna läsa sviten i en följd, de sista fem då, eftersom jag redan läst den första vilken jag uppskattade. Nu blev det som så att jag istället valde att läsa hans senaste roman ”Morgonstjärnan”.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #kollektivroman #Norge
The Queen's Gambit
Det är nog många av er, precis som jag själv, vilka har njutit av miniserien ”The Queen’s Gambit”. Denna Netflix-serie blev en framgång världen över så också i Sverige. Själv har jag dock svårt för att läsa en bok efter det att jag sett den som film eller tv-serie. Jag bestämde mig därför att läsa boken först innan jag såg serien. Det är ett beslut som jag inte ångrar. Om TV-serien var bra så kan jag redan nu avslöja att boken av Walter Tevis var så mycket bättre.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #schack #missbruk
Paradis city
En ny bok av Jens Lapidus är för många säkert en höjdpunkt. Själv skall jag erkänna att jag bara har läst ”Snabba cash” och serieromanen Gängkrig 145 (med Peter Bergting), men dessa gillade jag. Blandningen av hårdkokt noir tillsammans med koncis prosa som har inslag av slang och jargong leder mina tankar osökt till en annan författare nämligen James Ellroy, för övrigt en författare jag uppskattar. Så hörde jag talas om ”Paradis city” och blev mycket intresserad av själva storyn. Denna roman ville jag läsa!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
Labyrinten
En av mina absoluta favoriter de senaste åren är Simon Stålenhag. Jag uppskattar mycket hans illustrationer och sätt att berätta en historia även om det är just själva bilderna som är den stora behållningen. Fria Ligan är de som ger ut hans böcker och de har verkligen kostat på sig att vårda hans utgivning. Varje bok är otroligt lyxig med tjockt papper av hög kvalitet samt pärmar med läcker väv över bokryggen som gör att de sticker ut i bokhyllan. I slutet av förra året kom hans senaste bok ”Labyrinten” vilken jag nu hunnit med att läsa.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #fantastik #grafisk roman
Vargasommar
Så har ytterligare en deckarduo splittrats eller åtminstone gjort ett uppehåll. Denna gång är det Michael Hjort och Hans Rosenfeldt som går skilda vägar. Om det är för alltid vet jag inte men jag hoppas inte det. I vilket fall har team Sebastian Bergman och Riksmord i Stockholm bytts ut mot Gordon Backmans gäng av poliser i Haparanda och Hans Rosenfeldt står på egna ben med den första delen ”Vargasommar”.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman #Norrland
Topekaskolan
Jag har nu läst Ben Lerners ”Topekaskolan” och det var en upplevelse. Inte för handlingen skull utan mer på grund av prosan. ”Topekaskolan” är den typ av bok som det är svårt att riktigt säga vad den handlande om men som man verkligen sugs in i. Det är med andra ord inte en bok som leder från A till B, inte heller är den som en kriminalroman där man följer ett fall till dess upplösning. Här kommer vi mer direkt in i en familj och får följa själva familjemedlemmarnas liv och vardag. När vi väl har bekantat oss med dem och förstår dem bättre så är boken slut.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #familjerelationer #uppväxtskildring
Bormann i Bromma
Efter flera ”vanliga” romaner är det så dags för Hans Gunnarsson att återvända till novellen. Det gör han genom novellsamlingen ”Bormann i Bromma”. Det har jag sett fram emot. Inte för att hans romaner är dåliga, absolut inte. Jag anser att hans författarskap är ett av samtidens bästa här i Sverige (jag har skrivit om alla hans böcker här på min blogg). Däremot för att det var genom novellen som jag upptäckte Hans Gunnarsson och han är sannerligen en av mästarna inom detta gebit.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller #novellsamling
Alla tiders sex
Det är inte så ofta det händer fast nu är det dags igen, jag skall skriva om en non-fiction bok. Denna gång är det en populärvetenskaplig skildring av sex genom tiderna med titeln ”Alla tiders sex”. Det blir en resa över 14 000 år men med ett fokus på nordisk forntid och medeltid. Du som är orolig för detaljerade sexskildringar behöver inte vara det och du som istället ser fram emot just detaljerade sexskildringar kommer bli besviken. Boken är en historik odyssé med utgångspunkt i arkeologiska fynd och historiska efterlämningar.
Avdelning: Fakta Taggar: #recnsion #sex #arkeologi #historia
Vid vansinnets berg
För ungefär två år sedan skrev jag om Francois Barangers första illustrerade utgåva av ett H. P. Lovecraft verk, ”Cthulhu vaknar” . Ni som minns kommer säkert ihåg att jag var i det närmaste exalterad och gav den 5 DG. Nu har Baranger valt att gå vidare med ytterligare ett Lovecraft verk att illustrera och denna gång föll valet på ”Vid vansinnets Berg”. Denna gång var jag exalterad redan innan jag påbörjade läsningen och det var med stor förväntan jag öppnade denna lyxutgåva och sjönk ned i soffan.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #Lovecraft #illustrerad utgåva
Vänligheten
John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #kollektivroman #Norrtälje
Sovsågott
För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Kimya
Här i Jönköping har vi numera två kända svenska SF-författare nämligen Eva Holmquist samt relativt nyinflyttade, återvändande, Oskar Källner. Båda har ett gediget författarskap bakom sig med flertalet noveller och romaner. Eva dessutom som faktaboksförfattare. Men det är inte bara deras författarskap som är intressant utan de båda har även stort inflytande genom dels förlagsverksamhet men också deltagande i omfattande nätverk inom genren, vilken de verkligen brinner för. Denna gång kommer det handla om Eva Holmquists senaste roman ”Kimya”, vilken är den första delen i serien om Fyrstaden. Oskar Källners och Karl Johanssons serie Imperiets arvingar ber jag att få återkomma till lite längre fram i vinter.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #dystopi