Stor bredd bland årets somriga kokböcker
Erika Wallman metar i floden av sommarkokböcker
På sommaren satsar många förlag på att ge ut särskilda sommarkokböcker men bilder av picknickar på blomsterängar, fix i vackra utekök och grillning i solnedgångar. LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman har läst sex av sommarens nya kokböcker – alla med sin egen somriga touch förstås!
Gick midsommaren som planerat? Samma mat som i fjol och inga missöden? Och nu ska det rulla på som vanligt under semestern? Skönt! Eller börjar det måhända bli lite tråkigt med samma grilltillbehör hela sommaren? För lite variation på bufféerna och kakfaten? Lugn, bara lugn. Just den här sommaren erbjuder bokhandlarna en ovanlig bredd bland kokböckerna, det finns något både för dig som vill få en nytändning och för dig som bara vill ligga i hängmattan och drömma dig bort. Och en hel del för dig som vill skaffa dig en ny hobby eller två. Här är några sommartips för dig som vill läsa om mat. Och kanske också laga lite mellan varven!
Grilla med bröderna Timell" av Martin och Anders Timell
Vill man ta det lite lugnt och grilla på klassiskt svenskt vis men förnya sig en aning är detta en lämplig inspirationskälla. Vi får följa med välkända bröderna Martin och Anders Timell ut i skärgården där det berättas gamla minnen, marineras och softas in på småtimmarna. Breda smittande leenden, svensk sommar och lagom främmande recept. Helt enkelt en nytändning för dig som fastnat i samma tillbehör och samma styckningsdetaljer men inte vill ge dig i kast med något alltför avancerat på semestern. Ingredienserna är basvaror i de flesta kök idag vilket gör det här till en bra bok att ha nära till hands i sommarköket. Man behöver inte planera sina nya tilltag långt i förväg vilket kan vara skönt om man befinner sig i en avlägsen stuga eller ute i skärgården. Dessutom behöver man inte skämmas för att man grillar något så banalt som korv. Korvgrillning hyllas av bröderna Timell och bara det är ju skäl nog att tycka om den här boken.
"Texas BBQ" av Jonas Cramby
Det här är inte en kokbok. Det här är en hobbybok för dig som är för rastlös för stranden och hellre förgyller semestern med ett projekt eller två. Här får vi veta precis allt om hur man grillar i södra USA; det är stora köttstycken på låg värme, smaksatta med personliga rubs och glazer. Cramby delar med sig av sina erfarenheter och berättar i detalj om olika redskap, rökspån och metoder. Tonen är emellanåt aningen nonchalant och till och med nedlåtande, till exempel gentemot människor med feta gasolgrillar. Men eftersom det här är första gången jag läser om barbeque och verkligen fattar hur jag ska göra och varför, så har jag överseende med det mesta.
Förutom vansinnigt snygga svartvita foton från Texas är det mest bruna matbilder i boken, som det blir när man fotograferar stekt kött i stallmiljö eller med ökeninspirerad rekvisita. Men vet man bara hur gott det här är så blir man sugen ändå, trots bristen på gröna kvistar, bordsdekorationer och leende släktingar. Huvudsaken är ju faktiskt inte att maten är snygg utan mättande och god, vilket jag är övertygad om att all Crambys mat är efter att ha provlagat ett par av de enklare recepten. En medelstor köttbit tar lätt en hel dag att tillaga på det här viset, men samtidigt luktar det underbart i hela kvarteret under flera timmar och köttet blir precis så som grillat kött ska vara.
"Sommarfrestelser" av Jan Hedh
Är du mer intresserad av sommarens sötsaker än dess köttbitar men vill ha ett projekt i klass med Crambys BBQ? Då ska du ge dig i kast med något av Jan Hedhs mer avancerade recept – perfekt sysselsättning en regnig helg i stugan. Jag Hedh, nestorn i konditorivärlden med gedigna kunskaper om alltifrån surdegar till avancerade sockerdekorationer, delar här med sig av sommarrecept och anekdoter från sin långa karriär. Här blandas klassiker som savaräng med spännande smaksatta bröd, klassisk italiensk glass (med det nya påfundet sparrisglass) och en hel del marmelader.
Visst finns det enkla recept också, så som havreflarn och kattungor men många av skapelserna består av ett flertal recept som tillsammans blir slutresultatet. Det är fördegar och vaniljkrämer, maränger och aprikonder. Ingredienserna anges i vikt eftersom det blir mer exakt så, degens idealtemperatur anges liksom vilken chokladsort som är mest lämplig att använda. Aningen avskräckande för oss som gillar att höftbaka men eftersom jag tidigare provat liknande recept signerade Jan Hedh så vet jag vad som väntar: det tar tid, det krävs koncentration och det blir väldigt bra. Det känns i konsistensen att man inte slarvat med vispningen eller fuskat med en färdig tårtbotten.
Jag önskar att det framgått tydligare att detta är en ganska avancerad bok och att syftet med de olika momenten förklarats. Då hade den kanske väckt flera amatörers nyfikenhet, nu finns risk att man ger upp redan innan man lyckats uttala bisque joconde och det vore förbaskat synd.
"Glöd – mat med mening" av Sara Begner
Man kan lätt tro att det här är ytterligare en grillbok. Titeln syftar på något helt annat än kol och briketter. I Sara Begners "Glöd" får vi besöka kvinnor i olika delar av världen som med stöd av We Effect (tidigare Kooperativ utan gränser) försöker skapa sig bättre villkor i livet. Det kan handla om kvinnligt entreprenörskap, hälsosam kost för hiv-positiva, mikrolån och att ställa om till hållbart jordbruk. Alla dessa projekt får vi veta mer om i boken men framför allt är det fängslande levnadsberättelser och inte minst mat det handlar om.
Begners anekdoter om kulturkrockar, primitiva kök och himmelska dofter följs av recept från de olika besöken. Ingredienser och tillagningsmetoder har anpassats för att de ska vara möjliga att tillaga i ett vanligt svenskt kök men känns ändå genuina och inte speciellt svåra. Själv har jag blivit vansinnigt nyfiken på mat från Balkan och ska nog prova att göra både vårrullar och tortilla framöver. Det är dessutom en vacker bok med miljöbilder, tydligt matfoto och alla dessa vackra leenden. Det här är en kokbok att bli glad av och en utmärkt present till vem som helst.
"Ljuva sommartid" ur Allt om Mat
Ingen sommar utan ett antal böcker med ambitionen att vara heltäckande, som erbjuder sig att hjälpa till med allt från fördrink till efterrätt när det nalkas kalas av olika storlek. "Ljuva Sommartid" är en sådan bok. Den innehåller 120 recept från tidningen Allt om Mat, totalt 18 menyer för släktkalas och midsommarfest, grillaftnar och mingelkvällar – allt vi kan tänkas vilja hinna med på en sommar helt enkelt.
Rätterna till de olika menyerna är valda för att passa ihop med varandra, så att du själv ska slippa tänka på skapa en tillräcklig men inte alltför vidlyftig variation i vare sig smak eller utseende. Recepten är beräknade för mellan 4 och 20 personer. Det är inga svåra recept eller konstiga ingredienser utan detta är i likhet med bröderna Timells grillbok en bra bok om man vill spetsa till sin vanliga repetoar en gnutta men inte ge sig ut på djupt vatten. Dessutom är det en väldigt fin och i högsta grad somrig bok som med sina vävklädda pärmar och snirkliga typsnitt flirtar med det romantiska och lantliga.
Eftersom boken inte har en specifik upphovsman eller -kvinna är den också nästintill befriad från bilder på främmande människor som minglar runt i diverse somriga miljöer. Maten och layouten får vara inspirerande nog, stämning och vänner får du fixa själv.
"Magisk sommar" av Hannah Widell och Amanda Schulman
I "Ljuva sommartid" slapp man visserligen släktbilderna men saknade lite av den personliga rösten. På så sätt är "Magisk sommar" dess raka motsats. Schulman och Widell bjuder på gemytlig släktträff på det sönderälskade Gotland och det frossas i familjemedlemmar som skrattar och myser. Varje avsnitt innehåller personliga texter om alltifrån förlossningar till skilsmässor, lyckliga barnsdomsminnen och smärtsamma tonår. Vissa avsnitt inrymmer så mycket känslor att jag misstänker att tårar kommer att fällas av ett flertal läsare. Vi får sitta med vid frukostbordet, fira födelsedagar på stranden och bada bastu med Alex Schulman. Jag hade mina farhågor men det funkar, just för att det även berättas om livets allvarligare sidor och ges förslag på både låtlistor och lekar. Och idén att man varje födelsedag ska berätta om födelsedagsbarnets födsel är ju en tradition värd att anamma, liksom att bjuda en nybliven mamma mat som är förbjuden för gravida. Det är dessutom ett fantastiskt foto av detaljer och ögonblick som bidrar till den familjära känslan.
Men maten då! Ja, den kommer lite i skymundan i den här boken även om den är både tilltalande och enkel. Det är mycket plockmat, röror och tillbehör, en del nya smakkombinationer men mycket som känns igen. Kanske är det huvudsyftet med den här boken; att påminna dig om vad som är viktigt att få ut av sommaren. Du sitter säkert på en minst lika god receptskatt – luta dig mot den och använd tiden du sparar till viktigare saker.
Erika Wallman
Anmäl textfel