Den svåra tvåan
En av de böcker jag såg fram emot mest i år är en ungdomsbok med övernaturliga drag. Inte alls en Linda-bok på pappret alltså, men i verkligheten är det definitivt den perfekta boken för mig och garanterat för många fler. Fågelbarn är en mycket bra andra bok av Christin Ljungqvist.
Först möter vi en familj. En hel familj. Det är sommar. Vi anar att någonting håller på att hända med en av sönerna. Han håller på att förändras.
Sedan är barnen stora. Ett av dem verkar fattas. De andra två har inte träffats på länge. De tycker inte om varandra. Föräldrarna är inte längre kärleksfulla. De försöker samlas kring en middag. Det är söndag och pappa dricker för mycket. Någonting har hänt, men vi vet inte vad.
En flicka som sågar i isen, ännu en bror som dör, eller hur är det nu? Lever den yngre brodern eller inte? Och vad har hänt med den äldre?
När barnen blir små igen får vi lära känna dem bättre. Vi får veta att Hannas händer gör ont och söker efter saker. Att hennes ögon kan se personer som inte längre finns. Hon är speciell Hanna. På gott och ont.
Fågelbarn av Christin Ljungqvist är inte lika omedelbar som debuten Kaninhjärta. Den smyger igång och jag får långsamt ledtråd efter ledtråd i det pussel som kallas familj. En dysfunktionell familj som skrämmer mig. De är alla obehagliga på olika sätt. Vissa mer, som Jens och mamma, andra mindre som Hanna och pappa. Sen ibland är det pappan som är riktigt obehaglig och Jens som är något av ett offer. Och så Samuel som verkar vara den goda. Kanske för att han lämnade dem så tidigt. Jag vet inte vem jag ska tycka om eller vem som är skurken och det är det som gör läsningen så krypande. Ingenting är riktigt som det ser ut att vara.
Det jag tycker om med Fågelbarn är ytan. Att familjen är så normal på ytan. Det blir lite Flynnskt när det mörka blir uppenbart. Jag tycker om det. Möjligen skulle jag strukit någon förklaring till varför Hanna är som hon är och lämnat mer åt mystiken, men annars köper jag Christin Ljungqvist historia med hull och hår. Trots spökena, för jag är lite skeptisk mot spöken, men Ljungqvist lyckas än en gång få mig att tro på dem. De är så självklara i Hannas liv och måste liksom vara med.
Den svåra tvåan är färdig och den är bra. Språket är liksom i debuten supersnyggt och det gör läsningen ännu trevligare. Extra plus för att boken tar mig med till både Majorna och Haga, trots att större delen av historien utspelar sig i Vallda. För den som bor i närheten av Vallda och Kungsbacka borde Ljungqvists bok definitivt vara obligatorisk läsning.
Kanske älskar jag den inte lika förbehållslöst som jag älskade Kaninhjärta, men det är mest för att mina förväntningar på Fågelbarn var så vansinnigt mycket högre. Och den höll. Det gjorde den definitivt, denna bok som är så svår att kategorisera.
Är det en spökhistoria? Nej, det skulle jag inte säga. Snarare en berättelse om en familj i sorg. En berättelse som råkar innehålla övernaturliga saker. Är det en ungdomsbok? Nej, det skulle jag inte säga. Snarare en bok för dem som vill läsa en berättelse om en familj i sorg. En berättelse som råkar innehålla övernaturliga saker.
Avdelning: Ungdom Taggar: #Läst 2013 #recension
I det tysta
Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.
Tack för den här tiden!
Bokgeografi Frankrike
Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.
Taggar: #Bokgeografi #boktips
Bokgeografi startar på tisdag
Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.
Taggar: #Bokgeografi
Vad formar din identitet?
En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
Drottningen av börjor
Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.
Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
Bokbloggarnas litteraturpris
Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
En favoritbok blir film del 2
Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.
Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival
En favoritbok blir film
En nyårsafton träffas fyra trasiga figurer på Topper’s Houses tak i London. De är alla där av samma anledning -att ta sitt liv. Istället för att hoppa hittar de en annorlunda gemenskap medan de delar en pizza. De fortsätter att träffas och långsamt, långsamt börjar vi förstå varför de inte såg någon annan utväg än att hoppa från skyskrapans tak den där nyårsnatten.
A long way down av Nick Hornby är en riktigt bra bok som är vansinnigt rolig och väldigt hemsk på samma gång. I den får vi träffa B-kändisen Martin som på ytan har allt, eller i alla fall hade allt, Maureen som offrar allt för sin handikappade son Matty, men som inte orkar mer, JJ, den coola amerikanen och Jess, en ung tjej med rejäla familjeproblem.
Martin hittar en artikeln där det står att det behövs ungefär 90 dagar för någon som vill ta livet av sig att hitta tillbaka till livet och de fyra lovar varandra att ge livet en chans precis så länge. Vill de fortfarande dö när de 90 dagarna har gått är det fritt fram, men tills dess ska de stötta varandra.
Jag älskar sättet som Hornby blandar skämt och allvar. Han låter oss verkligen lära känna självmordskandidaterna och självklart vill jag inte förlora någon av dem. De vill inte heller förlora varandra, men inte alltid leva. Det här är en av mina absoluta favoritböcker av honom och näst efter High Fidelity det bästa han skrivit. Precis som High Fidelity ska A long way down bli film. Tyvärr är det Pierce Brosnan som ska spela Martin, det känns minst sagt sådär, men det här kan ändå bli en riktig höjdare.
Jag ser alltså mer än gärna filmen, men frågan är om jag inte ska läsa boken en gång till först. Eller så läser jag den efter jag sett filmen. Kanske är det bästa egentligen.
Taggar: #film
Äntligen!
Först blev jag lite trött när jag på vårterminens första dag fick veta att jag inte längre skulle ha den ena av mina sexor i engelska längre, utan i svenska. En ny kurs bara sådär och ett nationellt prov om bara några veckor. Sedan började det bubbla i mig av glädje, för hjälp vad kul det är att undervisa i svenska.
Taggar: #läsning #glädje #läraryrket
En trio deckare
I slutet av förra året läste jag i rask takt tre deckare. Det får bli ett gemensamt inlägg om dem.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #Läst 2013
Läsutmaningar 2014
Ett nytt läsår har börjat. Det här är mina läsplaner för 2014.
Taggar: #Boktolvan #läsutmaningar #Bokbloggarutmaningen #Författarfemman
En sista sammanställning
Snart ska jag lämna läsåret 2013, men här kommer en sista sammanställning.
Taggar: #Bäst 2013 #Läst 2013 #boklistor
Om att utmana sina bekvämlighetszoner
Det där med genrer är lurigt. Egentligen skulle det kanske vara epik, dramatik och lyrik eller varför inte fiktion och fakta. Jag har valt att dela upp de genrer jag läst på ett lite annat sätt.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Nu tar e-böckerna över
Ett gammalt blogginlägg från 2009 om min skepsis inför e-böcker användes i en universitetskurs och jag insåg hur mycket min inställning till detta smidiga format förändrats. Snart är 50% av de böcker jag läser e-böcker.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
2014 blir ett bättre år
Som helhet har 2013 varit något av ett mediokert år. Jag hoppas och tror på ett bättre 2014. Ett gott nytt år önskar jag er!
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013 #Läst 2012
Vem var Joss Moody?
På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension #genus #adoption
Män, kvinnor eller både och...
Jag älskar statistik och diagram när det handlar om läsning. Därför kommer jag de närmaste dagarna att presentera en hel del statistik. Jag börjar med den enklaste sammanställningen som handlar om kön.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013