Möt debutanten Jessica Johansson
Vissa av er känner kanske Jessica Johansson som bloggaren Ord och inga visor. Nu kan hon också titulera sig romanförfattare genom den mycket annorlunda och läsvärda boken Thrillerliv.
Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram debutanter, speciellt begåvade sådana och därför låter jag idag Jessica Johansson själv berätta om sin nya roman. Ett inlägg om mina tankar om boken kommer att publiceras i eftermiddag.
Du debuterar i dagarna med romanen Thrillerliv som handlar om två udda kvinnor, en i Stockholm och en i USA. Vad kan du berätta om den?
Anna Viktorialia struttar runt i Stockholms innerstad i sina glanstajts med Dior-läppglans och en latte som bränner handen lite skönt. Hon speglar sig i både skyltfönster och blickar. Det hon inte vet är att hon har svininfluensan. Den kommer bli hennes död. Hon gömmer noggrant de skrivböcker där hon dissekerar samhället i satiriska ordalag. Lika noga stänger hon dörren om sitt målarrum i den ärvda sekelskifteslägenheten. Det där hon kryper upp i fåtöljen och läser böcker, struntar i att svara när hennes alkoholiserade mamma Britta ringer, och målar uppochnervända världar i akryl. Hon längtar till Amerika och sin kärlek, som försvunnit dit.
foto: Stephanie Vukmanic
Louella, å andra sidan, drömmer om Europa. Hon är en amerikansk kliché där hon sitter och sippar på vodkan medan den gravida magen växer. Hennes cowboy är hopplös. Han drämmer nävar i dörrkarmar, lagar aldrig hålet i taket och knullar andra Darlenes, Dollys och Louellas.
Vi får följa vardagen i dessa kvinnors liv. Anna Viktorialia på väg rakt in i en maffig respirator och Louella som väntar på att ungen ska födas. Samtidigt är inget riktigt vardagligt i deras liv.
Ditt förlag X Publishing ger ut böcker som vänder sig till unga vuxna. Hur skulle du genrebestämma och kategorisera din bok?
X Publishing är nog bättre på det där med kategoriserande och de har valt att benämna Thrillerliv som en vuxenroman, vilket jag håller med om. Den är både dramatisk och händelselös, både satirisk och sorglig. Jag vill väl tro att det sprakar lite om språket och att den, precis som vår samtid, går i ett rasande tempo mot undergången. Pretto va? Haha.
Vi vet redan från början att en av huvudpersonerna, Anna Viktorialia kommer att dö. Hur kommer det sig att du valde det perspektivet?
Jag vet inte, jag har aldrig varit mycket för spänningsmoment i romaner, det är liksom inte det som gör en berättelse intressant tycker jag. Thrillerliv är också en form av undergångsberättelse och jag tyckte att det blev intressant att redan i första meningen avslöja att Anna Viktorialia kommer dö, utan att hon själv vet om det förrän alldeles i slutet. Dessutom ligger förstås en spänning i hur de två karaktärerna, Anna Viktorialia och Louella, hör ihop.
Jag läser din bok som en kritik mot vårt samhälle, speciellt den fixering vid yta som många har. Var det en tanke att skriva en politisk bok?
Vad kul att du läser den som en kritik mot vårt samhälle, det tar jag som en komplimang. Jag tror att den går att läsa som en alldeles vanlig ovanlig roman också om man föredrar det. Men nästan allt jag skriver är på något sätt kopplat till det jag ser i samhället. Annars blir det meningslöst för mig att skriva. Just fixeringen vid yta är en av mina hjärtefrågor som jag återkommer till i min poesi, mina skönlitterära texter och min verksamhet som skribent. Jag har på inget sätt ett ovanifrån-perspektiv på det utan är själv totalt genomdränkt av nästan allt jag kritiserar i romanen. Så även utseendefixering. Jag tycker det är sorgligt att det i många kretsar i princip är normaliserat med ätstörningar. Jag tror att den här fixeringen vid yta gör det lätt att glömma bort att leva. Frågan diskuterades mycket på 90-talet, i och med Slitzbrudar och att silikonbröst blev populärt. Numera upplever jag att den är lite bortglömd men att ytligheten har blivit hundra gånger värre än den var då. Som att vi har accepterat att det är så. Jag lyfter ju också andra frågor i romanen, som masspsykostendensen som uppstod när svininfluensan kom. Samtidigt är det en skönlitterär berättelse om drömmar, ensamhet och relationer.
Ditt sätt att skriva är väldigt annorlunda, med mycket bildspråk och en berättare som lägger sig i handlingen. Finns det några författare som har inspirerat dig?
Oh ja, det finns mängder av författare som har inspirerat mig. De som är extra värda att nämna är till exempel Patti Smith, Lukas Moodysson, Sara Stridsberg, Selma Lagerlöf, Gunnar Ekelöf, Susanna Alakoski, Vladimir Majakovskij, Liv Strömquist och typ en miljon andra. Men jag inspireras också av andra konstformer, som musik, film och konst. Och ännu mer av sådant som händer omkring mig. Den modernistiska författaren Djuna Barnes blev en gång kritiserad av en journalist för att hennes texter var så morbida. Då svarade hon: "Se på mitt liv. Se på livet omkring mig. Var finns den skönhet som du menar att jag undgår?" Det kan jag skriva under på, haha. Men jag ser också en hoppfullhet i Thrillerliv, tack vare att Anna Viktorialia har sin fina mormor och sin nära vän Sofia. Och tillflykten till skapande och läsning.
Hur viktigt är språket kontra innehållet i en bok för dig? Är det någon skillnad på vad du vill ha när du skriver och när du läser?
En bok med intressant innehåll men skitdåligt språk intresserar mig inte alls, då föredrar jag motsatsen. Men det bästa är förstås en kombination av språk och handling. Jag försöker skriva sådant jag själv vill läsa och om ämnen som intresserar mig.
Vem är Jessica Johansson?
Jag är 28 år och bor i Stockholm med min pojkvän och katt. Jag är litteraturvetare, skribent i olika tidningar och driver bokbloggen Ord och inga visor. Jag är också copywriter samt en del av poesirörelsen La poème kalashnikov, som vill avdramatisera poesin och föra fram budskapet att den är för alla och inte bara en elit. Jag hoppas i framtiden kunna försörja mig som skribent och författare, eftersom jag redan nu har de kommande tre romanidéerna klara i huvudet. Det blir fullt upp! Och min andra roman ska jag skicka iväg till förlaget i oktober. Den första versionen av den, vill säga.
Det vimlar av debutanter. Varför ska läsarna välja just din bok?
För att den är originell. Och för att Anna Viktorialia och Louella har blivit nästan som levande människor medan jag har uppfunnit dem i mitt worddokument. Jag tycker deras berättelser och liv är värda att ta del av. Dessutom vill jag slå ett slag för fiktionen i vår självbiografiska och sanningsbaserade tidsålder. Det finns mycket fint att hämta i den trenden men det kan också vara skönt att läsa en helt påhittad skönlitterär berättelse, tror jag.
Du gör nu din första Bokmässa som författare. Var kan dina läsare hitta dig?
Jag kommer hänga en del i X publishings monter och annars förmodligen sitta mycket i mörkret på långa seminarier. Man kan höra mig och Ester Roxberg prata om drömmar och ideal på lördagen mellan kl. 13-13.20. Det blir kul!
I det tysta
Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.
Tack för den här tiden!
Bokgeografi Frankrike
Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.
Taggar: #Bokgeografi #boktips
Bokgeografi startar på tisdag
Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.
Taggar: #Bokgeografi
Vad formar din identitet?
En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
Drottningen av börjor
Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.
Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
Bokbloggarnas litteraturpris
Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
En favoritbok blir film del 2
Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.
Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival
En favoritbok blir film
En nyårsafton träffas fyra trasiga figurer på Topper’s Houses tak i London. De är alla där av samma anledning -att ta sitt liv. Istället för att hoppa hittar de en annorlunda gemenskap medan de delar en pizza. De fortsätter att träffas och långsamt, långsamt börjar vi förstå varför de inte såg någon annan utväg än att hoppa från skyskrapans tak den där nyårsnatten.
A long way down av Nick Hornby är en riktigt bra bok som är vansinnigt rolig och väldigt hemsk på samma gång. I den får vi träffa B-kändisen Martin som på ytan har allt, eller i alla fall hade allt, Maureen som offrar allt för sin handikappade son Matty, men som inte orkar mer, JJ, den coola amerikanen och Jess, en ung tjej med rejäla familjeproblem.
Martin hittar en artikeln där det står att det behövs ungefär 90 dagar för någon som vill ta livet av sig att hitta tillbaka till livet och de fyra lovar varandra att ge livet en chans precis så länge. Vill de fortfarande dö när de 90 dagarna har gått är det fritt fram, men tills dess ska de stötta varandra.
Jag älskar sättet som Hornby blandar skämt och allvar. Han låter oss verkligen lära känna självmordskandidaterna och självklart vill jag inte förlora någon av dem. De vill inte heller förlora varandra, men inte alltid leva. Det här är en av mina absoluta favoritböcker av honom och näst efter High Fidelity det bästa han skrivit. Precis som High Fidelity ska A long way down bli film. Tyvärr är det Pierce Brosnan som ska spela Martin, det känns minst sagt sådär, men det här kan ändå bli en riktig höjdare.
Jag ser alltså mer än gärna filmen, men frågan är om jag inte ska läsa boken en gång till först. Eller så läser jag den efter jag sett filmen. Kanske är det bästa egentligen.
Taggar: #film
Äntligen!
Först blev jag lite trött när jag på vårterminens första dag fick veta att jag inte längre skulle ha den ena av mina sexor i engelska längre, utan i svenska. En ny kurs bara sådär och ett nationellt prov om bara några veckor. Sedan började det bubbla i mig av glädje, för hjälp vad kul det är att undervisa i svenska.
Taggar: #läsning #glädje #läraryrket
En trio deckare
I slutet av förra året läste jag i rask takt tre deckare. Det får bli ett gemensamt inlägg om dem.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #Läst 2013
Läsutmaningar 2014
Ett nytt läsår har börjat. Det här är mina läsplaner för 2014.
Taggar: #Boktolvan #läsutmaningar #Bokbloggarutmaningen #Författarfemman
En sista sammanställning
Snart ska jag lämna läsåret 2013, men här kommer en sista sammanställning.
Taggar: #Bäst 2013 #Läst 2013 #boklistor
Om att utmana sina bekvämlighetszoner
Det där med genrer är lurigt. Egentligen skulle det kanske vara epik, dramatik och lyrik eller varför inte fiktion och fakta. Jag har valt att dela upp de genrer jag läst på ett lite annat sätt.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Nu tar e-böckerna över
Ett gammalt blogginlägg från 2009 om min skepsis inför e-böcker användes i en universitetskurs och jag insåg hur mycket min inställning till detta smidiga format förändrats. Snart är 50% av de böcker jag läser e-böcker.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
2014 blir ett bättre år
Som helhet har 2013 varit något av ett mediokert år. Jag hoppas och tror på ett bättre 2014. Ett gott nytt år önskar jag er!
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013 #Läst 2012
Vem var Joss Moody?
På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension #genus #adoption
Män, kvinnor eller både och...
Jag älskar statistik och diagram när det handlar om läsning. Därför kommer jag de närmaste dagarna att presentera en hel del statistik. Jag börjar med den enklaste sammanställningen som handlar om kön.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013