Möt Lisa och Johanna
Idag peppas det dubbelt upp inför Bokmässan, då Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck berättar om nya böcker och ett totalt fullspäckad schema under fyra dagar i Göteborg.
Jag har en tanke med den här intervjuserien inför Bokmässan och det är att lyfta fram debutanter och nu även författare som skriver för unga. Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck har skrivit en crossover bok som vänder sig till läsare från 15 år och uppåt. Självklart vill jag veta mer om den och det hoppas jag att ni också vill.
foto: Petter Cohen
Ni har just skrivit en bok ihop som kommer ut nu i september. Vad kan ni berätta om den?
Lisa: Hur lång tid får vi, hur mycket utrymme har du? Vi kan berätta i TIMMAR om den om du vill! Men extremt kortfattat: Det är en underhållande kärleksroman för alla som befinner sig i glappet mellan att vara ungdom och att vara vuxen. Den har två huvudpersoner, Hanna 18 år och Jens, 24 år.
Johanna: Jens och Hanna träffas ute på en pub i Stockholm en natt, åker hem till honom och har ett onenightstand. Inget mer med det, tror de, men sen träffas de igen några dagar senare alldeles alldeles oväntat när Jens börjar på sitt nya jobb och Hanna börjar sista terminen på gymnasiet. Och då börjar de lära känna varandra på riktigt.
Lisa: Man kan säga att den varvar vardag (skola, jobb, dagislämningar, Ica och återvinning) med känslan av att vara helt bortkopplad från samma vardag för att man är så förälskad, kanske?
Ni har säkert fått frågan tusen gånger redan, men hur funkar det egentligen att skriva en bok ihop?
Johanna: OTROLIGT BRA.
Lisa: Ja, det har funkat skitbra. Vi har skrivit vartannat kapitel (jag har skrivit alla tjejens delar, Johanna har skrivit alla killens delar), men bestämt allt om handlingen ihop. Jag tycker att det har varit både lättare och roligare att skriva bok på det här sättet än det ”brukar” vara när jag skriver själv.
Vi måste sluta ses på det här sättet vänder sig till äldre läsare än era tidigare böcker och Johanna har dessutom också skrivit Lite ihop för åldern 9-12. Vad är den största skillnaden?
Johanna: Att den ena handlar om äldre personer och den andra för yngre? Men annars är skillnaden att för yngre måste det ju vara en kortare bok och man kan inte bolla med lika många olika handlingstrådar som för äldre. Allt måste vara koncentrerat för yngre läsare. Jag har fått korta ner massor, och det har varit en väldigt bra övning för mig. Jag känner inte längre stor beundran för såna som kan skriva tegelstenar med skitlånga utläggningar, utan jag beundrar b&u-författare typ Mårten Sandén som kan skriva en kort barnbok som innehåller hela livet och som verkligen berör. DET är en konst.
Lisa: Rent konkret är det absolut största skillnaden för mig att den ena huvudpersonen i vår bok är lite äldre än de jag brukar skriva om, och att hans livssituation är mycket vuxnare. (Han har till exempel ett barn.) Det var rätt befriande att få ha med det, utan att tänka ’oh-oh, det här måste strykas, det här är nog ingen trettonåring intresserad av att läsa om’!
Johanna: I övrigt är det bara som med allt skrivande tycker jag: man måste försöka gå in i den person man skriver om, och då spelar det ingen roll om hon är 12 eller en 24-årig kille. Det gäller liksom att bli sin figur för att den ska verka trovärdig och levande.
I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har ni för planer för årets mässa?
Johanna: Jag ska göra reklam / framträda för två böcker i år. Min egna Lite ihop som är för åldern 9-12, och min och Lisas Vi måste sluta ses på det här sättet som är crossover för 15 och uppåt. Det blir massa grejer med dem, både stort och smått.
Jag ska även vara moderator för ett seminarium i Kulturrådets monter på lördag, det är författarparet Kristina Sandberg och Mats Kempe som pratar om hur det är att leva ihop och skriva båda två. Tidigare under lördagen har jag också en punkt i BonnierCarlsens monter där jag pratar med författaren Amanda Hellberg, och den är mer allmänt om skrivande och inte bara om mina egna böcker.
Lisa: Jag är ovanligt peppad inför årets bokmässa, tycker det ska bli så sjukt roligt! För vår (min och Johannas) del kommer ju mycket att handla om vår nya bok, med samtal om den, och signeringar och sådär. Vi ska bland annat ha ett miniseminarium ihop. Men även i övrigt ska det bli extra kul av någon anledning. Utmattande, förstås, men kul.
Vilken författare vill ni själva lyssna till?
Lisa: När jag bläddrar igenom programmet fastnar jag vid namn som Johan Persson & Martin Schibbye, Jenny Jägerfeld och Julia Skott. Men jag tror faktiskt inte att jag kommer att hinna springa på så många seminarier i år, jag ska babbla för mycket själv. Jag tror jag får hoppas på tur, att jag ska råka gå förbi någon monterscen där någon intressant person står och pratar, och ha tid att stanna och lyssna. Det har funkat förr!
Johanna: Jag var så bitter för att jag skulle missa Knausgård som hade seminarium samtidigt som mig och Lisa, men nu har han ställt in. Är jag lättad? Jo, lite. Utöver honom har jag inte kollat mässprogrammet mot mitt senaste schema som är så späckat så jag får helt enkelt se vad jag hinner med. Jag gillar verkligen att gå på seminarier och ska försöka klämma in några på lördagen.
Vilken monter missar ni inte?
Johanna: Gilla böcker och Lilla Piratförlagets såklart! Ja, och så vill jag tipsa om Kulturrådets monter som har massa program. Lisa och jag ska vara där och prata om att skriva bok ihop tex. Som seminarier fast man inte behöver betala seminariekort.
Lisa: Jag brukar ha stenkoll på barn och ungdomsboksförlagens montrar när mässan är slut, där cirklar jag runt mycket. Och så missar jag inte heller Galagos monter, för där kan man (hoppas jag!) köpa planscher eller kalendrar eller så med motiv av Liv Strömqvist. I love her.
Årets temaland är Rumänien. Har ni någon rumänsk bok att tipsa om?
Lisa: Nej, faktiskt inte. Har pinsamt dålig koll på rumänsk litteratur. Kanske om du frågar efter mässan?
Johanna: Har inte läst så många såna alls så jag tar den enda: Tåg till Trieste. Det bästa i den var just miljöerna och att man fick lära sig om Rumänien under diktaturen.
Kan ni berätta om ett minne från någon tidigare Bokmässa?
Lisa: Förra året hade jag tre minnesvärda minuter när jag sprang som en vettvilling genom folkhavet för att hinna till Rabén & Sjögrens monterscen där jag skulle bli intervjuad. Jag hade tagit fel på tiden och insåg alldeles för sent att jag inte alls hade en timme och tre minuter på mig som jag trodde, utan… ja, tre minuter. Det var svettigt. Det är liksom rätt trångt och svårsprunget i det där folkhavet? Men jag hann! Med två sekunder till godo, ungefär.
Johanna: För några år sen när jag skötte Bokhoras resebokning och vi kom fram på onsdagkvällen så hade vi inget hotellrum. Jag hade bokat fel datum och missat första natten. Panik, panik!! Såg framför mig hur vi skulle få driva omkring och sitta på något nattöppet McD eller så. Hemskt.
Det löste sig till slut så att jag, JoK och Jessica fick dela på en svit på hotellet första natten. Enda gången jag har bott i en svit. Det var tre eller fyra rum om jag minns rätt. Lyxigt värre!
Ett av de bästa seminarier jag lyssnat på var när journalisten Annika Persson (som nu skrivit om Lena Nyman) pratade med Knausgård efter första boken kommit ut i Sverige. Det var otroligt bra. Har lyssnat på honom flera gånger så jag har flera att jämföra med! Och ja, jag är Knaus-besatt, helt rätt uppfattat.
Slutligen, vad har ni för råd till den som besöker mässan för första gången?
Johanna: Bekväma skor, kontanter så man slipper köa i den långa Bankomat-kön på mässan, ha en lätt ryggsäck, häng in ytterkläderna, ta med en vattenflaska, gå på toa varje gång du passerar en. Det senaste är nog mitt viktigaste råd faktiskt.
Lisa: Ha med dig stödchoklad i väskan. Du kommer att behöva den.
Stödchoklad är en bra idé! Att ha med kontanter och att kissa när man har chansen är också bra tips. Det här med rumänska böcker verkar ganska svårt, men nu fick vi ändå ett tips. Faktiskt lånade jag hem Tåg till Trieste från biblioteket i veckan. Sedan ska den läsas också, men det är en helt annan historia.
Taggar: #intervju #Bokmässan
I det tysta
Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.
Tack för den här tiden!
Bokgeografi Frankrike
Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.
Taggar: #Bokgeografi #boktips
Bokgeografi startar på tisdag
Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.
Taggar: #Bokgeografi
Vad formar din identitet?
En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
Drottningen av börjor
Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.
Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
Bokbloggarnas litteraturpris
Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
En favoritbok blir film del 2
Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.
Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival
En favoritbok blir film
En nyårsafton träffas fyra trasiga figurer på Topper’s Houses tak i London. De är alla där av samma anledning -att ta sitt liv. Istället för att hoppa hittar de en annorlunda gemenskap medan de delar en pizza. De fortsätter att träffas och långsamt, långsamt börjar vi förstå varför de inte såg någon annan utväg än att hoppa från skyskrapans tak den där nyårsnatten.
A long way down av Nick Hornby är en riktigt bra bok som är vansinnigt rolig och väldigt hemsk på samma gång. I den får vi träffa B-kändisen Martin som på ytan har allt, eller i alla fall hade allt, Maureen som offrar allt för sin handikappade son Matty, men som inte orkar mer, JJ, den coola amerikanen och Jess, en ung tjej med rejäla familjeproblem.
Martin hittar en artikeln där det står att det behövs ungefär 90 dagar för någon som vill ta livet av sig att hitta tillbaka till livet och de fyra lovar varandra att ge livet en chans precis så länge. Vill de fortfarande dö när de 90 dagarna har gått är det fritt fram, men tills dess ska de stötta varandra.
Jag älskar sättet som Hornby blandar skämt och allvar. Han låter oss verkligen lära känna självmordskandidaterna och självklart vill jag inte förlora någon av dem. De vill inte heller förlora varandra, men inte alltid leva. Det här är en av mina absoluta favoritböcker av honom och näst efter High Fidelity det bästa han skrivit. Precis som High Fidelity ska A long way down bli film. Tyvärr är det Pierce Brosnan som ska spela Martin, det känns minst sagt sådär, men det här kan ändå bli en riktig höjdare.
Jag ser alltså mer än gärna filmen, men frågan är om jag inte ska läsa boken en gång till först. Eller så läser jag den efter jag sett filmen. Kanske är det bästa egentligen.
Taggar: #film
Äntligen!
Först blev jag lite trött när jag på vårterminens första dag fick veta att jag inte längre skulle ha den ena av mina sexor i engelska längre, utan i svenska. En ny kurs bara sådär och ett nationellt prov om bara några veckor. Sedan började det bubbla i mig av glädje, för hjälp vad kul det är att undervisa i svenska.
Taggar: #läsning #glädje #läraryrket
En trio deckare
I slutet av förra året läste jag i rask takt tre deckare. Det får bli ett gemensamt inlägg om dem.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #Läst 2013
Läsutmaningar 2014
Ett nytt läsår har börjat. Det här är mina läsplaner för 2014.
Taggar: #Boktolvan #läsutmaningar #Bokbloggarutmaningen #Författarfemman
En sista sammanställning
Snart ska jag lämna läsåret 2013, men här kommer en sista sammanställning.
Taggar: #Bäst 2013 #Läst 2013 #boklistor
Om att utmana sina bekvämlighetszoner
Det där med genrer är lurigt. Egentligen skulle det kanske vara epik, dramatik och lyrik eller varför inte fiktion och fakta. Jag har valt att dela upp de genrer jag läst på ett lite annat sätt.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Nu tar e-böckerna över
Ett gammalt blogginlägg från 2009 om min skepsis inför e-böcker användes i en universitetskurs och jag insåg hur mycket min inställning till detta smidiga format förändrats. Snart är 50% av de böcker jag läser e-böcker.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
2014 blir ett bättre år
Som helhet har 2013 varit något av ett mediokert år. Jag hoppas och tror på ett bättre 2014. Ett gott nytt år önskar jag er!
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013 #Läst 2012
Vem var Joss Moody?
På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension #genus #adoption
Män, kvinnor eller både och...
Jag älskar statistik och diagram när det handlar om läsning. Därför kommer jag de närmaste dagarna att presentera en hel del statistik. Jag börjar med den enklaste sammanställningen som handlar om kön.
Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013