Litteraturblogg Linda Odén 
Några tips till Englund: De hetaste kandidaterna till stol nummer 11

Några tips till Englund: De hetaste kandidaterna till stol nummer 11

Av Svenska Akademiens 18 medlemmar är 5 kvinnor. Den 20 december väljs Sara Danius officiellt in och då är de sex"

Ulf Linde, konstkritiker, musiker, författare och medlem i Svenska Akademien avled i helgen och det betyder att stol nummer 11 står tom. Jag tänkte tipsa Peter Englund och hans polare om några bra kandidater. Lite förmätet kan tyckas, men jag gör det ändå.

Av Svenska Akademiens 18 medlemmar är 5 kvinnor. Den 20 december väljs Sara Danius officiellt in och då är de sex. Betänk därtill att Kerstin Ekman inte är aktiv efter en kontrovers 1989. Det kan tyckas löjligt att alltid skrika efter en jämnare könsfördelning, kön ska ju inte ha någon betydelse brukar det ju heta. Kön har ingen betydelse alls. Det handlar om kompetens. Även ständige sekreteraren Peter Englund brukar påpeka detta titt som tätt, men diskuterar ändå kön allt som oftasr. Han kände sig till exempel nödgad att påpeka att de var en kvinna som tilldelades årets Nobelpris i litteratur, innan han avslöjade vem det var.

Det är fortfarande främst män som väljs in i Svenska Akademien och det är främst män som tilldelas Nobelpriset i litteratur. Någonting säger mig att detta hänger ihop. Jag är nämligen helt övertygad om att kön har betydelse. Stor betydelse. Män väljer män och kommer undan med det allt för ofta. Det handlar i de allra flesta fall inte ett dugg om om meriter, utan om gammal ohejdad vana. Jag brukar skämtsamt kalla det för snoppkvotering och det brukar inte gillas. Att män väljer män handlar inte om kön sägs det. Det handlar om kompetens.

Jag tänkte fokusera på såväl kön som komptetens och föreslår därför följande kandidater till stol nummer 11:

Det ligger nära till hands att söka inom konstvärlden med tanke på Lindes bakgrund och ett intressant namn som är Margaretha Rossholm Lagerlöf, som sedan 1998 varit verksam som professor på Konstvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet.

Yvonne Hirdman, som just nu är verksam på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola och vid Stockholms universitet. Ett av hennes expertområden är kvinnohistoria och genus och jag finner det synnerligen sympatiskt att det nu snarare handlar om samtidshistoria. Vi vill ju inte att könet ska stå i centrum.

Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala Universitet. Hon kan säkerligen bidra med ett intressant perspektiv på historien. Både medicin- och genushistoria tillhör hennes specialområden.

Kerstin Norén är professor i svenska språket. Tidigare verksam på Göteborgs Universitet (om ni nu vill passa på att bredda er även geografiskt) men är just nu rektor på Högskolan i Väst.

Jag håller mig i mina trakter. Det är ju lätt att man gör det, eller vad säger ni? Yvonne Leffler är professor i litteraturhistoria och är verksam vid Göteborgs Universitet. Hon vet mycket om kvinnliga författare och det kanske behövs för att jämna ut lite bland pristagarna.

Vi kör lite mer Göteborg tycker jag och då vill jag uppmärksamma Lisbeth Larsson, professor i Litteraturvetenskap, som alltid har ett genusperspektiv på sin forskning. Det kan vara en bra tillgång för Akademien tänker jag.

Självklart måste även universitetsstaden Lund vara representerad och då föreslår jag tidigare historieprofessorn Eva Österberg, som visserligen är emerita, men fortfarande verksam. Hon sänker kanske inte medelåldern, men tillför kunskap.

Nu vill jag gärna att Bodil Malmsten ska hinna skriva böcker, men hon hade passat bra i Svenska Akademien. Hon har skrivit lyrik, prosa och dramatik och har dessutom bott i Frankrike, vilket troligen gör att hon har bra koll på just fransk litteratur. Kanske kan spara en krona eller två på översättning.

En dramatiker kanske? Då föreslår jag Suzanne Osten, som skulle kunna tillföra en hel del med sina kunskaper om såväl teater som film. Det var några år sedan en dramatiker tilldelades Nobelpriset.

Vem vill du se på stol nummer 11 i Svenska Akademien?


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Nobelpriset #Svenska Akademien
16 oktober 2013
 

I det tysta

Ibland räcker tiden inte till och det är därför det varit så tyst här den senaste tiden. Vill ni läsa vidare hälsar jag gamla och nya läsare tillbaka till min gamla blogg där jag smyger igång när tid och energi finns.

 

Tack för den här tiden!


Kommentera
 

Bokgeografi Frankrike

Bok-
presentation:
No och jag
Författar-
presentation:
Delphine de Vigan

Bokgeografi Frankrike

Första omgången av Bokgeografi här på Litteraturmagazinet handlar om ett riktigt favoritland för min del, nämligen Frankrike. Trots att jag inte kan ett ord franska är jag definitivt frankofil.


Taggar: #Bokgeografi #boktips
Kommentera /Visa 8 kommentarer
 

Bokgeografi startar på tisdag

Bokgeografi startar på tisdag

Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser"

Jag väcker min gamla bloggserie Bokgeografi till liv, för att på så sätt sprida tips om böcker och författare från lite fler länder än Sverige, Storbritannien och USA, som annars dominerar min läsning. Varje tisdag tänker jag presentera ett nytt land, eller en storstad genom att skriva om böcker som anknyter tlll dessa platser. Det vore väldigt roligt om ni också tipsar om läsvärda böcker i en kommentar eller ett blogginlägg.


Taggar: #Bokgeografi
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Vad formar din identitet?

Vad formar din identitet?

När det väl blev dags att läsa Levys bok under en litteraturkurs var den helt borta"

En gång för många år sedan var jag på en stor bokhandel i London och köpte där Fruit of the lemon av Andrea Levy. Den var en av alla böcker jag läst som jag verkligen ville läsa med en gång. Trots detta stod den oläst i hyllan till december 2013.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Why Be Happy When You Could Be Normal?
Författar-
presentation:
Jeanette Winterson

Drottningen av börjor

Jag vill så gärna hinna läsa alla böcker jag vill läsa, men självklart gör jag inte det. Min nuvarande taktik är dessutom riktigt, riktigt dålig.


Taggar: #Läser just nu #listor #läskaos
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Den bästa dagen är en dag av törst
Författar-
presentation:
Jessica Kolterjahn
Utg.år: 2013

Bokbloggarnas litteraturpris

Jag är med i juryn som utser årets mottagare av Bokbloggarnas litteraturpris. Innan januari är slut har jag därför några böcker att läsa.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokbloggar #litteraturpris
Kommentera
 

Bok-
presentation:
En halv gul sol
Författar-
presentation:
Chimamanda Ngozi Adichie

En favoritbok blir film del 2

Det är snart dags för den 37e upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och där visas en film som baseras på en av mina absoluta favoritböcker. I samband med festivalen besöker författaren Chimamanda Ngozi Adichie Göteborg.


Taggar: #Chiwetel Ejiofor #film #Thandie Newton #Göteborgs Internationella Filmfestival
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
A Long Way Down
Författar-
presentation:
Nick Hornby

En favoritbok blir film

En nyårsafton träffas fyra trasiga figurer på Topper’s Houses tak i London. De är alla där av samma anledning -att ta sitt liv. Istället för att hoppa hittar de en annorlunda gemenskap medan de delar en pizza. De fortsätter att träffas och långsamt, långsamt börjar vi förstå varför de inte såg någon annan utväg än att hoppa från skyskrapans tak den där nyårsnatten.

A long way down av Nick Hornby är en riktigt bra bok som är vansinnigt rolig och väldigt hemsk på samma gång. I den får vi träffa B-kändisen Martin som på ytan har allt, eller i alla fall hade allt, Maureen som offrar allt för sin handikappade son Matty, men som inte orkar mer, JJ, den coola amerikanen och Jess, en ung tjej med rejäla familjeproblem.

Martin hittar en artikeln där det står att det behövs ungefär 90 dagar för någon som vill ta livet av sig att hitta tillbaka till livet och de fyra lovar varandra att ge livet en chans precis så länge. Vill de fortfarande dö när de 90 dagarna har gått är det fritt fram, men tills dess ska de stötta varandra.

Jag älskar sättet som Hornby blandar skämt och allvar. Han låter oss verkligen lära känna självmordskandidaterna och självklart vill jag inte förlora någon av dem. De vill inte heller förlora varandra, men inte alltid leva.  Det här är en av mina absoluta favoritböcker av honom och näst efter High Fidelity det bästa han skrivit. Precis som High Fidelity ska A long way down bli film. Tyvärr är det Pierce Brosnan som ska spela Martin, det känns minst sagt sådär, men det här kan ändå bli en riktig höjdare.

Jag ser alltså mer än gärna filmen, men frågan är om jag inte ska läsa boken en gång till först. Eller så läser jag den efter jag sett filmen. Kanske är det bästa egentligen.


Taggar: #film
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Äntligen!

Först blev jag lite trött när jag på vårterminens första dag fick veta att jag inte längre skulle ha den ena av mina sexor i engelska längre, utan i svenska. En ny kurs bara sådär och ett nationellt prov om bara några veckor. Sedan började det bubbla i mig av glädje, för hjälp vad kul det är att undervisa i svenska.


Taggar: #läsning #glädje #läraryrket
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Mannen utan hjärta
Författar-
presentation:
Åsa Träff

En trio deckare

I slutet av förra året läste jag i rask takt tre deckare. Det får bli ett gemensamt inlägg om dem.


Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #Läst 2013
Kommentera
 

Läsutmaningar 2014

Ett nytt läsår har börjat. Det här är mina läsplaner för 2014.


Taggar: #Boktolvan #läsutmaningar #Bokbloggarutmaningen #Författarfemman
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Åren i Paris
Författar-
presentation:
Paula McLain
Utg.år: 2013

En sista sammanställning

Snart ska jag lämna läsåret 2013, men här kommer en sista sammanställning.


Taggar: #Bäst 2013 #Läst 2013 #boklistor
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Om att utmana sina bekvämlighetszoner

Det där med genrer är lurigt. Egentligen skulle det kanske vara epik, dramatik och lyrik eller varför inte fiktion och fakta. Jag har valt att dela upp de genrer jag läst på ett lite annat sätt.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Nu tar e-böckerna över

Ett gammalt blogginlägg från 2009 om min skepsis inför e-böcker användes i en universitetskurs och jag insåg hur mycket min inställning till detta smidiga format förändrats. Snart är 50% av de böcker jag läser e-böcker.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 7 kommentarer
 

2014 blir ett bättre år

2014 blir ett bättre år

Som helhet har 2013 varit något av ett mediokert år. Jag hoppas och tror på ett bättre 2014. Ett gott nytt år önskar jag er!


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013 #Läst 2012
Kommentera
 

Vem var Joss Moody?

På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Läst 2013 #recension #genus #adoption
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Män, kvinnor eller både och...

Jag älskar statistik och diagram när det handlar om läsning. Därför kommer jag de närmaste dagarna att presentera en hel del statistik. Jag börjar med den enklaste sammanställningen som handlar om kön.


Taggar: #Läsning #Lässtatistik #Läst 2013
Kommentera /Visa 1 kommentarer

Sök i bloggen

 

Läser just nu

Nyckeln

av Mats Strandberg
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasium...

Kvinnan i svart

av Susan Hill
Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till E...

Inget allvarligt

av Justine Lévy
"Rökning dödar. Visst. Det gör livet också." Louise och Adrien ha...

Favoritböcker

Norwegian wood

av Haruki Murakami
Toru hör en skramlig version av beatleslåten Norweg...

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg
Arvid och Lydia träffas som unga, under en tid då k...

Mina drömmars stad

av Per Anders Fogelström
Året är 1860 då Henning kommer till staden ha...

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

Presidentens hustru

av Curtis Sittenfeld
När Alice möter den festglade Charlie faller hon till sin egen fö...

Busters öron

av Maria Ernestam
Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer t...

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

av Bodil Malmsten
''Tack och lov för Bodil Malmsten! /.../ Nu kommer hennes första ...

Åren i Paris

av Paula McLain
Hadley är 29 när hon möter den åtta år yngre Ernest Hemingway. De...

Sommarljus

av Jón Kalman Stefánsson
Vinnare av det stora isländska litteraturpriset 2005, nominerad t...

Molnfri bombnatt

av Vibeke Olsson
En skildring av tiden kring och under andra världskriget ...

Mannen och pojken

av Tony Parsons
Harry Silver är mannen som har allt: en vacker hustru, en underba...

Okänt offer

av Tana French
När poliskommissarie Cassie Maddox kallas till en mordplats upptä...

Artighetsreglerna

av Amor Towles
Nyårsafton 1937 i New York. På en jazzbar lär Katey och hennes vä...

När gud var en kanin

av Sarah Winman
Den här prisbelönta, bästsäljande romanen berättar historien om e...

Vill läsa

Stadsfjäril : Barcelona noir

av Malin Roca Ahlgren
Barcelona har två världar. En vacker, som turisterna känner och ä...

När kejsaren var gudomlig

av Julie Otsuka
Året är 1942. En kvinna stannar till utanför postkontoret i Berke...

Spring så fort du kan

av Sofia Nordin
"Det var feberns fel att jag hamnade här. I en glänta i skogen, m...

Silverpojken

av Kristina Ohlsson
En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön, men lämnar in...

Min pappa Ann-Christine

av Ester Roxberg
År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut...

Den blinde mannens trädgård

av Nadeem Aslam
När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afgh...

Imorgon är allt som vanligt

av Lina Stoltz
Lillan, eller Lilian som hon egentligen heter, har en mamma som i...

Halvblodsblues

av Esi Edugyan
Vännerna Sid och Chip har 1939 tagit sig från Baltimore till Berl...

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt
Låt vargarna komma är en gripande roman om att både finna och för...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...

Något att hålla fast vid

av Alexander Maksik
Under den bländande solen på en grekisk semesterö erbjuder den un...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Läst 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

av Åsa Asptjärn
I en sanslöst uppfriskande debut med lika delar skratt och svärta...

Vårt gemensamma liv

av Anna Schulze
Cecilia är fast besluten av lyckas som reklamare. Ted har bara h...

Why Be Happy When You Could Be Normal?

av Jeanette Winterson
Presents the story of an adopted child, and the thwarted giantess...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4