När Guldlock hittade den perfekta semesterboken
Första semesterveckan, och jag försökte hitta den perfekta sommarläsningen.
Började med Amy Poehlers självbiografi Yes please. När jag såg den på tågstationen sa jag just ”Yes please”, och jag gjorde en ganska exakt spegling av Amy på omslaget, uppsträckt hand och allt. Jag är trots allt ett fan av henne. Och visst, boken var rolig på sina ställen. Tänkvärd på några andra. Men den var inte perfekt. Den var för spretig, babblig, den hade behövt redigeras. Kanske är det en sådan där bok som ska läsas lite då och då, korta stycken i taget. Som färgglada karameller att snaska på någon gång ibland. Men semestern är till för att sluka.
Gick vidare till raka motsatsen, Sara Stridsbergs hyllade Beckomberga. Här spretar det inte alls, här är allt hårt hållet och tuktat. Och visst var den fin, sorglig, poetisk, allt det där. Men för mig stod den fulländade stilistiken i vägen. Distanserade mig. Jag kunde inte förlora mig helt i den. Inte så som jag ville.
Sedan hittade jag till slut den perfekta semesterläsningen. Likt Guldlock hittade sängen som var alldeles, alldeles lagom. Det var Tana French kriminalroman The Secret Place. En gåta som var tillräckligt spännande för att kunna förlora sig i, men också med ett så vackert språk att gåshuden reste sig på armarna. Här möts internatskoleflickor och poliser, här finns frågor om klass och kön och identitet, här finns magi och blod och död. Alldeles, alldeles lagom. Perfekt. Äntligen.
(PS: The Secret Place är en fortsättning på Tana French tidigare kriminalromaner, en serie som jag inte tidigare kände till, men som jag nu definitivt tänker titta närmare på. Tyvärr vet jag inget om och när The Secret Place kommer på svenska, och ärligt talat är jag för lat för att googla. Det är semester.)
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #nyläst #deckare #biografi
Dags för bokmässan igen!
Hoppas vi ses under bokmässan! Jag kommer att ha ett sjukt späckat schema med signeringar, samtal och skräckpanel! Här är några av höjdpunkterna!
FREDAG 25 SEPTEMBER
14.30-14.50: När verken får eget liv: Paneldiskussion med mig, Sara och Siri Pettersen (Korpringarna-trilogin)
Vad händer i den kreativa processen när det som skapats får eget liv? Och vem är det egentligen som äger berättelsen när den genom makalös fanart får ett eget liv, författaren eller läsaren?
Plats: Ung scen, A-hallen
LÖRDAG 26 SEPTEMBER
13.00-13.20 Mord och magi: Jag samtalar med amerikanska författaren Laini Taylor om hur fantasy kan spränga yttervärldens gränser.
Plats: Crime scene, F-hallen, plan 2
14.00-14.20 Monster i folkhemmet: Jag samtalar med Sara om att förlägga skräcken till en typiskt svensk miljö. Vad händer när man byter gotiska slott mot en Finlandsfärja?
Plats: F5 (obs: seminariekort krävs)
16.00-16.45 Skräckens psykologi: Från bröderna Grimm till Stephen King och Fredagen den 13 – historier om skräck och våld har alltid fascinerat oss människor. Varför är vi så förtjusta i att självmant utsätta oss för det otäcka? Och finns det rent av en terapeutisk poäng i att läsa om ställföreträdande våld? Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld samtalar med mig, Jenny Milewski och John Ajvide Lindqvist om tjusningen med att skrämma livet ur sina läsare.
Plats: K2 (obs: seminariekort krävs)
SÖNDAG 27 SEPTEMBER
10.30-10.50 Jag pratar om Färjan med skräckfantasten och förlagschefen Martin Halldin i tidningen ETC:s monter.
11.30-12.00 Blod och Minttu – samtal om Färjan på Litteraturscenen, A-hallen
12.30-13.00 Jag blir intervjuad i Dagens Nyheters monter.
14.00-15.00 Jag blir intervjuad på Stadsbiblioteket. Obs, utanför mässområdet! Gratis inträde!
Avdelning: Skräck Taggar: #bokmässan #författare
Färsk från tryckeriet!
Äntligen kan jag hålla Färjan i min hand! Det är så galet, detta. Nu känns det faktiskt på riktigt. Det är en bok! Och på måndag släpps den ut i världen! De senaste två åren av mitt liv har blivit något som faktiskt går att ta på. Insidan av min skalle finns där mellan pärmarna. Ni som följt mig här på bloggen under arbetet vet ju att det varit en del upp och ner. Besatthet och trötthet om vartannat. Några gånger undrade jag till och med om jag skulle kunna ro den här färjan i hamn över huvud taget. Men två saker har burit mig; jag har aldrig tvivlat på min idé, och jag har hela tiden varit kär i mina karaktärer.
Ärligt talat, jag är så sjukt stolt över den här boken. Jag vet att jag lagt ner mitt allt i den. Vad folk än kommer att tycka så vet åtminstone jag att jag gjort mitt bästa.
Missförstå mig inte, jag sitter inte här lugn som en filbunke inför släppet. Långt därifrån. Det är trots allt två år av mitt liv det handlar om. Men det ger en kärna av trygghet att veta att jag gjort allt jag kunnat för att Färjan skulle bli den bok jag föreställde mig.
Avdelning: Skräck Taggar: #färjan #skriva
Skaffat officiell Facebook-sida
Nu har jag och Sara släppt varsin officiell Facebook-sida, för nyheter om våra respektive författarskap och signeringar och sådär.
Hoppas ni vill vara med och GILLA min sida. Annars måste jag anta att ni hatar mig. ;)
Förhandssläpp av Färjan och Saras barnbok!
Det drar ihop sig alltmer till släppet av Färjan! Jag sitter och gör en spellista med bara powerballader till releasefesten, diskuterar med dansbandet Chinoz vilka låtar de ska spela (och jag är SÅ GLAD att de ska spela!), svarar på intervjufrågor och försöker i största allmänhet hålla mig sysselsatt, för om jag inte är sysselsatt hinner nervositeten tränga fram. Det är snart dags, den 14 september kommer boken!
Men redan söndagen den 13 september har jag och Sara ett litet förhandssläpp av våra respektive böcker på Science Fiction-bokhandeln i Stockholm. Såhär ser schemat ut:
14.00 Releasemingel för bilderboken "Just nu har vi varandra", av Sara och illustratören Maria Fröhlich, med kakor och förfriskningar.
14.30 Sara och Maria blir intervjuade av förläggaren Moa Brunnberg om "Just nu har vi varandra".
14.45 Mats blir intervjuad av serietecknaren Karl Johnsson om "Färjan".
15.00-16.00 Alla tre signerar.
Hoppas några av er kan komma! Här är eventet på Facebook!
Taggar: #författare #författarträff #engelsfors #färjan
Om att komma till Sverige som tonåring
Har just läst ut Alma Kirlics En svensk kändis, färsk från tryckeriet. Jag gillade särskilt delarna som handlade om att som 15-åring komma tlll Karlstad från kriget i forna Jugoslavien. Det är 90-tal och det är Ny Demokrati och en helt ny karta över Europa.
(Och den svenska kändisen i fråga är Björn Skifs, som Alma får träffa som tröstpris när idolträffen med Christian Slater, som hon vunnit i en radiotävling, blir inställd för att Slater har en svacka...)
Taggar: #nyläst
Vackert och kusligt och alldeles, alldeles underbart
Just läst ut Elizabeth Hands nya roman Wylding Hall, 150 sidor fullpackade med atmosfär, skönhet och kuslighet. Det handlar om ett folkrockband som på 1970-talet isolerar sig i ett ensligt gods på engelska landsbygden för att skriva låtar till sitt andra album. Boken består av nutida intervjuer med gruppmedlemmarna, där de försöker beskriva och förstå vad som egentligen hände den där sommaren då deras begåvade, undersköna sångare Julian försvann spårlöst.
Åh, det är så bra! Så mycket gåshud! Jag älskar den här boken!
Och för er som ännu inte upptäckt Elizabeth Hands författarskap, ni har något ljuvligt framför er. Eftersom hon dessutom är en god vän råkar jag veta att två av hennes böcker snart kommer på svenska.
Avdelning: Skräck Taggar: #nyläst #skräck
Lättnaden när Wikipedia läst ut boken åt mig
Ägnade hela smekmånaden (okej, inte hela) åt att plöja Dan Simmons 80-talsroman Carrion Comfort, som Stephen King kallat för "en av 1900-talets tre bästa skräckböcker". Tyvärr går King inte att lita på, och Dan Simmons är en stundtals grym men väldigt ojämn författare. Den här tegelstenen med pytteliten text vacklar till slut under sin egen tyngd. Det börjar så bra, med vampyrer som kan styra sina offer som radiostyrda robotar. Och den psykotiska gamla sydstatskärringen Melanie är den värsta och roligaste vampyr jag någonsin följt. Men historien vecklar ut sig och vecklar in sig i oändliga nya varv, tills både korrupta FBI-agenter och Mossad är inblandade, och ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet hotar. Persongalleriet är större än en svensk småstad. Turerna är snurrigare än Loopen på Liseberg. Boken blir ett monster i sig, och äter upp sig själv.
Med 200 sidor kvar (och då hade jag ändå läst nästan tre fjärdedelar) gav jag till slut upp. I de här fallen brukar jag ta till Wikipedia - hyfsat kända bcker brukar ha en utförlig Plot Summary där hela handlingen beskrivs, från början till slut. Det är en lättnad, för det visar sig nästan alltid att jag gjorde rätt i att sluta läsa - men jag får ändå veta hur det går.
Avdelning: Skräck Taggar: #nyläst #skräck
Mjukstartar med att läsa om en idol
Sent inatt kom jag hem från min smekmånad på Sicilien (den var fantastisk, tackar som frågar), och idag jobbar jag för första gången på flera veckor. Sommaren är officiellt över för min del. Jag har både längtat tillbaka till vardagen och oroat mig för att jag glömt hur man gör när man använder hjärnan.
Mjukstartar med att läsa om en biografi över Dorothy Parker. Den 9 september ska jag medverka i Stockholms stadsbiblioteks samtalsserie Min själsfrände, där levande författare får prata om sin "relation" med avlidna kollegor. Mitt val var enkelt; Dorothy Parker. Om ni är nyfikna på varför, så hoppas jag att ni kan och vill komma! Här är mer info!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #författare #författarträff
Tillbringade semestern med onda små flickor
Har just kommit hem från en vecka på Mykonos. Jag har ätit och druckit, löjligt gott och löjligt dyrt (en ynka liten colaflaska snittar på 70 spänn!), umgåtts med vänner - och läst två romaner om onda små flickor. Men trots borrarna och blodet i John Ajvide Lindqvists Lilla stjärna, så var det de flickorna i Margaret Atwoods Cat's Eye som var mest gastkramande. Herregud, vad Atwood skriver fantastiskt om hur elaka barn kan vara mot varandra, och vilka ärr det ger oss för resten av livet. Boken har blivit en av mina favoriter - och Atwood svarade när jag skrev om det på Twitter!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #nyläst #skräck
Stundtals underbart om underjorden
Om Stephen King, Dan Brown och Jules Verne skulle skriva en tegelstensroman tillsammans, så skulle den nog bli ungefär som Jeff Longs The Descent. En episk, världsomspännande berättelse om upptäckten av ett underjordiskt grottsystem som förgrenar sig under hela planeten, och om de demonliknande varelser som bor där. Ibland galet spännande, ibland alldeles för långsökt och långrandigt. Men när det är bra är det riktigt bra.
Avdelning: Fantastik Taggar: #nyläst #sf #skräck
Intervjuer inför Färjan-släppet
En och en halv månad kvar tills Färjan släpps i bokhandeln. Kul, nervöst, allt på samma gång. Häromdagen var tidningen Books & Dreams och intervjuade och plåtade runt kvarnen.
Har också gjort en intervju för TT, som går att läsa lite varstans på nätet - den har bland annat publicerats i DN.
Är enormt glad och rörd över hur fint min vän och kollega Åsa Larsson, som fått förhandsläsa boken, bloggar om den här på Litteraturmagazinet.
Och så är jag med i nya numret av tidningen Filter. Älskar Ivar Martinssons illustration.
Avdelning: Skräck Taggar: #färjan
Finbesök i kvarnen
Min kära medförfattare Sara och hennes make är och hälsar på oss i kvarnen på västkusten. Och vi kände alla jordbävningen här i går kväll. Men ett ännu märkligare naturfenomen dök upp idag: solen. Efter en månad av så lågt sänkta krav på vädret att en fin dag = "åh, det är hela 14 grader och det regnar inte ens särskilt mycket" känner jag mig lite som ett murmeldjur, som kisar mot det där okända glödande klotet i himlen.
Radioprogram om kulturturism
Ovan ser ni en bild från kyrkogården Mt Hope i Maine. Just i den där slänten blir lillkillen Gage begravd i filmatiseringen av Jurtjyrkogården. För ett par år sen var jag på en resa i Stephen Kings fotspår, och fler bilder kan ni se på mitt Instagram, under hashtaggen #skpilgrimage. Anledningen till att jag berättar om det här just nu är att jag nyligen var gäst i P1-programmet Epstein & Wilson, som handlade om "kulturturism" - lyssna på det här!
Avdelning: Skräck Taggar: #turism #resor #usa #film #skräck
Svensk serie om att vara svensk i Japan publiceras i Japan
Så otroligt kul: svenska mangatecknaren Åsa Ekström har fått ett album publicerat i Japan! Hon skriver på sin blogg: Den japanska titeln「北欧女子オーサが見つけた日本の不思議」är i princip omöjlig att översätta, men typ "Nordiska tjejen Åsa upptäcker Japans mysterier"
Avdelning: Serier Taggar: #serier #japan #manga
Vi har ett kul barnboksprojekt på gång!
Hörni, jag har ju helt glömt berätta här på bloggen; jag och eminenta serietecknaren/illustratören Sofia Falkenhem håller på med ett barnboksprojekt tillsammans! En trilogi med övernaturliga inslag ska det bli, för 6-9-åringar. Första boken är nästan färdigskriven, och nu går jag och fyller på med idéer under sommaren. Häromdagen träffades vi inne i Göteborg och planerade. Det är ett så himla roligt samarbete, det här. Det har varit fantastiskt att ägna sig åt lite då och då som en paus från blod och död ombord på Färjan.
Här kan ni läsa en kort TT-artikel om projektet som bland annat publicerats i DN!
Avdelning: Barn
Skrämmande aktuellt om dödsstraff
Sisådär var femte svensk är för dödsstraffet numera. En siffra som jag personligen tycker är obegripligt hög. Men oavsett om du är för eller mot - eller om du inte har bestämt dig än - så är prisbelönta Aftonbladet-journalisten Carina Bergfeldts bok Sju dagar kvar att leva oerhört läsvärd. Här träffar vi poliser och offrens anhöriga. Förövaren som väntar på sin tur på death row, och den oskyldigt anklagade som dömdes till döden trots att det inte fanns ett enda bevis. Fängelsedirektören och journalisten som sett hundratals människor dö i ett grönmålat rum. Boken är flyhänt skriven, omskakande och lärorik. Och uppenbarligen skrämmande aktuell.
Avdelning: Fakta Taggar: #nyläst
Lena Nyman och kulturmännen
Lena Nyman var aldrig mycket mer än Ronjas mamma och en rolig röst för mig. Nu har jag äntligen läst Annika Perssons biografi över henne, Jag vill ju vara fri. Vilket porträtt! Och vilken människa! Vilket liv!
Det är inte bara en berättelse om en skådespelare. Det är en berättelse om Sverige. Och om kulturmannen. Ständigt dessa uppburna kulturmän och deras självklara tolkningsföreträde, deras åh-så-plågade själar och kränkta fäktanden. Deras "recensioner" som "Jag efterlyser den intelligenta kroppen. Lena Nymans är själlös och lite dum.” Det känns så urtida, så genant. Och samtidigt berättar kvinnliga vänner om sina möten med kulturmän, min haka har tappats så många gånger sommaren 2015 att den snart hoppar ur led, och ingenting verkar egentligen ha förändrats.
Avdelning: Fakta Taggar: #nyläst #biografi