
AI-genererad litteratur

Vad är egentligen litteratur och kultur? Det är kanske den grundläggande frågan nu när det visar sig att allt fler böcker är illustrerade eller skrivan av AI. Vi har till och med exempel när författaren är AI-genererad. "Familjen Nilsson och den mystiska appen" är enligt SVT helt genererad av AI. Till och med Lova Ängsryd författaren, är påhittad av AI. (Illustrationen ovan är även den AI-genererad.)
Utvecklingen går snabbt framåt. De nu ganska plastiga illustrationerna förfinas. Och det gäller även texterna. Just nu är de inte av hög kvalitet jämfört med en människa. Jag undrar egentligen varför man över huvud taget vill köpa in AI-böcker till bibliotek och skolor eftersom den konstnärliga verkshöjden är noll? Och varför vill man ha ett verk som inte är framställt av en människa, som saknar medvetande, empati och inte kan föreställa sig hur det är att leva och kämpa? Det enda skälet jag kan företälla mig är ekonomisk vinst för utgivaren.
Däremot kan AI vara ett fantastiskt hjälpmedel i korrektur, struktur, översättning och "text till tal". Det kan var en underbar hjälp i sättning av böcker och formgivning. I skrivande stund är kanske illustrationerna där det är enklast att ta genvägen förbi en ilustratör. Bilder kan ju AI-genereras snabbt, enkelt och mycket billigt. Men även här måste vi fråga oss vad kultur är och varför vi läser böcker? Hur originella blir AI-bilder? Just nu är de inte alls originella och innehåller många konstigheter. Det blir platt och tomt. AI-kan vara ett jättebra verktyg för illustratörer, men utan en människa i bakgrunden ... Vad blir det då?
Jag spår att skrivprocessen kommer att snabbas upp avsevärt av AI och att det kommer att gå allt kvickare att producera böcker. (Precis som det har gjort med ordbehandlarens hjälp) Men var finns alla nya läsare som ska svara upp mot denna effektivisering? Kanske kommer det ändå inte att ges ut mer eftersom efterfågan lyser med sin frånvaro?
Vad är egentligen litteratur och varför behöver vi den?
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Ai-genererad. aiböcker #konst
Mer Star Wars än Stiftelse? Stiftelsen som bok och TV-serie
Jag har just avnjutit Isaac Asimovs Stiftelsen som TV-serie. Den är producerad av David S. Goyer och Josh Friedman för Apple+
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #TV-.serie #rymden #Hari Seldon


Att redigera sin text

Det oundvikliga är här. Boken är färdig men ändå inte. Det gedigna redigeringsarbetet återstår.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #skriva #författare #redigering


Piranesi

En fantastisk roman om en man utan minne. Han befinner sig på en mystisk plats bestående av stora rum och salar fyllda med statyer och sjöfåglar. Mysteriet tätnar och upplösningen är dramatisk. Mycket originell och annorlunda bok som av mig får högsta betyg.
Avdelning: Fantastik Taggar: #surrealism #mysterium


Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier


Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju


Episk science fiction

Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar


Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |