Andra Världar - Anna Vintersvärd
Vår serie intervjuer om de små oberoende bokförlagen fortsätter.
Hur kom det sig att du bildade ett fantasybokförlag? Är inte det lite smalt? Vilka är dina drivkrafter?
Jag började som egenutgivare med ett print-on-demand-företag i ryggen men insåg ganska snabbt att det helt enkelt inte fanns någon ekonomi i den lösningen. Marginalerna var obefintliga vilket givetvis gjorde att det inte fanns utrymme för att ge ut fler titlar och det kändes rätt meningslöst. Lyckligtvis hade jag fått kontakt med Bozenna Stålnacke på Books Factory genom bokmässan Andra Världar och på den vägen var det.
Jag kan hålla med om att det låter smalt med fantasy på svenska men det är en ganska stor marknad. Det finns massor av fantasyläsare i Sverige och det bästa är att de är en så blandad grupp! Vi hittar våra läsare från barn och ungdomar till pensionärer lika ofta som de dyker upp i de nördigare sammanhangen som på mässor och i särskilda grupper på sociala medier. Det är inte att det skulle vara "smalt" som är problemet med att nå ut utan snarare att synas i bruset.
Min främsta drivkraft är att få dela med mig av berättelserna vi älskar av författarna vi tycker om. Mer fantasy åt folket, helt enkelt! De böcker vi ger ut är de där berättelserna som griper tag i och ruskar om oss, de som slår an en ton i hjärtat och vars resonans lever kvar i nervbanorna för alltid. Då är det ju inte så konstigt att vi vill att andra ska få uppleva dem också.
Hur går det till när förlaget väljer omslagsbilder? Hur gör ni med sättning och det praktiska kring bokproduktionen?
Vi har jobbat lite olika med den frågan. Vi har ett par duktiga illustratörer knutna till förlaget och de har gjort de flesta framsidorna. Men vi har också hittills låtit författarna vara väldigt involverade i utformningen på omslagen och en del av dem har till och med varit huvudsakliga formgivare. Det vi prioriterar från förlagets sida är att omslagen måste tilltala oss och förmedla en känsla som fångar berättelsens essäns. Det är lite som en av illustratörerna sammanfattade det en gång: "Ett omslag måste inte vara 'vackert' men det måste vara snyggt".
Vi har förmånen att vara tre stycken i förlaget och det utnyttjar vi gärna när det kommer till det praktiska arbetet med att färdigställa böckerna. Så vi turas helt enkelt om med sättningen och att lägga upp titlar i Bokinfo och allt sånt där som måste göras, den som för tillfället har bäst om tid tar sig an det. Sedan är det i och för sig Aengeln som är ansvarig för att göra e-boksfilerna men vi hejar på så gott vi kan från läktaren.
Hur ser dina planer ut för framtidens utgivning?
Det är ganska mycket på gång just nu. I oktober kommer årets antologi "Svenska spöken" ut och till våren blir det sista delen i Alvhilda-trilogin: "Sökandet". Dessutom har vi urban fantasy-komedin "Benjamin" på väg ut på engelska och i nyutgåva på svenska. Som om inte det var nog har vi under året jobbat på en ny trilogi om livet i ett akvarium - ett projekt vi hoppas ska få se världens ljus inom en snar framtid.
Vilka råd skulle du vilja ge till den som vill skriva fantasy?
Jag bloggar faktiskt en del om det här, lite då och då. Men mitt första och viktigaste råd är: gör det!
Det är klart att du vill skriva fantasy, så bara sätt igång! Jag tror att man mår bra av att få känna sig fram lite och kanske låta sig inspireras av sina "idoler" och kanske rentav ramla ner i alla de där djupa groparna som genren fläckats av.
Men sedan är det bra att ha förmågan att ta ett kliv tillbaka och se sin text med kritiska ögon och gärna hänga med alla andra fantasyförfattare man kan hitta. Det hjälper att ge lite perspektiv, faktiskt. För någonstans måste man ställa sig frågan "Funkar det verkligen?". Framstår de "goda" som sådana - och är det verkligen viktigt att dra en gräns eller blir det en bättre berättelse om folk är lite mer komplexa? Vad är det för normer som färgat mitt skrivande egentligen? Varför heter alla nåt som ingen kan uttala? Är det verkligen "jag" som har facit på vad som är rätt och fel? Hur ser det egentligen ut att mitt i ett gräl börja flina för sig själv och kasta med håret bara för att huvudpersonens tankar glidit iväg i att förklara saker för läsaren?
Hur ser du på utvecklingen inom förlagsbranschen?
Min personliga uppfattning är att förlagsbranschens utveckling inte handlar så mycket om förlagen som om läsarna. Den tiden då de så att säga tog vad som bjöds är över. I stället är det vi som förlag som behöver anpassa oss efter deras behov och önskemål. Så som jag ser det handlar utvecklingen inom förlagsbranschen om att förstå hur läsarna föredrar att ta till sig en berättelse och ta reda på hur de hittar till dem och för att kunna göra det behöver vi som förlag prioritera att lära känna vår publik bättre. Jag säger inte att det är enkelt, men det är mycket roligare än att sitta hemma på kammaren och navelskåda!
Avdelning: Fantastik Taggar: #intervju #förlag #egenutgivning
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |