Åtta sommarboktips för barn och unga
Det här med åldersindelning av böcker är en lite knepig fråga. För visst är det så att även vuxna kan uppskatta barn och ungdomsböcker? Särskilt trevligt kan det vara med högläsning, att finna en gemenskap kring berättelsen och ge varandra den tid och närhet som läsningen kan skapa.
Här kommer i alla fall några boktips för unga och gamla läsare. Och jag blandar nytt och gammalt, klassiker med nytutkommet. Bra böcker är bra böcker, och alla i den här listan är mycket läsvärda. Passa på och njut av sommaren, och sträck ut dig med litteraturen som hängmatta.
Petter och hans fyra getter 1-5 år av Einar Norelius
I en stuga bodde Petter med en katt och fyra getter. Hela dagen måste Petter valla sina fyra getter. Mitt i skogen i en sten bodde trollet Ludenben. Ludenben var alltid arg - alltid hungrig som en varg. Petters getter åt han upp, fastän Petter ropa "Stopp". Då var katten Murre Svart tvungen att gripa in. En klassisk barnsaga på rim som man lätt lär sig utantill.
Mamma Mu får ett sår 3-6 år av Jujja Wieslander, Sven Nordqvist
Ibland kan det vara svårt att motstå frestelser fast man vet att någon behöver ens hjälp. Det bästa med riktiga vänner är att man törs erkänna när det blev fel.
Monstret i natten 6-9 år av Mats Strandberg
Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda?
Mio min Mio av Astrid Lindgren 9-12 år
Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato. Det är en storslagen och vacker saga, som väcker tankar om livet och döden, gott och ont och kärlekens makt. En riktig klassiker. Alltid läsvärd.
Berättelsen om lilla L och rymdhunden Lajka 9-12 år av Helen Rundgren
De flesta har hört talas om Laika, det första djuret i rymden. Det här är den rörande berättelsen om henne och hennes liv innan rymdresan.
Justin Case av Meg Rosoff 13 år +
Vad skulle du göra om ett olycksbådande och obevekligt Öde följde dig med sin svarta blick vart du än gick? Om det inte bara var ute efter dig utan också dina närmaste? Femtonårige David Case ser bara en utväg att undkomma Ödet som flåsar honom i nacken.
Han måste byta identitet, ändra namn och utseende och bli någon annan. Han blir Justin Case. Han lämnar sin familj, slutar skolan och bosätter sig i avgångshallen på Lutons flygplats. Där kan han äntligen känna sig fri och fullständigt anonym. Men det gäckande Ödet hittar honom snart...
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn 12-15 år av Ransom Riggs
En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.
Drömfångarna av Mattias Lönnebo 9-12 år
Till slut dristar jag mig till att vara lite partisk och tipsa om Drömfångarna. Ja, det är jag som har skrivit den, men det är inte jag som har gett den de fina recensionerna. En bok som barnen köat för att få låna vid flera skolbibliotek, och knackat på min dörr för att säga att den var bra. Den av mina böcker som jag själv tycker har varit roligast att skriva.
Avdelning: Barn Taggar: #boktips #sommar #barn #unga
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |