Ett svek mot Stieg Larsson?
Stieg Larssons Millenium-trilogi är en av svensk kriminallitteraturs största framgångar. Det behövs inte någon ytterligare presentation för LitteraturMagazinets läsare. Och pga. av Stieg Larssons tragiska död och det faktum att han och Eva Gabrielsson inte hade ordnat upp sin relation juridiskt (med tanke på alla miljonerna), blir det hela än mer dramatiskt. Det som är en mardröm för Eva Gabrielsson är troligen en dröm för verkets marknadsförare.
Och nu uppföljaren.
Stieg Larssons barndomsvänner Svante Brandén och Anders Lindblom har gått till hård attack mot Norstedts och kallar utgivningen av en Milleniumuppföljare för "gravplundring". Norstedts försvarar sig och menar att utgivningen sker helt i samråd med Stiegs familj, d.v.s. fadern och brodern "Stiegs intention var att det här skulle bli en stor framgång", säger Eva Gedin enligt DN. Man menar vidare att den här typen av uppföljare skrivna av andra författare inte är ovanliga. Det har skett med med Agatha Christie, Jane Austen, Conan Doyle och fler ändå.
Min spontana reaktion är att det hela känns ganska tröttsamt. Uppföljare av andra författare kan vara välskrivna eller usla. När det gäller fanfiction, d.v.s. uppföljare skrivna av hängivna fans är jag mer förstående. Då handlar det om hyllningar till författaren och verket. Samma sak för filmer och tv-serier som bygger på äldre och välkända verk som blivit en del av vår kulturhistoria. Men när de stora förlagen ger sig in i uppföljare av relativt sentida böcker, utan att det råder brist på nya och spännande manus ... Nej, det kan tolkas som om man helt enkelt bara vill tjäna pengar med minimala marknadsföringskostnader och säker utdelning.
Är det omoraliskt? Är det ett svek mot Stieg Larsson?
Nej, jag tycker faktiskt inte det. Det är nödvändigt för ett företag att tjäna pengar. Men ur ett litterärt perspektiv upplever jag denna utgivning som tämligen fantasilös.
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #uppföljare
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |