Ivanhoe
I den fagra trakt av gamla England, som vattnas av floden Don, utbredde sig i forna tider en stor skog. Den betäckte större delen av de vackra kullar och dalar, som ligga mellan Sheffield och den trevna staden Doncaster, och litet av den finns ännu kvar vid de ståtliga herresätena Wentworth och Warncliff Park samt kring Rotherham. Här hade fordom den i sagorna omtalade Wantleydraken sitt tillhåll; här utkämpades under Rosornas krig många av de häftigaste drabbningarna, och här huserade förr dessa skaror av ridderliga och tappra stigmän, vilkas bragder blivit förevigade i engelsk sägen och sång.
Så börjar Ivanhoe, av Sir Walter Scott, i översättning av Hugo Hultenberg, 1912.
Denna riddarroman har dramatiserats för film, radio och tv. De två för oss mest kända versionerna är de som traditionsenligt sänts vid nyår. Versionen från 1952 med Elisabeth Taylor och sedan från 1982 med bla Sam Neill.
Boken som skrevs redan 1820, kan tyckas lite väl högtravande och gammaldags både i gestaltning och ordval, men det är som sagt var inte så underligt eftersom den har åtskilliga år på nacken. Ändå är den i sin svenska översättning från 1912 fortfarande läsvärd. Den har även getts ut i senare svenska versioner och finns att läsa på bibliotek, på nätet eller köpa hem som e-bok.
Ivanhoe visar på 1800-talets intresse för medeltiden och riddaridealet. Vi kan även skönja detta intresse i arkitekturen där man gärna efterapade ett slags idealbild av medeltid när man skulle bygga nya kyrkor eller restaurera gamla sådana till att se mer ”medeltida ut” än de gjorde under medeltiden! Den Zettervallska renoveringen av Uppsala domkyrka är ett praktexempel på detta; Neuschwansteins fantastiska slott från 1869 är ett annat.
Handlingen i Ivanhoe behöver knappast presenteras närmare. Men en intressant sak är att den riktar en kraftfull udd mot antisemitismen. Judar var diskriminerade även under medeltiden, och ofta förföljda. Vi vet att antisemitismen i Sverige tyvärr når nya höjder idag. Synagogor är de enda religiösa byggnaderna idag som regelmässigt behöver ha beväpnade vakter. Vilket borde väcka betydligt större vrede och medial indignation än vad det faktiskt gör. Vi människor har en tendens att vänja oss vid det mesta, tyvärr.
I Ivanhoe är det den vackra judinnan Rebecka och hennes far som råkar illa ut och som Ivanhoe riskerar sitt liv för att rädda. Som hjälte och moraliskt föredöme är Ivanhoe sympatisk och lätt att tycka om. Det är också i Ivanhoe som Robin Hoodmyten formas på ett tydligt sätt.
Som kuriosa kan man nämna att Ivanhoe också har blivit till otaliga seriealbum och till och med en rollspelmodul för spelet Drakar och Demoner! Roger Moore har även spelat Ivanhoe i en TV-serie från 1958.
Nåja, vilket film är bäst? Ivanhoe och den svarte riddaren från 1952 eller den nyare från 1982?
Personligen tycker jag faktiskt att den äldre är bättre. Dels är dräkterna och rustningarna häftigare, och så gillar jag Elisabeth Taylor! Dels är den i flera scener betydligt mer dramatisk där slutduellen sker mellan Ivanhoe och Sir Brian de Bois-Guilbert, beväpnade med stridsgissel och yxa.
Länk till duellen: https://www.youtube.com/watch?v=HYh0JbXuQrc
En av de mer lättillgängliga skildringarna är som tecknad serie. Många av oss som är födda på 60-70-talet har läst Illustrerade Klassiker, där Ivanhoe och Robin Hood var självklara inslag.
Ivanhoe tillhör de verkliga litteraturklassikerna. Och jag kan varmt rekommendera boken. Den är lika mycket ett tidsdokument över 1800-talets tankevärld, och ett inlägg mot antisemitism, som den är en tänkvärd riddarsaga.
Avdelning: Klassiker Taggar: #Ivanhoe #ElisabethTaylor #riddare #nvyårsafton
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |