Lyonesse av Jack Vance
Jack Vance 1916-2013, var en fascinerande författare som fick ta emot många fina priser tex Hugo och Nebula-utnämningarna för sina science fiction och World fantasy award för livslång prestation samt Lyonesse. För den bredare allmänheten var han nog mest känd som mysterieboksförfattaren Ellery Queen eller John Holbrook Vance.
Jack förlorade i stort sett synen på 80-talet och fick använda sig av speciell programvara när han fortsatte sitt författarskap. Hans exceptionella minne var till stor hjälp när synen svek.
Lyonesse-trilogin består av följande verk:
Suldrun's Garden (1983)
The Green Pearl (1985)
Madouc (1989)
Hittills har jag läst den första i serien, Suldruns garden, och det är den jag tänker skriva om nedan:
Boken har fått väldigt fina omdömen av de flesta läsare, samt belönades ju också med World Fantasy Award. Det är verkligen ingen dussinroman, utan djupt originell och speciell. Jack Vance använder sig av en unik stil och ett säreget och fascinerande språk.
Förlagets beskrivning:
The Lyonesse sequence evokes the Elder Isles, is a baroque land of pre-Arthurian myth now lost beneath the Atlantic, where powerful sorcerers, aloof faeries, stalwart champions, and nobles eccentric, magnanimous, and cruel pursue intrigue among their separate worlds . . .Prince Aillas of Troicinet is betrayed on his first diplomatic voyage and cast into the sea. Before he redeems his birthright, he must pass the breadth of Hybras Isle as prisoner, vagabond, and slave, an acquaintance of faeries, wizards, and errant knights, and lover to a sad and beautiful girl whose fate sets his bitter rivalry with the tyrant Casmir, King of Lyonesse.
Det är alltså en fantasyroman som inspirerats av Arthurlegenderna, Atlantis, allhanda folksagor och naturligtvis Jack Vance alldeles egen fantasi. Den är som en medeltida vävtapet, full av trådar, underbara beskrivningar, detaljer, händelser, udda språkliga uttryck och symboler. Oerhört fascinerande, rörande och samtidigt krävande att läsa. Inte för att språket skulle vara så svårt, men för att det kräver att man är koncentrerad så att man inte missar någon viktig detalj som är vital för att förklara handlingen eller motiven hos karaktärerna. Det finns mycket humor i den språkliga gestaltningen och många fantastiska karaktärer. Plötsligt tar han livet av någon viktig gestalt, och man kan aldrig veta vad som ska hända. Jag tänker spontant ”att det här skulle bli en riktigt underhållande TV-serie.”
Han har en allvetande berättarröst som ofta kan skildra flera karaktärers tankar samtidigt, ett knep som bör användas med försiktighet. Jack Vance klarar det. Han försöker inte heller vara realistisk när det gäller karaktärerna: Ett barn kan tex uttrycka sig och tänka som en vuxen. Flera av huvudpersonerna kan upplevas som rätt snarlika varandra i sin personlighet. Det struntar Vance i. Han är här för att måla upp en storartad berättelse.
Han använder sig i lägre grad av gestaltning än vad som är vanligt i moderna fantasy. Han beskriver gärna yttre omständigheter och skeenden och sällan hur dessa fysiskt upplevs av karaktärerna, alltså ungefär som i en traditionell folksaga. Jag utgår från att det är avsiktligt.
Vad ska man nu tycka om det här?
Jag är fascinerad och road och kommer att läsa vidare, fast jag måste nog göra en liten paus först och läsa något mer konventionellt. Boken var mycket läsvärd och skicklig komponerad, påminner lite grann om en kalejdoskopisk "Alice i underlandet för vuxna". Jag tror faktiskt att jag aldrig har läst något mer fantasifullt än Lyonesse. Men även om jag gillar bergochdalbanor så behöver man ta en paus mellan attraktionerna för att det inte ska bli för mycket.
För ytterligare en recension hänvisar jag till följande blogg: http://www.litteraturmagazinet.se/carolina-landin/boklogg/archive/327
Avdelning: Fantastik Taggar: #Arthur #riddare #monster #slott
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |