Narkotikan i medierna
”Antalet människor som dör av droger i Sverige har mer än tredubblats på bara tio år. Dödstalen är fortsatt de näst högsta i hela EU, enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå.
– Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström” SVT
Samtidigt har en rad länder liberaliserat sin politik vad gäller vissa droger, som cannabis. I många amerikanska stater tycker man att det är bättre att drogen säljs under kontrollerade former än att alla pengarna går till maffian.
Så här beskriver förlaget boken:
”Vilken roll har medierna i samhällets uppfattning om droger? Hur påverkar deras vinkling allmänhetens förhållningssätt till knark och missbruksproblem? Samhällets inställning till droger har genomgått en omvälvande förändring under de senaste 50 åren. Preparat som i början ansågs ofarliga har med tiden visat sig resultera i missbruk och utanförskap. Förklaringsmodellerna kring missbruk har skiftat från att handla om utbud till sociala och individuella faktorer. De idéer som låg till grund för drogdebatten på 60-talet kan kännas föråldrade idag då tonen är en helt annan, men dagens konflikter kring drogpolitik och missbruksvård kan utan tvivel spåras tillbaka till 60-talet. Narkotikan och medierna tar sin startpunkt i 60-talets mediedebatt kring orsaker till alkohol- och narkotikamissbruk, och visar på hur samhällets syn har förändrats över tid.”
Kunskap är oerhört viktigt i ljuset av hur många liv som narkotikan skördar. Den här boken visar på ett detaljerat sätt bakomliggande idéer, tankegångar, samhällsdebatten och mediernas rapportering kring narkotikan. Det är en mycket detaljerad och viktig läsning för lagstiftare och debattörer. Inget är nytt under solen, och ibland tycks vi helt glömma bort att idéer som återkommer idag redan har en lång historia.
”Jag vill också visa att det är ett utflöde av tankegångar som fanns ganska länge före 60-talet och länge efter. Det är likartade tankar som nu kommer igen, när generationen som följde 60-talsdebatten med kritiska ögon är borta. Jag har full respekt för om man med forskning av hög kvalitet finner nya vägar både att minska narkotikatillgången och behandla dem som blivit offer för den. Men vi ska fortfarande akta oss för dem som predikar lättillgängliga budskap utan att kunna hänvisa till forskning av fullgod kvalitet.” Författaren
Boken ger bakgrunden och ger inga egna enkla svar på komplicerade problem, men den bidrar i hög grad till förståelse och kunskap. Han berör även skönlitteraturens spegling av narkotikan, tex i Aldous Huxleys Du nya sköna värld, samt droger i film och andra viktiga kulturspeglar.
Men är då författaren Jan Malmstedt en liberaliserare eller någon som vill ha hårdare tag? Hur vill han att samhället hanterar drogerna?
”Personligen är jag anhängare av en restriktiv narkotikapolitik, men vem är inte det? Även de mest liberala vill väl knappast återgå till att sälja opiumdroppar på apoteket eller återinföra heroin som hostmedicin och fenedrin till dem som vill bli uppiggade. Skämt åsido, jag tror att vi diskuterar narkotikafrågan på fel nivå, det är en fråga om vilken kultur vi vill ha. Just nu är det konsumtionskulturen, och då hänger narkotikan med.”
Om författaren: Jan Malmstedt är författare, journalist och socionom. Han har arbetat i dagspress samt på facktidningar inom det sociala och pedagogiska
Avdelning: Fakta Taggar: #narkotika #cannabis #medierna #drogpolitik
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |