Swecon 2014. Rapport från en steamig helg
Oskar Källner är en fantasy och SF-författare som har publicerat noveller för MIX-förlag och romaner och noveller via Fafner förlag. Här kommer hans rapport från Swecon 2014, en begivenhet som jag själv tyvärr inte kunde närvara vid.
Under den gångna helgen, närmare bestämt den 27-29:e Juni, gick Steampunkfestivalen / Swecon 2014 av stapeln på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle.
Vad är steampunk kanske ni undrar? Det är inte helt lätt att sätta fingret på. Förenklat skulle man kunna kalla det för viktoriansk science fiction, en retrofuturistisk alternativhistoria där vetenskapen under 1800-talet tog en annan riktning. Tänk dig en värld med ångdrivna datorer, spännande mekaniska uppfinningar och ett himlavalv fullt med luftskepp. Genren är extremt bred. Där ryms allt från "hård" steampunk med en så realistisk alternativ värld som möjlig till världar fulla av vampyrer, varulvar och demoner. Dessutom är steampunken inte bara en litterär genre, det är i kanske ännu högre grad en estetisk rörelse med entusiaster som skapar sina egna kostymer, apparater och smycken.
Personligen anser jag att det var en fullkomligt genial idé att ha Steampunkfestivalen på järnvägsmuseet. Det första jag såg när jag kom in på området var två ånglok som tuffade omkring på spåren utanför hallarna. Kan det bli mer steamigt än så? Över lag var museet fullt med vackra maskiner. Detaljerna på vissa av de gamla loken och vagnarna var häpnadsväckande i sin skönhet. Detta museum är en dold skatt som jag är mycket glad över att ha upptäckt.
Steampunken är som sagt en stark estetisk rörelse och resultatet av dess skaparkultur såg man överallt. Genom korridorerna, mellan de gamla maskinerna och montrarna, rörde sig människor i vackra klänningar och stiliga kostymer, många utstyrda med stor uppfinningsrikedom. Något av det coolaste jag såg var dock de mekaniska styltorna ovan.
Här är mitt och Eva Holmquists bord. Hon sålde sina science fictionböcker, bland annat "Kedjor känns bara när du rör dig", första delen i en serie om folket ombord ett generationsskepp. Själv sålde jag mina fantasyböcker "Drakhornet" och "Skogens hjärta" men hade även med mig några kopior av bl.a. Maskinblodsantologierna. Det var mycket folk och vi hade många trevliga samtal med både festivalmedlemmar och vanliga museibesökare som blev lite förvånade över att hitta oss där.
Ett stort ögonblick var när det steampunkpimpade tåget Järnsaxa gjorde entré. (Se toppbilden. Ett gäng entusiaster har under många månader slitit med att göra om ett SJ-ånglok till ett steampunklok. Resultatet är sannerligen en av de häftigaste maskiner jag sett.
Foto: Maria Nygård
Under festivalen var det, i sann Swecon-anda, gott om spännande paneler och samtalsgrupper. En av dem var en live-inspelning tillsammans med Fantastisk Podd-gänget. Vi är nämligen ett antal svenska och finska fantastikförfattare som regelbundet ger ut en poddcast. Det handlar om skrivandets våndor och glädjeämnen, men också om sådant som är mer specifikt för fantasy, science fiction och skräck.
Ämnet för denna panel var "Troll och andra väsen" - hur vi använder nordisk mytologi i vårt skrivande. Medverkande var Nene Ormes, Karin Tidbeck, Erik Granström, Anders Björkelid, Kristina Hård, Susanna Nissinen och jag Oskar Källner. Hela panelen spelades in och är nu upplagd som podcastavsnitt. Går gärna in och lyssna, så får ni en glimt av festivalen rakt in i era öron.
http://fantastiskpodd.se/2014/07/bonusavsnitt_2_steampunkfestivalen_troll_och_andra_vasen/
Museet passade på att ha en utställning om steampunk betitlad "Dåtidens vidunderliga framtid." vilket jag tycker är en lysande beskrivning av genren.
Jag vill avrunda min rapport med att säga att jag hade mycket roligt denna helg. En stor eloge till arrangörerna som slitet hårt med detta i över ett år. Jag hoppas att vi får se fler steampunkfestivaler i framtiden. Personligen har jag i alla fall fått blodad tand.
/Oskar Källner
Avdelning: Fakta Taggar: #Swecon 2014 #steam punk #festvival
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |