LitteraturMagazinets recension av Lyan, Norman Manea
Om litteraturens kraft och möjligheter
Norman Manea är en rumänsk författare som har upplevt förintelseläger, Ceauşescus förtryck och en tillvaro i exil. I den senaste romanen ”Lyan” blandar han och ger ur sina erfarenheter.
Det är ett gäng rumänska intellektuella som handlingen kretsar kring. Alla har ett förflutet som förser dem med minnen och olika roller i berättelsen. Matematikern Palade hittas mördad efter att bland annat ha anklagat sin tidigare lärare och förebild Dima för fascistiska kopplingar. Även författaren Peter Gaşpar kritiserar auktoriteten Dima. Han mottar ett brev med Borges-citat som kan tolkas som hotfulla och ser sig tvingad att gömma sig.
Med ovanstående beskrivning kan man lätt tro att ”Lyan” är en kriminalroman. Men istället handlar boken mer om hur personerna hanterar tillvaron i den ”Nya världen”. Såväl tid och rum har förändrats och det visar sig svårt att helt och hållet fly från gamla synder, sorger och plågor. Det märks kanske mest på Augustin Gora som vid flykten från Rumänien lämnade sin älskade Lu (som sedan inledde en kärleksrelation med kusinen Peter Gaşpar). På ålderns höst upplever han kroppens och medvetandets förfall, mestadels i ensamhet.
Labyrinter spelar en viss roll i romanen och hela boken är som en litterär labyrint. Många gånger undrar man var man ska komma ut. Språket är vindlande och ibland går man vilse i den ganska avancerade prosan. Det kryllar av tänkvärda strofer om kärlek, politik, livet och döden, men man måste vara fokuserad för att hänga med i svängarna.
I ”Lyan” återkommer Manea hela tiden till kraften i litteraturen. Kan man påverka en läsare så kan man påverka världen. Därför kan litteraturen också innebära ett hot, inte bara som några meningar i ett brev. ”Fiktionen är en del av verkligheten, det vet du ju, man manipulerar verkligheten,” säger Palade till en okänd jag-person. Med sitt dramatiska och dynamiska sätt att uttrycka sig verkar författaren själv vilja visa på litteraturens möjligheter.
Mottagen: 29 augusti 2013
Anmäl textfel