LitteraturMagazinets recension av Mörkläggning, Simon Scarrow
Jul i Berlin 1939
Jag har läst “Mörkläggning”, en spänningsroman som utspelar sig veckan före jul i Berlin 1939. Författare är Simon Scarrow, född i Nigeria men boende i England. Han har tidigare nått svenska läsare genom sina böcker om romarriket.
En kvinna hittas våldtagen och mördad vid en järnvägsstation. Kriminalkommissarie Horst Schenke får ta hand om fallet av speciella orsaker. Chefen för Gestapo, Heinrich Müller, kallar upp honom till sitt kontor. Schenke, som varken är medlem i nazistpartiet eller har sökt sig till SS som många av hans kolleger, blir lite orolig. Men just det som skulle kunna vara hans brister är fördelar i det här fallet. Den mördade var gift med en högt uppsatt partimedlem. Det visar sig också att fallet kan användas i striden mellan de olika partifraktionerna SS och Abwehr. Titeln “Mörkläggning” är dubbeltydig. I det mörklagda Berlin ökar brottsligheten. Saker tystas också ned eller skylls på andra.
Författaren, som varit lärare, är pedagog nog att ge oss en karta över de platser, där handlingen utspelar sig. Han ger oss också ett schema över de viktigaste befälen under Führern Adolf Hitler och låter kommissarie Schenke träffa flera av dem. Den historiska bakgrunden är korrekt, men det är förstås fiktion vi har att göra med.
Sedan september 1939 är Polen ockuperat av Tyskland och Sovjetunionen. Frankrike och Storbritannien har förklarat krig men ännu inte tagit till vapen. Alltså vet det tyska folket inte om kriget ska fortsätta eller om västmakterna ska sluta fred med Tyskland. Scarrow skildrar väl tiden och miljön. I ett efterord skriver han att efter 1933, då nazisterna kom till makten, lade partiet under sig så gott som alla aspekter av tillvaron. Sångkörer, vandringssällskap och annat användes i propagandan. Minsta lilla kritik kunde få en person skickad till koncentrationsläger.
Författaren hoppas att läsaren ska förstå de risker som kommissarie Schenker utsätter sig för. Nazityskland var inte, som en del tror, ett väloljat maskineri. Det var snarare en kleptokrati, där korruption och skräckvälde förekom på alla nivåer. Men Schenker är en rättskaffens representant för den “normativa” staten som styrs av lagar och respekterar traditioner och kunskap.
Scarrow ger oss en historielektion i fiktionens form. “Mörkläggning” är både spännande och trovärdig.
Mottagen: 18 december 2021
Anmäl textfel