LitteraturMagazinets recension av Granta 4 : Spöken, Albert Bonniers Förlag
Både övernaturliga och verkliga fasor
Sara Stridsberg en överraskning i skräckgenren när Granta ger ut en temasamling noveller om spöken.
När Granta ger ut en ny samling med noveller, utdrag ur romaner och essäer i Halloween-tider är det inte helt orimligt att det handlar om spöken. Detta är dock inte en vanlig antologi med enbart traditionella skräcknoveller utan temat är spöklikt i ett bredare perspektiv.
Liksom tidigare i Grantas utgivning är det en blandning av etablerade och nya författare, svenska och utländska skribenter. Till denna samling har några riktiga tungviktare bidragit med sina verk. Hilary Mantel som har vunnit Booker-priset två gånger med sina historiska romaner och skräckmästaren själv, Stephen King, har skrivit varsin novell.
Sara Stridsberg inleder samlingen på ett starkt sätt med en novell om en kvinna som kallas för Carter och två amerikanska bröder, Jack och Vladimir, som är beredda att offra sig för varandra. Det är en våldsam berättelse om kompromisslös kärlek.
Om Sara Stridsberg var en liten överraskning i detta sammanhang finns det andra som var mer väntade. Johan Theorin bjuder på en habil spökhistoria om föräldrar som vill träffa sin döda dotter genom ett medium. Stephen Kings skapliga novell om en sanddyn och en pensionerad domare har tidigare varit publicerad i amerikanska Grantas ”Horror”-nummer.
Som så ofta med antologier av det här slaget är det inte alla texter som faller varje läsare i smaken. Men kvaliteten på bidragen i detta nummer av Granta är ganska hög och jämn, med några riktiga pärlor. Karin Tidbeck har tidigare visat hur skickligt hon hanterar genren och det gör hon nu igen med ”Ett upprop för avlidna författares rättigheter”.
Några av författarna tar utgångspunkt i krigets fasor och de demoner som kan hemsöka människorna efteråt. Bokens kanske mest gripande bidrag är Janine di Giovannis reportage ”De dödas bok” som handlar om kriget i forna Jugoslavien och framför allt i Sarajevo. Hon beskriver hemska händelser och de spår som dessa har satt hos offren. Den texten är en påminnelse om att spöken faktiskt finns i verkligheten och att det är vi människor som själva skapar dem.
Bland bidragen finns några utdrag ur böcker som ska ges ut så småningom. En sådan är Kristina Lundholms ”Klarsyn” som är ett smakprov på hennes romandebut som ska komma ut under 2015. Om man läser den som novell blir det inte så märkvärdigt, men språket och stämningen är lovande.
Det är ett väl balanserat nummer och även om det inte kryllar av traditionella spökhistorier hemsöks läsaren på lite olika sätt av de texter som presenteras.
Mottagen: 31 oktober 2014
Anmäl textfel