Här är jag - Enkät
Karin Cellton här på LitteraturMagazinet bloggade nyligen om hur hon tycker det fylls i alldeles för få enkäter och listor i bokvärlden. Jag kan inte annat än hålla med henne. Och vad passar då inte bättre som mitt första blogginlägg än att jag svara på samma enkät? Ett ypperligt sätt att presentera mig själv lite!
1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Okej, ha tålamod med mig, mina svar på alla frågor är INTE såhär långa. Faktiskt så ska jag försöka hålla mig så kortfattat som möjligt. Men just den här frågan ligger mig lite skavande om hjärtat.
När folk frågar mig efter boktips brukar jag säga åt dem att plocka upp vilken bok som helst. Gå in på biblioteket, bokhandeln eller gå till din egen (eller någon annans) bokhylla och plocka helt enkelt på dig en slumpad bok. Kanske är det en bok som står i skyltfönstret? Kanske är det den där boken som fått så oftanligt dålig kritik? Kanske är det den dammigaste boken i mormors bokhylla? Alla böcker är värda att läsa. Det är åtminstone mitt motto. Det finns få saker som irriterar mig lika mycket som någons förkastande av en bok hen nte ens läst. Nästan lika mycket irriterar det mig när personer ser det som misslyckad och bortkastad tid när de läst en bok som de inte gillar. Själv ser jag det som en storslagen vinst att ta mig igenom en bok för att sedan konstatera att jag inte gillar den, just därför att jag faktiskt kan sätta fingret på just vad det är som inte tilltalar mig med den. Min värsta läsupplevelse är därför just den där boken som jag aldrig lyckats läsa klart, trots flera försök.
Det är en hyllad bok, favorit för många, och bland de kändaste böckerna i världen, vilket ju bara gör mitt läsmisslyckande än mer påfrestande. Boken är J. R.R Tolkiens ”Sagan om ringen”, eller ”Ringarnas herre” som den väl heter i nyversion? Jag har försökt flera gånger, men av någon anledning klarar jag aldrig den första halvan av boken. Jag vill ju läsa igenom den så att jag vet att jag inte tycker om den! Men istället är den en sån där bok som alla läst utom jag, och jag därför känner att jag inte kan uttala mig om, vilket plågar mig något förfärligt. Särskilt då jag av någon anledning har två uppsättningar av bokserien i bokhyllan.
2. Vilken bok har påverkat dig mest?
Jag måste erkänna mig som en del av Harry Potter-generationen. Hur mycket jag än vill ge en okänd bok som svar här, så är det faktiskt egentligen J.K Rowlings serie om Harry Potter som påverkat mig mest. Den var en viktig del av min uppväxt. Jag åldrades tillsammans med Harry, Ron och Hermione (och mina favoriter Kinsley, George Weasley och Tonks). Det var både en fantastisk läsupplevelse, men också en fantastisk kultur runtom böckerna. Jag väntar fortfarande på den bok/bokserie som i vuxen ålder kan påverka mig lika mycket!
3. Har du läst någon bok som du har blivit riktigt skrämd av?
Jag är en riktig fegis och håller mig därför ofta borta från skräck. Än så länge.
Dock så finns det böcker jag blivit starkt påverkad av, en utav de senare är Oskar K. och Dorte Karrebaeks bilderbok ”Lägret” som är både en skildring av barndomen och en skildring av andra världskrigets koncentrationsläger. Jag älskar radikaliseringen som de senaste åren skett i den danska bilderboksvärlden, den behövs verkligen! Och resultatet blir väldigt viktigt, men också skrämmande.
4. Vad använder du som bokmärke?
Jag älskar att göra hundörom på böcker där jag hittat något extra intressant eller tilltalande, på det sättet vet jag att jag reagerade starkt på ett parti även nästa gång jag plockar upp boken! Om boken inte är min blir det post-it lappar istället.
5. När brukar du läsa?
Mest hela tiden. Men extra förtjust är jag att läsa i fåtöljen vid fönstret regniga dagar, eller på ett mysigt café med kaffe framför mig och sorl runt om mig. Och ljudböcker så fort jag är på språng
6. Vilken var den första boken du läste?
Jag har faktiskt ingen aning. Jag får luska lite hos familjen och återkomma!
7. Pocket eller inbunden?
Jag gillar att smidigt kunna ta med mig boken vart jag vill så pocket får nog ett extra plus i kanten för mig
8. Vilken bok läser du nu?
Jag måste erkänna att jag alltid har en mängd olika böcker igång samtidigt. Olika sorters böcker passar till olika aktiviteter! Just nu läser jag bland annat:
* Jojo Moyes ”Arvet efter dig” – På promenad, pendling och gym
* Neil Gaiman ”Oceanen vid vägens slut” – I sängen på kvällarna
* Selma Lagerlöf – ”Osynliga länkar” –På caféet eller puben
* Meg Rosoff ”Älgbarnet” - I fåtöljen vid fönstret
* John Steinbeck ”Pärlan” - På jobbrasten.
9. Och på vilken sida är du?
Jag är i slutspurten med de flesta.
10. Antecknar du i böcker?
Mest hela tiden. Om jag själv äger boken kan lite vad som helst leta sig in. Understrykningar, tankar, inköpslistor…
11. Påverkar titeln och omslaget dig när du väljer bok?
Absolut! Jag älskar böcker med stiliga eller medryckande omslag. Särskilt barnböcker! Titlarna får gärna vara tilltalande, lite mystiska, så att en får lite att fundera på redan innan en börjar läsa boken. David Levithans ”Jag, En” är en bok där jag både älskar titel och omslag (även om titeln såklart skiljer sig ganska mycket åt gentemot originaltiteln).
12. Sidantalet, då?
Sidantalet skrämmer mig ganska mycket faktiskt. Om det är en riktig tegelsten tenderar jag att välja den som ljudbok (om jag väljer den alls). Vem vill släpa runt giganten i väskan liksom? Eller tappa den i huvudet när en somnar på kvällen? Inte jag i alla fall.
Det som däremot skrämmer mig till den grad att jag tvekar till att läsa boken är böcker som tillhör mastiga bokserier. Jag känner tyvärr sällan att jag har tid med en fantasyserie á la Robert Jordans "The Wheel of Time"- serie För att inte tala om ångesten att författaren kanske DÖR innan hen skrivit färdigt serien.
13. Brukar du tjuvkika på slutet?
Nej, väldigt sällan. Aldrig tror jag faktiskt. Men ibland kryper jag bak i boken för att kolla efterordet.
14. Finns det någon bok som du har läst flera gånger?
Harry Potter, Harry Potter, Harry Potter…
Som barn och tonåring hade jag tendens att ständigt läsa om mina favoriter. Men det är än så länge någonting jag inte tagit med mig till vuxenlivet. Men böckerna jag recenserar läser jag alltid om minst en gång.
15. Har du råkat ut för någon bokrelaterad olycka?
Jag en tendens att ständigt förlägga mina böcker lite här var… Lämna tillbaka stadsbibliotekets böcker till universitetsbiblioteket och tvärt om… För att inte tala om blåmärket när en tappar en tegelstensbok på foten… Och jag har en katt. Enough said.
16. Tar du med dig boken in på toaletten?
Nej, men ibland följer ljudboken med in om jag ändå har den i öronen.
17. Har du något boksystem? Läsdagbok eller listor på böcker du vill läsa?
Massor! Varje år har jag en fin liten anteckningsbok där jag skriver upp böcker jag läst, böcker jag vill läsa och böcker jag borde läsa. Jag samlar också olika litteraturprisvinnare och fångar upp böcker som fått mycket uppmärksamhet det året. Sen bockar jag av hejvilt och fyller på lika mycket till.
18. Hur sorterar du dina böcker?
Ett tag hade jag det färgkodat i bokhyllan, men jag insåg att det var otroligt svårt att försöka känna av vilken färg en viss titel kunde tänkas ha. Alla romantiska böcker är inte röda, hur många gånger jag än letar i den röda bokhyllan efter Jane Austens ”Stolthet och fördom”. Men vilken sortering jag än väljer så håller den oftast ändå bara i runt tre dagar, sen har likväl jag som sambon som katten varit och vält och petat på det mesta.
19. Bibliotek eller bokhandel?
Bibliotek! Jag älskar att strosa runt på biblioteket och hitta böcker som både är nya och äldre och sedan låna hem så mycket jag vill. Och det kostar ju inte ett enda öre!
20. Kan du göra dig av med böcker?
Varje gång jag försökt göra mig av med böcker har mitt hjärta brustit lite, så det har jag slutat med. Vilket blir lite problematiskt då jag bor i en vindslägenhet med mycket begränsat väggutrymme.
21. Vilken bok blir nästa?
Om jag känner mig själv rätt kommer jag påbörja fem nya böcker innan veckan är slut. Men jag har faktiskt varit sugen på Patrik Modianos ”På den förlorade ungdomens café” ett tag nu.
22. Vilken är den bästa bok du läst i år?
Jag har läst massor av bra böcker i år. Det har faktiskt varit ett ovanligt bra år för mig. Men de största favoriterna är nog:
* Caleb Krisps ”Vem som helst utom Ivy Pocket”
och
Svetlana Aleksijevitj ”De sista vittnena – Solo för barnröst”
23. Och sämsta?
Svårt, jag tycker ju att alla böcker är väl värda att läsa. Men jag föll inte det minsta för stilen i Marie-Chantal Longs ”Den blomstertid nu kommer”. Men jag kan tänka mig att den tilltalar den lite mer läsmotvilliga ungdomen.
24. Finns det någon genre som är överrepresenterad hemma hos dig?
Fantasy(för både barn och vuxna) är det nog som har flest hyllplan här hemma.
25. Läser du mest kvinnliga eller manliga författare? Eller författare som inte rättar in sig i en sådan uppdelning?
Jag bryr mig väldigt sällan om vem författaren är, och än mindre bryr jag mig om författarens kön. Med en snabb titt på det jag ännu läst i år kan jag konstatera att det ser ganska jämnt ut.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #enkät #läsning #presentation
Bilderböcker skrivna av barn
En återkommande debatt är just den om barnlitteratur. Vem skriver för vem? Och vad blir resultatet? Ofta är det den vuxna som författar för det läsande barnet. Men om barnen själv får skapa, vad händer då? Smartypants är bokförlaget som kanske kan ge oss svaret.
Smartypants publicerar nämligen bara böcker som är skrivna av barn. Deras mål att är publicera minst en ny bok per år som ska vara: skriven av ett eller flera barn samt skrattestad och godkänd av åtminstone 100 barn. Än så länge har de två böcker i sin publikationslista. Och jag har nu läst dem båda.
Avdelning: Barn Taggar: #inspiration #uppumtran
Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017
Helt plötsligt är året (snart) slut. 2016 har varit ett riktigt bokslukar år för mig, men det har varit ostrukturerat. 2017 vill jag ta mer kontroll över min vardag, och sätta upp några mål och riktlinjer för mitt läsande som (förhoppningsvis) gör att jag njuter än mer av att läsa, reflektera, recensera, analysera, uppleva... Här är mina nyårslöften för bokåret 2017.
Taggar: #nyårslöften #skrivande #böcker #läsning
CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska
I början av december reser jag till Italien, Rom på en långweekend mitt i veckan. Jag intalar mig att det är den perfekta staden för den kulturellt intresserade strosaren. Perfekt för mig alltså.
Det verkar finnas så mycket sevärt inom gångavstånd! Dessutom längtar jag efter att bara vandra omkring på gatorna med en kaffe, en varm sjal och en mysig mössa.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #språk #läromedel #italien
En helg med Shaun Tan
Den här helgen har jag spenderat hemma i soffan med Shaun Tan som sällskap. Och det har varit fantastiskt.
Den senaste tiden har jag stegvis byggt upp en längtan att ta mig an Shaun Tans böcker. Jag är inte helt obekant med Tan, men det var länge sedan jag läste något av honom. Så i fredags lånade jag hem ett gäng utav hans böcker, och jag har spenderat lördag och söndag med att läsa varenda den. Nu är jag helt matt av alla intryck. Shaun Tans verk är minst sagt kraftfulla.
Taggar: #helg #illustrationer #konst
Lite mörkare boktips
I oktober och november blir det mörkt på riktigt, vi ställer om till vintertid och det är dags för både Halloween- och Allahelgonafirande. Det här är månaderna när det är perfekt att bita tag i de där lite mörkare böckerna som kanske känns för opassande obehagliga och läskiga för årets lite ljusare månader. Eller helt enkelt de där böckerna du har sparat på för att kunna läsa vid just rätt tillfälle för att få den där perfekta känslan. Jag har satt ihop en liten tipslista av böcker och novelsamlingar jag själv tycker (eller tror) är perfekta för den mörkare hösten.
Taggar: #boktips #mörker #höst
Höstens ankomst
Det är en 1 September, hösten har krupit sig på och jag känner genast att min sinnesstämning förändrats. Istället för en morgonpromenad med ljudbok är jag nu mer än nöjd hemma i fåtöljen med den mer traditionella inbundna boken. Nu börjar säsongen av varma färger, gigantiska tekoppar, stora halsdukar och mysiga koftor. Det här är årstiden där en praktiskt taget kan sitta, tittandes ut genom fönstret och se hur allting förändras.
Taggar: #höst
Sommaren - ljudböckernas årstid
Jag vet inte hur det är för er, men för mig är sommaren verkligen ljudböckernas årstid. Så fort solen och sommarvärmen smyger sig fram räcker plötsligt inte fåtöljen vid fönstret riktigt till längre vid läsandet. Jag vill röra på mig, och främst vill jag ut, ut, UT! Jag dubblar enkelt mitt stegantal per dag på sommaren och spenderar mer än gärna min tid med att promenera, betrakta och lyssna.
Taggar: #ljudböcker #sommaren
En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.
Anna Ahlund är skolbibliotekarien som vill skriva om världen såsom hon vill att den ska vara, som vill skriva om allt det där brännande som ofta undviks i ungdomsböcker och som vill förändra. Men främst vill hon skriva så att det känns. ”Du, bara” är hennes debut, och den fullkomligt brinner.
Det är någonting med sommarlov som bäddar för förälskelse. För John är det sommaren innan han ska börja gymnasiet. Han planerar att spendera den med bästa vännen Elli, knackandes på mittendörren till hennes hus och grillandes på taket. Men när storasystern Caroline en dag tar med sig Frank från pappershandeln hem på middag tar sommaren en ny riktning.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #hbtq
Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.
Kiera Cass ”Ceremonin” publicerades 2012 och toppade genast bästsäljarlistorna i USA. Men Sverige har varit sena med att plocka upp den, och LitteraturMagazinets recensent Anna Bjurström tycker sig förstå varför.
Boken marknadsförs som en blandning mellan Suzanne Collins ”Hungerspelen” och realityshowen ”The Bachelor”. Det är också vad läsaren får. På ett ungefär. En framtida, dystopisk värld som är uppdelad i en orättvis hierarki, unga kvinnor som tävlar om en mans hjärta och en tv-sändning för att engagera hela landet. Och främst: ett triangeldrama. Alltid detta triangeldrama.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension
Biblioteken lever!
Jag spenderar alldeles för mycket (= alldeles lagom mycket) tid med att vandra runt på de många biblioteken som finns här i Göteborg. Att besöka det lokala biblioteket när jag besöker en ny stad är också ett givet nöje för mig. Det är inte bara det att jag som bokälskare självfallet älskar att läsa böcker, omges av böcker, ta på böcker, lukta på böcker.... Det är också den otroligt häftiga (och viktiga) kulturella mötesplats som bibliotek skapar som tilltalar mig något oerhört.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bibliotek
Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet
Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet