Sommaren - ljudböckernas årstid
Jag vet inte hur det är för er, men för mig är sommaren verkligen ljudböckernas årstid. Så fort solen och sommarvärmen smyger sig fram räcker plötsligt inte fåtöljen vid fönstret riktigt till längre vid läsandet. Jag vill röra på mig, och främst vill jag ut, ut, UT! Jag dubblar enkelt mitt stegantal per dag på sommaren och spenderar mer än gärna min tid med att promenera, betrakta och lyssna.
Mina egna favorittillhåll dagtid är Slottsskogen i Göteborg (kanske för att parken praktiskt taget ligger precis utanför min dörr). Där finns så mycket att se! Det är en plats där personer från hela staden sammanstrålar och njuter av sommaren tillsammans. På kvällarna blir det istället vandrande på stadens gator och insupande av sommarkvällarnas stadslivsatmosfär. Vilken sommarstad Göteborg är!
För mig är det nog så att en boks mening skapas lika mycket av läsaren som författaren. Alla intryck runtomkring mig när jag promenerar och lyssnar skapar en bokupplevelse helt olik den jag skulle ha fått av samma bok hemma i fåtöljen. Hur häftigt är inte det?
Idag finns det massor av bra tjänster som gör att en enkelt kan lyssna på ljudböcker i mobilen, och jag undrar hur min tillvaro sett ut om detta inte varit en möjlighet? Jag antar att jag hade suttit fast i fåtöljen betydligt mer, för jag har svårt att prioritera bort böcker. Men nu kan jag ta dem med mig.
Jag märker dessutom hur jag vid ljudbokslyssnande promenader har ett öppnare sinne för vad jag väljer. Lite som när en zappar på tv:n och lyckas hitta en riktigt guldklimp till film en aldrig hade valt själv. I ljudboksformat slinker böcker ner för alla åldersgrupper, men jag breddar också mina vyer vad gäller genre. Böcker som jag annars kanske inte hade haft orken att fokusera på kan bli perfekta ljudböcker för promenerandet. Deckare är ett sådant exempel för mig. Men ännu mer får sig faktiskt Feelgood ett riktigt uppsving, och resultatet blir en riktig mirakelkur för både sinne och kropp.
Hur läser ni helst på sommaren?
Taggar: #ljudböcker #sommaren
Bilderböcker skrivna av barn
En återkommande debatt är just den om barnlitteratur. Vem skriver för vem? Och vad blir resultatet? Ofta är det den vuxna som författar för det läsande barnet. Men om barnen själv får skapa, vad händer då? Smartypants är bokförlaget som kanske kan ge oss svaret.
Smartypants publicerar nämligen bara böcker som är skrivna av barn. Deras mål att är publicera minst en ny bok per år som ska vara: skriven av ett eller flera barn samt skrattestad och godkänd av åtminstone 100 barn. Än så länge har de två böcker i sin publikationslista. Och jag har nu läst dem båda.
Avdelning: Barn Taggar: #inspiration #uppumtran
Gott nytt bokår! – Boknyårslöften för 2017
Helt plötsligt är året (snart) slut. 2016 har varit ett riktigt bokslukar år för mig, men det har varit ostrukturerat. 2017 vill jag ta mer kontroll över min vardag, och sätta upp några mål och riktlinjer för mitt läsande som (förhoppningsvis) gör att jag njuter än mer av att läsa, reflektera, recensera, analysera, uppleva... Här är mina nyårslöften för bokåret 2017.
Taggar: #nyårslöften #skrivande #böcker #läsning
CACCIA ALLA COMETA - Mumin lär mig italienska
I början av december reser jag till Italien, Rom på en långweekend mitt i veckan. Jag intalar mig att det är den perfekta staden för den kulturellt intresserade strosaren. Perfekt för mig alltså.
Det verkar finnas så mycket sevärt inom gångavstånd! Dessutom längtar jag efter att bara vandra omkring på gatorna med en kaffe, en varm sjal och en mysig mössa.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #språk #läromedel #italien
En helg med Shaun Tan
Den här helgen har jag spenderat hemma i soffan med Shaun Tan som sällskap. Och det har varit fantastiskt.
Den senaste tiden har jag stegvis byggt upp en längtan att ta mig an Shaun Tans böcker. Jag är inte helt obekant med Tan, men det var länge sedan jag läste något av honom. Så i fredags lånade jag hem ett gäng utav hans böcker, och jag har spenderat lördag och söndag med att läsa varenda den. Nu är jag helt matt av alla intryck. Shaun Tans verk är minst sagt kraftfulla.
Taggar: #helg #illustrationer #konst
Lite mörkare boktips
I oktober och november blir det mörkt på riktigt, vi ställer om till vintertid och det är dags för både Halloween- och Allahelgonafirande. Det här är månaderna när det är perfekt att bita tag i de där lite mörkare böckerna som kanske känns för opassande obehagliga och läskiga för årets lite ljusare månader. Eller helt enkelt de där böckerna du har sparat på för att kunna läsa vid just rätt tillfälle för att få den där perfekta känslan. Jag har satt ihop en liten tipslista av böcker och novelsamlingar jag själv tycker (eller tror) är perfekta för den mörkare hösten.
Taggar: #boktips #mörker #höst
Höstens ankomst
Det är en 1 September, hösten har krupit sig på och jag känner genast att min sinnesstämning förändrats. Istället för en morgonpromenad med ljudbok är jag nu mer än nöjd hemma i fåtöljen med den mer traditionella inbundna boken. Nu börjar säsongen av varma färger, gigantiska tekoppar, stora halsdukar och mysiga koftor. Det här är årstiden där en praktiskt taget kan sitta, tittandes ut genom fönstret och se hur allting förändras.
Taggar: #höst
En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.
Anna Ahlund är skolbibliotekarien som vill skriva om världen såsom hon vill att den ska vara, som vill skriva om allt det där brännande som ofta undviks i ungdomsböcker och som vill förändra. Men främst vill hon skriva så att det känns. ”Du, bara” är hennes debut, och den fullkomligt brinner.
Det är någonting med sommarlov som bäddar för förälskelse. För John är det sommaren innan han ska börja gymnasiet. Han planerar att spendera den med bästa vännen Elli, knackandes på mittendörren till hennes hus och grillandes på taket. Men när storasystern Caroline en dag tar med sig Frank från pappershandeln hem på middag tar sommaren en ny riktning.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #hbtq
Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.
Kiera Cass ”Ceremonin” publicerades 2012 och toppade genast bästsäljarlistorna i USA. Men Sverige har varit sena med att plocka upp den, och LitteraturMagazinets recensent Anna Bjurström tycker sig förstå varför.
Boken marknadsförs som en blandning mellan Suzanne Collins ”Hungerspelen” och realityshowen ”The Bachelor”. Det är också vad läsaren får. På ett ungefär. En framtida, dystopisk värld som är uppdelad i en orättvis hierarki, unga kvinnor som tävlar om en mans hjärta och en tv-sändning för att engagera hela landet. Och främst: ett triangeldrama. Alltid detta triangeldrama.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension
Biblioteken lever!
Jag spenderar alldeles för mycket (= alldeles lagom mycket) tid med att vandra runt på de många biblioteken som finns här i Göteborg. Att besöka det lokala biblioteket när jag besöker en ny stad är också ett givet nöje för mig. Det är inte bara det att jag som bokälskare självfallet älskar att läsa böcker, omges av böcker, ta på böcker, lukta på böcker.... Det är också den otroligt häftiga (och viktiga) kulturella mötesplats som bibliotek skapar som tilltalar mig något oerhört.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bibliotek
Här är jag - Enkät
Karin Cellton här på LitteraturMagazinet bloggade nyligen om hur hon tycker det fylls i alldeles för få enkäter och listor i bokvärlden. Jag kan inte annat än hålla med henne. Och vad passar då inte bättre som mitt första blogginlägg än att jag svara på samma enkät? Ett ypperligt sätt att presentera mig själv lite!
1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Okej, ha tålamod med mig, mina svar på alla frågor är INTE såhär långa. Faktiskt så ska jag försöka hålla mig så kortfattat som möjligt. Men just den här frågan ligger mig lite skavande om hjärtat.
När folk frågar mig efter boktips brukar jag säga åt dem att plocka upp vilken bok som helst. Gå in på biblioteket, bokhandeln eller gå till din egen (eller någon annans) bokhylla och plocka helt enkelt på dig en slumpad bok. Kanske är det en bok som står i skyltfönstret? Kanske är det den där boken som fått så oftanligt dålig kritik? Kanske är det den dammigaste boken i mormors bokhylla? Alla böcker är värda att läsa. Det är åtminstone mitt motto.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#enkät
#läsning
#presentation
Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet
Anna Bjurström börjar blogga på LitteraturMagazinet