Recension av Hembakat för alla, Anna Braw
Genvägar för att fixa fika till alla
Böckerna i Kyrkkaffe-serien har blivit en stor succé. Tidigare har fikasugna läsare bland annat kunnat baka bullar, ”blixtkakor” och långpannekakor, men även bröd och soppor.
”Hembakat för alla” är den åttonde boken i serien, och inbjuder, som titeln säger, fler att följa med på fikat. Tillgängligheten inkluderar denna gång de som vill ha gluten-, ägg- eller mjölkfritt, veganskt eller fika med mindre socker. Många av recepten behöver man dock inte denna bok till. Exempelvis är det bara att byta ut ”vanligt” mjöl mot glutenfritt, och på så sätt har de tagit en genväg.
En annan nackdel är att många av de recepten som finns med i denna bok redan blivit publicerade i tidigare böcker i serien, vilket framgår redan på framsidan. Det är bara ”några” som är nya för Kyrkkaffe-samlaren. Å andra sidan är väl inte recepten nya för mänskligheten…
Liksom de tidigare böckerna i serien är de genomarbetade. Bilderna är väldigt fina och inspirerande (tio poäng till den som kan titta på bilderna utan att bli fikasugen…). Nästan varje recept har ett citat eller en historia kopplad till sig. Det kan handla om hur någon kom på receptet eller testade sig fram, hur det är att leva med allergiker, hur man kan variera och så vidare. Detta gör boken till väldigt familjär, vilket förstärks då recepten inte behöver mästerbagare för att redas ut. Formatet känns också rätt i handen och vid bakbordet.
Första meningen: Alla är välkomna!
Gillar: Formatet, bilderna.
Gillar inte: Att många recept redan blivit publicerade i serien.
Mottagen: 21 september 2012
Anmäl textfel