LitteraturMagazinets recension av Ett stulet liv, Anna Ekberg
En brännande och ambitiös thriller
Anna Ekberg är en pseudonym för de två danska författarna Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich. Under pseudonymen har de tidigare skrivit två romaner tillsammans; "Den hemliga kvinnan" och "För kärlekens skull". "Ett stulet liv", som nu är deras tredje, är en väldigt intensiv, närmast brännande roman som till stor del utspelar sig i Uganda.
Det märks att författarna är mycket engagerade i de frågor som de lyfter genom romanen, som rebellarméer, barnsoldater och västvärldens hantering av Afrika. Författarna skriver i inledningen om sin research inför romanen: de har träffat människor som blivit tillfångatagna, våldtagna och torterade, tvingade till ett liv som barnsoldater i djungeln. De beskriver livsfarliga flyktförsök för att finna ett bättre liv. Romanen tillägnas dessa människor och motivationen att få de som inte förstår att förstå, känns tydligt genom hela romanen.
Miljöerna och romangestalterna är väldigt trovärdiga och lätta att komma nära. Huvudpersonen Rebekka är en dansk mäklare som upplever att hennes liv tog slut 17 år tidigare när hon förlorade sin mamma och sitt ofödda barn i en bilolycka i Uganda. När Rebekka plötsligt drabbas av cancer och akut behöver en benmärgstransplantation för att överleva och hennes fars celler inte passar, kommer det fram att han dolt att Rebekkas barn trots allt överlevde olyckan och adopterades bort på hans initiativ. Nu uppstår en desperat kamp för Rebekka att hitta och återförenas med sitt barn.
Samtidigt följer vi den andra sidan, barnsoldaterna, ett liv i ständigt våld där man är fast i en ond rebelledares grepp. En av dem en tonårstjej, som bara längtar efter att en enda gång få träffa sin mamma och samtidigt ta hämnd på den person som skapat den situation hon befinner sig i. Det är en situation där ett liv inte betyder något, där man tvingas till lydnad på ett brutalt och psykologiskt nedbrytande sätt. En situation där relationerna mellan barnen är mycket komplicerade; delvis lojala, men också instabila på grund av vetskapen om att man kan bli tvungen att skada eller döda sin kamrat, för att undvika att själv bli dödad.
På slutet uppstår en oväntad twist kring rebelledarens egentliga identitet, som visserligen ökar dramatiken och spänningen, men som för mig känns lite orealistisk. Detta kan i och för sig bero på min egen okunskap i psykologiska aspekter av tortyr och trauma. För övrigt är det en ambitiös thriller, välskriven och svår att lägga ifrån sig, som borrar ner sig i både krig och konflikters beståndsdelar, som djupt mänskliga frågor.
Mottagen: 2 juli 2019
Anmäl textfel