LitteraturMagazinets recension av Vår kamp : feministiska noveller, Antologi
Feministiska novellpärlor
”Vår kamp” är en litterär och feministisk pärla och den bör genast beställas av varenda skolbibliotekarie i landet.
De nio feministiska novellerna i ”Vår kamp” från de nio författarna Jenny Abrahamson, Helena Dahlgren, Anna Jörgensdotter, Jens Klitgaard, Katarina Mazetti, Anna Ringberg, Julia Svanberg, Vio Szabo och Anna Winberg, berör klass, makt och kön på ett sätt som får förnuft och känsla att flätas samman till ett upprört tillstånd som manar till förändring. Novellens pekpinnelösa karaktär låter mig genom utsatthetens ögonblicksbilder och eskalerande övergrepp på människovärdet uppleva både vanmakt och ett jävlaranamma. Så här får det inte fortsätta. Det är ju ändå 2014.
Novellsamlingen innehåller berättelser om kontroll, förtryck, normer, fördomar och en sexualitet som ofta stympar jaget. Det tydligaste gemensamma temat är samhällets stympande syn på femininitet som låser in individen i både yttre och inre begränsningar. Inte minst antologins sista novell av Vio Szabo, med den dubbelbottnade titeln ”Manifestation” bevisar tydligt att du inte föds till kvinna, du blir det. Men inte ens när den perfekta kvinnan skulptureras fram, duger hon i vår evigt hierarkiska och patriarkala värld.
Novellen "Jaguar" av Julia Svanberg är en brutal skildring av två systrars livsglädje och kamp för ett bättre liv i Colombia, där kvinnokroppen bespottas och skändas. Citatet från när en av systrarna förhäxat slukar en bok om jaguarer är en talande metafor för kvinnan versus mannen i samhället: "Jaguarhonan, imamá, är djungelns livmoder och drottning, fruktad och älskad av människorna. Men fruktan är djupare än kärlek, och när vita colonos ger flodmännen och skogspojkarna tillgång till den nya tidens hagelgevär, jagar dom henne och dödar henne".
Novellerna har genomgående en mörk ton, utom en som är ganska humoristisk mitt i allt det nedslående svarta. I "Sluta vara offer, hör ni!" av Katarina Mazetti, möter läsaren en grupp lärare som i fikarummet diskuterar kvinnor som offer. Olika lön för lika arbete, dubbelarbetet på jobbet och i hemmet och en ovilja att se de strukturella orättvisorna beroende på vlket kön du tillhör, hinner snabbt avverkas, i reflektionerna från stereotypernas skrattspegel.
”Vår kamp” är en litterär och feministisk pärla och den bör genast beställas av varenda skolbibliotekarie i landet. Det korta formatet är perfekt för att snabbt kasta in en brandfackla som lyser upp en varierad, men ändå så likriktad, värld av vardagligt förtryck. Berättelser om ett ojämlikt samhälle som alla känner igen, kan relatera till eller få upp ögonen för.
Och ett extra plus i kanten för titelparafraseringen på Knausgårds manliga mastodontverk ”Min kamp”. För det är ju precis det som är kärnan i kampen för ett samhälle där vi behandlas som människor, inte som kön. Att kampen är vår. Inte min, inte din. Det är vår kamp.
Mottagen: 17 mars 2014
Anmäl textfel