LitteraturMagazinets recension av Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, Bella Linde
Odlingsbibel som väcker tankar om mat och livsmedelsindustrin
Gammal kunskap paketerad med vackra bilder och inspirerande tips. Så kan ”Rätt ur jorden – en handbok i självhushållning” beskrivas.
Mat som fraktas jorden runt och är besprutad många gånger om har blivit vardag. Många gånger vet vi inte ens vad det är vi faktiskt äter. Kanske är det just därför som frågor om vad maten består av och var den kommer ifrån är mer aktuella idag än någonsin.
Fler än en gång har jag tänkt att jag helst bara skulle vilja odla min egen mat, men så slår jag bort tanken. Det går ju inte. För att odla mat måste man ju vara expert och äga en gård på landet. Väl? Fram tills jag läste ”Rätt ur jorden” hade jag nog accepterat att det på sin höjd fick bli basilika och timjan i fönstret. Nu känns självhushållning som en möjlighet utan att behöva flytta ut på landet.
Det här är ingen bok man sträckläser. Tvärtom är det snarare ett uppslagsverk sprängfylld med tips och fakta. Allt från vilka redskap som bör användas, vilken jord man kan odla ur, hur man håller borta ogräs till hur maten ska förvaras. Det är fantastiskt att ha 100 kg potatis, men var ska du ha den? Och vad ska du göra med den? Trots all information blir läsningen ändå lättsam och inspirerande. Dels för att det faktiskt inte känns omöjligt, och dels för att kombinationen av text, illustrationer och bilder gör informationen lättare att ta till sig.
Det finns också ett hållbarhetstänk i den här boken som sträcker sig längre än att ta hand om sina grönsaker och sin odling. Det ska göras på ett sätt som är hållbart för miljön, och som är förenligt med framtiden. Boken väcker därför många frågor om mat och hållbarhet. Om jag odlat maten själv blir jag också mer mån om hur det gått till och hur jag bäst tar tillvara på den. Allt jobb som lagts ner, och så skulle jag slänga hälften för att jag glömt att ta hand om det? Knappast.
Men det väcker också tankar om maten och livsmedelsindustrin som de allra flesta människor är beroende av idag. Varför slängs så mycket mat? Varför vet vi inte var den kommer ifrån - eller ännu värre - varför är det inte viktigt? Vad ÄR mat? Själva livsmedelsindustrin verkar kunna se ut som den gör för att vi inte kräver mer information om den. Vi vill inte veta, för det vore för jobbigt. Bättre att hämta en färdig påse i affären och inte fråga mer om det, vilket om något är ett ohållbart sätt att förhålla sig till mat.
"Rätt ur jorden" lyfter fram kunskap som alltid funnits och varit livsviktig, men som vi idag är på väg att förlora. Det är en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot och inspireras av. En odlingsbibel som kombinerar enorm kunskap med de förutsättningar som finns idag. Du behöver inte ens vara igång med odling än för att njuta av den här boken – det räcker gott att bara vara nyfiken.
* Bilden är tagen under Sigtuna Litteraturfestival 2014 när Bella Linde och Lena Granefelt föreläste om boken
Mottagen: 7 september 2014
Anmäl textfel