LitteraturMagazinets recension av Hjärnan och kärleken, Britta Sjöström
Vårkänslor i luften
Ett vårtecken så gott som något är när nya nätta böcker om kärlek når redaktionen. Från Ordberoende förlag kommer en bok om hjärnans och kärlekens förhållande till varandra och från Volante en bok om äktenskap.
Det är verkligen två nätta böcker, ingen av dem är ens hundra sidor lång. Britta Sjöströms bok "Hjärnan och kärleken" har ett romantiskt omslag i rosa och guld. "Tager du" tillkom när några forskare skulle hålla bröllopstal till en gemensam vän, och trots sitt lilla format har den inte mindre än fem medförfattare: Gustav Almqvist och Fredrik Hjorth (red) samt Kajsa Asplund, David Falk och Hoa Ly.
Britta Sjöström är journalist, författare och föreläsare. Hon har länge varit intresserad av hjärnan och gav 2016 ut "Hjärnan bakom allt" . I sin nya bok fokuserar hon på de fysikaliska och kemiska processer i hjärnan som sker under kärlekens berg- och dalbanor. "Tager du?" uppvisar en imponerande bredd av olika områden som hänger samman med äktenskapet. Ekonomiska, juridiska, psykologiska och statistiska. Boken är skriven med glimten i ögat men forskarna bakom den har verkligen grävt fram intressanta fakta, otippade anekdoter och en del popkulturella referenser. Jag hade visserligen velat veta vem som skrivit vilket kapitel, men det är en oväntat rolig liten bok som jag läser med behållning.
Det som skiljer böckerna åt är känslan av att författarena till "Tager du?" gått in för att ta reda på hur äktenskap fungerar, medan författaren till "Hjärnan och kärleken" snarare passivt återger andras texter på området. Jag är långt ifrån någon expert på hjärnan, just därför vill jag faktiskt lära mig något nytt när jag läser en bok om den. Men det är så många förenklingar i "Hjärnan och kärleken" att läsningen tyvärr faller alldeles platt, och jag tycker att ett så pass mäktigt organ förtjänar en redig referenslista och betydligt mindre spretiga källor. Kanske skulle det inte ens behöva tvingas ner i ett estetiskt presentboksformat.
Mottagen: 12 maj 2019
Anmäl textfel