LitteraturMagazinets recension av Inga gudar jämte mig, Caroline Eriksson
Suggestivt historiskt mordfall
"Inga gudar jämte mig" är en välskriven och skrämmande historisk spänningsroman där svaren på gåtorna står att finna i romankaraktärernas inre känsloliv.
Under Bokmässan i Göteborg i höstas lyssnade jag på Caroline Eriksson när hon pratade om ondska och sin nya bok "Inga gudar jämte mig". Det här är andra boken i hennes spänningsserie Svenska mord där hon gör skönlitterära tolkningar av verkliga, historiska mordfall. Den första boken heter "Djävulen hjälpte mig".
Den här historien utspelar sig i slutet av 1800-talet då kyrkoherde Anders Lindbäck anländer till den värmländska fattigsocknen Silbodal. Han är full av energi och har bestämt sig för att besegra både fattigdomen och den utbredda dryckenskapen som orsakar lidande i bygden. Med sig har han sina två hustrur Johanna och Charlotta, en lite ovanlig familjekonstellation som omgivningen väljer att inte ifrågasätta öppet. Men det dröjer inte länge förrän märkliga olyckor drabbar byn och när länsman Lidén börjar undersöka en rad oförklarliga dödsfall kommer han något högst märkligt på spåren. Och vad är det egentligen som pågår inom Anders? I takt med att katastrofen rycker allt närmre börjar den annars så kontrollerade kyrkoherden långsamt att förändras...
Att författaren är socialpsykolog märks tydligt; dramaturgin är både mångbottnad och nyanserad, och när jag lägger ifrån mig boken känns svaren långt ifrån klarlagda.
Jag tycker att Eriksson lyckas väldigt bra med att leda läsaren in i en annan, helt främmande tidsperiod och det känns både övertygande och trovärdigt. Språket är vackert och välskrivet – ändå kan jag ibland tycka att det blir lite väl högtravande. Äldre ordval såsom "månne" och "allestädes" ger berättelsen den speciella stämning som är så viktig i historiska romaner. Samtidigt blir det snudd på för tungt ibland och jag tappar faktiskt lite lästakt.
Men trots detta är "Inga gudar jämte mig" en både suggestiv och gripande berättelse med verkligt berörande teman. Det handlar om vad som kan bli följden när fattigdom tillåts tära på en människas psyke. Det handlar om kärlekens makt och vanmakt och om driften att göra vad som helst för den man älskar... Och ja, jag är redan nyfiken på vilket historiskt mordfall det blir härnäst!
Mottagen: 8 januari 2015
Anmäl textfel