LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Tack, det är bra! : min väg till ett nyktert liv, Cecilia Svensson
Om att bryta ett missbruk och förverkliga en dröm
Alla som försökt ta sig ur ett missbruk vet hur svårt det är. Cecilia Svensson har skrivit en mycket ärlig berättelse om sin egen resa. Samtidig är boken anonym och avskalad.
Att all utveckling är vågrörelse märks tydligt i Cecilia Svenssons bok om att bryta ett missbruk och i den delen av ljudboken som handlar om att fullfölja sin dröm: man kämpar så hårt men tycker inte det leder någonstans och strax före målet vill man bara ge upp. Och ofta gör man också det. Ger upp.
Vem är Cecilia Svensson? Vad gjorde henne till alkoholist, omständigheterna, genetisk eller socialt arv? Det får vi inte veta. Boken slår fast att alkoholism är en livslång kronisk sjukdom som tvingar en att avstå helt från alkohol om man vill överleva.
Ingenstans nämns Tolvstegsrörelsen eller Minnesota-modellen, men det tycks ändå vara den formen för stödgrupp och behandling som hjälper Svensson på hennes väg från det allra första ropet på hjälp via kämpande, sökande, återfall på vägen mot ett "rikt och nyktert liv".
Jag har alltid varit lite avundsjuk på rökare och alkoholister som utlovas ett så mycket rikare och bättre liv bara de sluter med sin drog. Men så enkelt är det ju inte. Det handlar om att vilja överleva, att sluta förgifta sig själv. De fysiska förändringar som exempelvis alkoholen skapat i kroppen och i hjärnan är mycket svårbemästrade och som vi vet är det många som aldrig lyckas befria sig.
PAA, post akut abstinens kallar Svensson det allra svåraste i tillfrisknandefasen. Ett tillstånd som ofta förväxlas med andra sjukdomar och därmed kan komma att felbehandlas och försvåra tillfrisknandet.
Det är en mycket fin och bitvis poetisk berättelse som Svensson skrivit om sin resa och om sina val. Exempelvis att se sig om efter förebilder: Vem lever ett gott liv utan alkohol? Och vem gör det inte? Många lider ju svårt utan att lyckas komma till rätta med problemen. Vad är det som gör att några lyckas och andra inte?
Att be om hjälp och att kunna ta emot hjälp plus att kunna säga nej till allt som inte hjälper är viktiga steg på vägen.
Detta är en positiv berättelse om Cecilia Svenssons resa från missbrukare till nykterist. Det känns alltid som en gåva att få ta del av en människas ärliga berättelse om sin väg utan pekpinnar eller anvisningar om hur andra skall göra. Boken är helt befriad från propaganda och är intressant att jämföra med exempelvis Gudrun Schymans och PO Enquists böcker på samma tema.
Introduktionen till ljudboken om författarens resa från dröm till förverkligande är så intressant att det med fördel hade kunnat platsa som del två i boken. Att förverkliga drömmen om att få ge ut sin bok kräver samma uthållighet och mod som kampen att ta sig ur ett missbruk. Enbart berättelsen om att mobilisera allt sitt mod för att ringa upp sin favorituppläsare och be om hjälp med uppläsande av sin egen bok är inspirerande och härligt!
Niklas Falks uppläsning av Cecilia Svenssons text blir precis så lyckad som jag tror att hon föreställde sig det. Texten lyfts fram och förstärks av Falks fina och följsamma uppläsning och innehållet blir könsneutralt. Om inte författarnamnet var känd kunde boken lika gärna vara skriven av en man.
Mottagen: 19 februari 2015
Anmäl textfel