LitteraturMagazinets recension av David Bowie: Den sista intervjun, David Bowie
Mer än en trendskapande musiker
Den 10 januari 2016 lämnade David Bowie oss med saknad. Hans karriär har inte alltid varit spikrak men väl fantastisk, överraskande och framförallt lång. Ända in i det sista gjorde han det han var bäst på, skapade musik.
Den 8 januari 2016, på sin 69-årsdag och alltså bara två dagar före sin död, gav han ut sitt sista album ”Blackstar”. ”Blackstar”, tycker jag tillhör ett av hans främsta album och det är enligt mig också det bästa sedan början av 80-talet. I våras hade Sjösala förlag den goda smaken att ge ut en intervjubok med David Bowie, ”David Bowie: Den sista intervjun och andra konversationer”. Det blev för mig en helg med obligatorisk läsning.
David Bowie föddes 8 januari 1947 i London, då som David Robert Jones men senare under artistnamnet David Bowie. Som 22-åring, 1969 i anslutning till månlandningen, slog han igenom stort med låten ”Space Oddity” vilken handlar om Major Tom som ger sig ut i rymden. Därefter kom han att under lång tid framöver, resten av sitt liv, bli en av de stora musikskaparna. Han var inte bara intresserad av musik utan även av mode, konst och design. Under början av 70-talet gjorde han glamrocken stor genom sin androgyna stil, speciellt som sitt alter ego ”Ziggy”, men det som imponerar mest på mig är nog hans förmåga att hela tiden byta stil och vara en stor trendskapare. Inte då alltid i samklang med sin omgivning utan mer före sin tid. David Bowie blev också känd som skådespelare även om det inte var något som han valde att gå vidare med fullt ut. För mig är han också känd för sitt stora litterära intresse och skarpa intellekt vilket tillsammans med hans ödmjuka och framtoning gav honom stor respekt inte bara bland musiker.
I boken ”David Bowie: Den sista intervjun och andra konversationer” får vi ta del av tio intervjuer med David Bowie. Det är faktiskt inte riktigt sant, det är åtta intervjuer med honom som intervjuobjekt och en där det är han som intervjuar samt en dialog ur BBC Extras. Dessa intervjuer spänner över en tidsperiod från 1964 (hans första) fram till 2006 och är plockade från publikationer såsom Rolling Stone, Vox Pop, Dazed and Confused, The Guardian med flera samt då också en scen ur marknadsföringen för tv-serien BBC Extras där David Bowie skriver en låt om Ricky Gervais rollfigur. Tidskriften Bust Magazine har också med en intervju men villkoret för att få en intervju, det var David Bowies fru Iman som ordnade den, var att det skulle vara hon själv som genomförde den.
Det är på det hela taget väldigt underhållande och intressanta intervjuer och översättaren, Erik Thompson, har gjort ett gediget arbete som även inkluderar en hel del intressanta fotnoter. Jag tycker att intervjuerna, även om de inte är sammanhängande, ger en bra blick över David Bowies liv, karriär och personlighet. Det enda jag verkligen saknar är just den sista intervjun. Den som kunde ha blivit genomförd efter det fina mottagande som "Blackstar" fick.
Jag ger ”David Bowie: Den sista intervjun och andra konversationer” en fyra! Inte kanske nödvändigtvis för de litterära kvaliteterna utan snarare för bokens innehåll och känslan av att komma David Bowie lite närmare. Han var och är en person jag beundrar väldigt mycket!
Mottagen: 17 augusti 2018
Anmäl textfel