Litteraturblogg Elin Lucassi 

Att dela en läsupplevelse

Bok-
presentation:
Bonjour tristesse
Författar-
presentation:
Françoise Sagan
Pocket
Finns i lager, 84 kr

Jag har en bokcirkel. Eller jag och mina vänner har en bokcirkel. Vi har inte många regler för cirkeln, men en del bestämda åsikter.


• Cirkeln ska ske i lokal där det finns mat och vin att tillgå
• Om man vill får klä sig efter den lästa bokens tema
• De som är närvarande på cirkeln är de som väljer nästa cirkelbok
• Cirkelboken ska gå att få tag på billigt, helst via bibliotek


Det hela är mycket enkelt och smått genialt. Jag får träffa mina vänner. Jag får mat och vin. Men framförallt får jag gudomliga diskussioner. Oftast om sådant som aldrig annars kommer upp.


Det är något med den delade läsupplevelsen som gör att man på en sekund lämnar ytpratet och vältrar sig i livets bråddjup. Jag älskar det.


Jag vill härmed tacka mina bokcirklande vänner för att ni, helt allvarligt, ger mitt liv en djupare mening.


Vad vi läste sist? Bonjour tristesse (det var dags för ännu en sån där bok som man borde ha läst men aldrig kommit sig för).
Vad vi tyckte? Trevlig bagatell.
Vad vi diskuterade? Genus, kattungar och hiv.


Vad har du för erfarenheter av cirklandets underbara väld?
 


11 september 2012
 

Bok-
presentation:
Ljuset
Författar-
presentation:
Torgny Lindgren

Hjälp Nordiska museet med dina bästa litteraturcitat

Under 2015 kommer Nordiska museet i Stockholm jobba med ett projekt kring belysning som bland annat innebär en kompletterering av samlingen med belysningsföremål från perioden 1930-2015. De vill helt enkelt ha dina gamla lampor!

Men inte nog med det. Nordiska är även på jakt efter litteraturcitat på temat belysning.

"Litteratur är en fantastisk källa till kunskap om hur olika former av belysning och belysningsföremål används och upplevs och vi vill därför lyfta fram ljus, mörker och belysning ur litteraturen. Citaten ska sprida kunskap om äldre och nyare belysningsföremål men samtidigt också om svensk litteratur. Många svenska författare är fantastiska berättare med förmåga att beskriva mänskliga förhållanden så att läsaren förstår och kan sätta sig in i andra människors erfarenheter och upplevelser" berättar intendent Maria Maxén.


Tanken är att presentera ett citat ungefär varannan vecka på museets hemsida och låta besökarna gissa varifrån citatet är hämtat.

Vill du som Litteraturmagazins-läsare dela med dig av dina kunskaper på området? Maila maria.maxen@nordiskamuseet.se eller läs mer om projektet på Belysningsbloggen.

 




 


Avdelning: Taggar: #museum
Kommentera
 

När ska vuxna människor fatta att gratis inte alltid är gott?

Jag blir lite rädd när jag läser hur lärarna jublar över gratisböckerna."

"Superbra erbjudande. Gratis klassuppsättningar till åk 3!". En uppmaning i gruppen för "En läsande klass" på Facebook renderade i måndags mängder av hurra-rop och glada beställningar av lärare runt om i landet. Alla älskar väl litteratur, och ungarna behöver ju läsa mer, ni minns väl PISA?! Och gratis är alltid gott, särskilt i dagar som dessa med ansträngd ekonomi. Eller?

Jag har jobbat som lärare i massa år. Jag förstår att erbjudandet känns lockande, det är alltid brist på böcker, inköpsstopp och ont om nya grejer. Jag har även jobbat i skolbibliotek. En stor del av mitt uppdrag där innebar att jobba med beståndet. Att göra urval och inköp utifrån elevernas behov. Behov av litteratur som hjälpte dem att uppnå de mål som angavs i deras olika kurser. Deras behov av att ha tillgång till nöjesläsning på passande nivå osv. En annan viktig uppgift var att jobba med källkritik och informationskompetens. Att utbilda eleverna till kompetenta informationskonsumenter med kritisk blick, förmåga att värdera källor och fundera över sånt som vad avsändaren har för betydelse för informationens trovärdighet.

Jag blir lite rädd när jag läser hur lärarna jublar över gratisböckerna. Anledningen är att boken det handlar om är en sponsrad historia, beställd och betalad av organisationen Svensk travsport. En organisation som dessutom är nära kopplad till spelbranschen.  "Svensk Travsport äger 90 procent av aktierna i spelbolaget ATG (AB Trav och Galopp), medan Svensk Galopp äger 10 procent av aktierna. Svensk Travsport är också, tillsammans med Svensk Galopp, representerade i ATGs styrelse." (Klipp från Svensk travsports hemsida).
Jag är som ni märker mycket mycket skeptisk till det källkritiska arbete som föregått glädjeyran över de fria böckerna...

Och du som nu försöker hävda att alla de där pedagogerna egentligen är superkompetenta personer som med sitt "hurra" menar "äntligen en sponsrad bok som jag kan använda för att jobba med frågor kring avsändare och källkritik med mina 9-åringar", till dig har jag bara två saker att säga; LOL samt använd Medierådets eller Skolverkets lärarmaterial i stället. Det är också gratis. Och mycket godare.

Medierådet

Skolverket
 


Avdelning: Barn Taggar: #skola #källkritik
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Rasismen i Sverige : nyckeltexter 2010-2014
Författar-
presentation:
Lawen Mohtadi

Ska ni läsa en enda bok innan söndag, låt det bli denna

I går kväll hördes en enorm explosion söder om Stockholm city. Folk ända in i stan vittnar om hur deras fönsterrutor skakade av smällen. Rökutvecklingen var stor och först trodde man att det hänt något i höjd med Globen. Snart visade det sig dock att smällen kom från Kärrtorps gärde.

Man vet att vi lever i en mörk tid när det första man tänker inte är "olycka" utan "nazistdåd"!

Kärrtorp har på senare tid blivit känt bland fler än oss som som bor i närheten. Inte på grund av det stora fältet där folkfesterna hålls. Inte tack vare det välbesökta utebadet eller skateparken. Utan på grund av den rasistiskt grundade skadegörelse som området blivit utsatt för. Skolan har klottrats ner med hakkors, naziztpropaganda har klistrats upp i centrum. Kulmen nåddes i slutet av förra året då de boende ville protestera genom att hålla en fredlig demonstration för demokrati och allas lika värde. De attackerades av nazister. 

När jag sent på kvällen ligger i min säng och läser om explosionen tänker jag på tv-bilderna av skrikande barn, föräldrar som gömmer sig undan röken och de maskerade svartklädda människorna. I lördags visade nämligen Kärrtorp åter sitt ställningstagande för mänskliga rättigheter och mot rasism. En stor festival hade ordnats, för barn och vuxna som tror på ett bättre samhälle där alla är lika viktiga. Och jag tänker att fan, fan, fan om den där explosionen inte alls var menad till söndag kväll. Utan till just den lördagen. 

Och snart är det val. Ett val där Sverigedemokraterna förväntas få fler röster än någonsin. Ska ni läsa en enda bok innan söndag, låt det bli denna. 


Avdelning: Fakta Taggar: #rasism
Kommentera
 

Pija Lindenbaums romandebut nu på scen

Pija Lindenbaum är kanske mest känd för sina barnböcker om Gittan, lill-Zlatan och Else-Marie. Men förra året kom hon ut med sin första roman för vuxna, den oerhört drabbande boken "Plats" som jag gav högsta betyg i min recension. Nu har boken blivit teater och igår var jag och såg premiären på Brunnsgatan 4. Pija ville själv ha en komedien i huvudrollen och Sissela Kyle skötte jobbet på ett strålande sätt. En tom scen. Sissela flankerad av Sami al Fakir med tuba. En hög med papper. Och en monolog to die for. Efter föreställningen bytte jag några ord med Pija. Hon hade inte vågat tro att det skulle bli så många skratt som det faktiskt blev, texten är tämligen mörk. Men det är något med de stringenta formuleringarna som gör att man kan se humorn i det svarta. Det är en fröjd att höra en text där en enda mening kan rymma ett hela liv. I kväll går föreställningen för andra, och sista gången! Så sätt igång och ring teatern och tjata. Den här upplevelsen förtjänar fler att få ta del av.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #teater
Kommentera
 

Läxor väcker känslor

Läxor väcker känslor

I bästa fall finns det någon vuxen på plats hemma när en elev bär hem sin läxhög. Har man tur dricker inte denne vuxne för mycket. Och har man det superlyxigt talar sagda vuxne god svenska och jobbar inte nattskift"

I går var det fullsatt releasemingel på Dieselverkstadens  bibliotek i Nacka för boken ”Läxfritt – för en likvärdig skola” av Pernilla Alm.
Alm är läraren som en fredagkväll förra året skrev ett frustrerat blogginlägg om barnens läxor. De tog lång tid. De påverkade familjesituationen negativt. Och framförallt, de gjorde skolan odemokratisk.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Inlägget delades tusentals gånger och massor av föräldrar hörde av sig. De jublade och höll med. Men de rasade också. Klart man måste ha läxor! Hur ska de annars kunna lära sig något? Jag har minsann haft läxor hela min uppväxt och mig gick det bra för!
Blogginlägget har nu blivit bok vilken släpps mycket lägligt med både skolstart och ett val som i mångt och mycket präglats av skolfrågor inpå knuten (proffsig marknadsavdelning!).

Läxor finns inte inskrivna i skolans styrdokument. Det gör däremot rätten till en likvärdig utbildning. Som det ser ut nu skiljer sig läxupplägget mellan skolor, ja till och med mellan lärare på samma skola. Men framförallt skiljer sig hemmiljön åt mellan eleverna. Och det är någonstans här jag tycker att det blir riktigt intressant.

I bästa fall finns det någon vuxen på plats hemma när en elev bär hem sin läxhög. Har man tur dricker inte denne vuxne för mycket. Och har man det superlyxigt talar sagda vuxne god svenska och jobbar inte nattskift. Sitter man in denna guldsits kan man förmodligen klara av de flesta läxhögar. Men även för dessa lyckligt lottade kvarstår frågan. Sker inlärning verkligen bäst kl 19 efter en hel arbetsdag?

Jag har läst en del skolforskning som motsäger eller starkt nervärderar läxors  impact på lärande.  Lustigt nog framhålls sällan eventuell forskning som skulle tala FÖR läxor av de som förordar hemarbete, där nöjer man sig tydligen glatt med att ”så har vi ju alltid gjort”. Jag är ledsen, men när det gäller lärande nöjer jag mig inte med anekdoter från folks egna skoltid. Jag godtar inte känslor och tyckande. Jag vill ha fakta. Och jag vill att de beslut som tas centralt är grundade på forskning.

(Och då menar jag forskning om skola och pedagogik, inte om militärt ledarskap.)
 


Avdelning: Barn Taggar: #utbildning #läxor #skola #lärande #politik
Kommentera /Visa 8 kommentarer
 

Barnbibliotek totalförstört i Gaza

Barnbibliotek totalförstört i Gaza

Barnbiblioteket var en fristad innan bomberna förvandlade det till en ruin"

Två barnboksbibliotek har totalförstörts av de israeliska bomberna som faller över Gaza.

Abla Hassan, bibliotekarie i Beit Hanoun, skriver om händelserna

All the Darkness in the World Cannot Hide the Light of a Beaming Candle

Al-Ataa Charitable society was established in 2000 in Beit Hanoun. It was a magnificent building and a pioneer in offering services to the whole Palestinian through providing programs that promote the development of the Palestinian community. However its main aim was the development of children’s capabilities, educationally and psychologically offering a safe and warm environment. The society had a beautiful library that was supported by IBBY and became a success story. The society aimed also at empowering women and young adults and offered programs for children with special needs aiming at strengthening their role in the community.

On Sunday 18/7/2014 at dawn the Israeli Occupation army targeted al-Ataa Charitable society resulting in the destruction of the building, partially but heavily, which included several specific activities related to the projects. Among these are: the library which is supported by IBBY; the gender project, supported by UNRWA with its various activities; MA’AN Center project whose equipment, tools and appliances were damaged.
On Thursday 28/7/2014 at dawn and before the humanitarian truce ended by one day the Israeli Occupation forces targeted the Society with a direct rocket from F16 which completely destroyed the whole building and leveling it to the ground.  With this, Beit Hanoun lost a huge Institute serving all the sections of the Palestinian community consisting of children, women, youth, and those with special needs. Those children and their families have been affected also by the attack. They were robbed of their rights, homes and security.

(Bilderna och informationen kommer från IBBY The International Board on Books for Young People (IBBY). En icke vinstdrivande organisation som arbetar internationellt för barn och litteratur.)








 


Avdelning: Barn Taggar: #bibliotek #krig #barn #Gaza
Kommentera
 

Fuck skolan!

I dessa tider av sommarprat som lämnar den klassiska uppväxtskildringen och använder etertiden åt att lågmält men extremintensivt måla upp bilder av rasism och klassklyftor. Bilder av motstånd, vanmakt och pyrande vrede mot orättvisorna. I dessa tider plockar jag åter fram den lilla explosiva skriften "Fuck skolan" av Eija Hetekivi Olsson (text) och Jerker Andersson (foto). Boken varvar uttalanden från niondeklassare i förorter till Göteborg med dito från svenska politiker. Det hela är mycket effektivt. Ungdomarnas frustration, ilska och uppgivenhet ställs mot en vuxenvärld som likt ett mantra upprepar "så ser inte min bild av verkligheten ut". En del ungdomar är vältaliga andra är fördomsfulla och drar korkade slutsatser. En del vill slå tillbaka mot samhället (ni började, skyll er själva när jag demolerar hela skiten) andra är konstruktiva. En del är så smarta att man vill ge dem ett par timmars talartid i plenisalen en del vill man bara få tyst på. De är med andra ord som barn är mest. Alla känner, tycker och tänker. De har åsikter. Och om inte allt för låg tid har de faktiskt rösträtt. "Fuck skolan" är kanske inte det mest genomarbetade jag läst om skolan. Det är rått och ofiltrerat. Men boken visar på en verklighet som faktiskt finns. En verklighet som måste tas på allvar. Nu. Det är ju trots allt till viss del i skolan vi har möjlighet att avgöra om någon i framtiden får ge uttryck för sina känslor i ett sommarprat eller genom att bränna en bil.
Avdelning: Fakta Taggar: #skolan #politik #barn #ungomar
Kommentera
 

Acke dör!

Acke går hädan då han kastar sig fram och tar en kula för sin gode vän Kevin Keller som attackeras av en beväpnad homofob. "

Den gamla serien om Acke avslutas på klassiskt seriemanér med att man tar livet av sin huvudperson. Acke går hädan då han kastar sig fram och tar en kula för sin gode vän Kevin Keller som attackeras av en beväpnad homofob. 

Inom populärkulturen är det som sagt vanligt att man avslutar med att låta viktiga personer dö, och nästan lika vanligt är att samma person återuppstår. Följdaktligen har ryktet redan börjat gå om en framtida zombie-Acke. Den som lever (!) får se.


Avdelning: Serier Taggar: #serier hbtq
Kommentera
 

Dagens ungdom har koll på läget

Dagens ungdom har koll på läget

Alliansen har verkligen lyckats sätta skolpolitiken på kartan"

Det är en himla massa studentflak på stan nu.

På min tid kanske vi skulle ha presterat bättre på PISA-testet, men vi hade fasiken ingen koll på läroplanerna. Och humorn sträckte sig som längst till något sexistiskt eller ordvitsigt. Tacka vet jag dagens ungdom!

För övrigt tycker jag att alla kan passa på att läsa statsministerns romandebut "Det sovande folket" i sommar, som en uppladdning inför valet. Finns att hämta som .pdf genom en snabb googling! 


Avdelning: Serier Taggar: #politik #satir #ungdom
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

ALMA-priset 2014

Bok-
presentation:
Loranga : del 1 & 2
Författar-
presentation:
Barbro Lindgren
Kartonnage
Finns i lager, 158 kr

ALMA-priset 2014

I morgon smäller det. Jag kommer att vara på plats då Barbro Lindgren mottar årets Astrid Lindgren Memorial Award -ALMApriset.

Jag får se om jag lyckas hålla mig i skinnet eller beter mig som den entusiastiska groupie jag är. Hur som helst räknar jag med en underbar kväll.

Förra året vann Isol och hela evenemanget var underbart. Jag fick lyssna på Mando Diao, kramas med Gunna Grähs och komplimera Pija Lindenbaum. Vem vet vad som händer i år!


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #ALMA-priset #barnböcker
Kommentera
 

Jag är så trött på att försvara feminismen

Jag är så trött på att försvara feminismen

Jag relaterar till allt detta i egenskap av kvinna. Eftersom det skulle kunna handla om mig. Eller min mamma, dotter, svärmor, syster, farmor"

Mina vänner är fina människor...eller?

En del av mina vänner är kvinnor. Andra säger sig älska kvinnor.

Dessa mina vänner är fina människor. De är inte rasister. Definitivt inte!
-De skulle inte posta black face-bilder på facebook.
-De skulle inte skriva rasistiska kommentarer om sin älskade med bakgrund i annat land än Sverige och sen hö-hö-höa bort det som "det är ju bara ett skämt".
-De skulle inte garva åt folk som röstar på tex V, mp för att få en motvikt till Sd.
-De skulle inte raljera över partiledaren som uttalar sig antirasistiskt.
-De skulle inte lägga upp motpropaganda från Sd som förvanskar antirasistiska partiprogram.
-De skulle verkligen inte kräva att man skulle ha kallat black power-rörelsen för humanism-rörelsen "för det handlar ju om att ALLA är lika mycket värda och då blir det skevt att bara prata om de svartas rättigheter".

 Dessa mina vänner kan relatera till att det djupt mänskliga i att identifiera sig med den grupp man placerats i. Den svarte mannen kan förmodligen relatera till apartheid på ett djupare plan än den med beige hud. Den rullstolsburen kan antagligen relatera till den som inte får jobb pga att arbetsgivaren vägrar sätta in rullstolsramp på kontoret. Den med judisk bakgrund blir nog särskilt illa berörd av berättelser från förintelsen.

 Jag som kvinna relaterar till alla de kvinnor i världen som pga att de är just kvinnor inte får samma förutsättningar som den som är man. Det berör mig på djupet när jag läser om kvinnor som inte får köra bil, som stenas, som får lägre lön, som skuldbeläggs för den våldtäkt de blivit utsatta för, som bär sin familjs heder mellan sina ben, som får kortare taltid i skolan, som alltid måste få prefixet "tjej" eller "dam" placerat framför dem aktivitet de utövar, som inte får rätt medicinsk vård eftersom den mesta forskningen utgår från mannens fysiologi.

Jag relaterar till allt detta i egenskap av kvinna. Eftersom det skulle kunna handla om mig. Eller min mamma, dotter, svärmor, syster, farmor.

 Jag läser. MYCKET. En väldigt stor del av det jag läser förminskar denna min känsla av obehag inför vad kvinnor utsätts för.
-Mina vänner postar stereotypa bilder på kvinnor på facebook.
-Mina vänner skriver misogyna kommentarer om sin älskade och viftar bort det som "bara ett skämt"
-Mina vänner garvar åt folk som röstar på F!
-Mina vänner raljerar över feminister
-Mina vänner sprider motståndarnas falska F!-information
-Mina vänner kräver att den feministiska rörelsen byter namn till humanism "för det handlar ju om att ALLA är lika mycket värda och det blir skevt att bara prata om kvinnors rättigheter".

 Jag börjar bli trött på att förklara och försvara. På att bemöta "men inte alla män"-argument. På att le överseende när ni garvar åt mig och mina vänners kamp.
För att citera systrarna Kronlöf, "tur för dig, att jag är en så jävla PK-tjej".
 


Avdelning: Taggar: #genus #feminism
Kommentera /Visa 8 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Klingsor
Författar-
presentation:
Torgny Lindgren
Pocket
Finns i lager, 73 kr

Ångesten över att skriva om en idol

Jag sitter och svettas över en recension. I vanliga fall har jag inga probem att klämma ur mig texter åt höger och vänster men den här är speciell. Jag ska skriva om Torgny Lindgrens senaste (och förmodligen sista) roman, Klingsor.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #kärlek #geni
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Biblioteks(arbets)livet

Biblioteks(arbets)livet

Jag tänker så himla bra i biblioteket. I detta rum öppet för alla"
Jag jobbar för den svenska biblioteksmyndigheten. Jag tänker på bibliotek hela dagarna på jobbet. Jag besöker bibliotek, skriver om bibliotek, pratar och tjatar om bibliotek.
Avdelning: Fakta Taggar: #bibliotek #jobb
Kommentera
 

Grafikens hus finns inte längre

Grafikens hus finns inte längre

Oskattbar konst. En kreativ miljö. En mötesplats. Allt har gått upp i rök"

Grafikens hus i Marefred brann ner natten till söndagen. I och med detta har Sverige blivit en fantastisk kulturinstitution fattigare. Oskattbar konst. En kreativ miljö. En mötesplats. Allt har gått upp i rök.


Avdelning: Taggar: #grafikens hus #konst
Kommentera
 

Litteratur som vägen till frihet

Litteratur som vägen till frihet

Jag sitter inte inlåst på en högriskavdelning utan i ett gentrifierat villaområde. Men jag är en läsande människa"
Kan litteratur förändra hur man tänker och känner? Kan litteratur göra dig till en bättre människa? Kan litteratur få en människa i fängelse att känna frihet?
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #läsglädje #fängelse
Kommentera
 

Litterärt skvaller

Nu är det väl revolution på gång?"

Jag var ute i svängen igår och stötte på en framstående seriemakare i vimlet. Hen berättade att det är stora grejer på gång!


Avdelning: Serier Taggar: #skvaller
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Torgny om Lindgren : samtal med Kaj Schueler
Författar-
presentation:
Kaj Schueler
Häftad
Finns i lager, 244 kr

Sportlov lika med läslov!

Sportlovsveckan har nått Stockholm. Maken är lärare så han kommer ägna de närmaste dagarna åt att umgås med barnen. Jag är otroligt avundsjuk när jag lämnar de i morgonrock klädda familjemedlemmarna vid frukost bordet där hemma och i stark motvind cyklar till kontoret.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #serier #lästräning #bokcirkel
Kommentera

Elin Lucassi

Med förkärlek till verklighetens osminkade sidor

Elin jobbar som serietecknare och illustratör samt med frågor kring utbildning och lärande på Kungliga Biblioteket. Hon är utbildad gymnasielärare i svenska och religion och har även jobbat som verksamhetsansvarig på ett gymnasiebibliotek.

Läs mer ...

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4