LitteraturMagazinets recension av Odins eld, Elvira Birgitta Holm
De döda på Sandby borg får nytt liv
Elvira Birgitta Holm vill i “Odins eld” återuppliva de människor som dödades i Sandby borg på Öland i slutet av 400-talet. Det lyckas hon fint med. Hon ger oss deras föreställningsvärld. De lever med naturväsen omkring sig och anropar gudar som Odin, Tor och Freja. Solguden och Åskguden drar sina vagnar över himlafästet. Vi får vara med på blot och ting. Vi får höra barder kväda. Men det är männens hunger efter makt som styr invånarnas liv.
Sandby borg på sydöstra Öland är högintressant för forskningen sedan 2010. Länsstyrelsen i Kalmar fick då larm om att någon grävt plundringsgropar i borgen. När arkeologer gjorde de första undersökningarna fann de fint utarbetade spännen och ben av människor. Tidigt stod det klart att där skett en massaker som slutat med hundratals döda. Ben har hittats efter barn, unga pojkar och vuxna män. Man har bara funnit resterna av en enda kvinna. Men så har också endast en tiondel av borgen blivit utgrävd. Arbetet kräver tid och pengar. Det exceptionella är att de döda lämnats kvar utan att begravas och att borgen inte plundrats på de dyrbara smycken som man hittat.
Författaren har tagit hjälp av många experter och plöjt mycket litteratur för att göra sin roman trovärdig. Men arkeologerna har inte heller någon bestämd uppfattning om vad som skett. Projektledaren Helena Victor tror att det haft att göra med en maktkamp på ön. Det är också utgångspunkten för Elvira Birgitta Holms historia.
Jag är imponerad av hur hon inspirerats av det forntida språket. Hon har själv komponerat bokens kväden, nidsånger och galdrar (trollsånger). Hon använder dock de nutida namnen på gårdarna, eftersom ingen vet vad de hette på folkvandringstiden. Vid Åby och Björnhovda har man funnit stora guldskatter med romerska guldmynt. Till dessa betydande gårdar förlägger Elvira Birgitta Holm en stor del av handlingen. Borgar som Sandby och den tre gånger större Gråborg vallfärdade folk till för de olika bloten och festerna som vid midsommar och jol. Folk bodde i borgarna, men där fanns också gott om plats för marknader och ting.
De uppväxande unga är viktiga i “Odins eld”. På Åby gård styr Hariwaldar. Det är hans praktfulla svärd som lånat sitt namn till titeln på boken. Hariwaldar är gode, en hövding som utför religiösa riter. Hans hustru Groa är en vala som spår. Deras dotter Jorunn står mycket nära sin tvilling Joar, men hon nöjer sig inte med de förväntningar som föräldrarna har på henne som flicka. Hon vill tidigt ha ett eget svärd och vara med och strida. Vid 13 års ålder blir hon trolovad mot sin vilja med en yngling. Själv önskar hon att hon vore man och kunde äkta sin älskade Sol.
Björnhovdas härskare är Fastulvur, öns mäktigaste man. Hans näst äldste son Bjorulvur är sugen på makt, vilket går ut över den äldre brodern och till slut även fadern. Mellan Hariwaldar och Fastulvur råder hämnden. Kvinnorna, Groa i Åby och Bea på Björnhovda, vill skydda sina barn och tala förstånd med sina män om att hämnd föder hämnd. Men männen har sin heder att försvara. Spänningen stiger när Hariwaldars barn blir tillfångatagna. Hämnden blir till en dramatisk spiral med de unga tvillingarna inblandade i otäcka händelser.
Vid tinget blir Hariwaldar dömd till tre års bortovaro för att ha hämnats oförrätter som inte är bevisade. Det för berättelsen utanför Öland. Fränden Kung Fula i Burgendaland (Bornholm) tar emot familjen. Hariwaldar drar vidare till Gallien för att kriga i frankernas här och vinna guld.
Kung Fula varnar för svearna från Upsala. Han har hört att de börjat fara ut på krigsstråt, gör strandhugg och plundrar. Där har Elvira Birgitta Holm tagit upp en tanke från arkeologen Bo Gräslund om att svearna på något sätt var inblandade i massakern på Sandby borg.
Att berättelsen slutar med den fasansfulla händelsen är väntat. Men dit leder oss en storartad gestaltning av människorna som levde för 1 500 år sedan. Naturen, personernas känslor, deras föremål, eldarna, stämningen i mjödhallarna, de religiösa riterna, kampen om makten. Allt detta bygger en gedigen historisk roman.
Mottagen: 12 februari 2021
Anmäl textfel