LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Hur man gör succé på dårhus, Emmy Abrahamson

Komiskt och viktigt trots tveksam titel

Parallellt med den vardagliga lunken på psyket med medicinutdelning och fika får vi följa Maja fram till hennes krasch. Att slå sig fram som kvinnlig stå upp-komiker torde göra vem som helst deprimerad, tänker jag"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Hur man gör succé på dårhus
Författar-
presentation:
Emmy Abrahamson

Efter vuxendebuten "Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske" är Emmy Abra- hamson nu aktuell med "Hur man gör succé på dårhus", en bok som även den bygger på personliga erfarenheter.

Först reagerade jag starkt på titeln, Jag lade upp en bild på boken på instagram och skrev argt att det är så tråkigt att fortsätta stigmatiseringen av psykiskt sjuka människor på det här sättet. Också efter att jag fått veta att tanken med boken var den motsatta stör titeln mig.

Emmy Abrahamson vill öppna för en diskussion om dagens psykvård, att prata om psykisk ohälsa. Men det är en så onödig titel och jag undrar om man på förlaget har reflekterat över vilka signaler man sänder ut. Läser man boken, skrev Emmy Abrahamson till mig, så förstår man att det är samhället som är dårhuset. Men de allra flesta som ser ordet dårhus i titeln kommer inte att läsa den här boken, utan kommer bara skratta lite. Och befästa sin föreställning om att psykiskt sjuka är dårar, annorlunda, inte som de.

Men visst kan man skratta åt psykisk ohälsa. Det behöver inte alltid vara så allvarligt, tungt och dystert. Humorn är huvudpersonen Majas personliga livvakt.

Maja är stå upp-komiker och försöker klara av sitt liv trots sömnbrist, stress och återkommande depressioner. Men till slut går det inte längre och hennes terapeut blir orolig och beslutar att Maja skall läggas in. Två snygga poliser kommer och hämtar Maja och kör henne till en psykiatrisk avdelning. Det här är hämtat från Emmy Abrahamsons eget liv och det märks för detaljerna är så skarpa. Det är på pricken formulerat. Medpatienter kommer och går. Någon får ett utbrott, en annan klagar på maten.

Parallellt med den vardagliga lunken på psyket med medicinutdelning och fika får vi följa Maja fram till hennes krasch. Att slå sig fram som kvinnlig stå upp-komiker torde göra vem som helst deprimerad, tänker jag. Fast det är roligt att läsa om. Jag skrattar högt ibland åt Majas repliker och jag tycker om henne som person. Man vill heja på Maja. Vi får lära känna henne som liten också, när hennes pappa gick ner i en djup depression och det är mycket fint skildrat. Jag gillar när Maja blir sårbar. Men mest är det underhållande. Hon har en dråplig humor och mycket självdistans och jag rusar genom boken.

Men sen i slutet blir jag sur igen. Det är när Maja gör en Gökboet och uppmuntrar sina medpatienter att sluta ta sin medicin för det är inte dem det är fel på, utan samhället. Det är en livsfarlig uppmaning. Många psykiskt sjuka människor skulle dö utan sin medicin. Hon lägger dock en brasklapp och undantar ”riktigt sjuka”, som schizofrena, men det räcker inte.

Vad jag däremot gillar jättemycket är att den här boken banar väg för samtal. Emmy Abrahamson pratar själv öppet i intervjuer och jag tror att det leder till en ökad acceptans. Så jag hejar på Emmy!

Profil: Karin Cellton

Mottagen: 12 maj 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Anställningsintervjun

av Emmy Abrahamson
Anställningsintervjuer är som att möta en verbal exekutionspatrul...

Den manlige eskorten

av Emmy Abrahamson
"Vera kände plötsligt ett rus som hon inte känt sedan hon en gång...

Make It Stort

av Emmy Abrahamson
Filippa Karlsson har bytt namn till Bond. Hon har en agent som ta...

Stjäla the show

av Emmy Abrahamson
Filippa Karlssons drömmar har gått i uppfyllelse! Hon har flyttat...
Kartonnage, Finns i lager, 172 kr

Only väg is upp

av Emmy Abrahamson
Filippa Karlsson är på väg! Mot London, mot frihet, mot att bli v...

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning

av Emmy Abrahamson
Alicja har precis flyttat till ett ruckel på Österlen tillsammans...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4