LitteraturMagazinets recension av Skönare än livet : noveller, Ilmar Taska
Vad gör diktaturer med människan?
Estländska filmskaparen Ilmar Taskas debutbok består av collageliknade korta berättelser – vissa oförglömliga.
Hur skapar förtryck, skräck och angiveri de människor som lever i dess mitt? Vad händer med den som är avlyssnad? Hur blir en barndom om fadern måste gömma sig i det egna hemmet för att han tillfångatas om det kommer fram att han befinner sig där? Hur skapar människor en mening med livet när de både måste tackla fattigdom och censur?
Ilmar Taska är en estländsk filmskapare verksam i Hollywood. Han har bott i diverse länder, bland annat Sverige och nu kommer hans debutbok på svenska. "Skönare än livet" är en novellsamling med korta berättelser, konstfullt inramade av collageliknande bilder där romantik möter surrealism. Insidan av boken är på alla sätt betydligt mer tilltalande än dess grälla, inte särskilt estetiska omslag.
Många av berättelserna gör stort intryck tack vare sitt starka innehåll. Ibland känns språket en aning styltigt, andra gånger är det väl känslosamt, men det är svårt att avgöra om det beror på författaren själv eller på översättarna, Tiina Meri och Kristine Berglund.
Taska känns inte som vare sig fullfjädrad eller mästerlig i sin roll som novellförfattare, men han har alltid något originellt som i vissa av novellerna blomstrar upp och blir närmast oförglömligt. Trots vissa brister skriver Taska berättelser som borde nå fler än vad som troligtvis blir fallet för den här utgåvan.
Mottagen: 1 juli 2014
Anmäl textfel