LitteraturMagazinets recension av Granta 2 : arv, Johanna Haegerström
Svenska Granta är en litterär rundgång
Jag bläddrar i nya numret av "Granta". Och blir kolossalt förbluffad. Var är tidskriften? Den verkar ha gömt sig och bara lämnat kvar en antologi.
Även om Nicole Krauss säregna text om kronärtskockor och döden, de indiska gästarbetarnas mikrokosmos av Sunjeev Sahota och Esther Roxbergs berättelse om sin transsexuelle pappa får mig att vilja läsa mer av just dem, känns läsningen överlag underligt slätstruken. Vad blev det av mixen? Inte kan det väl saknas poesi om man har all världens litteratur vid sina redaktörsfötter? Åtminstone en serie?
Man lånar ju ändå namn och anseende av anrika brittiska moderutgåvan, som en gång i tiden tjänstgjorde som språngbräda för oetablerade skribenter in i den internationella berömmelsen. Det är tänkbart att vi har Granta att tacka för I-or. Inte troligt, men tänkbart. A. A. Milne skrev i tidskriften, tillsammans med bland andra E. M. Forster ("Howards End)" och Sylvia Plath ("Glaskupan").
Det var under nittonhundratalets första hälft. Idag har man utökat sin verksamhet med lokala redaktioner i ett flertal länder. "Talangscouter" kallar brittiske redaktören John Freeman systerutgåvorna. "Litterär rundgång" skulle man också kunna kalla det.
Samtliga utländska författare som medverkar i detta nummer av svenska Granta har tidigare publicerats i brittiska utgåvan, förutom två undantag: Daniel Galera har hämtats från den brasilianska, och det tyska bidraget representeras av en bästsäljande deckarförfattare. Att Granta ser sig som "Arena för ny litteratur" framstår i det ljuset som lite lamt. Ny anglosaxisk litteratur is more like it.
Tillsammans med så gott som alla sina svenska kollegor delar de dessutom förmånen att ingå i fyra stora svenska förlags utgivning, nuvarande eller kommande. En händelse som ser ut som en tanke.
Antologin, som kom utklädd till tidskrift, förvandlas därmed till något långt mer cyniskt. En provläsningskatalog, en marknadsföring genom utökade läsprover. Tar man betalt för gratisprover? Nej, det gör man inte. Dessutom är tidningen interfolierad av reklam (som plötsligt känns lite provocerande i sammanhanget).
Kanske vore det en idé att dela ut Granta gratis?
Mottagen: 22 november 2013
Anmäl textfel