LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Jag ringer mina bröder, Jonas Hassen Khemeri

Khemiri vänder och vrider på våra fördomar

Att få vila i sig själv och låta det vara nog borde vara varje människas rätt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Jag ringer mina bröder
Författar-
presentation:
Jonas Hassen Khemiri
Utg.år: 2012
CD-skiva
Beställningsvara, 181 kr
Pocket
Finns i lager, 73 kr
Pocket
Beställningsvara, 73 kr

Alla människor har fördomar. Jag har det, du har det, Jonas Hassen Khemiri har det. Vi använder våra fördomar för att förhålla oss till omvärlden. För att försöka förstå den. Det är när vi fastnar i fördomarna och inte är villiga att omvärdera dem som vi på allvar är illa ute.

För snart två år sedan sprängde en man sig själv i luften mitt i centrala Stockholm. Hassen Khemiris första impuls var att ringa sina yngre bröder och ge dem råd. Men vad skulle han säga? I denna hans tredje roman sedan genombrottet med "Ett öga rött" låter han romanjaget ställas inför samma dilemma och samma känsla av storebrorsansvar som han själv gjorde den där dagen strax innan jul.

Han uppmanar dem att smälta in och göra sig osynliga. Inte ta plats, inte störa. Eller.... Nej, de måste stå upp för sig själva och vrålande freda sitt värde på gatorna. De får inte skämmas för sitt utseende, det som skvallrar om ursprunget. Det som riskerar att skänka dem "guilt by association".

Hur mycket orkar en människa ta emot och svälja innan jaget smulas sönder? Hur länge orkar man hålla fast vid ilskan? "Hatred does not cease by hatred, hatred ceases by love". Men hur länge ska en människa orka innan allt väller över?

Jonas Hassen Khemiris bok bygger på den krönika han skrev direkt efter bombdådet. Han är en sån där författare som aldrig lyckas få mig att gå på att huvudpersonen är någon annan än han själv. När han skriver att romanjaget var mulligt som barn tänker jag att det var oväntat, eftersom han ju är så smal i dag. Jag hör Jonas röst i mitt huvud, texten är sådan, jag hör honom verkligen. Men jag tycker om det. Det blir nära. Intimt. Och han får mig att tänka, vilket egentligen är allt jag önskar av en författare.

Det han får mig att tänka på är hur vi använder fördomarna att klamra oss fast i och hur vi hanterar det när de inte längre visar sig hållbara. Hur väljer vi att se på en gärningsman som liknar oss själva? Vilka blir de slutsatser vi drar?

När fienden inte ser ut som jag är hen helt enkelt en av "de andra". Rädslan kan hållas på armlängds avstånd. "Det där är inte en av oss, det gäller inte mig." 

Men när jag ser mig själv i spegeln och ser en misstänkt individ är saker och ting inte längre så enkla. Då vill jag gärna skylla på den ensamme galningen och för allt i världen inte dra några slutsatser på gruppnivå.

Det är tungt att representera. En familj, en folkgrupp eller ett land. Att vara symbol och ansvarig.

Att få vila i sig själv och låta det vara nog borde vara varje människas rätt.

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 10 oktober 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Jag ringer mina bröder, Jonas Hassen Khemiri

En kort berättelse som väcker stora frågor

Det är den osäkerheten jag verkligen tycker om hos Khemiri och där blir jag definitivt inte besviken"
Det är år 2010. Ett bombdåd har skett på Drottninggatan i Stockholm. Huvudpersonen i Khemiris bok har egentligen ingenting alls med dåden att göra, men när han går runt på Stockholms gator känner han sig förföljd på grund av sin hudfärg, sin hårfärg, sitt namn. Paranoian får jagets gränser att upplösas, för det här vore ingen Khemiri-roman om inte personligheten befann s...
Recension av profil: Sebastian Lönnlöv

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4