LitteraturMagazinets recension av Biskopen och korståget 1206 : Om krig, kolonisation och Guds man i Norden, Jonathan Lindström
Ny kunskap om nordiska korståg
Jonathan Lindström har skrivit flera böcker om arkeologiska gåtor som han har försökt lösa. Efter att ha rört sig i stenålder och bronsålder handlar hans senaste bok om Medeltiden.
Biskopen är den danske kyrkomannen Andreas Sunesson och korståget innebär en kolonisation av delar som idag är Estland. Det dubbla fokuset ger en bred bild av det medeltida livet och samhället i Norden, men gör också läsningen något splittrad.
Det som gör Lindströms böcker så medryckande är författarens entusiasm och förmåga att beskriva arbetet med att hitta ny kunskap om historien närmast som ett detektivarbete. Läsaren får vara med när nya bitar tillfogas pusslet som läggs för att komma fram till svaren på hur det var och orsakerna till olika händelser.
I "Bronsåldersmordet" handlade det om att ta reda på vem Granhammarmannen var och varför han dödades. I den nya boken letar författaren bland annat efter varifrån människorna som koloniserade Ormsö vid den estniska kusten kom. Pedagogiskt och medryckande skildras hur ortsnamn, husgrunder och uppgifter från krönikor tillsammans kan bringa ljus över sådant som varit glömt och okänt i hundratals år.
Första halvan av boken ägnas mest åt att berätta om Andreas Sunessons liv och hur han från en privilegierad barndom följer en ganska utstakad väg mot att bli ärkebiskop i Danmark och Sverige. Han stod i spetsen för det som blir ett nordiskt korståg, i enlighet med den kristna kyrkans ideal om att sprida ordet med tvång om så krävdes. Korståg för människorna i Sverige handlade inte så mycket om Jerusalem som att ta sig över Östersjön och civilisera hedningarna där.
Tidigare har Lindström i sina arkeologiska undersökningar gått på djupet i en tidsperiod utifrån något fynd eller företeelse för att ta reda på dess ursprung och betydelse. Det har varit ett nav kring vilket han har vävt ett mönster som lyfter fram olika aspekter, och det har gjort läsningen spännande. Såväl Andreas Sunessons liv som kolonisationen av Östersjöns östra kust är intressanta att ta del av, men det dubbla syftet med boken gör att läsningen blir något splittrad. Delen om Sunesson har formen av biografi, medan den andra delen växlar mellan att vara närmast dagboksartad till mer vanlig historisk fackprosa.
"Biskopen och korståget 1206" visar upp många olika sidor av en tid med andra ideal och samhällsstrukturer mot idag. Det gör Lindström på ett historiskt säkert sätt, det är tydligt vad som är vetskap respektive antagande eller kvalificerade gissningar. Människorna, deras tankar, motiv och handlingar har stort utrymme i texten, vilket gör att en kommer ganska nära och förstår deras överväganden och beslut. Varför bryter ett fyrtiotal personer plötsligt upp från sina gårdar och beger sig på en riskabel och oviss resa över vidsträckta vatten till ett okänt land? Efter Lindströms redogörelse verkar det inte alls så ologiskt som vid första tanken på det.
Mottagen: 30 september 2015
Anmäl textfel