LitteraturMagazinets recension av Befriad, Jörgen Hjerdt
Jörgen Hjerdt skildrar kampen mot hopplösheten
Matti befinner sig i mitten av livet när han bestämmer sig för att avsluta det. Jörgen Hjerdt skildrar den djupaste depressionen. Men han fyller också sin debut med mängder av små observationer.
Det enda Matti inte lämnar kvar i Stockholm är sitt förflutna. Han beger sig ner till familjestugan långt in i Värmlands skogar och lämnar sin familj utan ett ord. De två barnen, Gösta och Lukas, och sin fru Katarina vet ingenting.
I sin sjukdoms feber blir han av med mobiltelefonen på vägen till Värmland och när han väl kommer fram till stugan så är det med en krasch. Han blir strandad i skogen utan något annat än sina tankar och en självmordsbenägen prokrastinering.
Det är här Jörgen Hjerdts debutroman ”Befriad” egentligen börjar. Det är en intensiv blick in i sinnet av den djupaste depressionen. Matti vill inte dö, men orkar inte längre leva. Så vad gör han?
Han vandrar kring på gården som varit med hans familj sen innan han själv föddes. En plats där varje hörn och buske är kopplat till minnen. Minnen av familjens lycka och sorg. Om revolutionär idealism, flickvänner, vänner, bekanta, släkten och då främst hans far som en gång själv tog sitt eget liv.
”Befriad” är en utmärkt insyn i bottenlös depression, den sortens mörker som gör en så distanserad från ljuset att man inte längre vet vart depressionen börjar eller slutar. När det blivit en del av ens egen självbild. Samtidigt är Matti inte ensam. Hans vistelse i stugan hemsöks också av en Varulv. Uttrycket för Mattis ”råhet”.
Romanen kanske handlar om de tankar, den oro och hopplöshet, som leder Matti på en väg som slutar med hans eget självmord (och se därmed inte slutet som avslöjat).
Men Jörgen Hjerdt fyller också sin debut med mängder av små observationer; enkla och sanna i sin simpelhet. Som när Matti tänker på utflykter med sina barn; ”Vi har varit här med kanoten max tre gånger, det kallar de för ”något vi brukar göra om sommaren”. Det krävs så lite.”
Och det är där nånstans romanens största värde ligger. Under skräcken över den egna dödligheten belyser ”Befriad” hur det är att vara barn, ung, att växa upp och vardagen som utgör livet själv.
Mottagen: 21 januari 2015
Anmäl textfel