LitteraturMagazinets recension av Uppstigandet, Karen Bao
Månen koloniseras i ny dystopisk crossover-serie
Förtryck och samhällskritik utgör stor del av den amerikanska författaren Karen Baos fokus i ”Uppstigandet”, en fantasyroman som utspelar sig bland kolonialister på månen.
Människor kan flytta ifrån sina problem men inte ifrån sig själva. Till författaren Karen Baos måne har därför många samhällsproblemen följt med.
I en inte alltför avlägsen framtid får mänsklighetens käbblande över jordens resurser en större grupp liktänkande att bestämma sig för att överge jorden och istället starta en ny koloni på månen. Målet är att skapa en civilisation där människorna uppnår ett högre värde och samhället är mer sofistikerat.
Resultatet blir en stat som styrs av ett strängt kontrollerat klassamhälle, där varje medborgare måste kunna betala för sig i alla lägen. De som inte kan göra det förskjuts till misären i fattighuset, kallat Härberget.
När 15-åriga Phaets mamma arresteras står hennes familj utan försörjning. För att undvika att hon och henne syskon hamnar på Härberget tar Phaet värvning. Livet för rekryterna är hårt då månen ständigt ligger i krig med jorden. Phaet vet att vad som än händer, kommer hon att förändras av livet i militären.
Månen har attraherat människorna i oräkneliga generationer och koloniseringen av den har förekommit i litteraturen under flera hundra år. Konceptet skulle därför kunna vara urvattnat, men till min förtjusning lyckas Karen Bao hålla ”Uppstigandet” på rätt köl genom hela berättelsen. Hennes dystopiska månkoloni är märkt av diktaturens och korruptionens vassa klor. Den romantiserade bilden av att skapa förbättrade livskvalité genom att förflytta sig har ingen plats i Baos roman. Hennes budskap är tydligt; att försöka fly från mänsklighetens kaos går inte så länge man fortfarande bär med sig grundproblemet. Förtryck ser likadant ut, vare sig det förkommer på månen eller jorden.
”Uppstigandet” påminner mig i mångt och mycket om Marie Lus ”Legend”-trilogi som också är en dystopisk crossover. Men Karen Bao har ett mer förfinat språk som ger hennes berättelse mer driv.
Karaktärerna känns levande och lockar mig att dras med i berättelsen och engagera mig i deras öden. Det blir medryckande läsning och boken lämnar också viss nyfikenhet efter sig, vilket är en bra start på en helt ny bokserie.
Det är Karen Baos debutroman och "Uppstigandet" är alltså första delen i en ny dystopisk science fiction-serie.
Mottagen: 3 mars 2015
Anmäl textfel